Rakovina krčku maternice v tehotenstve. Čo robiť?
Ahojte. Ja s manzelkou sme sa pokusali o dietatko a na stastie sa nam to podarilo na prvy krat, ale teraz sme sa dozvedeli hroznu spravu.Manzelka ma rakovinu krcku maternice.Na onkologickom ustave v BA nam povedali, ze by odporucali prerusit tehotenstvo.Odmietli sme, pretoze manzelka je v 15-tom tyzdni a vraj by tehotenstvo malo spomalit priebeh postupu rakoviny a operacia by bola po sestonedeli. Velmi sa bojime o dietatko a o manzelku. Sme rozhodnuty pokracovat v tehotenstve.Prosim, ak mate nejake skusenosti s takymto problemom, budem rad, ak nam s tymto pomozete a poradite. Velmi sa tesime na dietetko, pretoze je to nase vytuzane.Dakujem......Janik
@scorpionflower1 myslela som "kazda ktora ma pozitivne cyto stery" a viem ako k nemu zeny chodia....to ci ti nieco robili nepovedali alebo neurobili musis riesit s dr. Tu uz bolo povedane vsetko si myslim...
@scorpionflower1, zlatko PAP II je uplne normalne, ak nie si panna, nikdy nebudes mat uz PAP I. Ja som nemala konizaciu, vzdy som mala vysledky ok a pytala som sa gynekologa Cupanika, preco mam PAP II a on sa usmial, ze to je najlepsi mozny vysledok pokial zena nie je panna. Takze PAP II je super.
@scorpionflower1, ja som mala v 18 tich HPV virus a mala som prerastenu sliznice z maternice na krcok. Najprv mi vyliecili cipkami HPV virus a potom mi spaloval gynekolog tu sliznicu, ale to nebola konizacia. HPV virus som uz potom nemala, cipky zabrali. Ak je dobra imunita netreba ani cipky, telo sa ho same zbavi. Pozapalove zmeny som mala aj ja asi 3 roky dozadu a ja si myslim, ze som si k nim dopomohla sama. Mala som kvasinky a davala som si tam tree olej ale neriedeny cisty a mne sa normalne osupala sliznica, spalilo mi to sliznicu. No a dr. povedal, ze mam dojst o 3 mesiace na kontrolu ak by to pretrvavalo, dostanem lieky. Kontrola dopadla dobre. A potom som isla zas po roku a zas ok. Mozno je to aj tvoj pripad, ze si mala nejaku bakteriu alebo nieco.
@lienkaviva : Nepoznám pojem "pozitívny cytoster" ak myslíš cytoster s výsledkami ASCUS, LSIL alebo HSIL, robia sa testy na hpv, pretože nie každá, ktorá má ASCUS a LSIL (ľahké zmeny na krčku) má aj hpv. Môžeš si o tom prečítať na internete litánie. Ak si už povedala všetko, tak ďalej písať skutočne nemusíš, nikto ťa k tomu nenúti.
@katka1981 Po konizácii mávajú aj PAP I. ale zďaleka nie všetky. Ďakujem za radu, dám si spraviť ten hpv test.
@scorpionflower1
Nespecificke zapalove zmeny by mali znamenat, ze nie su specificke pre ziadnu diagnozu. Vela zavisi od "jazyka" laboratoria, aj od urciteho subjektivneho nastavenia screenujucich laborantiek. Ale povacsinou sa to da prelozit ako - v stere je par zapalovych buniek, ale nie je to akutny zapal. (A nie je to zapal specificky v zmysle tuberkulozy a spol.)
@demetria: Ďakujem, toto som chcela vedieť 🙂
@scorpionflower1 chodim do ousa kazdy polrok,od konizacie to je 5rokov a robil mi 2x test na hpv,ale len preto lebo tam boli zmeny (Lsil) . Po case to zase samo vymizlo a tak pohoda. Tusim po konizacii sa prvykrat po polroku robi test na hpv ,skor sa ani neodporuca pretoze pri hojacich procesoch po konizacii sa zvycajne aj zvysky neodstranej pliagy a hpv vytrati ale nie je to pravidlo. Kedze nema podozrenie doktor u teba tak ti ten test bez tvojho poziadania ani nespravi. Tak ked velmi chces pre svoj pocit istoty,kludne si on poziadaj. Neviem kolko eur to stoji ale myslim ze ked je to otazka zdravia tak to moc riesit nebudes 😉
@20erika07: A ako ti vychadzala histologia (resp. cytologia, ak ti histol. nerobili) pred konizaciou a po nej? Pytam sa, lebo aj od toho zalezi HPV pozitivita - aky kus krcka ti zobrali - cim väčší kus, tým väčšia šanca, ze si sa toho zbavila. Mas stale to HPV? Ja viem, ze by sa to malo stratit, ale nie vzdy to tak je, preto by som chcela vediet ci to HPV stale mam, predsalen, je dobre vediet, ci som rizikova, v mojom pripade by to to ovplyvnilo aj rozhodnutie ci s tehotenstvom este rok-dva pockat alebo ist do toho uz teraz. Myslela som si, ze tie HPV testy sa robia automaticky po konizacii, ved aj doktor by mal vediet ci som rizikova alebo nie. Zaplatim si to, myslim, ze aj pri LBC cytologii sa robia testy na HPV, to stoji 25 eur.
@scorpionflower1 pred konizaciou som mala cyto HSil a histologiu CIN ll,avsak vysledky histologie z konizacie boli uz Ca in situ,v tom case som bola tehotna ale v skorom stadiu cize som to nevedela ani ja ani doktori a o babatko som prisla po konizacii. Prve cyto po konizacii som mala bez zmien,rok som tusim mala ok a potom Lsil ale do dalsieho polroka uz ani Lsil nebolo. V maji az bude vsetko ok mam poslednu kontrolu na onkologii a strasne sa bojim ze ma uz nebudu oni kontrolovat a títo nasi gyndosi zas zanedbaju moje zdravie,pretoze u nas som vzdy mala vsetko ok,PAP ll ale mala som mimomenstruacne krvacanie tak som s tym isla dalej na vlastnu päsť,a odrazu uz bolo Hsil CIN ll ked som dosla do Ba. Doktor mi hned povedal ze cim skor konizacia (to bol april) inak na jesen by uz bolo neskoro a mohlo by sa to zacat sirit dovnutra. Odrezali mi 2,5cmx0,5cm.
No inak som velmi zvedava ci mi na tejto moznej poslednej kontrole spravi aj Hpv test ale urcite on budem ziadat

@duracikova: Neviem ani ja, prečo má s tým problém, vraj to netreba. Ale každého pol roka, keď idem na kontrolu, tak si ohrýzam nechty, či tam zas niečo nemám. V máji idem na ďalšiu kontrolu, chcem vymeniť doktora a od nového si tie testy vypýtam, aj keby som mala za to platiť. Ja viem, že málokto má PAP I., mňa len strašia tie slová na tom papieri "nešpecifické zápalové zmeny" , ktoré sa pri tom PAP II. nachádzajú, musím sa povypytovať na to, čo to presne znamená. Doktor mi len povie "veď to je vpohode" a dovi...