icon

Preeklampsia a vaše skúsenosti s ňou

makmitka33
11. nov 2011

Milé Mamičky a nastávajúce Mamičky, včera nám diagnostikovali preeklampsiu. Som v 35 tt a ak môžete, napíšte mi akú máte skúsenosť a ako to ovplyvnilo Váš život a život Vášho Drobčeka.
Vopred Vám ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU A SKÚSENOSŤ!!!!

billam
24. okt 2012

@polacka ok, ale ked sa budeš cítiť zle - tocenie hlavy, mdloby, dvojité videnie, tak utekajte!

polacka
24. okt 2012

@billam dakujem ti za rady, dufam ze to nebudem muset podtupit. Skusim si dat este ladovy obklad na nohy co to spravi a kludovy rezim co uz. ak za do buduceho tyzdna nic nestane tak to na tom ctg urcite poviem. A vezmem si tam aj pre istotu moc...

stellamaris
24. okt 2012

@polacka ja by som na tvojom mieste zasla hned za doktorkou,zvyseny tlak treba pozorovat,nech ta vysetri,ak budes mat bielkovinu v moci,tak to vyzera na preeklapsiu...mne stupol naraz tlak,bez toho,aby som to vedela,pri kontrole v poradni mi ho namerali a o necele tri hodiny bola akutna sekcia ☹ ja som uz mala aj kontrakcie,ktore som necitila,takze porod sa rozbehol a to som bola iba v 35.ttplus 6.......nic neriskuj a nechaj sa vysetrit,inak magnezium som brala cele tehotenstvo,to tlak neznizi....

mia81
28. okt 2012

polacka posluchni dievcata a cim skor pojdes k lekarke tak tym lepsie .Preeklampsia nie je sranda ohrozuje na zivote teba aj tvoje babo.

micha7
2. nov 2012

Ahojte.. babenky ak mate nejake priznaky preeklampsie rychlo k lekarovi...bolest hlavy,opuchy,probl.s videnim.. ja som mala cierny flek pred okom- vypadok zrak.pola.... noa vysoky tlak atd....... mala som tazku preeklapsiu -cista katastrofa ☹ .. v 28+3 tt... nemohla som sa s toho vsetkeho 6 rokov spamätat! Nikto mi nedaval garanciu ako by mohlo dopadnut dalsie tehotenstvo noo riziko tam bolo! Po 6 rokoch som sa dala znovu na boj! caste kontroly.,aj doma stale... vela solit velaaa! Pit 3l vody... anopyrin na riedenie krvi,ale to treba skonzultovat s lekarom. Vydrzala som do 36tt ! dovod nebola preeklampsia,ziaden vysoky tlak ci bielkovina v moci ALE odtiekla mi plodova voda. Teraz mame 4 mesacne dievcatko 🙂

stellamaris
7. nov 2012

@micha7 ahoj,tak to si mala dobre tazku preeklapsiu,asi HELLP-syndrom ...ja som ju tiez mala,.aj mne doktor vravel,ze dalsie tehotenstvo bude rizikove tak ci tak,tiez budu caste kontroly,vysetrenia,ten acylpyrin budem brat,polezim si v nemocnici a bude cisarsky znovu (ten ale kvoli tomu,ze necitim kontrakcie) 😒 inak gratulujem ti k dcerke,nech sa vam dobre dari! 🙂

micha7
8. nov 2012

@stellamaris.. ahoj..ano caste kontroly su velmi dobre,ja som sa kontrolovala aj doma.. (BD,P., moc na bielkovinu od 5 mesiaca kupila som si v lekarni testovacie papieriky.,brala som ASS 100,to je tu vo Svajci aj Nemecku., zelezo, elevit, solila som od zaciatku som 1 cajovu lyticku soli na den a po case podla vahy tak dve lyzicky na den ... sol podporuje prekrvenie placenty- daj si na www.gestose-frauen.de tam je vela informacii o tom mozes si objednat info material a pise sa tam davkovanie soli.

zuzana72
13. nov 2012

ja som tiež mala preeklamsiu primali ma do nemocnice na rizikoé odd. vnoci o 0.30 hod bola som v 26 tžýždni tehotenstva malá sa narodia za 48 hodín po prijatí s hmotnosťov 890 g a 34 cm a ja som bola kritický stav skoncila som na ARE . Rodila som cisarskym rezom nemohli mi zastaviť krvacanie tak mi robili este aj hysterectomiu museli mi zobrať maternicu. Tlak pred porodom som mala 245/125 teraz sme chvalabohu obidve v poriadku, ale neviem neviem keby nebolo super doktorky MuDr. Štefanikovej z trnavskej FN. Patrí jej veľká vdaka za mna aj cerku

stellamaris
7. dec 2012

@zuzana72 tak ti to dobre dopadlo nakoniec,obe ste v poriadku prezili......drzte sa obidve,nech sa vam dobre dari 🙂 skoda iba tej maternice,mozno si chcela este deti,ale ked to muselo byt,tak muselo 😒 ja si budem pri dalsom tehotenstve davat na seba sakramentsky pozor,aby som nemala tu preeklampsiu znova 😒

zuzana72
19. dec 2012

vôbec mi tej maternice nieje lúto cerka bola už naše 3 dieťa. Ale Ďakujem zatiaľ sa máme obe fain a malá oslávila v auguste už 5 rokov.

laura84
25. jún 2013

@jika80 mozem sa opytat ako ti zistili nabeh na preeklampsiu?cez usg?

grejci1
25. jún 2013

@laura84 ahojky, mne to nezistili počas celého tehotenstva. 25.3. mi nič nezistili a 26.3. akútna sekcia lebo mi začalo zlyhávať srdce a obličky :(

jika80
25. jún 2013

@laura84 uz si velmi nepamätam, myslim, ze to bolo na zaklade vysledkov z prietokov z pupocnej snury

laura84
25. jún 2013

@grejci1 podobne....ale moj syncek to nezvladol

laura84
25. jún 2013

@jika80 fuuha tak to potom boli skoro zhorsene...mne sa zhorsili az po 30tt...

jika80
25. jún 2013

@laura84 no mne robili nejake speci vysetrenia, lebo som bola v jednej studii, tak to preto, ale na koniec sa ziadna preeklampsia nekonala, mala sa narodila v poriadku 2 dni pred terminom

laura84
25. jún 2013

@jika80 skoda...a to som uz bola natesena ze to vedia zistit skor....mne totiz syncek predcasny porod nezvladol.

ivana149
26. jún 2013

ja som si doma merala tlak bol ok pridem na poradnu a tam 155/100 dobre ma neporazilo, bielkoviny v moči som nemala, ani nohy mi nepuchli, ale ked som taky tlak mala stale, tak ma lekar dva tyždne por pôrodom vypisal do nemocky, tam ma prijali s tlakom 135/85, pozerali na mna jak na hlupanu, a ja že mam vysoky tlak tak som tu, dali ma na izbu, mapichali magneziom dali mi dopegin, ktorý som brala DVA DNI a potom tlak idealny až do neplanovanej sekcie 🙂

e_z
9. aug 2013

Článok o preeklampsii je už aj vo Wiki Modrý koník: https://www.modrykonik.sk/preeklampsia/

Kočky, pridajte prosím svoje skúsenosti dolo pod článkom:
@ivana149
@jika80
@micha7
@zuzana72

jessinocka
10. feb 2014

Ahojte, aky ste mali pri preeklampsii tlak pri merani? Mne u dr vyskocil na175/90, ale doma ho mam uz normalny, opuchy ziadne, este som ani kilo nepribrala a bojim sa, ci moze byt tlak prejavom preeklampsie. K dr som isla kvoli odpadnutiu, rano v praci som odpadla, ale bola som aj riadne hladna,takze odpadnutie nemuselo byt iba z tlaku.

stellamaris
10. feb 2014

@jessinocka mala by si pravidelne jest,byt hladna nie je dobre 😒 ja som mala pri preeklapsii cez 200/120,ten isty den som musela na sekciu 😖

ellenie
20. feb 2015

Baby, kedy po porode vam vymyzli priznaky preeklampsie? Som 3 den po sekcii, spodny tlak 80, dnes som zacala znova zberat 24 hod.moc

sandey
30. aug 2015

Ahojte je tu niektorá ktorá mala preeklamsia V 20 tt?

evinqua
30. sep 2015

@sandey ja..uz v 17 tt sa objavil vysoky tlak a postupne som brala dopegyt ale tlak sa zvysoval.bohuzial v 25 tt sa stav rapidne zhorsoval tlak 180/120 a bielkoviny na tri kriziky tak ma hospitalizovali, vobec nebola liecba ucinna a babatko mi v brusku zomrelo v prvy den 27 tt. a to uz malo ist von cisarskym a pri kontrolnom utz kde ho chceli zmerat zistili ze uz srdiecko nebije

sandey
30. sep 2015

@evinqua to mi je strašne ľúto mne sa zatiaľ nepotvrdila ale mám strach zo všetkého

step13
12. máj 2016

Kocký ja ma tlak 135/90.150/90.140/80.130/80 som nenocnici lebo ma tam poslala internistka berem dopegit 3x1 a davaju mi magnezium no mm gynekologicka povedala že to mam este vorme lebo bielkovyni mam nizke 12 dni mam planovanu sekciu myslite ze ma tu budu drzat? zajtra mi maju brat vzorku s 24 hod zbieraneho mocu a ze sa uvidi :0( inak som 37 tt

katrin21
12. máj 2016

@step13 to uz mas super tyzden, aj keby si hned porodila, tak babo uz je v tom tyzdni v pohode... _🙂
Ja som mala preemklapsiu, taku nenapadnu, tlak mi len mierne stupal cca. od 32tt , bielkovinu som mala az posledny tyzden a to som uz ku koncu aj dost puchla a aj v tvari... Potom to uz islo rychlo, lebo uz som sa citila aj obcas divne, v noci sa mi pustala krv z nosa hocikedy ... sla som do nemocky a na druhy den akutna sekcia, lebo mne ani dopegyt nezaberal, ani vasocardin, nic.. tak uz nechceli cakat, slo mi uz o zivot.... bola som 34+2 tt..
Lenze na prijme sa ukazalo, ze malinka bola uz dlhsie zle vyzivovana, namerali mi len 1600 g hmotnosti, ja som bola v soku, lebo v 30tt na sone mala 1427 g, cize za mesiac skoro vobec nepribrala, alebo posledne dni schudla, tazko povedat, ale vaha sa potvrdila aj pri porode, dobre to Dr. odmerala ☹ ... Cize aj ked tlak bol cca. 145/95 uz mala malinka problemy. hoci PRIETOKY som mala DOBRE:... nechapem... aj na prijme prietoky dobre, aj cievy do mozgu malej, vsetko... len ta vaha uz asi nestacili ziviny aj na priberanie....
takze mam predcasniatko, ktore je nastastie v poriadku, sice sme boli mesiac na Jiske, lebo tu vahu musela dohnat, ale inak dychala sama, vsetko mala OK, apgar 10,10 🙂 neurologicky je tiez uplne OK. nastiasie,vdaka Bohu...
Ale netreba ten tlak podcenovat.. internisti to inak beru, ze to nie je vysoky tlak, ale bohuzial, pre babatko je to uz problem.... Normalne by uz mala dcerka vahu aj 2300g, keby som nemala vysoky tlak a porodila v tom istom tyzdni.. takze.. mesiac sme to dobiehali, po mesiaci sme sli domov s vahou 2420g ..
Mne tlak neklesal ani po porode.. bola som jednak v strese , co bude s malou, to robi svoje, + kazda chodza sestricky po chodbe uz sa mi rozbuchalo srdce, ze zase bude tlak vysoky, proste stres....
Nakoniec som si meravala uz aj sama, ale uz aj tak to nebolo ono.. strach tam bol... nakoniec mi zabrali az asi tretie lieky. LOMIR.. domov som sla s tlakom asi 130/95. pri zaťaži isiel samozrejme hore.. ale ako som prisla domov, pomaly klesal.. trvalo to cez dva tyzdne....
potomm som uz mohla asi po 3t lieky uplne vysadit, tlak klesol

Ale kto mal preemklapsiu, je vysoko pravdepodobne, ze v buducnosti sa to odrazi na zdravi a bude mat vysoky tlak.. za 10-15 -20rokov... hmm.. tak snad to nebude moj pripad..

erinne
12. máj 2016

@step13 presne ako vravi @katrin21, uz by ste mali byt za vodou 🙂
Ja som mala tiez vyvolavany 1.porod pre preeklampsiu, prvy den 38tt. Cca 10dni predtym ma hospitalizovali s tlakom cez 150/90, bola som spuchnuta ako snehuliak, nic som neobula, bielkoviny v moci tiez uz vysoke. Kazdy den pri vizite mi hovorili, ze dnes bude predoperacne, pojdete na sekciu. Nakoniec mi predoperacne ani len neurobili, co nechapem ako si trufli, nikdy predtym som v narkoze nebola a riziko sekcie bolo dost vysoke. Rodila som nakoniec klasicky a vdakabohu sme tiez nakoniec dopadli obe dobre, aj ked to vyzeralo vselijako. Konecne po 7r som si trufla na reprizu🙂 termin mam prelom aug/sept. a uz teraz sa modlim aby sme to v zdravi zvladli obe. Drzim ti moc palce!

patris11
15. máj 2016

Ahojte,ja som mala preeklampsiu,26tt poradna vsetko ok,27tt tlak 140/90,bielkovina a opuch mierny,malinka to nezvladla v brusku,potom sa tlak stupnoval max 250/140 ale do mesiaca po porode sa upravil a som bez liekov,je to uz vyse dvoch rokov,teraz som v 16tt.neviem co nas caka ale verime,ze to zvladneme,beriem preventivne anopyrin,meriam tlak,kontrolujem moc,u mna to malo velmi rychly priebeh,tak radsej vyhladat pomoc aby nebolo neskoro.Drzim vsetkym palce.

slunce3
23. jún 2016

@patris11 ahoj, ja som pri prvim tehu mala preeklampsiu a indukovany porod v 38 tt+predtym 3t v nemocke sa snazili znizovat.. Po porode pohoda reraz som v 39 tt a tlak mam ukazkovy 110/70-120/80, ziadne lieky neberiem, takze neboj nemusi nic byt ale davm uz pozor na sol. Uz som mudrejsia, aj krvne testy mi robili preistotu ci sa tam nieco nefoemuje a nic, vsetko ciste, tak sa tesim a ziadny opuch a to som pribrala 20kg vsetko vladzem, paradicka, vcera som sa bola kolobezkovat, 3 h prechadzky uplne v pohode. Takze nieje pravidlo ze aj druhe tehu bude s preeklampsiou. Drz sa