Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa
Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem
@sylviasz som veriaca a viem co to obnasa. a mna laskavo nesudte. ja som napisala, ze keby ste vy mali take dieta, ze by ste to nevydrzali. to je vsetko.
@katarina644 veriaca v čooo? A nikto ta nesudi, nebuď paranoidná. Hovorím o slobode slova a to ti nevonia.
Viaceré tu doslova chcete zablokovať slobodu slova a z toho zase mne behajú zimomriavky po chrbte. Máte totalitárske správanie asi potomkovia komunistov a štbákov. Takých je v tejto Republike veľa.
@fidka79 to je sice prava, ze som cakala zdrave dieta, ale stala som nad rozhodnutiami neskor, ci ozivovat...pocuvala som kazdy den veci, ktore sa ti ani vo sne nesnivali a 2 mes, vkuse som kazdy den pocuvala ako moje dieta zomrie a ked nezomrie, bude postihnute. Lekari vedia byt niekedy velmi kruti. By si sa cudovala. A nemyslim si ze je velky rozdiel medzi porodenym dietatom v inkubatore a dietatom v brusku, stale je to raz moje dieta. Ja tym len chcem povedat to, ze zazila som uz 2 tehotenstva, 2 deti, zdrave aj chore, z oboch pohladov a dokazem preto otvorene povedat, ze ak by mne toto lekari povedali, jednoznacne by som si dieta nechala, porodila a dala mu sancu na zivot. Nikto ti nepovie 100 percentne co je dietatu, rozhodne sa az ked sa narodi, ako je na tom.
@ewellina tak tak, niektore veci su nam ako matkam jasne. Su to zasadne veci, ktore je dobre mat ozrejmene, to je znak niecoho zaziteho ale aj zrelosti, nie je to ako s inymi rozhodnutiami napr ,,a ja nedam svojmu dietatu nikdy rohlik do ruky" to zmenit mozme kedykolvek. Vzdy sa treba riadit srdcom.
@sylviasz prepacte, neviete o com pisete, a ja s takymito ludmi nemam uz co viac diskutovat, chcela som to len objasnit, ze nie je zavidenia hodna situacia rozhodovat o osude babatka v brusku, viem o com pisem, mam svoje peklo s tymto odzite. a uz s vami nemienim diskutovat.
@fidka79 nechcem ti nato velmi odpisovat, clovek sam musi posudit. ja viem, su silno veriaci ludia, ja som veriaca, mala som pri sebe pani doktorku, ktora je silno veriaca a poznam jej nazory. ja tvrdim, este raz to iste zazit nikdy viacej.
@sylviasz a pani chcela by som vas vidiet, keby vam dieta tri krat bolo totalnym anjelikom a nemozete mu pomoct, vtedy vam pan boh nepomoze uplne, nato su tu doktori... a nikomu neprajem vidiet takto svoje vlastne dieta ako trpi. ja som dostala uplne nehybne telicko domov, diera namiesto pluc, nespavali sme cele dni, cvicili vojtovku, dalsie operacie pred nami boli. nikto z blizkych nevie pomoct, pretoze nikto sa s takym dietatom nestretol. kazdy od nas sa dal bokom, lebo sa nam narodilo chore dieta, same pobyty mimo domova a to mam este zdravu dceru. si to vyskusajte, ale radsej mi tu nekomentujte.
@fidka79 vies,musim suhlasit s
@leeenka26 ...niektore veci su otazkou srdca a rozhodnutia matky...lebo ci tak alebo tak,matkou je zena uz od pocatia
urcitym sposobom chapem,ze ti ide o to,ze je tazke sa rozhodovat v teoretickej rovine,ze,ze,ze....mame silacke reci,ze...ze...atd
ale este neznamena,ze zeny,kt.tu prispeli a rovno v prvom prispevku nenapisali ake konkretne skusenosti maju,ze pisali teoriu ☹
zivot je vzdy otazkou vnutorneho rozhodnutia cloveka...neda sa lavirovat,co by bolo,keby bolo....bud sa postavi clovek k tazkej situacii priamo alebo moze rozmyslat,co by urobil...neverim,ze ked si aj cloevk-teoretik polozi otazky,co by robil v tej ktorej situacii-uuuurcite by minimalne by aspon v kutiku srdca vedel,co urobi....a je uplne normalne,ze by mal aj strach,ze by sa bal...ze by vahal....ale stale by mal "jasno"co urobi....
mne od zaciatku tvrdili,ze dietatko zdrave nebude-tripple test velmi zly...aaale vraj-falosne pozitivnych testov je vela...po prvom utz sa bohuzial nic nevyvratilo...skratka posielali ma na amnio...stale strasili...urcite veci viem iba ja,ani som ich dalej nepodavala a trapila sa sama zlymi spravami...bala som sa velmi...aj som si poplakala....na posl.utz uz lekar aaaz taky presvedceny nebol,ze dietatku budu urcite chore....aaaale ani mi nepovedal ze bude ok...skratka,mam cakat na porod...o par dni rodim,bojim sa...nemozem poedat,ze nie...ale rozhodla som sa ako som sa rozhodla...a ako tu niektore mamicky pisu-nikto na 100%nevie poveadt,co bude....bojime a tesime sa uz s manzelom....je to nase dieta,tak ako aj prve,kt.je zdrave...a nikto mi tiez nevie zarucit,ze nejako mi neochorie,ze sa mu nic vazne nestane....
to je ako aj s chorymi rodicmi...aj tym niekedy treba obetovat cast zivota,snov,mladosti...a tiez sa clovek rozhoduje...
aj ked je MK "anonymny"este neznamena,ze musi tu kazda mamicka pisat detailne o svojich problemoch,nie vsetky nazory su tu nepodlozene vlastnou skusenostou ☹
@fidka79 ja tiez som veriaca, ale nie fanaticka. ale nech o tom hovoria ti co to prezili a nie ti, co nevedia ani o com pisu. nezavidim nikomu zdrave deti, ja jedno zdrave dieta mam. a to druhe som si pomocou doktorov vypiplala a nevzdala som sa. nejdem pisat, ze je uplne ok, pretoze fyzicke postihnutie s plucami ma dokonca zivota, ale po mentalnej stranke je ok vdaka doktorom...
Ja by som sa rozhodla asi pre donosenie. Stala sa mi príhoda, ktorá ma presvedčila bojovať za dieťa. Ležala so mna izbe s mamičkami čakajúce na amniocentézu a spolu so sestričkou sme si vypočuli rozhovor medzi mamičkami. Jedna bola rozhodnutá pri akomkoľvek podozrení ísť na potrat. Sestrička rozpovedala svoj príbeh. Čakala naraz so sestrou prvé dieťa.Dotyčná sestrička čakala dieťa s rázštepom chrbtice, sestra čakala zdraveho syna. Obe porodili. Jedna sa tešila z prvých pokrokov, druhá prekonávala so synom jednu operáciou za druhou. Bola na neho pyšná, práve jej syn vtedy zmaturoval a prijali ho na medicínu, postihnutie na ňom takmer nebolo vidieť. Jednoducho bojovala. Držím palce. Nech bude Tvoje rozhodnutie akékoľvek.
@winni ja citam,ale ona pise ze BOLA zdr.sestrou. Kedy?Pred akou dobou?mozno uz davno,odvtedy vyvoj v medicine trochu pokrocil... Autorka,taktiez neupresnila postihnutia a ani ako a ci pochodila po inych odbornikoch...to len tak,ze "pochovavate"dieta do dvoch rokov,ktore moze byt uplne ci relativne uplne v poriadku...
@terezka1947 je to tak ako píšeš, ja mám 45 rokov, posielali ma na genetiku, amnio, všetko som odmietla lebo ak by niečo bolo aj tak mi nepomôžu, len by ma stresovali posielali na ukončenie a to odmietam, tak načo. A koniec koncov existuju 100 a 100 ďalších trápení, bolestí a utrpenia, ktoré človek prežíva ale nedá sa ich zbaviť, vylupnúť, odhodiť. Ja mám veľmi ťažkú situáciu a určite by nikto so mnou nemenil takže viem o čo píšem.
@niki89 ak este nie ste rozhodnuta jednoznacne volajte Dr. GROCHALOVI do Martina. Ked mu poviete o co ide, urcite Vam da taky termin aby ste to vysetrenie stihli a mohli sa vcas rozhodnut. Jedine on a Dr. Dankovcik v Kosiciach robia sono kde zistuju pripadne vrodene vady u deticiek.
Mne ukoncovali tehotenstvo v 24 tt pre zisteny hydrocefalus a nasledne bol z amniocentezy zisteny Edwardsov syndrom. Nakolko sa porod nedarilo vyvolat urobili mi kyretaz. Drzim Vam palce!
@niki89 Ja len, že na vás myslím a prajem, aby všetko dobre dopadlo!
@sylviasz Pozeram, ze este stale tu perlis 😀 Ty si fakt cisty fanatik! Ohanas sa vlastnym nazorom, ale ved ty nemas vlastny nazor, to vsetko su len otrepane moralisticke frazy! Tebe to fakt vobec nedochadza??? Urazas tu baby nejakym "totalitarskym spravanim" a ako sa spravas ty??? Ako fanaticky stredoveky inkvizitor! Radsej mat predkov komunistov a zdravy rozum ako dogmatizmus zazraty v mozgu!!!
Dakujem vam vsetkym ktore ste ma podporili radami a dali mi tu podporu ktoru som potrebovala. Uz to mam za sebou, psychicky sa drzime aj s muzom. Bolo to nase najtazsie rozhodnutie ale bolo aj spravne, A pre pocit ze som nikoho nezabila, je ten, ze babo zomrelo presne pri porode ani pred ani po, jednoducho prirodzene da sa povedat. Je to bolestive, ale po prehliadke maleho potvrdili vsetky diagnostiky. Takze vsetkym tym zenam co si myslia ze to je jednoduche, ked toto nemuseli absolvovat chcem povedat iba tolko, ze budte radi a milujte svoje deti a zelam vam nech su zdrave. Prajem vam este prijemny den.
Držte sa a nech sa aj Vy skoro tešíte z bábätka 🙂

@fidka79 myslim ze jediny kto tu pletie jablka s hruskami si ty sorry. Ja dieta nerozlisujem postihnute - zdrave. Pre mna je moje dieta mojim darom, ktore by som si nedala za nic. A zazila som podobnu situaciu a divala som sa na svoje dieta zapasiace kazdy den o zivot. Takze sa so mnou neporovnavaj, ze mam zdrave deti doma a ze som mudra ako radio. To mozes kludne napisat niekomu inemu. Ja som si prezila aj aj. Mam jedno zdrave dieta doma a jedno co mi umrelo. A viem ako som to chore lubila, viem ze by som aj to postihnute, aj to nenarodene lunbila najviac na svete, pretoze som pred takou situaciou stala, pretoze mi to hrozilo a tiez som sa mohla rozhodovat ci ho viac ozivovat alebo nie tak ak sa do toho nevidis tak radsej nereaguj lebo trepes. Niektore veci sa skutocne nedaju porovnavat. Ja som napisala rozhodovat sa srdcom. Nikde nepisem ze preboha ako mozes?? nedaj si ho vziat. Je to na nej. Ja som napisala len moju skusenost a moj pocit a nazor.