Reuma, biologická liečba a tehotenstvo
Ahojte dievčatá ocitla som sa v situácii ked neviem čo a ako ☹ Mám Reumu a užívam biologicku liečbu pri ktorej by sa nemalo otehotniet a ak sa bábo aj plánuje treba pred otehotnením liečbu prerušit...No ja som bábetko neplánovala a aj napriek tomu som tehotná a bábetko by som si velmi chcela nechat ale neviem či bio liečba nemôže poškodit plod hned ako som zistila že som tehotná som ale liečbu ukončila .Lekár povedal že v tom aby som si dietatko nechala problém nevidí no je prirodzené že mám strach aby to nieko neporušilo plod nakolko som otehotnela a nebolo to plánovane počas liečby...Ak máte niektorá podobnú skusenost podelte sa o nu možno mi to pomôže sa rozhodnut ako dalej 😉 Dakujem
Ja sa liecim pol roka na G-B autoimun.ochorenie stitky,beriem.thyrozol ,ale to nebudu asi priznaky stitky.
Ahojte, ja mám artritídu, brala som najskôr methotrexat, a až tuším po polroku či roku sa môže užívať bioliecba....Je ich viac druhov.
Ja som pred tehotenstvom brala zo zaciatku metotrexat v tabletkach potom metotrexat v injekciach ale opuchy som mala vzdy a bolesti o dost zmiernene ale akonahle som lieky nemala tak som mala hned väcsie bolesti
@laurika25 Ja mam uz 4roky reumu je to asi celozivotne tlmene liekmi aby sa stav nezhorsil
@mamina321 opuchaju mi prsty, vzdy rano, mam aj klbik na malicku opuchnuty aj prsty zhrubnute, no vysledky z krvi ok, ziadny zapal v tele aj reumat. faktor v norme, obvodak vravi, ze je vsetko ok, nemam to riesit, ale riesim, viem, ze to nie je v poriadku a chystam sa na reumatologiu.
Ahojte všetci. Na úvod by som len chcela napísať, že reumu mám už od 2 rokov. Nikto to v rodine nemal dedičné. Od mala na mne skúšali všeličo vrátane methotrexatu či prednisonu.(proste kopec liekov som užívala). Až v dospelosti som sa dostala k skvelému imunológovi, ktorý mi túto liečbu odporúčil. Žiaľ nemala som veľmi na výber nakoľko mi už nijaké lieky nezanerali a šlo to už z kopca. Na Enbrel nedám dopustiť. Je to síce samá chémia, ale... Radšej budem žiť kratšie, ale o to intenzívnejšie. Chcem sa s vami ženy 🙂 poradiť ohľadom užívania Enbrelu v tehotenstve. Vraj existuje nejaká náhradná liečba. Má s ňou niekto skúsenosti? Som totiž už vo veku kedy by som chcela mať s priateľom dieťa. Nielen kôli môjmu veku, ale všeobecne. Enbrel sa pri tehotenstve neodporúča, nechcem riskovať. Zatiaľ som sa o tom s mojím reumatológom nebavila. Skôr ako ho najbližšie zahrniem mojimi otázkami by som rada vedela v čom je tá náhradná liečba iná a či s ňou má niekto skúsenosti, prípadne či jej schválenie zo strany zdravotnej poisťovne je tiež takté zdĺhavé? Ďakujrm za odpovede.
@iwa85 dobry den prajem ja mam reumu 4roky zacala som sulfasalazinom az som presla na metrotrexat a potom metoject vo forme injekcii lebo nemam dobry zaludok na tabletky....metotrexat som musela vysadit tri mesiace tusim pred otehotnenim a v tehotenstve som vobec nemala ziadne bolesti reumatologicka povedala ze to dietatko ma chrani ci ako proste ze v tehotenstve bolesti nesu....a po porode ked zena koji tiez by mala byt chranena....kedze ja som nekojila skoro vobec tak prisli bolesti ale nie hned az po urcitom case asi po mesiaci....potom som uz musela navstivit reumatologicku a pytat ju lieky....takze som zase na injekciach....ale su rozne druhy reumy tak neviem no....
Veru su rozne druhy ja uz mam ako som spomynala od 2 rokov a nevedia z coho. Presla som si vsetkymi liekmi iba tato biologicka mi zabrala a popri nej uz neuzivam ine lieky.Methotrexat nie je zla liecba ale je velmi nebezpecny pre tehotnu maminu hlavne v rannim stadiu mize sposobit potrat a pri uzivani je priam nemozne otehotniet. Neznasala som ho a ani ostatne lieky ako ste spomenuli drazdi to zaludok. No ostava mi uz len dufat ze ak sa nam s priatelom postasti tak ze ma tiez bude dietatko chranit. Z fyziologickeho hladiska na tom nieco je 😀 dakujem krasne za odpoved a prajem vela zdravia
Reuma je uz taka. Ja mavam obcas bolesti aj s enbrelom lebo mam uz znicene klby.Pokial tu bolest vies zniest a nie je doslova vtierava tak to mas super 🙂 hlavne aj to ze mas krvne testy v poriadku.To je najdolezitejsie pre teba aj pre babo. 🙂
@iwa85 pravdupovediac ja som otehotnela pocas uzivania metotrexatu lebo som mala nezodpovedneho uz ex priatela....chodila som do kosic vdaka reumatologicke ktora mi to vybavila....zaplatila som vela za kontroly ale pre dietatko som robila maximum len aby bolo zdravucke velmi som sa bala 😕 vdaka bohu dcerka je uplne zdrava tehotenstvo bolo bezproblemove a porrod na prvorodicku som mala vraj ukazkovy 🙂
Mamicky chulostiva otazka ale potrebujem vediet ci to mavam iba ja ci to je s reumou normalne k doktorke idem az v oktobri ☹ strpne mi cele telo ale hlavne ruky pocas pohlavneho styku je to bezne?? Ruky su predsa len najdolezitejsie vtedy a mne je tak hrozne ked mi uplne strpnu a su priam neovladatelne ☹ dakujem za radu budem sa pytat aj zenskeho ci mi nahodou nepomoze abo neporadi
@iwa85 veď aj ja mam zničené kĺby, hlavne na rukach tie drobné, ťa bolesť sa dá zvládnuť, tak to prežijem, mám aj tak kludovy režim, síce domácnosť občas na mňa padá, niekedy robím viac inokedy nic. Pri prvom tehu ma bolievali kĺby len tak na začiatku, po prvom trimestri som sa cítila perfektne, mohla som robiť čo som chcela, umývala som po malovke celý dom, ani náznak bolesti, až 4mes po pôrode, užívala som si to obdobie vtedy veľmi. Už som teraz staršia, a tie kĺby to cítia keď trošku viac niečo robím, alebo na zmenu počasia, ale ešte stále verím že si užijem tehu aj bez bolesti. A tebe aké lieky odporúčajú v tehotenstve? Ja keď som mala Enbrel, tak mi dr vždy kázala že stačí vysadiť keď zistím že som tehu....ale môjmu telu to nerobilo dobre, vysadila som a nejaké dva týždne ešte fungovalo zo zostatku enbrelu a potom zacalo telo bojovať, kĺby boleli, a telo išlo aj proti embryu, tak boli potraty.... Teraz som mala nasadený prednison už pár mesiacov ako sme sa začali snažiť, Enbrel som vysadila asi mesiac pred otehotnením a všetko v poriadku. Čiže odporúčam neriešiť to až keď budeš tehu,ale to telo skôr pripraviť.
@dominikuska331991 Tak to je super že máš zdravé dieťatko napriek tomu že si brala MTX, mňa strašili že by som musela ísť na potrat. Ale mne celkvo MTX nerobil dobre, aj psychicky mi vadilo, že beriem také svinstvo a bývalo mi z neho zle.
@dominikuska331991 a to tŕpnutie býva vždy či iba pri jednej polohe? Má napadlo že tým že ako reumaticky máme v tele všeličo poskodene a môžeme mať aj platničky, či stavce, že možno to tlačí nejaký nerv vtedy medzi stavcami a to ti to spôsobuje. Ale určite to spomen.
@mamina321 vlastne skor jak sa povie pri predohre hlavne potom uz jak sme dali polohu uz to bolo vcelku ok
@dominikuska331991 tak to má fakt nenapadá z čoho, a pri bežných činnostiach nič, veď aj o dcérku sa staráš? Možno z toho vzrušenia!?
@mamina321 ano to som veru stastna ano vraj davnejsie to tak bolo ze by som na potrat musela ist alebo podpisat daco ze na vlastne riziko ked by sa daco stalo heh
@mamina321 no bezne nie....ano z toho vzrusenia presne....prsty na rukach sa mi dali az do päste a ne a ne vyrovnat aj tvar mi trpla.tiez ☹

@annidze vyslo ti uz vtedy,ked si mala uz opuch kkbikov a bolesti? Ci az omnoho neskor?