Prerušenie tehotenstva v 16. týždni
Dobry den viem ze tieto temy su tu neni vitane ale potrebujem trosku povzbudit. Mam obrovsky strach zo zakroku 😪 moze byt pri tomto zakroku ohrozena aj zena?
zial ano lebo zijes v SR kde zeny nemaju narok na najnovsiu medicinu tabletkou a tak sa stale robia skalpelom ☹
nastastie vsak zijes v SR a nie v Polsku kde by ta nechali aj skapat lebo plodu ktory ma poskodenia nezlucitelne so zivotom este stale bije srdiecko (takze vlastne cakas kym tvojmu babatku srdiecko dobije - podla mna to je mucenie zeny, ktora ma co robit aby sa vyrovnala s tym, ze babo je chore a este to takto natahuju)
V 16tt ti budu potrat vyvolávať. Bude to prebiehať rovnako ako vyvolany porod. Čiže žena môže byť ohrozená rovnako ako pri pôrode. Nejaké iné komplikácie s tym nie su spojené. Budeš hospitalizovana niekoľko dní, bude to fyzicky aj psychicky dosť náročné. Ale budeš v poriadku. Držím palce.
Bavíme sa o chirurgickom zákroku? Ak áno, tam je nejaká šanca vždy. Ja som mala v 16tt vyvolaný pôrod, prečo nie radšej tak? Príde mi to pre teba bezpečnejšie.
@zuzuliennka1 to co píšeš je úplný nezmysel a evidentne nemáš absolútne predstavu, ako toto prebieha. Predpokladám, že si v domnienke, že v 16tt sa robí kyretaz, ale to si na omyle.
@zuzuliennka1 súhlasím s @konikkon za predpokladu ze nemá žiadnu "kondíciu" ktorá by znemožnila vyvolanie nevidím dovod na zbytočne invazivny zákrok.
@zuzuliennka1 potrat asi áno, a potratova tabletka ako napríklad u nás v UK nieje pokiaľ viem legalna. Vyvolanie "porodu" v prípade ze evidentne nieje niečo v poriadku je ale iná story a je to aj na Slovensku legálne.
@zuzuliennka1 do 12tt je možná interupcia. Ale aj po 12tt sa ukončuje tehotenstvo, ak je plod vážne ťažko poškodený, ohrozuje život ženy. A tiež ak plod umrie, tak predsa musia ho dostať nejako von. A vtedy sa vyvoláva pôrod, aj keď je plod už mŕtvy.
Ešte dodám, aby si tu nečítala nezmysly typu, že budeš mať ťažšie udržanie tehotnosti, zrasty a co ja viem co. Toto sa možno týka kyretaze, ale to ty nejdeš podstúpiť.. Predpokladám, že ak ideš toto podstúpiť v 16tt, dieťatko ma vážnu VVCh. Žiaľ, normálne ho budeš musieť porodiť a bude to prebiehať tak, ako keď iné ženy rodia v termíne. S tým, že ti porod vyvolajú. Tak ako ho vyvolávajú napr. ženám, ktoré prenášajú. S tým, že budú klásť vyšší dôraz na tvoje zdravie než u žien, u ktorých sa musí prihliadať aj na to, co je lepšie pre dieťatko. Tu budeš prvoradá iba ty a budu sa teda snažiť aby sa vyhli napr. cisárskemu. Používa sa oxytocin a hormón prostyn. Budeš mať silnejšie kontrakcie, môže to trvať dlhšie, bude to dosť bolestivé. Žiadne potratove tabletky ani kyretaz sa v takmto týždni určite nerobia. Následne budeš mat sestonedelie ako rodička po pôrode. A dáš sa dokopy rovnako ako všetky ženy po pôrode. Ja som toto žiaľ absolvovala pred rokom. Otehotnela som takmer ihneď, žiadne následky nemam a moje tehotenstvo je bezproblémové. O pár dní budem rodiť. Ak máš nejaké otázky, kľudne sa pýtaj. A hlavne, nepočúvaj ženy, ktoré nemajú žiadnu osobnú skúsenosť.
Súhlasím s @konikkon neber si k srdcu niektoré komentáre, ktoré narobia viac škody ako osohu (vid zuzulienka). Ja som vo februári zažila vyvolávaný pôrod v 20tt, pretože chlapček nám zomrel. Neboj sa, určite to zvládneš. Komplikácia môže nastať po akomkoľvek zákroku, nemysli na to čo sa môže ale vôbec nemusí udiať. Moc ti držím palce.
@konikkon ano idem koli VVch plodu .. ano tohto sa velmi bojim porodit normalne 😪 v prvom tehu som bola cisarskym... mam z tohto velky strach 😪
@ivkazba ani si neberiem viem ze za chvilu sa tu strhne diskusia o tom preco musim ist na prerusenie ... nech nejdem a podobne... to mi je velmi luto co sa Vam stalo 😪
Ahoj, ja som prisla o synceka v 24 tt, podobne ako ja, budes musiet porodit. Je to tazke hlavne psychicky, urcite si pytaj lieky na upokojenie a ja som nala aj epiduralku, takze bolesti som mala len na konci. Ale mna museli aj nasledne cistit, pretoze nevysla placenta. A samozrejme je tam urcite ohrozenie zeny, ale ak sa vsetky riesi spravne, je minimalne. Je to porod.
Drzim velmi palce, bude to tazke, ani nie samotny proces a fyzicka bolest, ale psychicka :( ale zvladnes to a prosim ani si nevsimaj niektore komentare, ktore pravdepodobne pisali zeny, ktore ani nemsju sajnu o tom.
ja som to absolvovala v 21tt.. ako pisu baby, je to normalne vyvolavany porod.. je to narocne skor psychicky.. ale das to, drzim palec 🍀
@zuzuliennka1 stačí mať zdravý rozum a je jasné, že v 16tt sa nepýta na interupciu, ale že má asi nejaký vážny problém. Nikto tu vášne nevzbudzuje, jedine tak ty. A prosím ťa viac sem nepíš, keď nemáš skúsenosť s takýmto niečím a nevieš autorku otázky povzbudiť.
@zuzuliennka1 môžno je pre ňu bolestivé nazvať to pôrodom. Pri pôrode sa rodia deti, ona ide len na zákrok, nutné zlo. Trochu empatie treba mať.
@zuzuliennka1 ty si zažila niekedy takúto situáciu? Že ti museli vyvolať pôrod, aby si porodila mŕtve dieťa? Ak nie, tak prosím ťa prestaň tu písať. Nemáš poňatia, aká je to pre ženu bolesť.
@zuzuliennka1 bože ty musíš byť strašne zlá žena, keď silou mocou sa tu snažíš udržať svoje komentovanie, pričom k autorke, k odpovedi a k podpore nemáš čo napísať. Viac na teba nereagujem, lebo to je humus.
Oh ja keď toto čítam tak mám slzy v očiach. Obdivujem vás ženy aké ste hrdinky. Držím palce aby dobre to dopadlo a ešte prišlo bábätko.
@zuzuliennka1 Ty si snad myslis, ze autorka nieco take podstupi len tak, lebo mozno je babo chore? Asize vyskusali vsetky moznosti ci uz diagnosticke ci "liecebne" a bohuzial jej nic ine ako toto neostava :(
Hadam nechces povedat ze keby mala sancu a nadej ze babo riadnr donosi a bude zdrave a ze ju to neohrozi na zivote, tak ze by si nevybrala tuto cestu.
Nepodstupuje nieco take len tak z rozmaru 🤦♀️
@zuzuliennka1 poznáš také, ktoré sú už dospelé. Povedz, na akej úrovni bola vtedy diagnostika a dnes. Dnes sa dá vývojová vada potvrdiť viacerými spôsobmi, nie ako v minulosti. A nemyslím si, že autorka má za sebou len diagnostiku jedného druhu, ale nespočetne viac vyšetrení
@zuzuliennka1 toto nieje vec názoru. Vyjadrujes sa k niečomu o čom nemas vedomosť. Namiesto toho aby si si uvedomila svoj omyl a stiahla sa keďže nieje možné viesť s tebou informovanú debatu si sa rozhodla útočiť na tých ktorí tvoje nespravne a zavádzajúce komentáre uvádzajú na správnu mieru. K čomu to má slúžiť...?

Moze