icon

Prerušenie tehotenstva v 16. týždni

15. nov 2021

Dobry den viem ze tieto temy su tu neni vitane ale potrebujem trosku povzbudit. Mam obrovsky strach zo zakroku 😪 moze byt pri tomto zakroku ohrozena aj zena?

Strana
z2
acrobaleno
15. nov 2021

@zuzuliennka1 Prosím ťa, ty už radšej nič nepíš. Ukazuješ aká si inteligentná.

konikkon
15. nov 2021

@zuzuliennka1 ty tu nevyjadrujes svoj názor. Ty tu bud zavádzas, klameš alebo rozprávaš o niečom o com nič nevieš. Lebo to, čo píšeš su nezmysly. Ty si fakt myslíš, že to prebieha tak, že autorke niekto povedal, že dieťa bude MOŽNO choré a ona si zamyslela, že ho uz nechce, tak ide na potrat? Veď ona musela absolvovať konziliarne vyšetrenia u odborníkov a viacerých lekárov, ktorí to potvrdili. Je to veľmi komplikovaný a náročný proces. Ty tu píšeš matke, ktorej jej vytúžené dieťa zomrie. Uvedomujes si to? Existuje snáď niečo horšie ako smrť vlastného dieťaťa? A nie, fakt sa tu nejedná o nejaký malý handicap alebo omyl lekára. Vieš, čo ona momentálne prežíva? Jedna sa o vážne vyvojove chyby nezlučiteľné so životom a to dieťa skutočne zomrie a častokrát v obrovských bolestiach, to je fakt. O tom ty a podobne moralistky nemáte ani predstavu. To ze ty niekde niekoho poznáš je uplne irelevantné. Tebe sa nikdy nič také nestalo a absolútne nič o tom nevieš. Tak tu aspoň netrep a nestras tu autorku tvojimi vymyslenými diagnozami ako su mimomaternicove tehotenstva, zrasty a ďalšie potraty.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
haley7897
15. nov 2021

@zuzuliennka1 každý okrem teba z otázky pochopil o čo sa jedná. Pointa je v tom neradit ohľadom niečoho s čím nemam skúsenosť. Vyhnes sa tak trapasu.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
15. nov 2021

@zuzuliennka1 Bol by taky problem nerypat? Kazdy z otazky pochopil situaciu, len ty nie. Tak radsej si sa mohla ospravedlnit a byt ticho.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
15. nov 2021

@zuzuliennka1 Za co sa mam js ospravedlnovat?
Ty tu schvalne trolujes, ci fakt si taka nechapava??

acrobaleno
15. nov 2021

@zuzuliennka1 ja ako najmúdrejšia ti môžem povedať, že v žiadnom prípade sa nepýtala na klasickú interrupciu do 12. týždňa a prečo? Lebo po 12. týždni sú zakázané okrem zo zdravotných dôvodov.

number19
15. nov 2021

To je fakt taka diskusia, ked niekto maze vlastne prispevky/nazory.
Najprv niekolko hodin vykrikuju a potom mazu o dusu.... 🙄

nelca0510
15. nov 2021

Čo písala @zuzuliennka1 ? Muselo to byť niečo strašné,keď si všetky komenty vymazala

zuzuliennka1
15. nov 2021

@number19 pretoze s debilom hadku nevyhram, a tolerovat ine nazory sa tu nenosi… aj tak si tu kazdy ide svoje, ja som “moralistka proti potratom a tym to hasne”… tak naco 😁🤦🏼‍♀️ uz som olutovala, ze som sa tu zas dala do podobnej debaty

konikkon
15. nov 2021

@zuzuliennka1 ty tak určite študuješ literatúru a podobne veci, keď ako jediná si z otázky nedokázala pochopiť, co sa autorka pýta. Každý co ma len kúsok vedomosti vie, ako prebieha potrat do 12tt a ako od 12tt. Ty nevieš ani len tuto základnu vec. Preto tu musíš svoje vlastné komentáre mazať, lebo si úplne ale uplne mimo, píšeš bludy a žiaden tvoj argument to uz nezachráni. tak sa tu už radšej nedohaduj. Mimochodom, Autorka vie, že jej dieťa zomrie. To sa zákonite stáva pri pôrode v 16tt... Ja som to tiež vedela
Jeden deň som bola štástne tehotná a druhý deň som vedela, že moje dieťa zomrie a ja ziadna mama nebudem. Ze si porodim mŕtve dieťa a po pôrode ostane na sále ticho, žiaden plač, nič... Akurát som to nepísala sem kvoli takým zlým ľuďom ako si aj ty. Inak, keď sme uz pri tom štúdiu literatúry, ako som písala, ja som toto prežila minulý rok a pocas uplynulých mesiacov som si krvopotne prekladala zložité celosvetove výskumy (najmä z usa a činy) publikácie a články, hľadala informácie atď, prenatalne lekárstvo a genetika skutočne nie je jednoduchá téma, navyše za mňa hovorí aj vlastná skúsenosť. čiže dovolím si tvrdiť, že mam v tomto smere trochu väčší prehľad ako niekto kto tu trepe dve na tri a nerozozna potrat do 12tt a po 12tt. Všetky prispievateľky do jedného v tomto vlákne tu napísali vecny a normálny príspevok a ty jediná tu rozprudzujes vášne a zlo. Tak sa radšej stiahni, zaiste sa všetkým uľaví.

number19
15. nov 2021

@zuzuliennka1 Chapem ine nazory (nie vzdy suhlasim), ale nemusis si svoje mazat, proste si stoj za svojim nazorom....a ked diskusia pre teba nema vyznam, tak uz na nikoho nereaguj. Ale nemaz svoje nazory...

whatever1
15. nov 2021

@zuzuliennka1 Ty si ozaj myslis, ze autorka tu pisala preto aby "vzbudila vasne"? Jasne hned na zaciatku napisala, ze je sa jedna o potrat v 16tydni. Ty si tu jedina nepochopila, ze sa nejedna o klasicky potrat. Bude lepsie pre vsetkych aj pre teba aby si tuto temu radsej opustila.

zuzuliennka1
Odpoveď bola odstránená
konikkon
15. nov 2021

@zuzuliennka1 ty si dôkazom toho, že vysoké školstvo u nás stojí za starú backoru 😅 s tým, aby si uz dala pokoj súhlasím. V tom sme sa zhodli. Pekný deň.

zuzuliennka1
15. nov 2021

@konikkon mozes ma tu laskavo prestat osocovat konecne? si najdi nejaku prospesnu cinnost, ocividne sa brutalne nudis.. chod si zacvicit, prospeje ti to

any_soj
15. nov 2021

@zuzanka.zuzu ale no tak.... Toľko nepresnosti v jednom komente... Za 1.potrat tabletkou je možný len v prvých týždňoch a čím vyšší týždeň, tým väčšie riziko pre ženu. V 16. týždni nehrozí. A za 2.v Poľsku vôbec nešlo o to, že by to zákon nedovoľoval. Potraty z dôvodu ohrozenia zdravia ženy sú povolené. Nedovolene sú potraty pre postihnutie dieťaťa, lebo je to proste eugenika. V tom konkrétnom prípade - odtecenim plodovej vody de facto začal pôrod, kľudne ho mohli a mali podporiť vyvolavačkami. A hlavne - nezdržovať sa zabitím dieťaťa vopred injekciou do srdca, ale proste ho porodiť. Ukazuje to na biedny stav gynekologickej starostlivosti v Poľsku, zvlášť tá nemocnica je vraj jedna z najhorsich. Podľa toho, čo sa zatiaľ vie, bolo dieťa aj žena monitorované veľmi slabo, čiže nešlo o to, že poďme zachraňovať dieťa, ale vyslovene o lekárske pochybenie z nedbalosti. Veľmi smutné je, že z lekárov, voči ktorým treba vyvodiť odborné dôsledky, sa umelo robia obete. A tak sa to môže stať aj ďalším ženám, namiesto zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti.

any_soj
15. nov 2021

Ahoj. Ja viem, že na toto si sa nepýtala a rozhodne ti nechcem ublížiť. Nepíšeš, o akú vývojovú chybu sa jedná. Vieš, všetky naše deti raz zomrú (moja dcéra napríklad, hoci zdravá, zomrela v 38.tt). Otázka je, čo urobíme s časom, ktorý nám bol darovaný. Pre mňa po mojej skúsenosti vyvolavaneho pôrodu (čo technicky čaká aj teba, len predtým dieťa usmrtia) bolo v ďalšom tehotenstve samozrejmosťou užívať si naplno každú chvíľu, kedy som vedela, že zije. Vieš, tvoje dieťa je stále to isté, to isté, z ktorého si sa predtým azda tesila. Zaslúži si, aby si naň bola hrdá a tešila sa z neho, aj keď je choré. To len ťa chcem povzbudit, hoci možno ti to je aj samej prirodzené, že smieš mať z neho radost. Lebo teraz, dnes, žije v tebe. Samej mi napadlo po pôrode, či sa smiem tešiť z fotiek, kde Sára ešte žila vo mne a potom mi došlo, že áno, jasné. Môžem na to pozerať len s ľútosťou, že "vtedy sme ešte nevedeli", ak rozhodla som sa pre vďačnosť a hlbokú radosť, lebo "tam bola naša dcéra s nami". Diagnóza život je vo svojej podstate nezlučiteľná so zivotom. Ja by som chcela niekoho navždy, ale to na svete nie je mozne. Žiadna chvíľa s mojimi deťmi však nie je strateným casom. Dovolím si sem zdieľať, ako som o tom písala mesiac po porode. https://m.facebook.com/story/graphql_permalink/... Nepíšeš, o akú vvch ide. Možno je prognóza, že dieťa zomrie pred pôrodom, alebo tesne po nom. Sama takú skúsenosť rozhodovania nemám, lebo aj keby nase dieťa bolo tak vážne choré, zistili by sme to asi až vo vyššom štádiu tehotenstva (genetiku sme nedávali robiť pri žiadnom našom dieťati, len kvalitné sono, aby sme sa vedeli pripraviť ak treba niečo riešiť hneď po pôrode). Napríklad ale Chiara Corbella Petrillo vie, aké to je poznať takú diagnózu vopred. Môže ti byť sprievodkyňou v tom, ako sa aj tak z dieťaťa tešiť a byť zan vďačná. Ale často tu v diskusii vidím zúfalé príspevky o strachu z Downovho syndromu. Veľmi ťa prosím, aspoň ak ide o túto diagnózu, zváž to ešte. Platforma rodín ponúka poradenstvo priamo od matiek deti s postihnutím. Ako hovorí táto šťastná mama dieťaťa s DS - "Čítajte skutočné príbehy, nie všeobecné informácie." https://m.facebook.com/downovsyndrom.sk/photos/...
Z mojej skúsenosti života s ľuďmi s rôznym mentálnym aj fyzickým postihnutím (rok a pol dobrovoľníctva v komunite Archa. Žiaľ, na Slovensku ešte nie je, hoci je už fakt všade na svete. Ale čo nie je...), kde sa mnohí stali mojimi priateľmi, sa proste nedokážem nepostaviť na obranu týchto ľudí, ktorí ma učili, čo znamená žiť. Zo srdca ti prajem hlboký pokoj.
Chiara - v češtine som len toto našla, rozpráva jej manžel a su tam jej video ukážky,

https://www.youtube.com/watch?v=2PQQeGNwf_I

ale tu s angl.titulkami, priamo ona rozpráva ako vnímala narodenie dcéry, o ktorej vedeli, že bude žiť len pár hodín.

https://www.youtube.com/watch?v=gbHpCJ8AfUY
babyjune
16. nov 2021

@any_soj nabudúce, keď budeš mať potrebu niekoho poučovať, tak si over fakty. V zahraničí sa potratova tabletka (mifepristone a misoprostol) používa aj v 2. semestri na zastavenie produkcie progesteronu a na vyvolanie pôrodu.
K druhej časti tvojho komentu sa radšej ani nebudem vyjadrovať. Každopádne je smutné, že namiesto empatie so ženou, ktorá v Poľsku umrela, máš potrebu túto udalosť ešte negovať a pretláčať aj v tomto prípade svoju pro-life agendu.

babyjune
16. nov 2021

@babyjune *v 2. trimestri

any_soj
16. nov 2021

@babyjune práveže empatia tým ženám, ktoré v Poľsku prípadne zomrú ako ďalšie, nepomôže. Potrebujú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, čo hento v žiadnom prípade nebolo.

any_soj
16. nov 2021

@babyjune a aby sme boli presní, je to do 11.tyzdna, ale tam už klesá účinnosť. Plus čítala som aj že aktuálne už len do 10., znizuje sa účinnosť a bezpečnosť. https://www.plannedparenthood.org/learn/abortio...

katie253
16. nov 2021

Začleň sa do skupiny Mamičky anjelikov, určite sú tam baby, ktoré prežili to čo ty. Mne tá skupina veľmi pomohla.
Držím prsty ❤️

aloeverka
21. feb 2024

@konikkon ahoj, môžem sa opýtať ako dlho trvá vyvolávany pôrod? My sme v 16 tt, práve na porodnom, 3 deň - dostala som tabletky mispregnol a teraz "infuziou" oxytocín, zvyšujú dávky.. Zatiaľ nič sa nedeje, iba slabé bolesti.

autor
21. feb 2024

@aloeverka rano o 7 som isla na salu o 22:30 som bola po

natalyi10
22. mar 2024

@konikkon mňa presne toto čaká v utorok, v 16týždni, naše vymodlené miminko :(( ale má vývojové chyby. Podarilo sa Ti opäť otehotnieť bez komplikácii? Nebála si sa pri druhom tehotenstve? Ja sa veľmi bojím.

autor
22. mar 2024

@natalyi10 ja som mala upt 1.12.2021 a otehotnela som v maji 2022 a co februari 2023 sa mi narodil zdravy syn

Strana
z2