Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa
Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem
Milé maminky a budúce maminky som veľmi prekvapená a véééľmi potešená 🙂 🙂 🙂 🙂 , že väčšina ste za život a to aj za nepriaznivých prognóz. Nie je to teda také zlé ako tvrdia. 🙂 🙂 Držte sa!!!
život "aj za nepriaznivých prognóz" - ale za akú cenu, obete a náklady? Niektoré diagnózy zničia život matke, ba aj rozvrátia rodinu...
@velkacica mas deti? chces mat deti? Kazdy jeden zivot ma nevycislitelnu hodnotu. Bola by som zvedava ako by si sa ty postavila k tomu ty, keby je to vytuzene babo na ktore sa tesis, rastie v tebe, hybe sa, kopka a zrazu ti povedia, ze nieco nie je ok. A ako mozes povedat, ze dieta znici matke zivot ak je chore? Ty musis byt v elmi sebecka. A rozvrat rodiny? Ak je manzelstvo/partnerstvo zalozene na pevnych zakladoch, tak rodinu to skor stmeli. Ano, niektore rodiny sa prave pre slabost jedneho z parnerov rozpadnu, ale to nie je koli tomu zlemu co sa stalo s dietatkom, tam treba hladat skor chybu v zakladoch vztahu a povahe toho partnera. Zakladatelke temy prajem vela sil a drzim palceky akokolvek by sa rozhodla, lebo naozaj nikto z nas co to neprezivame alebo neprezili nemame pravo sudit jej rozhodnutie.
ale to nie je sranda starat sa o take dieta daktore maju pravdu .Mame 2 predciastniatka v rodine stoji to kopu nervov cviceni zhanani penazi jedna rehabilitacia v centre stoji okolo 2000 eur ak nie aj viac si myslite z coho maju tolko zarobit ked je len jeden co chodi do prace od vidim do nevidim a utiahnut tie naklady . A dieta ma 5 rokov nevidi nepocuje nechodi je na urovni novorodenca operacii kopu a nie vzdy chcu take deti operovat lebo su rizikove Kamoska ma tiez predcastniatko ma 3 roky nastastie chodi snazi sa rozpravat ma sice silne okuliare ale mali problem s nosnou mandlou tusim a moc ho nechceli operovat ze je rizikovy lebo sa narodil v 21 tyzdni tak to uz ked sa lekari boja operovat tak potom co chuda ta matka s tym dietatom ked dostane zachvat ? 😠
pseudo-humanistické presvedčenie skončí okamihom potreby úhrady nákladov, ako uvádza bližšie @alietam . Určite nemáme "právo súdiť", len sa vyjadrujeme, keď sa už zakladateľka témy pýta. A samozrejme, naše vyjadrenia nemusia byť práve také, ako by chcela počuť ona (aj keď, sama je skôr neutrálna v názore), alebo hlavne Ty, @tecko28
baby,stale sa tu bavite o tom,kto ma na co pravo..nema pravo...atd.
dieta nie je vysada....
zdrave dieta nie je za odmenu
chore dieta nie je za trest
ze je tazke byt mamou choreho dietata????ano je
a teraz?
je lahsie sa zbavit vlastnej krvi,leeebo nemozem to a to...lebo nebudem mat cas na to a to?lebo nebudem moct ist na kavu?lebo je to zataz pre nase zdravotnictvo?
a ako viete,ze nam deticky neochoreju neskor ☹ ...ako trebars 5r....10r....15r....co potom?nebude obmedzovanie?nebudu naklady?
a ked mame chorych rodicov,ked sa nas zivot toci iba okolo nich...ked idu nase sny a predstavy bokom,lebo musime a chceme sa postarat?nie je to obmedzovanie?
vzdy je nieco
neda sa vzdy zbavit kazdeho problemu....lebo vzdy nieco je nove...sme dospeli ludia,nie male deti a tak by sme mali k zivotu a problemom pristupovat
najlahsie je vzdy urobit hrubu ciaru a povedat si,co je na tom,ked chcem dobre pre sebe,svoju rodinu?
no nic...kludne budme egoisti...ale vrati sa nam to...
chory clovek nas uci...uci nas pokore pred zivotom,uci nas zbavit sa egoizmu,pocitu,ze vsetko v zivote sa toci iba okolo nas...uci nas empatii,ludskosti...
je to velmi tazke starat sa o choreho cloveka....velmi...ale je vzdy na nas ako sa k tomu postavime-ci to berieme ako strasnu pritaz,zataz a obmedzenie alebo sa snazime zit s tym,co nas stretlo
jasne,pridu aj chvile zufalstva,pocitu,ze clovek uz dalej nevladze....a je to normalne...ale vzdy si musime povedat,je to tak a som potrebny prave tu...a ist dalej
velmi si vazim a hlboko uprimne obdivujem mamicky,kt.maju deticky,kt.ich velmi potrebuju,vvyzadaju si isch dennodennu starostlivost a napriek tomu su statsne a dokonca rozdavaju usmev a povzbudenie aj inym....tomu sa hovori optimizmus a sila
vsetky spravne rozhodnutia a obeta kvoli niekomu sa cloveku vratia...a vacsinou,ked si clovek presadi vlastne ego-stastie nenajde...lebo neda sa stavat statsie na nestasti inych...
mamicke-autorke a mamickam,kt.riesia podobny problem zelam vela sil a odvahu urobit tu spravnu vec
Keby malo moje dieťa prognozy,ako sa pise volila by som prerušenie.Bolo by to ťažké,ale rozhodla by som sa tak. Vyjadrujem svoj názor,takže pevne verím,že sa tu do mňa nikto nebude obúvať,nakoľko to nerobím ani ja.
@lubka.xz konecne sa niekto spytal tuto otazku....lahko sa hovori a pise, nechaj si to dietatko, ale kolke z vas su maminkami velmi velmi choreho dietatka? ine je mat v pribuzenstve chore dieta, ine priamo doma. podla mna nejde o to, ci sa maminka o to dietatko chce alebo nechce starat, ide o kvalitu zivota - v prvom rade toho dietatka, podla mna. nehovoriac o tom, ze nie kazda ma podporu v partnerovi, v rodine, v zamestnavatelovi, nie kazda ma financne prostriedky na to, aby dokazala choremu dietatku zabezpecit aky taky normalny zivot (lieky, opatrovanie, bezbarier.byvanie, cokolvek tymto smerom).
a nie kazda ma v sebe silu toto vsetko zvladnut - tu netreba nikoho odcudzovat. staci kazdej pohlad do zrkadla s otazkou, aku pevnu volu na cokolvek ma....potom moze sudit inu.
a dalsia vec, kazda z nas, ktora si tymto nepresla nevie a nemoze vediet pochopit, ake tazke musi byt rozhodovanie maminky.
kym sa tu niektore do mna "obujete", pisem o chorych detickach, nie o detickach, ktore mali mozno raztep pusinky - ten sa da krasne "opravit".
a dalsia vec, ani lekar vam nepovie uplne presny rozsah poskodenia organov, nepovie vam ani cas, ktory moze vase dietatko stravit s vami, povie vam zakladne udaje, a mozno nejake statisticke cisla.
preto piste tak, ze vyjadrujete SVOJ nazor, nie tak, ze hanite matky, ktore sa rozhodnu pre prerusenie.
Mna tu možno ukamenujete, ale žena, ktorá polozila otázku pre nas ostatne pise, ze takwto deticky majú veľmi malú šancu dozit sa dvoch rokov. Polozili ste si otázku typu, co by ste urobili, keby ste 9 mesiacov čakali na dietatko, ktoré by vyžadovalo extra starostlivosť a všetko ostatne a vy by ste ho milovali, zboznovali a veľa krát nad nim plakali a ono by nakoniec prislo do nebicka. Asi by ste nechceli by v kozi tej maminky, ktorá stratila takmer dvojročné dietatko, však? Radšej sa tu poniektoré hrate na velke hrdinky a odsudzujete niektoré maminky, ktoré by sli na prerusenie. Asi nemajú odvahu, povahu niest takýto kríž a nie su dosť silne na to, aby to dokazali. Nie sme všetky rovnaké, sme niektoré citlivky, niektoré odvazlivky a niektoré zbabelkyne, ale ani jedna nemá právo na to odsudzovať ine maminky, ktoré by takuto starostlivosť nedokázali a predstavte si, ze nie su to také typy ako tu niekto napísal, ze by nestihla ist na kavicku atd.
Je to veľmi smutné, nechcela by som byť v Tvojej koži. ☹ Možno ma tu niekto ukameňuje, ale ja s Tebou mamina súhlasím. Je to veľmi náročné rozhodnutie, vôbec Ti nezávidím. Ak sa všetko zlé potvrdí, tak si sa rozhodla správne s tým potratom. V dnešnej dobe si žiaľ nie každý človek môže tzv. dovoliť choré dieťa. Väčšina starým mám ešte pracuje, manželia robia do noci, aby rodina mala všetko... Na dieťa bude človek sám, na celý život (ak pánboh dovolí), bude to ťažké, možno až kruté-a som si istá, že aj pre to dieťatko aj pre celú rodinu. Veľmi Ti držím palce, a verím, že testy budú dobré-nič zlé sa konať nebude. Ale ak aj hej, nemaj výčitky, určite si sa rozhodla správne. Počúvaj len na seba.
prerusenie?..povedala by som, ze ukoncenie..chuda male..podla nadpisu ma prve napadlo, ze ides prerusit tehotenstvo zo zdravotnych dovodov dietata, cize, aby pri narodeni v 23.tyzdni mu dokazali pomoct lepsie ako v tvojom brusku, ale pri citani dalej som pochopila, ze ides ukoncit zivot dietatu...ak mozem ti poradit, nerob to...kazde dieta ma pravo zit a citit lasku svojej matky , otca...myslis, ze ho to nebude teraz boliet??....ak mas znamu zdravotnu sestru, nech ti povie ze steklit ho to nebude, len nebudes pocut jeho plac....robis rozhodnutie, ktore sa tyka dietatka..co by chcelo ono??...
presne tak baby,suuuuuhlasim s vami 😉
do diskusie by sa mali zapajat mamicky,kt.maju nejaku skusenost bud s chorymi detickami,bud s problemom,kt.riesi autorka....alebo take,kt.sa naozaj aj o chorych-starsich,starych starali
ked niekto pise v teoretickej rovine,co by robil a ako by robil-tak tak prispevky su pre autorku bezvyznamne...lebo ak by aj nebola este rozhodnuta,silu do rozhodovania jej daju iba ludia,kt.nieco podobne alebo rovnake zazili a povedia svoju skusenost,kt.bud povzbudi alebo naopak rovno povie,co ju caka
nie ludia,kt.teoretizuju,co by bolo,keby bolo
takze neriesme tu stale to iste-lebo ci uz sila alebo slabost cloveka....vzdy je zaklad vsetkeho ci sme ochotny prekonat same seba-teda urcitym sposobom svoju "sebeckost"a svoje pohodlie ☹
znie to kruto,ale je to o tom
kazdy nesieme zodpovednost za svoje rozhodnutia...a tie nas v zivote vzdy dobehnu 😒
Porod ti vyvolaju, ale priprav sa na to, ze kym sa spusti, moze to trvat aj tyzden......mozno to nepojde po prvej vyvolavacke, kazde zenske telo je ine a reaguje inak, v tomto stadiu este telo nepocita s tym, ze uz ma nastat porod, preto vacsinou treba tych vyvolavaciek aj viac. Picha sa nieco priamo do maternice, cez brucho do plodovej vody a je to taka latka, ze to dieta takmer zarucene zabije skor, ako homporodis, takze s najvyssou pravdepodobnostou sa zive v tomto stadiu tehotenstva nenarodi. Moze sa stat, ze ani napriek vyvolavavkam a vkladaniu tabletiek na maknutie krcka maternice sa porod nespusti a v takom pripade nastane cisarsky...umele prerusenie je mozne tusim aj ked zo zdravotnych dovodov na strane nenarodeneho dietata len do konca 24tt ale niesom si ista. Ak by to bolo v meskorsom stadiu, uz o tom nerozhodujes len ty sama, ale kopec dalsich lekarov.....a ako pozeram, si v 23tt a este ta cakaju nejake vysetrenia, takze cas sa ti krati......kazdopadne drzim palce, nech sa akokolvek rozhodnes, nech je to to najspravnejsie rozhodnutie a nech sa rychlo zotavis. Nemyslim fyzicky, ale psychicky a ak si to zelas, nech si rychlo opat tehotna a nech to dobre dopadne.
ja som pisala ze ja by som si ho nechala s tyzm ze nech zomrie sam ale hned.Ano pisete ze dieta moz ehockedy ochoriet ale co ma za zivot taketo dieta ked viem ze je chore a bude vela casu travit v nemocke a na rehabkach?kde je potom aj muz ked bude daleko od nas lebo musi zarobit prachy aby som mohla byt s tym dietaom na rehabke?a tych rehabilitacii nejedna som o jednu alebo dve tamsa jedna aj o 6 takych rehabok a dieta do toho nesmie ochoriet ked je takych rehabilitaci 6 a jedna stoji okolo 2000 tak kde ma potom zobrat 12 0000 eur ?ano pomozu vacsine tym detom ale su aj take co nepomozu nadalej su na urovni novorodenca a chlap sa moze zbesniet kde zohnat prachy kedze manzelka do roboty nemoze lebo sa stara o tazko postihnute dieta ktoe nevmima nic z okolia.Este kedby bolo LEN trebars na vozciku ale by vsetko vnimalo ucilo sa dobre ale co take 5-6 rocne leziace dieta a vy mu neviet pomoct?len tym ze nahanate prachy tajne dufate ze snad tato rehabka pomoze a zacne sa aaspon prevalovat.Je to smutne ze sa takto musia trapot nielen tie deticky ale aj rodicia ze mu nevedia pomoct a travit s nim aj mesiac v nemocnici lebo mabolesti a horucky a kedze nevie povedat co mu je tak len place?
preto obdivujem aj zakladetlku ze ak sa rozhodne ako kolvek ja ju pochopim ked sa vzda dietatka ale pochopim aj ked si ho necha.Lebo tazko zit s postihnutym babom a este v domnienke ze sa nedozije ani tych 2 rockov.Ja neviem ako by som sa zachovala v takej chvili ale viem ako je to byt s chorym dietatom ked treba pomoct tej nasej sesternicke tak pomahmae ako sa da ci uz finacne aj ked neda sa dat vela kedze aj my mame deti .Takze z tohto hladiska ju pochopim ked take babo nebude chciet.Ale rozhodne by som este pobehala aj x lekarov a sono a neviem co este a ked bude stale ten isty verdikt ze babo je chore je uz len na nej ako sa rozhodne .Ale ak sa rozhodne ze si ho necha tak bude to spociatku tazky boj a ked bude dieta vitalne ze mu budu pomahat cvicenia atd tak to bude len super.Lebo vacsinou pomozu cvicenia a kopu nervov ale bohuzial su aj take pripady ako ta nasa sesternicka Dianka ze jej nepohama nic ☹ ale taky je zivot zmeni sa v okamihu ako jedna tu pisala uz neviem ktora ze nestastie sa moze stat kedykolvek a kdekolvek aj u zdraveho dietata ale zas keby sa na to mali vsetci spoliehat ze co ak sa daco stane tomu mojmu dietatu tak nerozmyslam mat deti lebo by som sa bala ze co ak. jasne urazi mali ale to patri k detom Drzim palce @niki89 nech sa rozhodne akokolvek ja ju odcudzovat nebudem musi sa len ona rozhodnut ako sa citi na to
@sylviasz chcela by som vas vidiet, ze sa starate o tazko postihnute dieta. a drzim mamicke, ktora dala tento prispevok, aby to zvladla. pretoze aj ja som bola v takej situacii a viem co to obnasa, sice nic z toho sa nepotvrdilo, ale narodil sa nam chlapec s crevami na plucach, boj o zivot, chcela by som vas pani vidiet, ci by ste to zvladli. a neposudzujte druhych!!!!!!!!!!!!!! ked neviete co to obnasa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@katarina644 Napíšte mi kde som dotyčnú posudzovala, konkrétne nie len bla bla bla. ja som nenapísla ani jeden posudzujúci výrok. Pohania a ateisti asi nevedia alebo NECHCú vedieť čítať. Je to absolútne JEJ VEC čo urobí, pokiaľ jej to zákony dovoľujú.
Ale je sloboda slova a človek môže vyjadriť svoj všeobecný názor. Lenže vy by ste najradšej ľudí s iným názorom vystrielali ako tí moslimovia. To je tá vaša tolerancia. Podľa vás sloboda slova môže platiť len pre vás nevercov ale nie pre kresťanov. My nech držíme ....všakže, vážená
Ja napisem k tomu len tolko. Podla mojho nazoru je treba sa rozhodovat srdcom. Lubim to dieta? Ano. Chcem to dieta? Ano..som jeho matka, vybralo si mna, ma pravo zit, ak neskor umrie, umrie pretoze to tak musi byt. Ale, nebude to mojou rukov rovna sa mojim rozhodnutim. A takisto jedno velke ALE, nie je to iste. Nikde nie je napisane, ze na 100 perc. bude postihnute. Kolko takych deti malo byt postihnutych a zazrak? Narodili sa zdrave. Kolko takych omylov sa ale muselo stat vo svete, nechcem ani pomysliet. Lekar povie, dieta ma chorobu/y nezulucitelne so zivotom, treba ho usmrtit. Lebo tak by som to spravne nazvala. Tehotenstvo je uz zivot. Dieta sa nestane dietatom prvym nadychom. A v 24. tt je uz teda dost vyvinute. Od tohto tt sa uz deticky rodia predcasne a su schopne prezit. Je to uz plnohodnotne dieta, ktore teda neprajem nikomu vidiet ako ho porodite a odnasaju vam ho. Ja som porodila v 26.tt predcasne a po 2. mesiacoch umrelo. Ale, spravila by som to prenho znova. Dostalo sancu zit. Dostalo sancu a moznost, aby zilo. Nezvladlo to, ale stala som pri nom kazdy den, modlila som sa k nemu kazdy den a som tu. Ano, s obrovskou ranou na dusi, s obrovskou bolestou a s obrovskymi mukmi, kym som sa z toho ako tak pozviechala. Ale bol a je mojou sucastou. A to nik nezmeni. Keby som stala pred takouto dilemou, nedala by som si svoje dieta. Radsej by mna museli zabit, nikdy, ale nikdy by som nedovolila nikomu do toho zasiahnut. Lekari maju ludske zivoty zachranovat a nie usmrcovat. A este ma tak napada...co sa stane ak zabiju dietatko a podaju mu teb jed, zena porodi a potom sa zisti na patologii ze bolo zdrave?? Co potom? Potom uz zrejme nic.
@fidka79 Nebolo. A keby aj bolo, co mu hrozillo, ak by prezilo, bola by som tu prenho, lebo laska k dietatu je nekonecna. A akokolvek by som sa musela obetovat, bola by som tu prenho. To je jedina vec na svete, ktoru som si bola vedoma, ze nad nou nemam co premyslat. To ma nebude nikto presviedcat ze nie.

@matafen
@amouramour pomýlená doba ,pomýlené ženy ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹