Práceneschopnosť od začiatku tehotenstva
Ahojte kočky! Chcem sa Vás spýtať, odkedy ste s tehu na PNke? Môj problém je ten, že som bola oktober, november, december PN kvoli kolisavemu tlaku, nez mi nastavili liečbu. Po nástupe do práce v januári som zistila, že čakám bábo. Som na konci 7tt a býva mi poobede nevoľno, cez den som unavená, točí sa mi hlava. Keďže som učiteľka, musím byť stále v strehu, na nohách atď, nemôžem si len tak sadnúť, keď mi príde zle :( už som z toho vyčerpaná a vystresovaná. Bude problém ísť na PN, keď som ju ešte len pred mesiacom ukončila? Bojím sa do práce chodiť aj kvôli tomu tlaku, keďže mi niekedy vystrelí, hlavne, keď sa rozčúlim alebo rozruším, čo na 2.stupni ZŠ nie je nič výnimočné. Ste na tom niekto podobne? Je problém ísť na PN kvôli nevolnostiam a tlaku? Ďakujem. Ali
@alidu toto je asi skor otazka na tvojho ošetrujuceho lekara...unava, nevolnost to su normalne priznaky ktore hlavne v začiatkoch tehotenstva su a osobne si nemyslím ze to je dovod na PNku. Samozrejme ine je ak by si cele dni prevracala ako spomina kolegyna vyššie pripadne krvacala...Ja si skor myslim ze sa ti uz do roboty velmi nechce, skratka jedno z druhým. Ci sa budeš rozčulovat je len na tebe..takze na to sa nevyhovaraj. Ja som z škd takze viem o čom je praca v škole a robila som do posledneho dna a to si dovolim tvrdit ze ,,druzinarka,, si naozaj neposedi...zatial čo kolegynky učitelky si tu hodinu odučia aj ,,posediačky,,. Normalne povedz gynekologovi ze ci mozeš ostat doma a uvidiš čo ti povie. Zvaž si aj to, či chceš trčať doma na PNke...mat hodinu vychadzku atd...to nie je med byt doma zavrety cele tehotenstvo. Idu jarne prazdniny, oddychni si..tehotenstvo nie je choroba a pouvazuj. PN ku si vydupat nemyslím si ze je problém.
Únava nieje dôvod na PN a neriešim, kto kolko v robote robí, nerobí, všetko je aj o veku,atd, lebo dotyčná vie ako sa cíti , ale v tvojom prípade kolísavé hodnoty TK sú dôvodom na PN. Zájdi za tým, čo ti riešil tlak, nech Ti napíše správu s odporučením ostať PN a gynekolog Ti tu PN vystaví. S tlakom žarty niesu, hlavne ked budeš v druhom trimestri sa to môže rozbehnuť.
Unava ani bezna nevolnost nie je dovodom na pn, pokial teda nezvracias tolko ze rapudne chudnes....je to v tehu normalne...a ak ta ucenie rozculuje tak mozno treba zmenit pracu...ale v kazdom zamestnani je stres...a plne suhlasim s prispevkom @sardinka336 a ako ucitelka nemusis byt stale na nohach...ak teda neucis telesnu vychovu
Ja som na PN od 8 týždňa, robim V nemocnici pri starých ľuďoch, treba ich dvíhať a okrem toho je to vysoko infekčné a nie vhodné pre tehotné. Doktorka s tým nemala vôbec ziaden problém má vypísať. Záleží veľmi od doktorky
Baby, dakujem za niektore veeelmi mile odpovede. No neviem, ako ucite teda vy, ale ja som celu hodinu na nohach a ked sa mi chce vracat, je trochu zlozite opustit triedu 30 deti a ist na pol hodiny na wcko...A odpoved typu, ak ta rozculuje tvoja praca, tak ju nerob je tiez hodna tak usmevu :D Mali ste niekedy nastarosti 30tich pubertiakov naraz, ja milujem svoju pracu, ale stresu ani rozculovaniu sa v nej nevyhnem. Nejde mi ani tak o tu unavu, nie som fajnovka, ale to vracanie, tocenie hlavy a hlavne nedavno liecene problemy s tlakom. O to sa mi jedna, ze ten tlak nebol asi sranda, ked som bola 3 mesiace na PN, ale tak dakujem za nazor 🙂
@miriam159753 dakujem, presne tak som to myslela. Baby, ja nie som žiadna ulievačka, to teda nie, keby sa dalo, rada si dochodim aj do materskej, ani mne sa nepaci prist o peniaze a sediet doma. Bojim sa ale toho tlaku, kedze na zaciatku mi boli merane hodnoty aj 180/110 a náhle klesli na 100/60, mala som kolapsové stavy, a preto sa bojim o babatko. Pretože predsa len, ten tlak pri detoch vyleti obcas...Je mi smutno z Vašich reakcii, fakt...
@alidu zaraža ma, prečo sa tu hned utočí na niektoré autorky príspevkov, každy porovnáva so sebou, ale nikto nevie ako sa autor ozaj cíti a celé je to smiešne niekoho na základe par písmenok odsudzovať. Tak ako som Ti písala, tlak nieje sranda, rieš to. A tiež si myslím, že rada tipu, zmeň prácu, ked maš stres, práve teraz ked už si tehotná, je prinajmenšom nelogická 😀 , ale vždy si niektore potrebuje pichnuť , nič si z toho nerob, ja som lekarka a tiež som na PN
@alidu vec sa má tak, že pokiaľ chceš názor na nejaký svoj problém, tak musíš rátať aj s pozitívnymi aj negatívnymi reakciami. Ak to nie si schopná tolerovať, tak sa radšej nikoho tu ani nepýtaj🙂 Ja som tiež toho názoru, že po troch mesiacoch PN a ešte teraz zostať PN hneď od začiatku materskej sa vedeniu rozhodne páčiť nemusí a môžu si neskôr nájsť lepšiu silu. Učiteľov je dosť. Ja mám viaceré zdravotné ťažkosti a robím vo vysoko infekčnom prostredí a chodím do práce, hoci kolegyňa tiež sedela doma od začiatku tehotenstva. Je to na každej jednej ako sa rozhodne, ale zastávam skôr názor, že pokiaľ ti naozaj veľmi neskáče tlak a si zaliečená, tak mierna poobedná nevoľnosť rozhodne nie je dôvodom PN.
@alidu kazdopadne napriek tym radam ze tehotnost nieje choroba a nechce sa ti robit a podobne kraviny nepocuvaj. Ja som cele tehotenstvo robila bez vaznejsich problemov a dokonca v nasom skorumpovanom zdravotnictve. V prvom rade ty musis vediet ako to zvladnes alebo nie a ist na pn nieje hamba jedine co ta zavezuje je ze budes musiet sediet doma. Ziadne vylety ziadne kavickovanie jedine tak sup sup nakupy v case vychadzok. Co napr pre mna by bolo strasne obmedzujuce. Obzvlas ak som potrebovala pobehat obchody nachystat sa na novy prirastok. Ale vsetko sa da lebo su maminy ktore cele tehotenstvo musia prelezat.
Ja som sa nepýtala na názor ohľadom môjho problému, skôr na Vaše skúsenosti. Preto som sem písala, nevedela som, že toto je fórum, kde ženy na seba útočia a závidia si ešte aj tú PNku. Čo sa týka toho, že si vedenie nájde lepšiu silu a že učiteľov je dosť, no veru, áno. Aj škôl je dosť a keď si nevážia moju prácu, čo som pre školu 6 rokov spravila, tak je to potom smutné a na takej škole by som ani nechcela učiť. Nanešťastie si človek nevyberá, kedy ho postihnú zdravotné ťažkosti. Snažili sme sa s manželom o dieťa viac ako rok, chodili sme po vyšetreniach a pod. Do toho prišli moje problémy s tlakom a nastavovanie liečby, prestali sme sa kvôli tomu snažiť a dávali si pozor, bohužiaľ alebo vďakabohu, naše bábatko si aj napriek tomu našlo cestu na tento svet....Som sklamaná, som tu ešte len krátko na modromkonikovi v časti tehotenstvo, ale nemôžem uveriť, aké zlé tu na seba ženy dokážu byť....Všetkým prajem, aby zvládali tehotenstvo bez problémov, aby mali takú prácu, že keď idú grcať, môžu tam byť zavreté aj pol hodiny, a keď ich napína na vracanie, nemusia ďalej rozprávať, aby si deti nič nevšimli, a to nehovorím o cestovaní v autobuse, všetkým Vám prajem, aby sa Vám netočila hlava tak, že sa musíte chytať stola, aby ste si od strachu, či Vám zase nevyletel tlak nemerali tlak aj 10krat denne a aby ste šťastné a vysmiate odchádzali z práce rovno do pôrodnice...Každopádne ďakujem aj za normálne názory a skúsenosti, vážim si to <3
Jedno nechapem, naco potrebujes rady cudzich zien, ci oostat PN? Mas svoj rozum, svojho doktora, konzultuj to s nim. A zisti si, kolko mozes ist este na PN, aby si dostavala vobec peniaze, lebo minule tu bola jedna nestastna, ze bola tiez dlho na PN, vratila sa nachvilu do prace a znova isla na PN a po nejakej dobe jej stopli peniaze, lebo to boli dve dlhodobe PN za sebou s malou pauzou. Tak si len toto zisti, lebo neviem, ako to funguje pri tehotnych zenach
V tom mas pravdu moni, ale je to moje prve tehotenstvo a preto som sa chcela popytat na skusenosti inych, ci to niekto mal podobne a ako to riesil. Namiesto toho som sa tu o sebe dozvedela, ze som leniva, ze nechcem robit, ze vlastne mam vymenit pracu, ked ma stresuje a podobne.Uplne som zaskocena, ako sa vedia zeny-matky správať....
@alidu tak ostan doma ked to nezvladaš...podla mna skor psychicky to nezvladaš. A to si na začiatku moja zlata. Snazit sa o dieta rok je uplne normalne...ale dnes kazda čo neotehotnela do pol roka si mysli ze ma neviem ake problémy, nemyslím tým teba. Zo strachu si merat 10 krat denne tlak je fakt na štranek...to je uz skor neuroza ...skratka sa upokoj. Zavolaj alebo chod na gynekologiu a ked si na tom zle tak ta necha doma. Ale sama uznaj ze ,,len,, nevolnost nie je dovod na PN ku a grcanie...ak mas vaznejšie problémy tak smer lekar a nech ta vypiše. Nikto netvrdi ze si leniva ale sak bud uprimna....chce sa ti chodit takto do roboty? No asi nechce...tak smer lekar a vybavene.
@sardinka336 :D pobavila som sa, psychicky to zvladam v pohode. Ale neviem, ci keby tebe namerali tlak 180/110 niekolkorat a za par mesiacov by si zostala tehotna, ci by si sa nebala o babo aj o seba....Myslela som to obrazne, jasne, ze si nemeriam 10krat za den :D :D :D normalne je to mozno, ked este nemas 30 a chcela by si aspon dve deti, moja zlata...
@alidu keby si to zvladala v pohode tak nerobíš taketo tyjátro...ale chapem, je ti zle a hormony robia svoje.
@alidu sak si pisala ze si v pohode.....či? Chapeš ako taketo reakcie o ,,pohode,, fakt nesvedčia...potrebuješ vypnut, idu prazdniny oddychni si...chod niekde s mužom si oddychnut a nerieš sa tolko, uzivaj liečbu na tlak a porad sa gyndarom čo dalej ...myslim si ze ani tvoj lekár by neprotestoval keby si si išla niekde oddychnut, vypnut nakolko sa da...bez školy, otravných deciek a nervakov...
@alidu bola si na PN tri mesiace, cize tento sk. rok si poriadne nic neoducila tak potom aky problem, ries to s lekarom co ti daval PN kvoli tlaku ... len tam treba rata ze PN je max 52 tyzdnov hradena a mozes po takejto dobe na PN chodit na komisiu .. ale to si uz pories s lekarom ...
@alidu predpokladam ze tvoj gynekolog vie o problemoxh s tlakom, ak by to boli pre dieta take ohrozujuce uz na pn si aj bez rozmyslania, viem co je to mat problem s vracanim aj s tocenim hlavy, tlak mi nevysiel za cele tehu vuac ako 105/60 s vynimkou raz jed sim sla tehotna na kontrolu a narazilo do nas auto, vracala som do 20tt pomohli az lieky....viem co je to stres robim s ludmi a od 5 mes som bola ciasticne pn a to som mala ine dovody ako stres a unavu od 7 som lezala lebo mi hrozil predcasny porod.. A ver mi sli ma pirazit nevravuac o tom ze po pirode tazkosti, ked je telo z lezania ochabnute a odvyknute id pohybu.... A ak si rozhodnuta na pn,tak chod i lekarovi a neries cim dlhsie citam mk tym viac mam pocit ze akonahle sa objavua na teste dve palicky treba ist na pn lebo som tehotna a ohrozujem dieta....
A ak pises na verejne forum musis ratat aj s reakcuami kt ti nevonaju a nie nie je to zavist....
Z mojej vlastnej skusenosti mozem povedat ze s tlakom nieje vobec sranda...ja sice nerobim ucitelku ale pracujem v potravinach..ked som otehotnela tak som dokazala robit tyzden..z kazdej kednej potraviny mi bolo zle.od pokladne som utekala na wc ,,grcat,, a ked som skoro v sprche odpadla tak som sa zlakla..proste sa to nedalo a po rozhovore s mojim lekarom mi hned dal PN..som na PN 3 mesiac strasne sa nudim doma aj menej peniazkov mam ale zalezi mi na zdravi babatka aj mna...ja jednoznacne odporucam ostat doma ak tam su nevolnosti a problem s tlakom urcite si pn vypytat od gynekologa.. povies mu aky mas problem a ked mas chapaveho gyn. Tak mal by ti dat PN bez problemov😉 drzim prsty aby vsetko dobre dopadlo
@alidu vies, keby to bolo tak zle, ako to popisujes, tak by si to neriesila tu, ale s kardiologom alebo obvodnym. Lebo ako prepac, mat take problemy s tlakom, tak po zisteni tehotenstva ako prve letim k doktorovi, co mi nastavoval liecbu a nie pytat sa inych, lebo toto nie je bezny problem v tehotenstve.
A za druhe, je tu xy tem,kde baby uz od pozitivneho testu spekuluju, ako ostat doma, aj ked im nic nie je, len sa im nechce robit, tak sa necuduj reakciam
okrem toho ak beries lieky na tlak tak to fakt hned konzultuj, ved tam sa tehotnym meni liecba ... nepisala si co beries ale teda toto je otazka na tvojho internistu resp. kardiologa.
@alidu ahoj, tiez som ucitelka, momentalne na md 🙂 zvracala som 5mesiacov zvacsa doobeda, hlavne rano tesne pred tym ako som vobec utekala na autobus (20min pesi na bus, 20 v buse a bola som v praci)... a prezila som to veru do letnych prazdnin 🙂 akurat som schudla 11kg za tie prezvracane mesiace... v skole mi bolo zle akurat z pachov jedla, ale dalo sa to zvladnut 🙂 deti o mojom tehu netusili do konca sk.roka 🙂
alidu, nič si z toho nerob a neber to osobne, tu sú niekedy reakcie naozaj prehnané. som na PN už mesiac, kvôli krvácaniu a špineniu od 13tt (+ ma vedú ako rizikovú kvôli predošlým potratom). pracujem v kancelárii, rada by som sa do práce vrátila, ale asi mi už nedovolia. dlhodobá PN tiež nie je nič moc - obmedzené vychádzky, celý deň sama doma, nemôžem nič moc robiť ani v domácnosti, väčšinou ležím, už mi z toho rastú rohy pomaly. nemôžem sa dočkať jari. takže by som poradila, opýtaj sa lekára, tieto týždne sú ťažké aj na psychiku, o nevoľnosti ani nehovorím a kto nepracoval v školstve, netuší, o čom ta práca je (učila som rok na ZŠ a nikdy viac). uvidíš sama, ako to pôjde ďalej. držím palce
Ale prve mesiace to bolo, samozrejme, narocne... plus neustale riesenke konfliktov medzi detmi, stres (poznam veru 2.st.ZS doverne) a nie je to med lizat aj ked je clovek zdravy a v plnej vykonnosti... mne pn nik nenavrhol a ani mi nenapadlo na nu ist... jednoducho som to musela nejako prezit...kazdopadne drzim palce
@alidu jestli máš takto dekompenzovaný TK, tak určitě chod nejdřív za svým internistou a řeš to, navíc v těhotenství se zvykne i léčba měnit a měla bys být i více sledovaná, protože vysoký tlak je velkým rizikem pro malé, potom jdi za gynekologem a vysvětli mu jaké máš problémy a normálně by tě měl na tu PN vypsat, však nemusíš být PN až do porodu, nevolnosti většinou přejdou po 3. měsíci, a když se ti i tlak upraví, můžeš jít zase pracovat, byla jsi 3 měsíce na PN, takže můžeš být ještě dalších 7 měsíců, takže to by ti mělo vyjít, i kdybys byla na PN až do nástupu na mateřskou 🙂 tak hodně štěstí a hlavně at je všechno v pořádku 🙂
@alidu k tej pn...ja som bola na pn od 8-9 tt,potom som pn prerusila lebo sme mali svadbu (planovana rok dozadu,takze rusit sme nechceli) a kedze pocas pn sa nesmie nic menit,zrusila som pn na tyzden (cerpala som dovolenku) v stredu po svadbe som zas nastupila na pn a to som bola v 18tt a normalne mi peniaze vyplacali aj dalej a potom som sla na matersku 😊 z utokov si tu nic nerob,mne jedna pisala ze som darmozracka a vycuciavacka statu ze sedim doma na pn. Ale uz to nemienim rozoberat. Drzim palce a urcite smer gynekolog a informovat aj o problemoch s tlakom
Dakujem za reakcie, jasne, ze od zaciatku tehu vsetko moja gyndoska vie, neplanovala som otehotniet po tych zdravotnych problemoch., prestali sme sa snazit, davali aj pozor a predsa...Som stastna vystrasena zaroven. Sabi, mas pravdu, som asi na seba kvoli tym zdravotnym problemom trochu precitlivena. Len sa bojim, aby bolo babo ok a viem, ze tlak nie je sranda. Moja dr.nema problem ma s tou diagnozou vypisat, len som chcela vediet vase skusenosti s takouto pn. Budem sa urcite snazit vydrzat, ale chcem byt fer aj voci vedeniu, kolegom a detom. Kedze uz za mna tahali dost. Neviem, ci zvladnem az do konca skolskeho roka, preto som uvazovala, ci neist uz teraz, aby kolegovia zas nezastupovali a deti mali odborne oducene od pol roka. Chcela som sa zachovat spravne...

Ahoj,ja som bola na pn kvoli nevolnostiam cele tehu,sla som v 8-9tt,lenze ja som zvracala 50x denne a za necele 2t som schudla 9kg,a kedze hrozilo ze o babo mozem prist tak som dvakrat po 10dni lezala v nemocnici na infuzkach