icon

Reuma, biologická liečba a tehotenstvo

denisaaps
13. dec 2010

Ahojte dievčatá ocitla som sa v situácii ked neviem čo a ako ☹ Mám Reumu a užívam biologicku liečbu pri ktorej by sa nemalo otehotniet a ak sa bábo aj plánuje treba pred otehotnením liečbu prerušit...No ja som bábetko neplánovala a aj napriek tomu som tehotná a bábetko by som si velmi chcela nechat ale neviem či bio liečba nemôže poškodit plod hned ako som zistila že som tehotná som ale liečbu ukončila .Lekár povedal že v tom aby som si dietatko nechala problém nevidí no je prirodzené že mám strach aby to nieko neporušilo plod nakolko som otehotnela a nebolo to plánovane počas liečby...Ak máte niektorá podobnú skusenost podelte sa o nu možno mi to pomôže sa rozhodnut ako dalej 😉 Dakujem

iwa85
9. júl 2017

@mamina321 ja mám napadnuté obe kolena, pravý členok, pravé bedro lakte obe a aj zapastia.Teraz som napriklad dlhsie nebola na kontrole cakam akurat na schvalenie liecby zo strany poistovne a poviem ti je to zaberak.Boli ma vsetko a som rada ked rano vstanem a idem na wc.Preto som sa aj zaujimala o liecbu pocas tehotenstva.Reumatolog mi spominal ze by som musela vysadit enbrel pri tehotenstve a prejst na inu setrnejsiu liecbu ale dalej sme sa nedostali.Preto mam obavy ako by som to dlhsie zvladla bez enbrelu v tehotenstve.Snad prave to moze zlepsit ten stav.Nechcem tiez riskovat preto sa zatial do nicoho nehrniem.Ked mi daju injekcie a ked sa dam dokopy budem to urcite riesit a budem sa informovat o vsemoznych liecbach 🙂

iwa85
9. júl 2017

@dominikuska331991 na ake kontroly si bola na geneticke testy? Alebo na tie klasicke ktore sa robia pocas tehotenstva?

iwa85
9. júl 2017

@dominikuska331991 mne obcas trpnu koncatiny na rukach. Od lakta po prsty na rukach. Niekedy to trva kratko niekedy aj hodinu,ale pripisujem to mojim vyrastkom v klboch po zapaloch.Obcas sa moze stat ze pritlacia nejaky ten nerv. Aj chrbtica dokaze vyvolat vselijske priznaky. Ak sa ti to bude casto opakovat pripadne ak budes mat take promlemy aj v kludovom rezime urcite chod k doktorke nech ta posle k odbornikovi.

mamina321
9. júl 2017

@iwa85 a teraz si mala pauzu v biologickej liečbe keď na čakáš na schválenie? Ja mám vždy doma v zásobe min 2-3balenia a nikdy sa mi nestalo že by som mala prerušení liečbu. Preto aj v prípade tehotenstva sa popytaj či by si nemohla ten liek užívať už mesiac dva pred plánovaným tehu. Lebo nikdy nevieš ako telo zareaguje, a tehotenstvo je samo o sebe záťaž a keď vysadis enbrel tak telo sa bude spamätávať z tehotenstva a tiež zvykať a všelijako reagovať na nový liek.

iwa85
9. júl 2017

Ano mala som pauzu. Chcela som vyskusat ako dlho vydrzim bez ale vybabrala som so sebou.Ale uz to nejak vydrzim.Inac to co si spominala ze skor nasadit inu liecbu ten napad sa mi paci mas pravdu niektore lieky nezaberaju hned 🙂

mamina321
9. júl 2017

@iwa85 veď to a hlavne kým liek začne účinkovať, tak telo si robí čo chce, aj zapalove procesy, moje telo vždy začalo bojovať jednak bolesťami kĺbov a išlo proti embryam, cudzie telesa v tele a boli potraty.

iwa85
9. júl 2017

Veru to moje si robi co chce 🙂 doslova a do pismena

dominikuska331991
9. júl 2017

@iwa85 myslis v kosiciach??

dominikuska331991
9. júl 2017

@iwa85 nooo mavam to iba pri vzruseni a pohlavnom styku 😖

iwa85
9. júl 2017

Mala by si zajst na gyndu na kontrolu

iwa85
9. júl 2017

@dominikuska331991 ano v Kosiciach.

dominikuska331991
10. júl 2017

@iwa85 myslis ze to je z toho hladiska a nie z reumy?? Pojdem v auguste na gyndu budem sa nato pytat

dominikuska331991
10. júl 2017

@iwa85 noo klasicke vysetrenia ako v tehu ale podrobnejsie vsetko dr dopodrobna videla na ultrazvuku tam az 5D maju...jedna kontrola 50eur

iwa85
10. júl 2017

dominikuska331991 Kokso dost ale tak stoji to za to.V tehotenstce to treba sledovat ako sa dari babatku. Ak sa vsetko podari ked budem pripravena tak tiez pojdem na 5D a budem sa modlit s aby boli vysledky v poriadku.Ja som este rozmyslala ze aj na geneticke vysetrenia by som sla ale ortopedicka mi povedala ze pokial ide o imunitu tak je viac nez pravdepodobne ze to bude dedicne.Tak mi aspon usetrila peniaze.V dnesnej dobe je medicina vyspelejsia a skoro odhalena reuma ktora je dobre liecena sa da udrzat tak aby sa nezhorsovala.

dominikuska331991
10. júl 2017

@iwa85 no veru stalo to zato a dcerka je zdrava len cvicit musime lebo nedvihala hlavicku na brusko ked som ju dala, hlavicku toci iba do jednej strany, a dominantnu rucku ma lavu pravou skoro nic nerobi 😕 dufam ze sa to zlepsi....no u mna v rodine reumu nikto nemal newiem co to som ju ja tak naraz dostala 😕

iwa85
10. júl 2017

dominikuska331991 tak aj nervove to moze byt ked si v polohe pri sexe v ktorej doslova strpnes tak je mozne ze zatlacas na nejakaky nerv a ani o tom nevies. Najprv nech ta vysetri gynekolog ci je vsetko v poriadku.Aby si mala istotu ze si vporiadku.

mamina321
10. júl 2017

@dominikuska331991 podľa mna ta pošle či už obvodak alebo gynekolog na neurologiu.

dominikuska331991
10. júl 2017

@iwa85 ano dakujem 🙂

dominikuska331991
10. júl 2017

@mamina321 no na neurologiu som uz chodila...bo mam aj karpalny tunel

iwa85
10. júl 2017
iwa85
12. júl 2017

@dominikuska331991 to mas z pocitaca vsak?

dominikuska331991
12. júl 2017

@iwa85 to netusim

iwa85
26. júl 2017

Rano idem na vylet do Piestan 🙂 konecne:thumbsup pre enbrel 😀 huraaaaa 👏

dominikuska331991
27. júl 2017

Do piestan som chodila aj ja a mam napisane ze po porode mam prist...ale s takym malym babom tam tazko pojdem☹

mamina321
27. júl 2017

Aj ja tam chodím 🙂

iwa85
27. júl 2017

@dominikuska331991 je to tazke s malym babom cestovat.Mozno keby si si odstriekala mlieko ak kojis pre male a ak by ho niekto z rodiny povaroval tak by si mohla ist. Alebo ak mas niekoho z priatelov kto ma auto? Tak by si mohla ist aj s babatkom.Urcite to neodkladaj.Drzim palce

mamina321
27. júl 2017

@iwa85 už máš enbrel doma? 🙂 Aj si sa pýtala na prípadné tehotenstvo?

dominikuska331991
27. júl 2017

@iwa85 nekojim ale odkladam to pretoze v piestanoch mi spravia iba take iste vysetrenie ako tu v meste dr kde chodim takze pre mna to je dost zbytocne

dominikuska331991
27. júl 2017

@mamina321 co je to ten enbrel???

iwa85
27. júl 2017

@dominikuska331991 jaj no ano ale kedysi bravali v Piestanoch aj krv na bezne vysledky ale aj na quantiferon to ti spravia aj na plucnom raz za cas clovek musi ist koli liecbe.Mozno by v tvojom pripade stacilo poslat lekarovi vysledky aby ti poslal ziadost na zp ale prist si musis pre ne ty alebo mozes aj niekoho poslat.Teraz v Nurchu prerabaju bude tam nova lekaren kde sa tato liecby vydava. Staci len vymenny listok od lekara. Ten moj doktor siel so mnou az do lekarne dostala som hned 3 balenia tak spokojna som najblizsie v septembri idem zasa na vylet do PN