icon

Preeklampsia a vaše skúsenosti s ňou

makmitka33
11. nov 2011

Milé Mamičky a nastávajúce Mamičky, včera nám diagnostikovali preeklampsiu. Som v 35 tt a ak môžete, napíšte mi akú máte skúsenosť a ako to ovplyvnilo Váš život a život Vášho Drobčeka.
Vopred Vám ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU A SKÚSENOSŤ!!!!

chevron
31. júl 2016

dievcata idem si sem po radu... neviete aka je este " normalna " hodnota bielkpvin v moci? mam tie pasiky doma, a podla dnesneho je ta hodnota 1|100 - vid papierik. bielkoviny su ten druhy riadok a na testovacom pruzku druhy pasik.

janickadr
31. júl 2016

@katkabg Je to hrozne, ked to takto dopadne a o to hroznejsie, ze sa tomu velmi pravdepodobne dalo predist. Ty si urobila maximum, co si urobit mohla (pisala som ti vcera aj IP), nanestastie uz bolo vsetko rozbehnute tak, ze uz bolo neskoro. A to som presvedcena o tom, ze to babo bolo mrtve uz dlhsie, mozno aj zopar dni. To sa uvidi, ked kamaratka porodi. Ale strasnu situaciu uz nijako nezmeni. A rovnako som presvedcena o tom, ze tlak mala vysoky na pohotovosti uz ten prvy krat, hoci jej tvrdili, ze tlak je dobry. Zjavne klamali, slendriani... Preto by som apelovala na zeny na Slovensku, aby boli rady, ze mame (v porovnani so zahranicim) taku gynekologicko-porodnicku starostlivost, aku mame (aj ked "cierne ovce" sa najdu vsade). A aj preto sa, baby, netrepte na dovolenky vo vysokom stadiu tehotenstva do okolitych krajin (Bulharsko, Grecko...), tam je casto iny level zdravotnej starostlivosti.. (to pisem na margo jednej temy, ktora tu tiez bezi, ze ako ist letecky na dovolenku kupenu na last minute do Grecka v 28.tyzdni.. No najlepsie nijako..)

katkabg
31. júl 2016

@janickadr presne tak ako pises aj mna aj moju malu ored siestimi rokmi skoro skantrili avsak kedzecsom bola cudzinka a oni pochybili urobili aj nemozne aby ma zachranili.10dni ma davali dokopy v reanimacii.A mne aj pokazili zivot lebo druhe nemozem mat a ani si netrufam potom horore.A co sa tyka kamaratky tuez si mysli zeczrejme asi par dni uz nezilo,naposledy bola umna predtyzdnom a bola opuchnuta az ju ruky boleli v zovreti,a to bola u doktora dva dni predtym aj jej predpisal lieky.No to tiez taky dokror ze vsetko musela tahat z neho ako z chlpatej deky.A na lohotovost ju ruadne idbili podka mna,Jasne symptomy mala...visoky krvny tlak,mala sa skoro vovec nehybala,bolest pod rebrami,vracanie.Tusim dnes uz asi porodila anielika kedze bola vcera vecer hospitalizovana.Neviem si predstavut ako tzky porod je.Suedmy osmy mesuac to uz he pekne babenko.Joj moc ma to mrzi....ja som mala takeho zleho tusaka....viete potom co sa mmne prihidilo mam uz bastudovane kadejake taketo veci preto ma to hned napadlo

erinne
31. júl 2016

@katkabg ach moja, velmi mi je to luto, nechapem ako sa toto moze v nemocnici stat..
Robila si, co sa dalo.. Teraz uz len podrzat kamaratku v najhorsom, strasne drzim palce nech dalsie tehu je v poriadku..

katkabg
31. júl 2016

@erinne ano dakujem pekne...urcite ju podrzim...je v nemocnici uz asi aj porodila anielika...som jej aspon napisla par povzbujuzucich sprav....ale urcite budem pri nech len nech sa vrati domov....ked ja som cele tehu snou vsade chodila,po uradoch,vybavovali vsetko na babatko,pred tyzdnom mi povedala ze na sto percent budu mat dievcatko a pomenuju ju po tatikovy.Ach jo je mi smutno :(((( verim ze vsetko rychlo preboli a verim ze tieto prispevky pomozu dalsim maminam ktore sa nahodou ocitnu v takejto situaacii

ciernypes
1. aug 2016

@makmitka33 tak to siniz v peknom tyzdni ak by sa daco stalo.uz mozes aj ridit.Moja sestra mala preklampsiu v 27tt.rodila v 35.5 ale od 27 mala vysole tlaky.brala dopelgit a magneska v inf.bola cely cacs v nemocnici.bolo to narocne na psychiku.....Znama zasa kvoli preklampsii porodila v 6mesiavi.maly bol dlho v Martine na Neonatologii.ale nemalo to na neho ziadne nasledky.zda sa byt zdravy..ono preklampsia je nebezpecna hl kvoli skorsim porodom.lebo sa mozu narodit potom deticky.dost nedonosene. Inak po tehu si budes este sledovat tlak a potom budes uplne ok..tesa nemusis sa bat.zeby ti to pretrvavalo aj po tehu.par mesicov vyssi tlak ale to nieje uz nebezpzcne.

petka2852
1. aug 2016

@chevron mate bielkoviny v moci na 2 kriziky to nieje dobre. Gynekolog vam co povedal? Ale ako pozeram ste v 35tt takze uz mozte ,,kludne,, aj rodit 🙂 ja som mala preeklampsiu a dcerka sa mi narodila 32/2 zajtra ma uz 10 mesiacov a je absolutne v poriadku 🙂 ale na vasom mieste idem urcite ku gynekologovi kedze ten nalez nieje dobry a ako pozeram na papierik nie len bielkoviny mate pozitivne

katkabg
2. aug 2016

Moja kamaratka jevuz doma :( smutna zronena nahnevana,moc toho neviem ale pochybil jej doktor ku ktoremu chodila na prehladky a na pohotovisti ze jej neurobili ultrazvuk hned ked tam dosla.Teraz chuda ma stale visoky krvny tlak tak dufam sa z toho dostane

majoska
2. aug 2016

Ja som mala preeklampsiu pri oboch tehu.Syn sa narodil v 31tt, s váhou 1900g, ale v auguste bude mať vďaka Bohu 8 rôčkov, a je úplne zdravý. Naša malá, sa narodila v 38tt, ale od 33 týždňa som bola v nemocke, potom mi už praskla plodovávoda, čiže som rodiť musela, spravili zas cisársky, malá má teraz 2rocky a je tiez zdravá.😉

erinne
2. aug 2016

@katkabg ono to nejaky cas trva kym sa to vrati k normalu, kamaratka by mala byt sledovana kvoli tlaku a aj nefrologom aspon nejaky cas, ci sa aj funkcia obliciek zlepsila. V druhom tehu sa moze zopakovat, ale nemusi (skor byva u prvorodiciek), treba na to upozornit lekara a castejsie kontrolovat.

kikushaa
2. aug 2016

@katkabg mne sa dal krvy tlak doporiadku hned po sestonedeli, kamaratke prajem vela sil v tazkej chvilke, je to smutne taketo veci by sa nemali stavat, a urcite doporucujem poslat na nemocnicu alekara nejaky dohlad, v tomto pripade evidentne zanedbali stav pacientky :(

patris11
2. aug 2016

@katkabg tak mne sa tlak tiez upravil po sestonedeli,mna drzali v nemocnici ovela dlhsie,lebo sa nedarilo znizit tlak,sledovana som bola aj nefrologom,moze tam ist aj o nejaku poruchu zrazanlivosti preto je dobre vysetrit u hematologa,bola som aj na genetike,no u mna nic nezistili,teraz som tehu,zatial sa drzime beriem preventivne anopyrin a clexane,je smutne,ze to dopadlo tak ako aj v mojom pripade,ze to neriesili,ked vsetko tomu nasvedcovalo a v dnesnej dobe vedia zachranit aj 500g babetka bez vedlajsich nasledkov,nech sa drzi kamaratka aj ked to nebude jednoduche,niekedy pomoze sa spojit s niekym kto mal rovnaky problem.

erinne
2. aug 2016

@chevron tak, ja to tiez tak vidim, je to pozitivne na jeden az dva kriziky, sla by som na gyndu. Papieriky su orientacne, v nemocnici vedia presnejsie stanovit kolko tych bielkovin je. Ak mas ine priznaky preeklampsie (vysoky tlak, bolesti hlavy, opuchy), bolo by dobre hospitalizovat na rizikovom tehu a zbierat moc, merat tlak pravidelne, proste nech si pod dohladom.
Mne vyvolavali porod ked boli bielkoviny na tri krize, bola som zac.38tt.

janickadr
2. aug 2016

@katkabg Jednoznacne pochybil kamaratkin doktor, ku ktoremu chodila. Ked tam bola na poslednej kontrole a bola cela opuchnuta, neexistovali ziadne realne lieky, ktore by jej mohli pomoct a ktore jej teda predpisal, ako si pisala. Jediny ucinny "liek" bola cesta do nemocnice a co najskorsi porod. A tam totalne zlyhal, lebo naozaj nic tabletkove ucinne neexistovalo a ani neexistuje. Je to cele hrozne, ako niekde v krajine tretieho sveta, a to mozno aj tam je starostlivost lepsia. ☹ A potom ta epizoda na pohotovosti to len "korunovala". Je vsak pravdepodobne, ze uz bolo neskoro na cokolvek. Kamaratka to tak urcite nevidi, a mozno ani vidiet nebude, ale ona sa mozno druhy krat narodila. Je mozne, ze keby si ju neposlala do nemocnico po druhy krat po nasich naliehaniach, ze by to neprezila ani ona. Takto dostala aspon dalsiu sancu, aj ked velmi bolestivu, z ktorej spamatat sa bude extremne narocne. No snad to zvladne a pomozes jej k tomu aj ty. Budem drzat palce. P.S.1 Ten tlak by jej mal klesnut do 6 max.8 tyzdnov a upravit sa, ak ma lieky, pravdepodobne sa budu dat postupne vysadzovat.... P.S.2. Mrzi ma, ze aj ty (davnejsie, pri tvojich problemoch) aj tvoja kamatka (teraz) ste si museli prejst takymi komplikaciami, ktorym sa velmi pravdepodobne dalo pomerne jednoducho predist... P.S.3.Dievcata iduce do Bulharska na dovolenku vo vyssom stadiu tehotenstva, ozaj zvazte, ci tam pojdete...

katkabg
2. aug 2016

@janickadr no veru mame podobne osudy,len to ze mne malinku zachranili aj ked ju ozivovali pocas cisarskeho a mna dali ledva dokopy po 10 dnoch co som aj v reanimacii bola :( v zivote by ma nenapadlo ze by sa jej to mohlo stat,ja som nemala visoky krvny tlak mne sa odlucila placenta a doktory na to prisli az na druhy den ked mi oraskli vodu,a v nej sama tmava krv,hned na operacku len sa mi uz nezrazala krv mala som trombicity na 30.Bola som jednou nohou v hrobe,ale kedze som bola cudzinka pre nich a pte ich pochybenievrobili aj nemozne a pichli mi nuaku soecialnu inekciu na zrazanie krvy v hodnote 1500eur,co som neplatila nic,potom reanimacua doplnanie krvy plazmy atd.no uuuuuuplny horor najhorsie ze do reanimacie ma odvuezli do vylepsenej nemocky 200km od mojej malej princeznej na hematologiu a tam yz ma dali do kopy specualisti,tam boli fakt zlaty doktory starali sa omna ako o milionarku len aby som neumrela,to by bolo halo.Zial ma to nadledky namne,nebydem moct vynosit dieta kedze mam maternicu uplnevoslabenu.no nevadi som rada ze som tu a ze moha mala je zdravauz bude mat skoro 7 r.

janickadr
2. aug 2016

@katkabg Asi ti pichli faktor VII, tzv. Novoseven, ten je taky drahy a taky ucinny. No aspon vam teda obom zivot zachranili, aj ked aj nejake odlucenie ste museli prezit, hoci tych par dni je v konecnom dosledku pri boji o zivot v podstate nic... A to, ze nemozes mat uz deti, ti povedali tam ci tu na Slovensku? Lebo informacie od zahranicnych "odbornikov" by som asi vcelku s rezervou...

katkabg
2. aug 2016

@janickadr no ja mam hrozne oslabenu maternicu a keby som otehu mohla by mi prasknut cim by som mohla vykrvacat :((( a popravde mam same zrasty a bolesti v podbrusku cize na tehu vobec uz nemam chut po tom vsetkom co som zazila,bol to proste horor,prvy krat v nemocnici a skoro som skoncila v marnici,no a ta inekcia mi zachranila zivot,take su len tri v bulharsku,vies si predstavit.Potom ako som sa vratila z reanimacie sa mi este aj hematom vytviril v jazve a to este mi mesiac cistili,no hroza az echcem spomynat,a to som mala bezproblemove tehotenstvo,len tyzden ored porodom zrazu vecer oooobrovska bolest pod rebrami akoby mi vyrvali zaludok,biela ako krieda a uz sme leteli na pohotovost,medzi tym som uz zvracala,a tam na pohotovosti neochotne sesgricky skonstatovali po ultrazvuku,ze to mam z fazulovice a az na druhy den ked dosiel moj porodnik,a ked som zacala rodit a ked mi praskom plodovu sa zhrozil ze ako to nevideli,vtedy uz mala stracala tony a hned operacka,zozbierali sa vsetci doktory okolo mna,a ten hematolog za mnoou prisiel specialne az 200 km vzdialenej nemocnice aby si ma vzal pod jeho kridla,ked ta nemocnica kde robi mala aj dostatok krvy aj spomynanu inekciu aj vsetko,len horor bol v reanimacii,tam mi doslo ako vazne na tom som....sami poloumrety ludia okolo mna....dlho som sa strhavala zo sna.Inak dakujem konecne vie nazov tej inekcie co mi dali.Fakt pekne dakujem inak by som ani nevedela.

katkabg
3. aug 2016

Babenky tak viete co toto uz je co :(((( takze ta moja kamaratka nemala preeklampsiu teda mozno aj to mala ale sa jej predcasne odkepila placenta tak ako mne co som vam spomynala ale stym ze na nu sacdoslova vykaslali a zial ked uz dosla druhy krat babo uz bolo mrtve,teda mozno bolo aj predtym,ona preto hrozne vysoky tlak mala :((( no je mi zle rovnaky isud len ona so zlym koncom ach joc:((( neverim ze toto sa deje,chuda esre srale ma visoky tlak

katrin21
3. aug 2016

@katkabg no, bohuzial, prave odlucenie placenty je jedno z finalnych stadii resp. nasledkov preemklapsie.... takze to suvis bohuzial ma :(
je to smutne, snad sa podari tvojej kamoske cim skor mat dalsie babatko.

katrin21
3. aug 2016

baby, mala ste niektora velke opuchy uz v tvari pri preemklapsii? ja ano.. den pred cisarskym a po...
najdi 5 rozdielov,alebo co dokaze premklapsia....
normalne ma rodina nespoznavala

janickadr
3. aug 2016

@katkabg No aj ona mohla naozaj zomriet, lebo ak mala velmi vysoky tlak a odlucenu ci odlucujucu sa placentu, mohla velmi rychlo vykrvacat. A tu preeklampsiu mala urcite. Ak jej to do diagnoz nedali, mozno aj preto, lebo dobre vedeli, ze lekari (osetrujuci gynekolog aj na pohotovosti) opakovane pochybili, tak to zjavne nechceli "rozmazavat" a pridavat dalsie dovody na nejaku pripadnu staznost, ale teda neviem, ako to v Bulharsku so staznostami chodi, ak tak ako so zdravotnictvom, tak nic moc. A najma, babo jej to uz nevrati... Inak teda, casto sa to ozaj nestava a je to sakra nahoda, ze obe kamaratky ste mali s placentou take zavazne zivot ohrozujuce komplikacie. Ta medicina je fakt niekedy nevyspytatelna.... ☹

erinne
4. aug 2016

@katrin21 ja som bola tiez takto opuchnuta, uplne iny clovek. Fotku "balon" ma len muz v mobile, ak ju najdeme, pridam. A ja som v tomto stave rodila prirodzene, nechapem. Hlavne ze ked ma prijimali na rizikove, prijimajuci lekar mi vynadal ci chcem zomriet, ze co to mam za tlak a liecbu. Ako keby som si ju ordinovala sama :-/

katkabg
4. aug 2016

@janickadr si pametam ze mne ked ostalo vecer zle a zacala som zvracat a strasna bolest brucha a na druhy den akutny cisarsky tak si pametam ze tak som bola opuchnuta ze ponozky som maka vrezane do noh.Cize zrejme aj ja som uz vtedy chytila preeklampsiu a potom uz aj odlucenie placenty.Veru nahoda ako svina ze sa nam to obom stalo.Bubatko moje,a to som jej nikdy nespomynala kym bola tehotna ze co som ja prezila,aby sa nezlakla porodu.Mozno keby som hej porozpravala,mozno...vsetko by bolo inak...mozno,Ach jo.
@erinne

katkabg
4. aug 2016

Teraz uz bude mat 7 rockov 🙂 ved doteraz nas v nemocnici volaju mama zazrak a dieta zazrak,oni si nas budu pametat naveky

patris11
4. aug 2016

Ja som bola tiez opuchnuta po porode ani oci som nemohla poriadne otvorit,chytit pribor bolo tiez nemozne,rodila som prirodzene a potom tlak len hore 240/180 nedarilo sa znizit,no ja som sa na ten tlak vobec necitila,a topanky som potrebovala o 2 cisla vacsie,rodila som prirodzene no malinku nam to uz nevrati,ale verime,ze to dotiahneme teraz do uspesneho konca,hlavne treba riesit priznaky cim skor,aby neostali ziadne nasledky.

erinne
4. aug 2016

@katkabg krasne dievcatko, moja mala tiez tento rok 7 🙂

katkabg
4. aug 2016

@patris11 joj vam sa prihodilo to co mojej kamaratke,mne aj malej zachranil zivot zlaty moj pirodnik a to ze okamzite ma dal na operacku,lebo keby som rodila normalne ja by som vykrvacala, ne sa uz vtedy nezrazala krv ved maledva zasili a pocas operacie som krvacala zo vsade dasna mi krvacali,z nosa mi krvacalo :( no hroza.Strasne ake komplikacie sa dokazu udiat,mna keby uz v tu noc co ma prijali operovali hned,nebola by som tak hrozne na tom len pani piiiip sestricky sam im v noci nechcelo nic robit tak to nevideli.

katkabg
4. aug 2016

@erinne dakujem pekne 🙂 no tak to su v rovnakom veku 🙂 teraz nas caka skolicka 🙂

katkabg
4. aug 2016

@erinne jeeej a teraz budete mat opat babetko vsak 🙂

erinne
4. aug 2016

@katkabg ja mam aprilovu, takze prvu triedu uz mame za sebou. drzim palce nech si v pohode zvykne 🙂