icon

Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa

niki89
16. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem

anculala
16. jan 2015

@niki89 je mi strasne luto, ze si postavena pred taketo rozhodnutie, natlak okolia, musis celit strachu a bolesti. Prajem velmi vela sil! Ja osobne si neviem predstavit, ze by som rozhodla o smrti vlastneho dietatka... navyse, myslim, ze by som si stale kladla otazku, co ak sa v prognozach mylili, co ak to cele bolo zbytocne.

nynyky
16. jan 2015

@niki89 ja som to nezazila v takom stadiu ako ty, ale v 13tt kde mi odporucali tiez prerusit tehotenstvo koli genetickym vadam :( dodnes sa s tym beviem vyrovnat ale musim s tym zit a teraz pred 3 tyz sme prisli o druhe babatko :( prajem ti hlavne vela sil aby si to vsetko zvladla ♡

tova
17. jan 2015

@kinna kedy? no najprv daju dietatu jed ktory ho vo vnutri zabije postupne sa bude menej hybat a potom ho porodi a samozrejme zena nic nepocuje , a nevidi. Ak by jej dali Rovno rodit, dieta by plakalo, hybalo sa po porode s jednou oblickou sa da zit urcity cas aj s razstepom len by museli rozhodnout ci to budu riesit alebo nie, ak by bolo donosene malo by vacsie sance na normalny zivot, ak v 24 tt tak nechajli by par dni a neresuscitovali len podali lieky od bolesti, alebo uviedli do spanku.

velkacica
Odpoveď bola odstránená
ivuss01
17. jan 2015

@niki89 mojej kamoske tiez doktori take nieco povedali, a tak ju dostrasili, napriek tomu donosila a ma ZDRAVU DCERKU, potom hovorila, ze keby sa riadila doktorami, cely zivot by si vycitala, ze babu nedala sancu 😉
rozhodnutie je v kazdom pripade na tebe, drzim ti palce

kinna
Odpoveď bola odstránená
dudenka
17. jan 2015

Je tazke niekoho hodnotit ak sme nieco take nezazili na vlastnej kozi. Ak by sa to nedajboze stalo mne tak by som dieta normalne donosila, kedze ja nie som ta ktora moze rozhodovat o zivote a smrti. Poznam aj pripady ked sa dieta narodilo zdrave aj po predoslych nepriaznivych diagnozach. No dokonca viem aj o tom, ze niektore mamicky nemozu mat teraz dieta, pretoze to predosle tehotenstvo ukoncili. Doteraz si to vycitaju, mozno to robi psychika ze teraz sa im nedari, mozno je to len odveta osudu alebo to riadi Pan Boh. Ale ja osobne by som to nedokazala, nemohla by som stym dalej zit...

nini1010
17. jan 2015

@velkacica No ty si ale strasna sprostana.nemas ziadnu hanbu tu toto vobec napisat???sa mozes za seba fakt hanbit.

dudenka
17. jan 2015

@velkacica kaliky? To snad nemyslis vazne. Nikdy nevies ci sa to niekedy nedajboze nestane v tvojej rodine. Aj potom budes nazyvat tuto osobu kalikov? Prepac ale taketo vyjadrenie moze povedat len niekto kto nema chrbtovu kost...

janinah
17. jan 2015

@velkacica nemám slov 😒 o minútu môžeš byť kalikou ty alebo tvoje dieťa ...potom čo povieš? zabite ma,nech peniaze na moje liečenie idú pre zdravých....peňazí je viac ako treba,len je to stále primálo pre všetkých zlodejov ....

anula106
17. jan 2015

@velkacica velka sprostana bez stipky sudnosti a nie velka cica!!! Mam chut ta horsie nazvat....

anula106
17. jan 2015

@kinna akoze nechapem to tvoje fuuuj!!!v komentari! Akoze fuj matke?ci fuj na situaciu?

xevulax
17. jan 2015

Ahoj, určite to je veľmi tažké rozhodnutie. Avšak pýtala si sa lekárov na prognózy dieťatka? Veľa takYchto vád sa dá v dnešnej dobe zoperovať (áno tých operácii by bolo pravdepodobne viac), ale ak mám napísať ja za seba, keby mi povedali, ze dieťatko ma šancu na ako raky normálny život len by muselo absolvovať niekoľko operácii, určite by som upt nezvazovala. Poriadne sa na to lekárov popytaj. Na reči starej mamy by som nedala, pretože je niečo iné lekár a Sestricka a tiež medicína išla dopredu. Popytaj sa lekárov a potom sa rozhodni. Držím palce.

karin1811
17. jan 2015

@kinna čo máš na mysli tým fuj!!!!!!!! ????

monikaken
17. jan 2015

ja poznám prípad, v rodine, kde bola prognóza dieťaťa naozaj zlá, citované dr: "dieťa zomrie ,je to netvor, zomrie ešte v bruchu, a keď nestihne, zomrie po narodení..." všetky výsledky zlé....dieťa má 8 rokov a je úžasné🙂všetko ok....
deti narodené v 24.tt prežívajú....keď sa vypýtajú skôr...

zuzana1781
17. jan 2015

@kinna kto dal pravo tebe sudit ju?nenapisala ze je uz na sto percent rozhodnuta ze to dietatko nechce a ked budes fujkat nepomozes jej to co je toto za pristup mozes sa hambit dospela zenska a tak neludska nik nema pravo niekoho odcuzovat a uz vobec nie fujkat ona stym bude zit nech uz sa rozhodne akokolvek je to jej babo a jej rozhodnutie!

karin1811
17. jan 2015

@anula106 presne aj ja som na to fuj!!!! vypleštila oči 😕

micha1979
17. jan 2015

@niki89 Ahoj, viem si predstavit co prezivate s partnerom. Mne vysla AMC v poriadku tiez. Ked sme si konecne vydychli, na dalsom kontrolnom sone po dovolenke mi dokror zistil vvch (vrodena vyvojova chyba) mozgu dietatka. Poslal ma do BA k Dr. Cunderlikovi nech mi aj on potvrdi diagnozu, nech sa na mna pozrie aj niekto iny. Dietatko malo zvacsene mozgove komory a cast mozgu nevyvinutu (corpus callosum). Dr. Cunderlik ma poslal na magneticku rezonanciu plodu a kompletne skontrolovali vsetky organy a diagnoza sa potvrdila. Nevedeli mi povedat ci sa dieta narodi mentalne, fyzicky postihnute ale Dr. mi povedal, moze aj normalne fungovat, mal uz taky pripad. Ja som ale uz bola v 36 tt. Skus sa este popytat doktorov na diagnozu tvojho babatka, nech Ti poradia viaceri, nevzdavaj to a nech vsetko dopadne ok. Samozrejme ak rozmyslas aj nad ukoncenim, nemas uz moc casu do 24tt sa da podla zakona zo zdr. dovodov. Mimochodom syn ma sice svoju diagnozu, ale uplne normalne funguje, sme sice sledovani neustale, ale uz beha, rozprava a mozno bude mat problemy s citanim, pisanim ale pravdu povediac, to je to posledne co ma trapi. Drzim silno palce.

astonka
17. jan 2015

@kinna ty si zjavne nečitala nazov temy...to fujj si nechaj na niečo ine

mircalla
17. jan 2015

@kinna nechces zranit zakladatelku temu? tak uz sa stalo....

sasena033
17. jan 2015

a jeeejda !!!
naozaj som myslela ze v takejto teme clovek potrebuje nieco ine ako neustale rypanie a opovrhovania hodne komenty ☹ tymto urcite maminke v jej tazkej situacii nepomozer´te ja byt v jej kozi zavriem celu skupinu , su tu sice len dve strany ale je m z toho naozaj na grc, ano nikdy som nebola v jej situacii a urcite ziadna by sme to nechceli prezivat je to velmi tazke rozhodnutie je jasne ze maminka urcite navstivi nejedneho lekara ano urcite aj lekari sa mylia len jediny kto sa musi rozhodnut je ona, su pripady same pisete ze lekari nedoporucavli pokracovat v tehotenstve a maminky si deti nechali a boli zdrave ale aj naopak , premyslala som velmi co by som urobila ja na jej mieste vcitila som sa do jej situacie a po pravde mam 2 zdrave krasne deti a prihliadnuc na vsetky diagnozy ktore by malo moje dieta v brusku tzv nezlucitelne zo zivotom alebo tazky postih neviem ake presne diagnozy su u nej ☹ ale je tam ALE nedokazala by som sa postarat o dieta na posteli nezvladla by som to bohuzial som slaba a teraz hovorim za seba!! kludne sa domna pustite viem ze keby som si to dala vziat trapila by som sa ci som naozaj urobila dobre ze som mu mala dat sancu mozno by bolo zdrave ale je tu aj ta druha moznost ....ako hovorim vsetko zalezi od diagnoz a pochodit co mozno najviac lekarov kludne aj Brno maminke drzim velmi palce a budem n ateba mysliet aby si sa rozhodla co najlepsie podla svojho srdca

katyt
17. jan 2015

A rázštep má bábätko kde presne? Mne tiež napr. vyšli výsledky AFP zle, riziko rázštepov som mala 1:45 čo je celkom vysoké, amniocentézu mi odporučili ale odmietla som, radšej som si dala spraviť trom odborníkom poriadne morfologické sono, bola som aj u MUDr. Grochala v Martine, v Hlohovci u Brešťanského, aj tu v BA klasicky na Antolskej, všetci rázštepy vylúčili, ale vždy to ukončili tak, že na 100% nie je nič isté, až keď sa bábo narodí. Narodila sa mi zdravá dcéra, bez rázštepu. Záleží kde sa rázštep nachádza, ak na chrbici, tak dieťatko by bolo pravdepodobne ležiace, ale videla som chlapca z rázštepom chrbtice a pekne chodil, aj keď nie úplne vzpriamene. Pri rázštepe brucha je asi riziko, že by nemohlo mať v budúcnosti deti.
Ak nefunguje jedna oblička, tak to podľa mňa nie je problém, ľudia žijú aj s jednou.
Ťažko radiť v takejto situácii, ale lekárom by som na 100% neverila, lebo tiež sami poriadne nevedia. Ja by som sa asi rozhodla donosiť už dieťatko do konca a nechať to na neho, možno to bude bojovník a nakoniec by si si vyčítala, že si ho zabila. Tak držím palce, nech sa rozhodneš správne.

sylviasz
17. jan 2015

@awamys - .....zo zákona možné ukončiť do 24 tt - Keď tak premýšľam, kedysi nevedeli zistiť dopredu či dieťa bude zdravé alebo choré, nemali na to prístroje a metódy a teda podľa našej vyspelej civilizačnej demokratickej logiky, keď sa narodilo postihnuté boli by ho mali utratiť ako mača. Však hej tak to robili vo vysoko vyspelom starovekom Ríme. Takže my de facto nejdeme civilizačne dopredu, ale dozadu. Vraciame sa k spôsobom vraj vyspelých civilizácií, ktorá zakapali na svoju morálku.

sylviasz
17. jan 2015

Ak človek vyznáva, že jediný pánom života a smrti je Boh, tak aj keď je to ťažké niet o čom rozhodovať ak ale vyznáva, že pánom života a smrti je VEĽKY ČLOVEK,ktorý všetko len babre tak je to enormne ťažké rozhodnutie.

jaruska8
17. jan 2015

@kinna Fuj????? Trochu drsné...

ukulela
17. jan 2015

zeny, co tu fujkate, mame malo informacii, ano, 1 oblicka nie je problem, razstep - nevieme aky - na pere, ci na chrbtici? okrem toho pise zakladatelka o dalsich problemoch s bruskom (mozu byt postihnute dalsie organy) a aj s deformovanou hlavickou ... takze nesudte. dietatko urcite chcel, ked si ho nenechala vziat - ale je len na nej, ci ponesie do konca zivota bremeno, ze dieta postihne mozno nezlucitelne so zivotom radsej potratila, alebo cakala doterminu porodu, kedy umrie same ...
a
@niki89 aj ja urcite odporucam mudr grochala v martine. a potom ench ta lekari usmernia, ak su postihnutia zlucitelne so zivotom - aspon relativne plnohodnotnym - tak by som premyslala, ale ak by babo aj vydrzalo do porodu a potom by bolo len na pristrojoch a cakalo by sa, kolko prezije v bolesti :( tak by som asi urobila sice najtzsie, no spravne rozhodnite. pre matku aj pre dieta.

mucuinka
17. jan 2015

@niki89 tazko nieco pisat. Nie je to jednoduche rozhodnutie, pretoze tazko povedat, co je tazsie. Ci sa vzdat dietatka, ktore nie je zdrave a vyrovnat sa s tym alebo obetovat cely (nielen) svoj zivot starostlivosti o choreho cloveka (pretoze nepojde vzdy len o dietatko, ono totiz vyrastie) a treba si uvedomit, ze to poznaci celu rodinu, vztah manzelov/partnerov, surodencov dietata, pripadne je treba rozhodnut, kto sa o dieta postara, pretoze rodicia nebudu vecne mladi a zial, ani k dispozicii). Kazdy vie na co sa citi a nie, nie je za kazdu cenu hrdinstvo si taketo dietatko nechat. Je to len a len na tebe a partnerovi a ja vam drzim palce, aby ste toto nelahke rozhodnutie urobili spolocne, na zaklade faktov a bez zbtocnych vycitiek. Este by som ti chcela povedat, ze podla vyskumov, ktore som teraz nedavno citala, dietatko v tomto obdobi este nema dostatocne vyvinuty mozog a neurony na to, aby vnimalo bolest. Vela sil

zuzana1781
17. jan 2015

@sylviasz kedysi sa umieralo aj na kasel to sa neda porovnavat a ako sorac ja som tiez veriaca ale tak triezvo akoze kde je ten boh ked dopusti aby miminko ktore zanic nemoze ma takto trpiet?a ak si lkrestanka tak myslim ze chapes ze kazdy ma pravo slobodne sa rozhodnut

voskovka
17. jan 2015

Neda mi nereagovat ☹ je mi smutno z toho v akej situacii si. Ale z mojho pohladu by som si nikdy ale nikdy nenechala zabit vlastne dietatko vo mne.Ked bolo pocate s laskou vami dvoma,musi citit lasku od vas oboch od zaciatku.Je stastne ze ma mamu a ocka.
Ano mozno je chore no vnima cez brusko vela veci,je to cista bytost novy život krasna nevinna dušička.....Bolo vam dane darom tak preco tento krasny dar svojim rozhodnutim zabit???dobrovolne?????
Prepacte ale ono sa branit nemoze.... ked mu ten jed budu davat nemoze zakricat maminka chcem ta chcem ostat u teba v brusku....proste sa niekto v bielom plasti ani nad tym nepozastavi ze podanim jedu zabije TVOJE dietatko....na zakladne tvojho rozhodnutia.Preco aj napriek tomu ze ma nieco mat ,to nadherne stvorenie vela rodicov zabije.....Preco ho teda nenechaju pozriet sa na tento svet a nechat to v bozich rukach ci bude zit či nie.

Ked sa žena rozhodne mat dieta,s polovičkou sa miluju rátaju s tym ze ak vznikne novy život,ze moze byt dietatko chore...Preco zdravym detom mozme dat sancu na zivot a chorym nie????

Mam dieta geneticky chore,moje prvorodene,moje milovane.Robili nam testy,cele tehu krasne a ukazkove a nic nezistili......tak prečo???? HM? Co som ho mala dat zabit ked sme to neskor zistili?????

Ved vražda ako vražda!"ci v brušku ci mimo neho nie???? Prepacte ale ženy ktore si vyberaju ze teba chcem ty si akoze zdravy/zdravá a teba podla lekarov choru alebo choreho sa zbavim a proste necham zabit,.....chora doba....chore zmyslanie......

Kludne mi tu nadajte,kludne sa oborte na mna vasimi nazormi ale toto uz hranici s hyenizmom....
Vari zvierata zabijaju svoje mladata ak by boli chore???? Teda neviem o tom.Kazde jedno mladatko chrania pred predatormi.A co robime my???? tak si hodme mincou co nam viac vyhovuje.ci necham zit alebo zabijem.Akykolvek potrat je zabitie.A vyhovorky na mna neplatia....Tych ma kazdy vzdycky dost v rukave....VSAK???????

Jeden znamy clovek mi povedal robit deti-sulozit to kazdy vie,ale nasledky si znasat nik....TChcem dietatko tak ho chcem take ake vzniklo.CI s genetickou chybou,ci kozmetickou......

Pre mna maju obdiv matky ktore miluju svoje deti ci uz s DS,nejakymi inymi tazkymi ochoreniami na cely zivot a TO SU MATKY NAOZAJ! VENUJU SVOJIM DETOM CELY ZIVOT LEBO ICH NAOZAJ POTREBUJU!

Preto autorke doporucujem viac posudkov a viac rozumu a vcitenia sa do situacie babätka.Ono citilo ze ho lubite a chcete a zrazu od urciteho dna kedy vam to povedali uz ho nechcete???vsetko citi.A v tomto tyzdni je to uz maly cloviecik so srdieckom,zmyslanim a dusickou.a Je spojene s tebou.ste 2v1 tak preco to chces vsetko zabit to krasne puto matky a dietatka??????

mima4
17. jan 2015

@sylviasz
v minulosti bola vacsina deti potratenych, pripadne zomierali kratko po porode, v ranom detstve - slabsie a postihnute jedince. V takom 9. storoci sa dospelosti dozili 2 deti z 10tych.