icon

Reuma, biologická liečba a tehotenstvo

denisaaps
13. dec 2010

Ahojte dievčatá ocitla som sa v situácii ked neviem čo a ako ☹ Mám Reumu a užívam biologicku liečbu pri ktorej by sa nemalo otehotniet a ak sa bábo aj plánuje treba pred otehotnením liečbu prerušit...No ja som bábetko neplánovala a aj napriek tomu som tehotná a bábetko by som si velmi chcela nechat ale neviem či bio liečba nemôže poškodit plod hned ako som zistila že som tehotná som ale liečbu ukončila .Lekár povedal že v tom aby som si dietatko nechala problém nevidí no je prirodzené že mám strach aby to nieko neporušilo plod nakolko som otehotnela a nebolo to plánovane počas liečby...Ak máte niektorá podobnú skusenost podelte sa o nu možno mi to pomôže sa rozhodnut ako dalej 😉 Dakujem

iwa85
27. júl 2017

Je to biologickanliecba posledna sanca na normalny zivotnpre ludi ktorym bezne antireumatika a lieky nezaberaju. Dnes mi dali take pera len prilozim a stlacim hore vrchnak a chvilu pockam kym sa vsetko z pera pichne pod kozu.Doteraz som mala zelene balenie a to boli klasicke injekcie som si pichala ako inzulin.Enbrel obsahuje urcite bielkoviny ktore potlacaju tie zle bunky ktore sa v tele tvoria a napadaju organizmus. Je to sice biologicka liecb aako nazov ale nie je to bio, len to obsahuje biologicke prvky.

iwa85
27. júl 2017

@dominikuska331991 na tehotenstvo som sa nepytala uplne mi to vypadlo som bola ako v tranze ked mi davali liecbu som myslela len na jedine. Pichnut si. Urcite sa mu vsak ozvem hned ako sa dam dokopy lebo uz som len lezala bez injekcii ani na zachod som nevedela prejst bez pomoci. Som koli tomu na PN.

dominikuska331991
27. júl 2017

@iwa85 teraz bars nechapem co si mi chcela povedat....co z lekarne ved mne predpisuje moja dr injekcie....v pn len vysetria a povedia ci mozem pokracovat v liecbe....nic ine

dominikuska331991
27. júl 2017

@iwa85 jaaaj no mne nastastie metojeck injekcie zaberaju a nemam bolesti ked ich beriem....tiez mam vo forme pera je to fajne

mamina321
27. júl 2017

@dominikuska331991 injekcie - biologická liecba

iwa85
27. júl 2017

@dominikuska331991 tak to mas super ze nemusis cestovat ze ti doktorka predpise.Ja za mojou liecbou cestovat musim. V lekarnach nienje dostupna a musi sa objednavat je to draha liecba a musi ju poistovna schvalovat.

mamina321
27. júl 2017

@iwa85 ono záleží aj od poisťovne v akej si, keď má niekto všeobecnú tak dostane recept na enbrel a ide do lekárne, keď doveru- tu mám aj ja, tak dr napíše do správy a pacient si to ide hore v nurchu vyzdvihnúť na oddelenie biologickej liecby.

iwa85
27. júl 2017

@mamina321 som milo prekvapena ako rychlo mi to schvalili. Asi koli vysledkom lebo sedimentaciu som mala 80 chodievam ku Masarykovi a vzdy musim ist k nemu na kontrolu a az potom cakam na schvalenie.Dali mi taky modry obal ze pero namiesto injekcie a moc sa mi to nepaci ale tak je to mozno len sila zvyku.Na 4.poschodi na oddeleni biol. Liecby mi ukazali ako sa to picha 🙂

dominikuska331991
27. júl 2017

@iwa85 jaaaaaaj

dominikuska331991
27. júl 2017

@mamina321 ale ja to mam namiesto tabletiek injekcie....dr mi nepovedala ze to je biologicka liecba...ja.mam problemy so zaludkom preto som mala aj na vyber injekcie abo tabletky

tete333
18. okt 2017

Ahojte, chcela by som sa opytat ako vam predpisuju lieky na biologicku liecbu? Beriem simponi, poistovna dovera, a lekarka mi moze dat pri jednej kontrole iba jedno balenie. Vraj ine poistovne, alebo ine lieky z biologickej liecby je mozne vydat aj viac baleni (napriklad 3 injekcie pri jednej kontrole). Chcem zavolat do poistovne, a opytat sa na to, ale potrebovala by som vediet ktora poistovna vydava viac baleni simponi, pripadne ktore lieky takto vydaju. Vopred vam dakujem 🙂

tete333
18. okt 2017

Este doplnim, ze chodim na kontroly do piestan kazde tri mesiace, a medzi tym iba na otocku do piestanskej lekarne prave kvoli tomu, ze mozem dostat iba jeden recept za mesiac... Povedala som si, ze skusim v poistovni poziadat o vynimku, ale potrebujem si pripravit argumenty 🙂

erickatt
18. okt 2017

@tete333 drahy bio liecbu bere. Bol dnes a ide az v decembri. Opytam sa ho večer

tete333
18. okt 2017

@erickatt Dakujem 🙂

mamina321
18. okt 2017

Baby reumaticky ktoré ste mamičkami, po pôrode ste kojili bábätká alebo ste hneď začali liečbu akú ste mali pred tehotenstvom. Mne dr neodporúča kojit a hneď začať s liečbou. Ale ja si myslím že keď už odhliadnem od dieťaťa tak aj pre matku je kojenie prospešné aby sa organizmus rýchlejšie zregeneroval po tehotenstve, hormonálne, závin maternice atď. Nechcem kojit dlhodobo, budem vďačná za dva tri mesiace a potom šup na liečbu. Pripadne mali ste nejaké lieky a kojili popri nich? To mi zase gynekológ neodporúča :(

mamina321
18. okt 2017

@tete333 ja som mala enbrel a pri jednej návšteve som dostala tri balenia injekcií, zo začiatku som si ich vyberala v lekárni a potom novy systém že si ich beriem priamo v nurchu. A mám dôveru.

tete333
18. okt 2017

@mamina321 ok, super, to mi pomoze. prave o dovere potrebujem info. volala som tam dnes, operatorka zistovala co a ako a potom im voala spat s odpovedou, ze ziadne lieky biol. liecby nedavaju na tri mesiace vopred.

tete333
18. okt 2017

@mamina321 mne sa reuma prejavila az neskor, par rokov po druhom porode, takze ja zial neporadim.

mamina321
18. okt 2017

@tete333 nemôže to byt od druhu biologickej liečby? Mne to dáva doktorka vždy schvaľovať na tri mesiace dopredu do poisťovne a potom vždy toľko aj vydá.

tete333
18. okt 2017

Ano, zjavne to zavisi od lieku, aj ked to nema logiku, kedze su skoro rovnako drahe, su na rovnakom principe, na tu istu diagnozu... akurat vyrobca je tusim iny.

mamina321
18. okt 2017

@tete333 presne tak, nechápem 😒

skajkaze
24. nov 2017

@mamina321 ja beriem BL a kojím popritom.BL ma veĺku molekulu,neprechadza do MM

mamina321
24. nov 2017

@skajkaze ja kojit budem ale bez biologickej liečby, síce sacto hovorí aj píše o tej veľkej molekule, ale s dr som sa rozprávala veľa, a teda aj oficiálny dokument k bio mi poslala, a je hlavne problém s očkovaním deti ktorých matky užívajú bio. Že až 4-6mes po vysadení by sa dieťa nemalo očkovať,kvôli možnej imunitnej reakcie dieťaťa. Uvidím koľko zvládneme, toľko zvládneme . Keď sa začne hlásiť choroba pôjdem na bio a ukončíme kojenie.

skajkaze
25. nov 2017

@mamina321 Chápem,treba si všetko veľmi dobre premyslieť.Ja mám syna neočkovaného,popremýšľaj aj v tomto smere,predispozíciu môže mať aj po tebe a vakcíny môžu byť spúšťačom takéhoto ochorenia.Dali mi za pravdu traja lekári,samozrejme neoficiálne-alergolog,imunolog,primár pediatrie.Keď som sa na to spýtala reumatológa,skoro ma zožral,takže tak.Držím palce nech všetko dobre dopadne.

ketere
9. dec 2017

@dominikuska331991 Ahoj. prosím Ta a ako si sa cítila počas tehu? Lekárka mi vraví, ze sa stav zlepší... Tiez mám reumu, vysadila som svojvoľne tabletky 1.11.2017, a bolesti mám teda riadne. Bábo chceme, len sa bojím,či celé tehu v takomto stave zvládnem :-/

dominikuska331991
9. dec 2017

Ahoj áno stav sa zlepší ja som bolesti vôbec nemala dieťatko tá tým chráni😊

ketere
9. dec 2017

@dominikuska331991 dakujem za povzbudivé slová 😘

ketere
9. dec 2017

@dominikuska331991
a teraz si v akom stave? Uz si na tabletkách? alebo ešte bez? Bolesti?

dominikuska331991
9. dec 2017

Nz je to naozaj tak tiež som sa bála ako to bude áno po pôrode už prišli bolesti takže som zas na injekciách bez nich mám dosť bolesti keďže mala je zlá od narodenia tak je nosena po rukách lebo revat ju nedokážem nechať a teraz máme 9mes a 8190g takže už neje najľahšia takže vôbec sa neboj minimálne v tehotenstve budeš mať kľud a keď budeš kojit tiež by ťa to malo chrániť lebo aj tak vtedy ti lieky dať nemôžu

mamina321
9. dec 2017

@ketere ahoj, keď môžem pridám aj ja svoju skúsenosť, pri prvom som vysadila polroka pred plánovaným tehu lieky, bolesti boli ale znesiteľne, skôr z rána stuhnutosť bolesti, potom lepšie cez deň, v tehu som sa cítila veľmi dobre, len prvé týždne trošku boleli. Po pôrode tri mesiace kľud, potom nástup bolesti.
Pri druhom som akosi mala pocit že bez liekov to nezvládnem, tak som užívala prednison 5mg a potom v 15tt mi vyskočilo vyššie CRP a mávala som aj také jednodňové opuchy plus bolesti kĺbov skôr malých na rukách či nohách, tak aj kvôli crp mi zvýšili na 10mg. A odvtedy som mala kľud. Celé tehu.