icon

Pozitívny triple test a dvojcievny pupočník: Čo ďalej?

27. dec 2024

Ahojte.
Som v 17. týždni tehotenstva, mám 31 rokov a dnes mi volal doktor, že mám pozitívny screening na Downov syndróm, výsledok 1:190.
Vraj mi odporúča Trisomy test, nakoľko pri poslednom ultrazvuku bolo podľa neho všetko v poriadku, a žiadne znaky DS nevidel. Robil aj šijové prejasnenie, kde malo bábo hodnotu NT 1,9 mm a nosová kostička bola prítomná.
Avšak, našiel mi aj anomáliu na pupočníku, namisto 3 ciev sú len 2, so slovami, že to nemusí nič znamenať, že je to pomerne časté.
Lenže teraz, pri týchto dvoch nálezoch (vysoká pravdepodobnosť DS v kombinácii s dvojcievnym pupočníkom) som naozaj neistá a obávam sa toho najhoršieho.
Je tu niekto, kto to mal rovnako, alebo aspoň podobne a všetko bolo v poriadku a bábo bolo zdravé?
Takisto, tesne pred odberom som bola hospitalizovaná skrz koliku a zápal žlčníka v nemocnici (4 dni pred odberom na Tripple), mohlo aj toto ovplyvniť výsledok?
Ďakujem.

Strana
z2
ivanacinova
1. mar 2025

@maury teraz 13.3 ideme na ten veľky utrazvuk tak uvidime a sme ešte objenadni na amniocentezu uvidime ale ake vysledky len sa bojim čo bude lebo mame aj dvojcievny aj dawny sindrom bojim sa ci bude dobre.

prettywoman1212
6. mar 2025

@ivanacinova Ahoj, aj ja mam 26 a volala mi doktorka o 18 večer, že máme prísť a riešiť ďalší “postup” že mám 1:50 riziko na DS a že mi dá výmenný lístok na genetiku a že mi spraví trisomy. Čo som sa naplakala… Som objednaná na 13.3. ku Grochalovi, tak som mu volala, a sestrička mi povedala že tieto testy (tripple) bývajú fakt veľakrát falošne pozitívne, že mám byť pokojná! Grochal mi dal pravdepodobnosť počas 1.trimestra 1:210000 na DS. V čase odberu tripple testov som bola chorá, a ešte mi ich aj brala neskoro. Avšak sa veľmi hnevám, pretože mi nepovedala že čo mi ide robiť. Som psychiatrický pacient a epileptik, nebyť môjho manžela tak neviem čo sa stane. Po xy prečítaných diskusiach tu som si istá že je to blbosť. Pani doktorke som napísala že pre žiadny výmenný lístok ani na žiadne trisomy k nej na druhý deň nejdem, keď ma tam pošle Grochal, pôjdem potom.

simonecka008
6. mar 2025

@prettywoman1212 pokiaľ výsledky u Grochala v 1trimestry vyšli dobre tak sa není čoho báť. Tieto testy byvaju falosne pozitivvne. U mna v 1tr. U Grochala vyšli zle výsledky.

prettywoman1212
6. mar 2025

@simonecka008 Dakujem za tvoju podporu 🤍 ano u Grochala bolo vsetko v najlepsom poriadku, ja som potom bola chora, no doktorka na mna doslova nakricala ze musim prist na odbery tak som prisla, a netusila som ze o co ide, len mi tvrdila ako musim musim…. a hned ako nam zavolala o 18, tak na druhy den uz sme mali platit za trisomy testy… som rada ze som zavolala mudr grochalovi, ten mi povedal ze si nemam nic platit a nemam ist na ziadnu genetiku zatial, a to som povedala aj doktorke.

simonecka008
6. mar 2025

@prettywoman1212 Dr. GROCHAL je top doktor bola som pri prvej dcere aj pri druhom synovi aj v 1,2,3tr. A všetko bolo v poriadku. A DS by videl už v 1tr. Takže pokiaľ bolo všetko ok tak počkaj na ďalšiu kontrolu uňho 🙂 určite všetko dobre dopadne 🙂 môj doktor ma tiež posielal na trisomy som mu povedala ze určite nejdem .. a chlapec je zdravý 🙂

Strana
z2