Prečo lekári predpisujú Utrogestan počas tehotenstva?
Ahojte dievcata, som tehotná a veľa mojich známych a aj tu žien počas tehu užívajú utrogestan, prečo ho vlastne dr predpisuje? Nebolo by pre priebeh tehotenstva jednoduchšie ho aj mne nasadiť?
@anonym_autor beru to primarne zeny, ktore prechadzaju IVF, maju rizikove tehotenstva, alebo je tam zvysene riziko potratu
Nie nebolo by to jednoduchsie nasadit je to liek. Beru ho zeny len ak ho potrebuju najma pri zvysenom riziku potratu alebo u ktorych sa objavilo krvave spinenie na podporu udrzania tehotenstava alebo zeny po IVF, takze ako vsetky ine lieky aj tu musi byt dovod na predpis. Mas nejake komplikacie, ze ho chces brat? Ak mas bezproblemove tehotenstvo daj si len kys.listovu alebo tehotenske multivitaminy a to ti bude stacit.
Nie nebolo by to jednoduchsie nasadit je to liek. Beru ho zeny len ak ho potrebuju najma pri zvysenom riziku potratu alebo u ktorych sa objavilo krvave spinenie na podporu udrzania tehotenstava alebo zeny po IVF, takze ako vsetky ine lieky aj tu musi byt dovod na predpis. Mas nejake komplikacie, ze ho chces brat? Ak mas bezproblemove tehotenstvo daj si len kys.listovu alebo tehotenske multivitaminy a to ti bude stacit.
@anonym_969d91 mám prekonaný potrat v minulosti, ale len jeden a je to už bežná vec, už si tým prešlo veľa žien, ale aj tak mi to príde trošku indikácia na tento liek
@anonym_969d91 mám prekonaný potrat v minulosti, ale len jeden a je to už bežná vec, už si tým prešlo veľa žien, ale aj tak mi to príde trošku indikácia na tento liek
@anonym_autor tak to ries s gyn. tu ti aj tak nikto ho nepomoze predpisat. Gyn pozna tvoj zdravotny stav, dovod predosleho potratu a aktualne tehotenstvo, vie najlepsie posudit ci ho treba alebo nie.
@anonym_autor ahoj, tiež som mala 1x potrat, druhé tehotenstvo som spinila celý prvý trimester a ani raz dr nespomenula žiadne lieky 😊 mám 2 ročnú dcérku, aktuálne znovu tehotná 10tt a spinim rovnako ako pri dcérke, pravdepodobne sa zväčšuje maternica a praskajú cievky, ani v tomto tehu dr nespomínala žiadne lieky🙂
Mne bol progesteron nasadený kvôli mäkkému a mierne priechodnému krčku, plus som v krčku zvykla cítiť pichanie.
Hadam dr vie co robi nie?
Bola som 4x tehotna. Raz to bolo zelezo. Druhykrat som musela clexan pichat. Tretie bolo ok. Stvrte progesteron. Kazde ine... uz chapes?
@anonym_autor ja som progesterón mala ako štandard po IVF, potom trochu vyššie dávky kvôli spineniu - do 12tt som ho brala. Ale ak nie je problém, v zmysle spinenia, alebo predchádzajúcich strát. Nedávajú ho automaticky. Okrem mňa ja poznám len jednu ženu, ktorá ho mala - kvôli krvácaniu.
Ja som dostala duphaston pri spineni.
V dalsom teho automaticky koli MA .
Ale ..myslim ,ze toto je nejaka novodoba liecba ..ked som pred 15 rokmi mala bolesti krcok sa mi skracoval ,dostala som iba magnezium .
Teraz pred 3 rokmi sa mi krcok ani nestahoval ,zavreta,ale bolesti som mala a mala som utrogestan a potom progesteron do 36tt . Kamaratka na izbe sa otvarala mala tiez progesteron . Cize v minulosti sa toto urcite nepouzivalo.
Pokial nemas hematomy, spinenia a taketo veci, tak netreba. Ono neviem co chces mat na sebe 12kg vody v tele, zavrate, vsetko rozmazane okolo seba, emocionalne vykyvy, za mna to bolo za trest to uzivanie.
@anonym_autor tak kvôli jednému potratu a ďalšiemu trhu bez problémov naozaj nie je indikácia. Ak budeš mať tých potratov niekoľko, mať hematóm , iné spinenie , krátku lutealnu fázu tak ho lekár predpíše určite aj tebe. Ono ak je trhu neprosperujuce nepomôže ani utrogestan, je to len taká barlička.
Mala som 2x potrat, doktor mi ho dal hneď na začiatku. Tiež som splnila až krvácala do cca12- 13tt.

@anonym_autor ak mas bezproblémové tehotenstvo tak je zbytočný