icon

Preeklampsia a vaše skúsenosti s ňou

makmitka33
11. nov 2011

Milé Mamičky a nastávajúce Mamičky, včera nám diagnostikovali preeklampsiu. Som v 35 tt a ak môžete, napíšte mi akú máte skúsenosť a ako to ovplyvnilo Váš život a život Vášho Drobčeka.
Vopred Vám ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU A SKÚSENOSŤ!!!!

elienka
19. dec 2011

@makmitka33 no ako? Predpokladám že drobček je dávno na svete. Ako si to nakoniec zvládla s tým tlakom?

makmitka33
autor
20. dec 2011

@elienka Ahojček! Vydržali sme do 6.12.2011, kedy to už bola hraničná situácia a Drobček musel na svet vyvolávačkou, tak prišiel skôr 🙂ale mal 3060g. a 48 cm . Dnes má 2 tt a my sme najšťastnejší na svete, že ho máme. V profile máme aj foto 🙂

elienka
20. dec 2011

@makmitka33 vidíš to ma nenapadlo pozrieť do profilu, inak srdečne blahoželám

makmitka33
autor
20. dec 2011

@elienka ďakujeme 🙂

mirca17
9. jan 2012

Ahojky mamicky, co tu tak citam aj ja som sa rozhodla pridat svoju skusenost s preeklampsiou mala som 21 moje prve tehu vsetko prebiehalo cely cas ukazkovo, moj tlak 120/60 alebo maximum 130/70 🙂 priberala som normalne ale ku koncu tehu to bolo uz moc aj na kona, odvazila som sa stale som bola len tazsia a tazsia kazdou minutou asi 😝 (ale to bola hlavne voda, co som sa neodvodnovala )doktorovi a ani vsetkym okolo mna sa nepacilo to ze mam nohy ako dva stlpy..spuchnute jedna radost, ale nemala som vysoky tlak a ani bielkovinu v moci, ale kto ma videl hovoril, ze pre boha to mas ake nohy, proste ako balony..no takze taky mesiac mozno aj viac uz si to dobre nepamatam som bola ako balon na prasknutie ale na prehladka vzdy vsetko OK mala som dietu nesolit a vsetko mozne, liek ymi nedavali kedze tlak bol oki..potom som uz sla na posledu prehladku bol to piatok to si dobre pamatam, ze sa zacinam otvarat ale malicko, ze v pondelo mam nastupis s taskou do porodnice...tak s malou dusickou som sa (neznasam nemocnice ) cely den v poho muzik sa psychicky pripravoval na porod viac ako ja 🙂 robili mi ozvy, ci je babo oki.. sestricky sa ma pytali ci to boli, ze mam dobre kontracie uz silnejsie, ja ze vobec nie, ja cela natesena, ze to bude bomba porod bez bolesti ked nic necitim ...a odbilo vecer o 18:OO hod mi odmerali tlak ako zvycajne bol 220/ 180, ale mne nic nebolo to je nahorsie, ze tlak necitite to uz volali doktora ze je zle a za desat minut som bola na sale ako akutna sekcia, ze inak sa neda mala ma uz zle ozvy, plodova voda zelena.. takze ked som sa uz tesila na normal porod ani som ho nemohla mat ..a tlak mi ostal uz 140/90 ...vsetkym mamicka prajem super porody a hlavne ziadne komplikacie 🙂

elienka
9. jan 2012

@mirca17 dík za príspevok, mne našťastie tlak sa vrátil po mesiaci od pôrodu (či skor CS) na 120/80. A že som mala cisársky? Už fakt nelutujem, ten pôrod nie je asi moc o čo stáť, v mojom okolí mám kopu žien, čo im pôrod strašne poškodil, celé pozašívané, moja mama má už 32 rokov problémy, povedala, že si každý deň musí na ten pôrod spomenúť, keď ide na wecko. Sestrenka by aj mala 3 dieťa, ale že keď si spomenie na tie pôrody, že fakt jej radšej 2 deti stačia. Takže už sa na CS pozerám optimisticky a až budem čakať druhé, tak ten CS nebudem veru doktorom vyhovárať. Kontrakcie som si nezažila, tlak mi vyskočil behom 1 dňa, nebol čas čakať na pôrod.

vladazien000
10. jan 2012

Aj ja som pred porodom bol hospitalizovana pre vysoky krvny tlak predcasne om sa zacala otvarat uz v 8 mesiaci mala som edemi tlak pri prime bol 165/107 ze parada nepracovali mi dobre oblicky a pecen mala som uz ten horsi tvam bola som na infuziach este som mala aj tazky stupen chudokrvnosti ale nakoniec sme to z malinkou zvladli a narodila sa len o den skor ako mala a prirodzene :o) po infuziach sa mi vzdy tlak upravil stale som chodila na natacanie aby si boli isty ze je dietatko v poriadku takze i ked som to nemal najlepsie dopadla som vyborne paradoxne najhorxie na mna vplivali tie edemi vela krat som ani chodit nemohla nikomu nezelam. Takze urcite poctivo berte magnerot oni vedia preco vam ho davaju a babatku neublizi su to vitaminy :o)

vladazien000
10. jan 2012

@elienka Nehnevaj sa ale porody su velmi individualne ja som cely porod absolvovala za 7 hodin od uuuplne prvych este nie tak bolestivich kontrakcii a rada na neho spominam pretlacanie ked sla hlavicka ma vobec nebolelo lebo tlacenim som bolest potlacila ja by som si porod kludne zopakovala viem ze to budes brat ze si zastavam to svoje lebo som rodila spontalne tak vravim ze to bolo fajn ale naozaj bolo a ver ci never je to nezabudnutelny zazitok a urcite ovela silnejsi ako cisarsky rez je to tk krasne ked citis ako to dietatko uz bude vonku boze ja velmi rada na to spominam a nie len zo srandy sa spontalnemu porodu hovory spontanny je to pre to ze je normalny prirodzeny ako ma byt cisarsky nesie zo sebou rozne rizika mala by si si o tom viac precitat aj preto ked lekari nemusia tak cisarsky nechcu robit.Ja som sa porodu velmi bala bolo mi vsugerovane ze to je nieco strasne ale bolo to nadherne nikdy sa nemozes riadit skusenostami inych kazdy porod je iny bola som na izbe z mamickou ktora ked prisla do porodnice nestihla si dat ani koselu len jej yyzliekli gate a uz aj porodila malu za necelych 20 minut dalsia vedla bola taka ktora nestihla a porodila doma uuplne bezbolestne a bez problemou neber si tak k srdcu co vravia druhy :o)

babula108
10. jan 2012

Ahojte neviem spat nakolko ma poriadne rozbolel zub, tak som si vas tu zacala citat. No ja mam s tlakom problemy vzdy ked idem k lekarovi. Ale doma namerany mam v poriadku aj moc som mala vzdy v poriadku. Teraz som uz tyzden pred terminom a vcera na poradni mi uz namerali tlak
150/100 ale kedze doma som ho zase mala dobry doktor mi dal este tyzden a potom uz idem do nemocky no samozrejme ak by mi aj doma vysiel tlak tak vysoko tak mam ist hned do nemocnice. Inak pravidelne od 36tt chodim na ctg a prietoky a vzdy bolo vsetko v poriadku tak dufam,ze aj dnes bude a ze ked sa maly za ten tyzden nevypyta sam na svet tak mu pomozu. Lebo prenasat a este v nemocke by som s takym tlakom nechcela. Ale bojim sa dost ja mam vraj aj diagnozu syndrom bieleho plasta. Ak to poznate viete o com hovorim.

elienka
10. jan 2012

@vladazien000 ja sa nehnevám, ja som rada, že si mala prirodzený pôrod a taký super. Ja som mala naštudované naozaj veľa, naozaj som chcela ísť rodiť prirodzene, ale keď som už s tým tlakom ležala v nemocnici, tak som sa veľa pýtala lekárky aj sestričiek aké sú ich skúsenosti, bolo mi povedané, že cisársky je dosť pravdepodobný. mala som čas sa s tým zmieriť. ja viem že CS má vela rizík, že je to operácia, ale u mňa naozaj nebol čas na vyvolávanie pôrodu. Ja nehovorím, že som proti pôrodom, ja sa len necítim menejcenne za to, že som nedokázala svoje dieťa porodiť, ako podaktoré mamičky tu na koníku.
a ešte k tomu, že moja mama je dosť potrhaná - elasticita sa dosť dedí aj u nás v rodine, farba pokožky a tak. takže predpokladám, že by som dopadla podobne (moja suseda zasa dokázala porodiť 2 synov, každý skoro 5 kg a bez najmenšieho poškodenia). a pri druhom zasa riskovať ruptúru sa mi nechce. Je pravda, že síce po tom cisárskom ma teda neovalili náhle hormóny materstva, musela som si zvykať na to, že som mama, ale svoju dcéru lúbim, nevymenila by som ju za nič na svete. Ja celkovo nie som ten materský typ, ale viem, že pri druhom to bude iné bez ohľadu na to či to bude cisarák, alebo by to bol pôrod

vladazien000
10. jan 2012

@elienka Ja ani nehovorim ze sa mas citit menejcenne prave na opak ale tak tvoja maminka urcite rodila pred mnohymi rokmi dnes to uz nie je take ako v minulosti aj ku porodom sa inak uz stavaju dakedy pochybujem ze bolo daco take ako nastrich hradze dnes su rozne porodne geli ktorimi si to mozes velmi ulahcit moja jedna kamaratka rodila v TO prve dieta takmer 5 kg syna do vody a dost sa potrhala pri druhej cerke ktora bola na tom z vahou podobne rodila normalne v PN dala si ten gel a nerostrhla sa vobec ona si tam bezkala pekne jak keby ani nerodila zavidela som jej :o)) dnes aj nastrich spravia ked vidia ze to inak nepojde a sije sa to ovela lahsie ako ked sa nejaka zena nekontrolovatelne potrha bez nastrihu.Ono podstatne je ze cisarsky dopadol dobre a obaja ste zdravucky vela stastia z druhym babatkom ja som sice cysarskym nerodila ale vela zien aj v porodnici co maju skusenosti aj z jednym druhom porodu aj z druhym hovorili ze klasky spontanny porod je uuplne nieco ine co sa teda emocnne tyka :o)

elienka
10. jan 2012

@vladazien000 tomu verím, že emočne je to úplne iné, mne malú ukázali na pár sekúnd, ani si ju nepamätám, ešte že MM stretol sestričku na chodbe ako ju odnášali, tak aspoň máme foto. Potom som bola nadopovaná opiátmi proti bolesti, bolo mi to fakt jedno, či mám dieťa a že sa mi oň starajú druhí, takže tie endorfíny po pôrode sa fakt nekonali. Ale ja mám z CS naozaj len tie najlepšie spomnienky. A pri mojej mame tam bolo aj kopu iných problémov, brat sa vtedy zasekol v pôrodných cestách, pôrod to bol horor. Ale za to na môj pôrod si skoro nespomína, že to už vôbec nebolo také strašné

vladazien000
10. jan 2012

No vidis takze to nemus byt pravidlom a to nevadi ze tie pocity neboli budu na buduce hlavne ze ste zdravi :o)

tea333
10. jan 2012

ja som koly preeklampsii, resp hranicnemu tlaku lezala posledny tyzden na rizikovom. stale mi len merali tlak, podavali magnezko, sledovali ozvy. po magnezku bol tlak lepsi, ozvy ok, oxytocinovy test babo zvladlo, ale predsa - na porodnej sale, ked uz som mala silne kontrakcie sa malemu zhorsovali ozvy, a ja som akutne isla cisarom.nakoniec to bolo najlepsie co mohli pre babo urobit, lebo pocas kontrakcii to vyzeralo zle a navyse som sa pri silnych kontrakciach, po cipku, niekolkych hamiltonoch a pustenej vode vobec neotvarala.
nebola som nadsena, cisarak je dost nafigu, ale teraz aspon budem pripravena, ak pojdem opat cs.

mirca17
10. jan 2012

@elienka som rada ze mas tlak v poriadku a vsetko ..ja s nim nemam problem ale lieky mam nachystane keby nieco, ze mi zacal nejako moc kolisat ale inak ich neberiem a u nas mala aj nasa mama mala po porode vysoky tlak a aj jej ostal takze mozno ze je to aj dedicne 🙂 no neviem ..a ked tu tak citam je jedno ako podla mna zena rodi ked ide o zivot babetka tak kazda matka spravi cokolvek a nebude cakat na normalny porod ked to jede tak to nejde 🙂 😝 hlavne nech su deticky zdrave aj s mamickami...

marionmarion
12. jan 2012

mna si vcera chceli nechat v nemocnici s tym ze mam bielkovinu v moci / na jeden krizik som ho mala uz od 30 tt a nik to neriesil/, opuchnute prsty / co som nemala, lebo si v pohode natiahnem prsten co som nosila pred tehu / a vraj hranicny tlak 130/80! Pokial viem, hranica pri preeklampsii je 140/90, tak nechapem o akom hranicnom tlaku mi doktor rozpraval. hospitalizaciu som odmietla, lebo si nemyslim ze som na tom az tak zle, aby som prelezala este skoro tri tyzdne v nemocnici a tiez si nemyslim ze to prospeje mojmu babatku, ak budem na nervy. Tlak, bielkoviny aj opuchy si mozem sledovat aj doma a ked bude nieco v neporiadku, ist na pohotovost...
mam pocit ze niekedy su lekari az prilis akcni aj tam kde to nie je nevyhnutne

efci
15. mar 2012

@elienka
@andrea3772
@lucy56 baby ja som prave cerstvo po prekonanej preeklampsii, vcera nas prepustili. Maly sa narodil 36+2tt, je OK 🙂 Ale mne teda tlak stale neklesol, domov som odisla s liekmi 3xkrat denne na tlak. Som z toho dost na nervy, vzdy som mala tlak 120/70, dokonca toto tehu 110/60 a zrazu proste bum a vyskocil a drzi stale hore. Tak by som sa vas chcela opytat ci aj u vas pretrvavali problemy dlhsie, ci bola nejaka liecba a ci to potom odislo same. Ja dufam, ze sa to vrati do normalu.

lucy56
15. mar 2012

@efci mne chvalabohu klesol hned po porode, odvtedy som si merala len asi prvy tyzden tlak,mala som ho normalny a doteraz som si nemerala, uz je to skoro pol roka,lebo neni cas pri malom, ja sa citim fajn, ja som skor mala syndrom bieleho plasta ,ked som prisla do ordinacie ku koncu tehu som mala hrozny tlak, doma som ho mala vzdy normalny, ja som sa strasne bala vysetreni, porodu a vsetkeho okolo toho

elienka
15. mar 2012

@efci ja som išla s dopegytom z pôrodnice, pôvodne mi tlak pomaly stúpal mesiac, tak som sa smiala, že aj klesať bude mesiac. Aj tak bolo. Doma som si merala tlak a zapisovala hodnoty a mala som pocit, že či ten dopegyt jem alebo nie, nemá to vplyv na môj tlak. Pretože som kojila, chcela som ho vysadiť čo najskôr. Po príchode z pôrodnice som mala ten tlak cca 140/100. Ale skákal si ako chcel bez ohľadu na lieky, skôr som mala pocit, že čím som unavenejšia, tým je tlak horší (samozrejme). Tak som namiesto 3x denne začala užívať 2x denne. Zmeny v tlaku žiadne, tak som skúsila vysadiť úplne a tie hodnoty boli podobné ako s liekmi. Naozaj po mesiaci sa tlak vrátil do normálu 120/80 aj bez liekov. Tak držím palce, aby aj u teba tak bolo. Inak doktor v pôrodnici mi povedal, že niekomu to klesne hneď po pôrode, niekomu počas pobytu v pôrodnici, niekto ide s liekmi z pôrodnice a niekomu vyšší tlak jednoducho ostane. Je to veľmi individuálne.

andrea3772
15. mar 2012

@efci Ahoj,som rada,že malinké je v poriadku,neboj sa,aj ty čoskoro budeš.Tlak som mala najvyšší počas porodu a ešte dva dni po ňom,potom začal klesať.Domov som už išla bez liekov.Bolo by fajn ak by si mala niekoho kto ti pomože,samotná starostlivosť je náročná keď nie si úplne ok.Treba si aj oddýchnuť,vyspať sa.Nestresuj sa,ono to určite prejde.Inak mám tehotnú sestru,má to tiež,jedáva každý deň strúčik cesnaku.Nie je to síce príjemné ale pomáha 😉

efci
16. mar 2012

@lucy56
@andrea3772
@elienka dakujem velmi pekne za nazory. Budem teda dufat, ze to zmizne aj u mna, v pondelok idem na kontrolu k doktorovi tak som zvedava co nameria. Inak mne to tiez pride ci liek ci bez neho, tlak si robi co chce. Ja ked rano sa zobudim tak sa citim OK, nie ze by som mala potrebu si dat liek, ale teda ked mi pripli tlakomer tak tie hodnoty priserne, a ked som mala jeden den aj migrenu v porodnici tak keby do mna nasypali celu skatulku liekov tak by podla mna neklesol 😖
Malicky je zlatucky, tesime sa z neho, aj v noci celkom pospime, i cez den, takze jasne unava tu je, ale nie taka vycerpanost ako pri prvom synovi. Pri tom som, ale zase nemala preeklampsiu...
Dakujem este raz.

polacka
24. okt 2012

ahojte baby neviem ci rady takze sa pytam tu, dnes som bola na poradni dr tam nebol iba sestricka namerala mi 147/95 potom mi merala znova to bol tlak nizsi a potom este do tretice a tiez nebol zly, trocha som sa zlakla lebo opuchy mam fajne na nohach a chcela som sa o tom bavit s dr. Nechcem ublizit malemu preto by som chcela vediet co mam robit aby to nebola preeklampsia. Za tyzden som objednana na prve ctg myslite ze tam by mi to zistili kebyze to mam? Uzivam magnerot a priberam cele tehotenstvo jak blazen. Ratala som s tym ze velmi priberiem lebo mam na to predpoklady ale obavam sa. uz mam plus 35kg. Alebo mam na ctg povaedat ze opucham a tak? skuste mi prosim poradit ako by sa to mohlo este prejavovat a podobne, co robit? dakujem vam

billam
24. okt 2012

@polacka ja som mala preeklampsiu, zistili mi ju v 33tt. Pribrala som 33kg a tlak som mala 180/120...niekedy 140/100...hospitalizovali ma a po tyzdni mi robili sekciu. Lekarka by to mala zvážiť, ale pravdepodobne si nemala bielkoviny v moci...lebo to je dalsi priznak /asi prvý/...neboli ta hlava a oci? Nemas dvojité videnie? Bábätko je uz veľké, nic sa nestane, ak by si aj teraz porodila - ide vsak o to, aby si seba a babo teraz neohrozila. Akúkoľvek zmenu okamžite nahlas lekarke. Ten tlak a opuchy sú prejavom preeklampsie.

iva87
24. okt 2012

@polacka skus si doma preventivne odmerat tlak a uvidis, ja som tak mala pri prvom tlak 150/90 a necitila som sa vobec zle, len dr mi kazala merat doma tlak a ak sa neznizi ist do porodnice, nakoniec som isla s tlakom 160/100 a porod mi vyvolavali...alebo skus rano zavolat svojmu lekarovi ten ti urcite bude vediet povedat co a ako 😉

polacka
24. okt 2012

@billam no praveze dnes ked som bola na tej akoze poradni bez doktora sestricka nehovorila na moc nic, preto mi je to divne. nejake ine problemy ako to videnie nemam. mozno trocha mdloby alebo ma oblieva horko chvilami. ja neviem. asi to na tom ctg skusim zdoraznit doktorke ci?

polacka
24. okt 2012

@iva87 ked som si pred chvilou merala doma tlak s takym malym na zapestie tak hlasil 153/85 takze neviem a potom ma zacali oblievat horka. zas sa nechcem plasit chapes, az to mam len z toho ze som hroch teraz. 🙂

billam
24. okt 2012

@polacka za tyzden moze byt neskoro...ja by som na tvojom mieste zasla za lekarkou, že máš vysoký tlak a puchnu ti nohy...ty si mala poradnu bez lekarky?...to je divne a hlavne v 37tt...určite tam zajtra skoc znova.

polacka
24. okt 2012

@billam ano bez, len sestricka tam bola co ma odmerala odvazila a ten moc. hovorila som jej o opuchoch ze berem magnerot a snazim sa tie opuchy nejako redukovat so zihlavovym cajom co odvodnuje ale ze nejak zle sa necitim. nevedela som ako by mi ona mohla riesit opuchy. keby mi najde tu bielkovinu v moci tak by som letela asi do nemocnice ale ked nenasla tak som to neriesila to az teraz plasim...🙂 este mi povedala ze keby sa necitim dobre mam dojst aspom na tlak premerat takze tak

billam
24. okt 2012

@polacka no ja neviem, ale radsej by som zajtra zasla opat k lekarke....ukaz jej opuchy, zober si so sebou aj ranny moc a nech ti opat zmeria tlak....mna v nemocnici dopovali magneziom...do zily, kazde 4 hod...tak skus pit aspon mineralku magneziu a zjedz cesnak, ten tiež sťahuje tlak...ale meraj si ho v pokojnej polohe cca kazde 2 hod.

polacka
24. okt 2012

@billam vidis ten cesnak ma vobec nenapadol skusim to. nemozem ist ale zajtra lebo muz ma auto a musi byt teraz v robote. chystame sa az na buduci tyzden, teda on z roboty, vies? pokial mi neni fakt zle tak ho nebudem lanarit. ved ja jem ten magnerot to je magnezko. ale k tomu magnerotu, som citala ze sa to nema jest po 36 tyzni ze to predlzuje termin porodu alebo take daco, 😖