Rakovina krčku maternice v tehotenstve. Čo robiť?
Ahojte. Ja s manzelkou sme sa pokusali o dietatko a na stastie sa nam to podarilo na prvy krat, ale teraz sme sa dozvedeli hroznu spravu.Manzelka ma rakovinu krcku maternice.Na onkologickom ustave v BA nam povedali, ze by odporucali prerusit tehotenstvo.Odmietli sme, pretoze manzelka je v 15-tom tyzdni a vraj by tehotenstvo malo spomalit priebeh postupu rakoviny a operacia by bola po sestonedeli. Velmi sa bojime o dietatko a o manzelku. Sme rozhodnuty pokracovat v tehotenstve.Prosim, ak mate nejake skusenosti s takymto problemom, budem rad, ak nam s tymto pomozete a poradite. Velmi sa tesime na dietetko, pretoze je to nase vytuzane.Dakujem......Janik
@macka1741979 nemam problem odpovedat aj tu, ak to moze niekomu pomoct...ja som po styku 2x krvacala, potom som uz utekala k dokymu...a mala som vodnaty vytok, uplne vodnaty, ako keby mi cvrklo...
@mamamima Aj Vás to bolelo pri styku a podbruško? Ja idem 05.02.2013 na operáciu - laparoskopiu, čistenie a budú brať vzorky na histologiu...
@macka1741979 nemala som ziadne bolestiv podbrusi, len "tam vnutri" tesne po...inak nie
baby ako ste prisli na to ze mate rakovinu?bola ste niektora na jednodnovej chirurgii na Sliaci co sa deje po tom odbere,,,mam takeho super doktora ze mi nic nepovedal a docitavam sa vsetko len cez net 😠
Ahojte, tak ja mavam uz 10rokov caste uz chronicke gynekologicke problemy.Nikdy to vsak nieje opakovane. Cytologiu mam uz par rokov myslim hranicnu, viem ze boli II, II-III... no naposledy pred pol rokom bola vraj dobra ale nevidela som to. Zato mavam posledny rok zapal az v krcku maternice, vyse pol roka v polke cyklu krvacam aj mierne bolenie podbruska pri Hak Jeanin. Mam dve deti a jeden spontanny potrat za sebou. 28r a kopec aj inych zdravotnych problemov. Posledne sono som mala po porode v 2010. Kedy som mala zistene po porode aj mykoplazmi a bola preliecena az po odstaveni dietata v 11m. Od vdety som casto chora a casto gynekologicky zapal s mocovim. Opakovane kultivacie boli negativne. Aj teraz som dva tyzdne bola chora na gyn zapal a mocovi, ale ani urinal ani urologicky caj, gynoprevarilprvy tyzden nepomahali, isla som na gynekologiu moc bol na jecen krizik bielkovina, dostala som macmiror tabletky a globule, zacala som zase pri cipkoch z liekoch krvacat, po piatich dnoch to nezaberalo boli vysledky kultivacie moc ecoli, a posve enterokok, uz moc bola krv ale mohlo to bit aj z krvacania, dostala som atb ciprinol dvojbalenie (casto mavam vyssiu davku atb, alebo silne) a ascorutin na zastavenie krvacania. Ciprinol som vybrala jedno a pol balenia (musim tu polku druheho balenia dobrat, potom pokracovat macmiror tab a globule po atb lekarka doporucila), ascorutin som brala po prve balenie a dnes znova mierne spinim. Citim suchost a rezanie v posve, zvazujem ze si dam macmiror globule na noc. Este som zabudla povedat ze od posledneho porodu som mala dva krat HPV virus pozitivny. Poslednu dobu sa mi zhorsil zrak, unavena som a casto mam stavy slabosti a takej otapenosti. Na sono som objednana na tento mesiac 14. Mam normalne strach co tam bude... snad to bude vporiadku. Lekarka mi teraz robila aj tehu test cinie som tehu bol negat. Povedala ak sono bude ok skusime vysadit hak. Myslite ze mozem mat toto ako prejav rakoviny? Inak mavam krcok nizko odporodu, styk nie je bolestivy iba raz za cas pri urcitej polohe ked sa podari hlbsie ale zase tonie je moc bnolestive myslim ze to preto ze je asi tak nizko...ci? po styku nekrvacam. Menzesmi pri hak nemeska len je slaby. Dakujem.
este doplnim uz par rokov sa mi citologia doporucuje kazdeho pol roka kontrola snazim sa to dodrziavat
janik82 .. Držim palce ..
Mojej mamine tiež diagnostikovali rakovinu krčka maternice .. ale sami lekari jej odporučili otehotniet.
vraj tehotenstvo spomaluje dalši vývoj rakoviny. a možno vďaka tehotenstvu sa z toho aj dostane .. 🙂
už je v šiestom týždni gravidity, všetci sa tešime a dúfame že všetko dobre dopadne ..
Len treba vždy zostat pozitívne naladený a netreba sa opúštat .
vysvetlenie problematiky:
http://www.celostnimedicina.cz/sokujici-pravda-...
rada lekarov, ktory prisli na prirodnu liecbu: www.curenaturalicanto.com / prejst na kontakt, viete sa aj poradit/
B17, salvatrol v tabletkach /viramin ,podobny tym, ktore su v ovoci a zelenine od vasej babky bez chemickej upravy ! / v bille ani nikde inde nenajdete /,uspesny v boji proti pliesnovym parazitom-ako je aj rakovina
roztok hydrogenuhlicitansodny-lekaren
nemate co stratit, chemoterapia je najhorsia cesta k uspechu
keep smile!!!
vela stastia!🙂
@janik83 žiaľ ja som mala len zaciatocne štádium a o bábätko som prišla,v 11tt...neviem koľko máte rokov,ale mňa tiež liečili v Ba onkolog.ústav sv.alžbety a vzhľadom nato že som mladá,vtedy som mala 22rokov,tak sme sa dohodli tak,kým to neprešlo do invazivnemu stavu 1.štádium,tak sme to poriesili že zachraňovali mňa... Následne nato ďalšie dva roky po operácii som mala zle výsledky,ale teraz keď som tehotna,sa mi to samo upravilo a mám dobre výsledky...vraj tehotenstvo lieči,tak možné to môže byť že spomalí ten priebeh u vašej manželky...je to na vás oboch,ak sa rozhodnete akokoľvek,bude to správne,to si treba hovoriť stále... Veľa šťastia! Zvládnete to!
Aha,pozeram že to bol starý príspevok od Janika,bože ja som truba že som si to nepozrela 🙂
Neviete ak je to s Janikoma jeho zenou aich babatkom?
Ahoj chcem sa spytat ci je mozne otehotniet ked mam 2stadium rakoviny krcka maternice len tak informativne pekne dakujem
@gajdosovam musis si dat urobit hystereskopiu. Je to vysetrenie kde ti kamerou pokukaju celu maternicu a krcok a zoberu vzorky na hystologiu. Mam kamaratku ktora maka roky Pap testy mierne zvysene a podobne tazkosti nakoniec z toho bola aj rakovina a maternicu je zobrali ☹
Netreba nic podcenovat!
@janik83 To sa mi zdá veľmi nepravdepodobné 5 mesiacov po negat. výsledkoch mať karcinom. Veď rakovina krčka má predinvazívne štádium, v ktorom rastie no nešíri sa. Môže to trvať aj niekoľko rokov a odhalí sa včas ak žena chodí pravidelne na stery. Veď je niekoľko predrakovinových štádií (CIN) až potom nasledujú štádiá rakoviny, aj tých je niekoľko. Sú síce prípady kedy sa bohužiaľ šíri veľmi rýchlo, ale to býva skôr zriedkavejšie. Skôr je to záležitosť viacerých rokovov. Tak skôr by som mala podozrenie, že lekári museli spraviť niekde chybu v kontrolných vyšetreniach a niečo naozaj dôležité zanedbali 😢 Prajem vám to najlepšie rozhodnutie.
@tslobik : Otázka je čo myslel tým, že "všetko bolo negatívne" podľa mňa výsledky cytológie (bez bunkových zmien) hpv testáciu robia len ak cytológia naznačuje, že tam niečo je. Takže cytola mohla byť okej, ale hpv už mohla mať a to tam škodilo. Ale aj tak sa mi to zdá dosť netypický prípad, aby sa za rok z negatívnej cytológie vyvinula rakovina, ale vraj je to v určitých raritných prípadoch možné som čítala.
Ahojte baby, pýtala som sa už v inej téme, ale nikto mi neodpovedal. Predpokladám, že sú tu také, ktoré boli na konizácii krčka maternice. Chcem sa spýtať či niektorej z vás robili po konizácii HPV test, a ak áno, či bol negatívny alebo pozitívny. Ja som po konizácii dva roky, lekári mi HPV test nerobili, vraj len ak by som zase mala zlú cytológiu, ja mám po celé dva roky od konizácie PAP II. Furt mám stresy, keď tam idem či sa mi to zase nevrátilo, lebo neviem či mám HPV alebo nie. V máji idem zas a asi si ho vypýtam, aj keby som si ho mala zaplatiť. Aké máte vy výsledky cytológie s dlhším odstupom času po konizácii? (rok, dva, päť, desať rokov atď.)
@scorpionflower1 No ja čo viem, tak z PAP testu sa zistí či sa jedná o normálne alebo abnormalne bunky (h-sil) a keď sú výsledky h-sil,.tak sa robí opakovana cyto podrobnejsi rozbor na HPV a aký stupeň, kolposkopia, biopsia, konizaciu a ďalšia liečba...mne to pribl.vysvetlili takto....ja som mala H-sil, CIN3. Tu to je podrobne vysvetlenehttp://www.medzinamizenami.sk/rakovina-krcka-ma.... ...a podľa toho s PAPII ako máš ty sa to nejedná o H-SIL až pri PAPIII. Ale to sa musíš spýtať svojho gyn.prečo ti nerobil aj na HPV, ja som bola v tom, že je to robené automaticky pri cyto, to už je otázka na lekára, až tak podrobne som sa nikdy nepytala, vždy som sa nejako spolahla na dr.
@lienkaviva: Ale mne pred konizáciou robili hpv test, mala som hpv 18. Mne ide o to, aby som vedela či vírus mám aj po konizácii. Po konizácii sa robieva hpv testácia, aby lekári vedeli či máš ešte vírus na krčku. Keď ho máš si stále riziková pacientka a bunkové zmeny sa ti môžu vrátiť.
@scorpionflower1 pises že máš PAPII, t.z.že sa jedná o normálne, nie abnormalne bunky, takže ti to dr. sleduje podľa toho čo pises 2r. lenže to tak je že sa to len sleduje. HPV ma každá len iné % a ty riziková nie si, to sú tie s h-sil, CIN3 a karcinom,.ale ak to chceš vedieť tak sa musíš predsa spýtať dr. prečo a kedy a čo ! Aby si mala pokoj, tak tu už existuje len histerektomia
@janik83 spomaluje sa rast alebo dok9nca aj zastavuje...prosim ta kto v NOU ju riesil?
@scorpionflower1 normalne sa nerobi pretoze v podstate staci aby si mala viac ako 2partner9v aje iste,ze hpv mas...otazkou je aky kmen...pokial mas kondylomatoznu formu ta nesposobuje rakovinu krcka...a automaticky pri cyto to robene je iba v pripade,ze tam je nejaky nalez...cize myslim,ze tvoj gynekolog robil hpc testy ,ale nejakym nedopatrenim ta neinformoval?
@scorpionflower1 Ahoj. Ja som bola na konizacii, aj HPV som mala a moj gynekolog ku ktoremu som presla po porode syna sa velmi cudoval, preco mi nerobili kontrolne testy na HPV. Takze on mi to urobil a mam to v poriadku. Pap mam aj ja stale II, ale to vraj malo kto ma I. Po konizacii som 10 rokov a vysledky mam zatial stale dobre. Podla mna treba to kontrolne HPV urobit, aby si mala klud. Neviem preco ma tvoj gynekolog s tym problem.
@lienkaviva: nie je pravda, že hpv má každá. Hpv chytíš v začiatkoch sexuálneho života, imunita by sa ho mala zbaviť do dvoch rokov, keď sa nezbaví, si riziková - je tu predpoklad, že budeš mať zmeny na krčku. Ja som sa ho nezbavila a začal robiť problémy - spôsobil prednádorový stav LSIL, preto som išla na konizáciu. Konizáciou by si sa mala zbaviť aj vírusu, ten sa totižto šíri len do hĺbky sliznice nie plošne. No nie vždy sa toho pri konizácii zbavíš, preto sa robia testácie na hpv po konizácii, aby vedeli, či tam ten vírus stále je.

@irsina83 ahoj tento tyzden sa mam objednat a uvidim dalsie vysledky, teraz mam IIIb