Potrat v 22. týždni. Je možné vyžiadať si telíčko spätne na pochovanie?
Ahojte, v roku 2011 som potratila dieťa (22. týžden ) stále sa s tým neviem vyrovnať. Vtedy ešte nebolo možné pochovať dieťa predčasne porodené. Dnes to už možné je. Chcem len vedieť či ma niekto skúsenosť zo spätnou žiadostou o vydanie telíčka na pochovanie. Čo robia s telom po pytve? Ďakujem
Znamej sa babo udusilo pupocnou pri porode. O pohreb neziadala a tak dieta vzali na biospalenie ako vsetko co ostava z operacii. Hovorila o tom otvorene.
@yoxinka ja som podobnú situáciu zažila, dcéra sa mi narodila s omotanou šnúrou a pravým uzlom, takže tak trochu si to viem predstaviť. Našťastie všetko dobre dopadlo, dcéra je bez následkov, ale asi posledné na čo by som myslela a povedala by bolo, spálte to, ja to nepochovám...
Tak toto je top tema....tento web je bezodna studnica múdrosti ozaj....
@livka_ tiez om porodila v 39 tt , tiez udusenie snurou . a nikto sa ma nepytal ci chcem alebo nechcem.. bolo samozrejme, ze telicko mi vydane bolo, doma mam normalny rodny aj umrtny list. ten vystaveny zo zakona byt musel a kedze ho mam vystaveny. ked sa nam to stalo, pytala som sa ci si mozem dcerku pochovat normalne,a oni na to, nie ze mozem, ale ze ved to musim, ze telicko automaticky vdaju pohrebnej sluzbe, ktoru si zajednam
@katarinapekna, si mi to vzala z jazyka
@zafir01 rozumiem....😔
@katarinapekna
@novana ak nemate co k teme povedat, tak radsej nekomentujte... najma nie vtedy, ak si robite " posmech" alebo udivene pozerate, aka tema je tu na MK.. ano aj deticky zomieraju, aj v 22 aj v 39 tt aj pocas porodu.. a neviem kde, ak nie na fore pre tehotne a pre matky, by sme si mi, ktore si deti pochovavame mali povedat aj prakticke rady a informacie, ci uz ohladne pohrebov, alebo inych veci s tym suvisiacich ..
takze veta " toto je TOP tema " je uplne mimo, najma pre nas matky, ktore mame deti na cintorinoch ... preto do buducna, ak mate napisat nieco podobne, radsej preskocte celu diskusiu a nerozklikavajte, ak nemate prispiet konstruktivnou radou
@nini1010 napisala si presne to co.ma napadlo...nosim.pod srdcom druhe dieta a pre mna je to.zivot od počatia....a ziadny lekar alebo vedec mi tvrdit nebude ze sa to berie ako zivot.od urcite tyzdna.."ŽIVOT ZAČÍNA POČATÍM"
@golfinka8690 ale aj z pravneho hladiska je to osoba a rata sa od pocatia!
@zafir01, zakladateľka sa pýta (i keď nelogicky), či jej bude telo po rokoch vydané, a nie, kedy, komu prečo a ako zomrelo dieťa. Áno, prevažnú časť uživateliek tvoria mamičky čakateľky, tak tu ešte nezbudnite detailne rozobrať kyretáž či pôrod, pri ktorom o dieťa prišla niektorá z vás alebo suseda či kamarátka, to je jedno kto, hlavne k téme. Aj to bude pre budúce mamičky také "povzbudzujúce".
O tom, kde budem prispievať, nerozhoduješ ty.
@novana ak nemam rada rap , tak predsa nepojdem na koncert 50cent ....
a ano , rozobera sa tu na mk aj kyretaz, aj tragicke porody, lebo aj smrt patri zivotu. a buduce mamicky maju tiez moznost volby, na ktoru diskusiu kliknu . aby si bola v obraze su tu desiatky a stovky matiek, ktore sa tu navzajom podporuju aj v casoch, kedy prezivaju tie najhorsie chvile . a nikto ta nenuti to citat .
o logickosti toho, o co uzivatelka ziada , nerozhodujem .. nesla si v jej stopach a nezazila si si to co ona . pisu jej tu matky, ktore si zazili podobne, a ako to riesili s pozostatkami ., a teda sa ich aj moj prispevok viac tyka temy ako tvoje posudzovanie co je a nie je " TOP " tema ..
viac s tebou diskutovat nebudem, lebo vidim, ze nemas v sebe kuska sudnosti a empatie....
@novana veľmi a z celého srdca ti želám, aby si nikdy nemusela prežiť niečo ako potrat alebo úmrtie vlastného nenarodeného alebo čerstvo narodeného dieťaťa...bohužiaľ, nie každý z nás má zdravotnícke či medicínske vzdelanie a z toho vyplýva aj to, že nie každý rodič vie, kde skončí jeho potratené, či mŕtvo narodené dieťatko a čo sa sním stane...a myslím si, že neexistuje hlúpa otázka, existuje len hlúpa odpoveď...áno, potrat, či pôrod mŕtveho dieťatka nie je pre mamičky čakateľky nič povzbudzujúce, ale bohužiaľ, je to realita, ktorá sa deje a len tie maminky, ktoré si tým prešli, vedia, aká je to bolesť, smútok...ak ťa takáto téma desí, ver mi, o to desivejšie ju prežívajú mamy, ktorým lekár oznámi, že ich bábätko v brušku je mŕtve a musia podstúpiť vyvolaný pôrod - vlastne potrat a následne kyretáž...takže, ak si budúca mamička, želám ti, aby sa ti nikdy nič podobné nestalo, aby sa ti narodilo krásne a zdravé bábätko...ale ver mi, svojou necitlivosťou a výsmechom dávaš maminkám, ktoré si týmto trápením prešli, riadne facky😢
@zafir01 chcem len napisat ze mi je velmi luto tvojej straty a pri citani tvojho prispevku placem, neviem si predstavit tu bolest par dni pred porodom strojit poreb. Tento prispevok ma naozaj dostal musis byt naozaj silna zena toto prezit ja by som to nezvladla 😢 uprimnu sustrast
@katarinapekna myslela som si, že nasadených provokatérov majú len noviny, netušila som, že vás platia aj za to, aby ste sa vysmievali a ponižovali diskutujúce maminy na MK, a je to o to smutnejšie, že si vyberáte takéto témy....
@katarinapekna Milá pani/ slečna, už dlho som sa nestretla s takým postradanim EQ, svedomia a empatie aké tu prezentujete. Neviem, či sú tie Vaše komentáre nejaká provokácia, alebo potrebujete ukázať Vašu duševnú chudobu? Ako pre boha môžete porovnávať amputovanú nohu s mŕtvym dieťaťom? Btw, mne sa otázka zakladateľky vôbec nezdá hlúpa. Denne tu pribúda XY hlúpych otázok, prečo (!?) ste prišli rýpať do tejto diskusie, keď je evidentne, že je to veľmi citlivá téma
@katarinapekna toto realne nemozes mysliet vazne. Ako mozes nieco taketo bezcitne a nechutne napisat,ako?????????? 😢
@zafir01, sú tu aj mamičky, ktoré prišli o dieťa, no pritom nemajú potrebu si nechať fúkať svoje rany cudzími ľuďmi a písať tu informácie výsostne intímneho charakteru - koľkokrát svoje mŕtve dieťa pobozkala, akej farby bolo vrece s pozostakami atď. Som presvedčená, že to naozaj nepridá optimizmu budúcim mamičkám, ale ani nepomôže tým, ktoré o dieťa prišli. Takéto "konštruktívne rady" môže podať len ten, ktorý nemá vrodenú ani nadobudnutú... Rozumné info zakladateľke podala cacianka a pár iných prispievateliek, ktoré sa držali merita veci a nejatrili rany svoje ani cudzie. Howgh.

@katkalubkova ahoj, ja len zareagujem na tvoj komentár, ako žena reaguje a nereaguje po tak hroznom zážitku. Ja som tiež prišla o svoju dcérku v šiestom mesiaci, na sone mi povedali, že už nežije, čo bol pre mňa obrovský šok, nehovoriac o tom, že som ju potom rodila prirodzene... tri dni som v nemocnici čakala s mŕtvym bábom v bruchu na to kým sa pôrod spustí a ver mi, myslela som na všetko iné ako na to, že sa budem informovať čo bude po pôrode. Teraz mi je to veľmi ľúto, že som nevedela o možnostiach vydania telíčka a jeho pochovania. Podľa mňa by o tomto mal informovať personál rodičov sám od seba, pretože tí majú problém vôbec dýchať a myslieť na niečo iné ako to, že chcú aby sa to nikdy nestalo.
@katarinapekna @novana môžete ďakovať Bohu, že ste si ničím podobným ako tieto ženy nemuseli prejsť, tak sa zdržte hlúpych komentárov, ktoré vôbec nie sú k veci ☹ načo reagujete na tému, ktorá vás poburuje? preskočte ju a hotovo.
@katarinapekna je osaba nizsieho IQ and EQ zavisla na pokeci a prilezitostnom sexe bez citoveho zazemia, kore tu s hrdostou prezentuje. potrebuje rypat este v tejto teme. netreba si ju vsimat, tam je jasna diagnoza.
Dobrý deň,
volám sa Alžbeta Demeková a pracujem ako pôrodná asistentka. Momentálne píšem svoju rigoróznu prácu na tému Skúsenosti žien po indukovanom potrate v II. trimestri tehotenstva. Chcela by som Vás preto poprosiť o Vašu pomoc, pretože aj Vaša reálna skúsenosť môže prispieť ku skvalitneniu každodennej práce pôrodných asistentiek. Rovnako tak môžu Vaše odpovede pomôcť ďalším ženám, ktoré sa jedného dňa ocitnú v podobnej situácii. Link na dotazník (dotazník je anonymný) https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfagv9...

@mia_ko ja som potratila synčeka v r. 2008 tiez v 22tt a telíčko sme si vyžiadali a v kruhu iba našej rodiny pochovali. Hoci sa Dr tvárila oduto, ze načo "to" chceme pochovať a zbytočne na pohreb vyhadzovať peniaze 😔
Oni ti povedali ze sa pochovať neda?! Akože chápem v prvom trimestri ale v 22tt?
Nakoniec sa pohrebná služba zachovala úžasne, zadarmo nám ho previezli do iného mesta a darovali aj truhlicku. Bola som dojatá.