icon

Riziká tehotenstva. Príbehy mamičiek

martinjasen
12. apr 2012

Tehotenstvo je výnimočné obdobie v živote ženy. Spája sa však aj s mnohými rizikami. Podeľte sa so svojími skúsenosťami a radami, ktoré ste samé na sebe overili. Môžu pomôcť iným mamičkám a predísť ich problémom. Ďakujeme.

Riziká tehotenstva. Príbehy mamičiekRiziká tehotenstva. Príbehy mamičiek
vieroslavas
Odpoveď bola odstránená
elzu
29. jún 2012

Sám život je riziko a do všeho, do čeho v životě vstoupíme, s sebou rizika nese. Zázrak zrození je tak dokonale vymyšleným sledem událostí, že stačí jen malinký krůček vedle a vše se vydá jinou cestou...přesto však 96% těhotenství probíhá naprosto přirozeně a bez komplikací...
Dovolte mi, abych se na rizikovost těhotenství podívala trochu z jiné strany-neberte to jako "zákon", co platí u jedné, nemusí platit u druhé:
Riziková a komplikovaná těhotenství jsou kapitolou sama pro sebe, já bych možná vypíchla rizika nerizikového těhotenství-ženské tělo se v té době přizpůsobuje obrovské změně-bude muset vynosit dítě:
-zvyšuje se množství vody v těle-proto "tloustneme a otékáme", přesto a právě proto je potřeba dostatečně pít-doplnit to, co se přesunulo z cév do tkání-nedostatkem tekutin totiž může dojít k poklesu krevního tlaku a k pádu, které je nebezpečné hlavně pro budoucí maminku (protože dítě je před otřesy dostatečně chráněno vrstvou matčiného tuku, dělohou i plodovou vodou)...hypotenze-pokles tlaku mnohé maminky trápí hlavně ráno-proto je dobré mít vedle postele sklenici s pitím, kterou na ex před postavením z postele vypijeme-z postele pak vstáváme raději pomalu a postupně, aby mělo tělo čas pochopit, že už neleží, ale stojí (někdy mu to chvíli trvá a pak se nám zatočí hlava a udělá se nám zle)

-mění se rozložení iontů-někdy dojde až ke jejich nedostatku-to se může projevit křečemi v nohou-mnohým pomáhá minerální voda sycená magneziem, některé ženy kvůli tomu berou magnezium v tabletách...

-zvyšuje se potřeba energie-matka i dítě vyžaduje potraviny bohaté na energii ve vyváženém složení-často se stává, že přes noc matčino tělo vyhládne, nemá dostatek cukru, protože jej předá placentou dítěti-potom matka opět po probuzení vstane a může jí být nevolno, může být malátná, opět pomáhá mít po ruce něco k zakousnutí-někdy stačí jedno kousnutí do sušenky, napití džusu a hladina cukru se upraví...

-zvyšuje se práce srdce, srdce samo několikanásobně zvyšuje svou hmotnost, zvyšuje se objem krve, kterou musí přečerpat-excesivní námaha (kor když na ni žena není dlouhodobě zvyklá-tzn.není maratonská běžkyně) může způsobit náhlou slabost, mžitky před očima, točení hlavy, krátkodobou ztrátu vědomí a pád...je to tím, že srdce nestíhá přepumpovat tolik krve, kolik je mozku potřeba...přesto a právě proto je potřeba se aktivně hýbat-chodit na procházky, zajít si zaplavat, najít si nějaké těhotenské cvičení-pomůže to nejen tělu, ale psychice...

-mění se anatomické postavení močového měchýře, mění se mikrobiologická flora poševního vchodu, stejně jako močových cest-to všechno napomáhá snadnějšímu rozvoji infekcí močových cest, které se v těhotenství nesmí zanedbávat-jakékoli svědění, pálení by se mělo léčit, neboť močová infekce je jednou z nejčastějších příčin předčasných porodů...proto je třeba důsledně dodržovat hygienu, po sexu se jít opláchnout, nejlépe vyčůrat (spláchnout proudem moče bakterie, které se do moč.cest dostaly při pohlavním styku), chodit na bazény, o kterých víme, že dodržují hygienické standardy...

-zvyšující se hmotnost těla má neblahé důsledky na plosky nohou-je důležité se v době těhotenství kvalitně obouvat, však se zeptejte svých maminek-většina vám řekne, že se jim po dítěti "rozplácla" noha...boty mají přesně sednout, mají mít ortopedickou vložku a mírně vyvýšený podpatek...

-změny hormonů-především vzestup progesteronu vede mimojiné ke změnám nálad-je to přirozené a normální-těhotná žena a ještě více žena v šestinedělí, je velice náchylná na jakýkoli druh stresu-a co jednu nechá chladnou, druhou vykolejí...stres jakéhokoli typu není pro dítě dobrý, protože nám stoupají v krvi hladiny stresových hormonů, přechází do dítěte a právě podle hladiny stresových hormonu dítě "pozná, kdy se narodí"...proto se nebojte o svých problémech, trápeních, pocitech mluvit-vždy je nablízku někdo, kdo je ochoten vás vyslechnout, poradit, podpořit...

Těhotenství je jiný stav, na který si žena musí zvyknout...a je přirozené, že se v té době o sebe žena více bojí, protože v sobě nese poklad, který je závislý na jejím vlastním zdraví!
Při čem ale opravdu zbystřit?
-při krvácení z rodidel
-při náhlé prudké bolesti břicha
-při kombinaci bolesti hlavy, otoků končetin a vysokého tlaku
-a pokud delší dobu necítíme pohyby dítěte ani po změne polohy těla, po pár cvicích nebo po zatřesení břichem...
Toto jsou situce, při kterých bych do nemocnice jela raději stokrát zbytečně!!!

Maminky, těhoteství zdar! Hlavu vzhůru, těhotné jsme nejkrásnější, protože jsme středem Vesmíru a zároveň celý náš budoucí Vesmír máme v břiše!!!

mia_ko
1. okt 2012

Ahojte, my sme si s priatelom, teraz už manželom dobre rozumeli tak sme sa po ročnom chodeni rozhodli že si spravime babo a do mesiaca sa nam to aj podarilo. Všetko prebiehalo v poriadku dieťa rástlo, nadišiel aj deň ked sme sa dozvedeli že to bude dievčatko, rozhodli sme sa pre meno Sara. V auguste ma požiadal o ruku a v októbri sme mali svadbu. Ani nie dva týždne na to sme sa presťahovali do samostatného bývania. Malý starý domček, ale ešte sme nemali spojazdnenú vodu tak som sa chodla sprchovať ku svokrovcom. Bývala som tu možno týžden aj s cestou. Bola sobota večer a ja som sa aj s našim psíkom vybrala osprchovať ku svokrovcom, no len po ceste k nim sa mi stala taká vec - mala som pocit že som sa pocikala, a nešlo to zastaviť. Cítila som sa dobre a dieťa sa hýbalo tak som nerobila paniku, na druhý den rano som mala kus aj krče v podbrušku tak sme šli do nemocnice, doktor mi povedal že aby som si nerobila nadeje, že mi odtiekla plodova voda a bola zakalená. Bola som v 22 tt. Zavreli ma na izbu a už sa len čakalo čo sa bude diať, buď Sara zabojuje alebo to bude predčasný pôrod (potrat). O polnoci som mala neuveritelné bolesti a dieťa mi tlačilo na konečník tak som sa v bolestiach zodvihla a šla na záchod, ako som tam tak sedela, cítila som že sa niečo deje, niečo sa tlačí von. Zavolala som na sestričku ta pribehla hned ku mne zodvihla ma zo zachodu, a ako ma zdvihla tak mi vyšla hlavička. Odprevadila ma na postel pripravila si nejaké veci zavolala si kolegynu a už mi len povedala ešte raz zatlačte. Dieťa zo mna vyšlo von, potom prišiel doktor lebo placenta von nechcela ísť tak ju doslova zo mna vytlačil. Cez noc ma už len kontrolovali, na druhý den ráno vyčistili, a nasadili lieky. Chytila som infekciu ale doteraz neviem ako kde a hlavne prečo. Primar nam povedal že mame aspon rok počkať a že deti budeme môcť mať že sa nemame obávať.
Len my s manželom sme nevedeli vydržať tak som šla po 3-4 mesiacoch na kontrolu k svojmu gynekologovi a ten povedal že môžme, vysledky som mala dobré. Tak sme sa dali na to. V apríli mi oznámil že som tehotná 🙂 ale došiel aj ten môj 22 tt s ktorého som mala skor psychický strach, zavreli ma preventívne do nemocnice kedže som mala hnedý vytok. Poležala som si týžden a pustili ma domov. Dnes sa už tešíme lebo som v 33 tt a náš drobček je v poriadku. Počas tehotenstva som mala problemy len s vytokmi. Teraz sa tešíme a dúfame že v novembri už budeme traja 🙂

meganka
3. dec 2012

Ahojte milé budúce mamičky, chcem Vás poprosiť o pomoc, ak momentálne prežívate rizikove tehotenstvo, budem rada ak si nájdete čas a vyplníte mi dotazník na tému Rizikové tehotenstvo- preživanie budúcich mamičiek, velmi mi tým pomozete, je to zároveň aj téma mojej diplomovej práce, ĎAkujem 🙂
Dotazník otvoríte kliknutím na nasledujúcej adrese :
http://dotaznicek.sk/dotaznikplus/?ID=000000382...

dominika16
28. aug 2013

Ahojte 🙂 dne som bola u gynekológa, a ozn´mil mi radostnú novinku, som v 4 tyzdny tehotenstva 🙂 ale zároven mi povedal ze mam 20x25mm cystu na vajecniku :( sice mi nepovedal nic zeby to ohrozilo tehotensvo a mna ale aj tak sa bojim, nemate nahodou daktorá zvás stym bohuzial skusenost s cystou pocas tehotensta ? nebola som u svojho gynekologa nakolka som neni doma tak preto neviem presne ze co :( dakujem 🙂

zdenkalm
1. feb 2016

Ahojte,
dlho sem nik nepridal prispevok. Minuly tyzden som stravila v nemocnici a pribehy z tejto skupiny mi velmi pomohli. Rozhodla som sa pridat aj ja svoj pribeh i ked niesom ten typ cloveka co bloguje a radi ludom. Nebude to ziadna rada, co by mohla pomoct inej tehulke, no mozno bude zena v tej istej alebo podobnej situacii a rada si precita. Snazila som sa najst odpovede na tejto stranke, lebo otazok a odpovedi je tu naozaj vela k tejto teme, no nic take presnejsie co som sa potrebovala dozvediet som nenasla...vystrasena na lozku, nevedela som co ma caka. Pribeh nema statny koniec, nieje to nic vynimocne, nestalo sa to prvy ani posledny krat, skor chcem popisat priebeh, nechcem nikoho vystrasit.
V januari som oslavila 32r, prve tehotenstvo 17tt. Od zaciatku som mala mierne spinenie, ktore prechadzalo az do krvacia. Nasadili mi Duphaston. Niekedy som mala aj krvacanie, take ako ked sa pusti krv z nosa. Bola som 2x na pohotovosti, povedali mi vzdy ze to je v poriadku, ze sa mi zvacsuje maternica. Brusko rastlo, tesili sme sa moc. V 16tt mi doktor povedal, ze babatko ma malo plodovej vody a mam prist o tyzden na kontrolu. Nevedela som co to znamena, precitala som si rozne prispevky o tom, ako sa plodova voda obmiena, tiez ze to moze zle pokracovat a znamenat koniec tehotenstva. Bala som sa. Na dalsej kontrole sa zistilo, ze babatko nema uz vobec ziadnu plodovu vodu a tiez mi nevysli dobre krvne testy. Aj by ma poslali na odber plodovej vody, kedze tam uz nebola a priroda si to vsetko sama zariadila, lekar mi ozamil, ze budeme musiet tetotenstvo ukoncit. Citila som velky zial. Hned ma hospitalizovali a oboznamili s tym, com sa bude diat. A toto je ta cast, na ktoru som nebola pripravena, nevedela som si dohladat podrobnejsie informacie, pripadne som nevedela hladat...vela otazok v mojej hlave malo odpovedi. Chapala som to, prijala som to, no zial bol velky.
Povedali mi, ze vzhladom k tyzdnu otehotnenia, by bolo idealne dieta odrodit, pre moju buducu fertilitu. Ze mi daju tabletky na vyvolanie porodu. Niekedy ze to ide hned, niekedy ze to trva aj tri dni. Dalsim krokom po odrodeni bude celkova anesteza, ktora netrva dlho a vycistia mi maternicu, myslim ze sa to vola kyretaz. Zakladanie tabliet (vaginalne) na vyvolanie kontrakcii bol pre mna velmi bolestivy a neprijemny ukon, ktory vsak nertval dlho. Sla som na izbu, plakala a cakala co sa bude diat. Pomedzi to som googlila co najviac infromacii co ma caka. Prvy den a prvu noc sa nic neudialo. Jest mi davali velmi striedmo, lebo nevedeli kedy pride anesteza. Na druhy den rano znovu zakladanie tabliet na vyvolanie kontrakcii, iny doktor, nebolo to take neprijemne ako prvy den. Sla som na izbu, plakala a cakala co sa bude diat. Nic sa nedialo, tak mi dali infuziu, aby sa to urychlilo. Zacala som mat krce v podbrusi, ako pri menstruacii. Stale som nevedela ci ma cakaju ukrutne bolesti, alebo len take menstruacne. Ci uz to v ten den pride, ako to bude prebiehat, hlavne som si nevedela predstavit, ze dietatko odrodim a uvidim ho. Aj ked som sa nanho tesila, nechcela som vidiet, nie takto. Bolesti sa velmi pomaly stupnovali, ale ked infuzka dokvapkala, bolesti ustupili a nedialo sa nic. Ani po zbytok dna, ani v noci. Na rannej vizite mi pan primar oznamil, ze to este raz skusime prirodzene a ze ak to nepojde, tak mi poobede babatko vyberu mechanicky. Neviem preco, ale vyznelo mi to ako cierna mora. Aj ked prva varianta tiez nebola vesela. Dalsie zakladanie tabliet, cakanie a plac. Sestra mi dala infuziu s oxytocinom a cakala som. Nic sa nedialo. Ani len naznak bolesti. Poobede ma prisli zobrat na zakrok. Zakrok trval kratko, pol hodiny aj s pripravou, prebudili ma na izbe, bolo po vsetkom. Citila som bolesti ako pri menstruacii, dali mi cipky a bolest ustupila. A bola som bez dietata, netehotna, nevedela som a dnes este neviem ci to bolo lepsie bez toho porodu, alebo nie. Dnes som 4. den po zakroku a citim sa lepsie. Kazda zena sa uz s tym vysporiada po svojom. Chcela som napisat len toto, prispiet, mozno ulavit sebe, mozno pomoct inej. Po pár mesiacoch to skusime znovu. Citala som vela pozitivnych sprav ohladom otehotnenia po cisteni, tak sa tesim na nove zajstrajsky.
Dakujem a vsetkym vela zdravia.
Z.

anakristina
10. mar 2016

Tuto temu si uz nikdy viac nepozriem

luciazen
30. apr 2016

ahojte baby,nepotrebujete niektorá železo (aktiferin)?mám 1 a pol balenia a škoda by to bolo vyhodiť.postúpim za poštovné,ak máte záujem píšte 🙂

1d1d
24. jún 2016

Dobry den. Mozem sa opytat mam taky problem som v 7 tt a asi uz 4 dni mam tmavo hnede vytoky az take do cierna co to moze byt? A sem tak az taka hrudka vypadne ako zrazena ktv ale ze tmavo hneda az cierna.Co to moze byt? Su dni keby mam cely den take vyroky a niekedy si dni ze nemam nic.Mam sa bat?

danullik
24. jún 2016

1d1d na tvojom mieste by som hned utekala k lekarovi a necakala by som ani minutu!!

miselka18
4. júl 2016

Ahojte , zistila som ze som tehotna som tri tyzdne po konizacii krcka maternice takze to znamena ze na operacii 10.juna som uz musela byt tehotna ale este to nebolo vidiet , v stredu idem k lekarovi mam obavy doktorka ktora mi robila konizaciu krcka povedala ze je riziko potratu alebo predcasneho porodu kedze krcek este nieje celkom zahojeny no ja dufam ze bude vsetko v poriadku pretoze uz viac ako rok sa snazime a nedarilo sa takze sme velmi stastni ale mame aj velke obavy

elifhan
29. sep 2016

Dobry vecer chcem sa opytat
Pred 13 rokmi som porodila prveho syna.Po skoro 2-3 mesiacoch mi nabehli poporodne depresie,liecila som ju skoro 2 roky a Este aj dnes sem tam pri vacsom strese užívam Magnesium,som v 8 týždni tehotenstva po 13 rokoch,beriem to ako maly zázrak ale bojím sa aby sa depresia nevrátila naspäť ...

anakristina
30. sep 2016

@elifhan magne b6 sa da uzivat aj pocas tehotenstva.alebo magnerot.v uzkej spolupraci so psychologom sa to da zvladnut.kazdodenne prechadzky a ludia....to pomoze

miabucekova1997
19. nov 2016

@balazica26 som ešte na začiatku tehotenstva a už mám rizikové tehotenstvo pretože som už raz samovoľne potratila v pondelok idem na kontrolu a veľmi sa bojím aj spávať aby som tehotenstvo ukončila a narodilo sa nám zdravé dieťa :(

miushik765
19. nov 2016

Tak ja som prve babo potratila v 12tt = zamĺknutý potrat musela som na kyretaž. Pri druhom mi nasadil hneď preventivne duphaston. Cele tehu som bola ako na ihlach a okrem vracania mi bolo asi všetko. Tvrdlo mi brucho puchli nohy všetko ma bolelo ledva som žila a nakoniec som skočila v nemocnici s vysokym tlakom oskial ma pustili a doma mi začali kontrakcie 2DNI nepravidelne išla som k dr a on že na 8cm otvorena okamžite na salu!!!! Porodila som do pol hodiny od prichodu do nemocnice a to až do kym mi nepichli oxytocin a nepustili vodu som mala NEPRAVIDELNE KONTRAKCIE!!! Keby sa spolieham na pravidelnosť asi porodim doma. A tak sa mi v 37tt narodil môj poklad 3700g a 49cm. A to mi tri dni predtym tvrdili že byde mať 2770g a že možno to bude cisarsky kôli mojej vyške (153cm) lebo bol nepomer hlavičky a mojej panvy a nakoniec mal o kg viac a porodila som expresne. Mali bol priduseny ale chvalabohu všetko vporiadku a dnes je dokonca na svoj vek popredu 🙂

miabucekova1997
21. nov 2016

@miushik765 ja mám tiež duphaston a stále myslím len na jediné :( neviem myslieť pozitívne lebo sa už bojím

miushik765
21. nov 2016

@miabucekova1997 Tiež som na to bola rovnako až dokonca....ale chvalabohu mam zdrsvehi syna a to je podstatne a ty budeš mať tiež 🙂

erikababula
27. dec 2016

ahojte ja mam 6rocnu dcerku a 2rocneho syna uz 7rokov sa liecim na trombocytopeniu vlastne je to nevyliecitelna choroba.da sa len stabilizovat aby sa to nezhorsovalo.cakala som prve babo ktore mi v 6mesiaci zomrelo zlyhalo srdiecko musela som porodit normalne.po 2rokoch som znova otehotnela boli komplikacie klesali trombocyty bola som 2mesiace v nemocnici dcerka sa mi narodila sekciou v 37tt.zo syncekom zacali komplikacie uz na zaciatku 5mesiaca ale som nechcela ostat v nemocnici tak som odisla domov a v siedmom mesiaci som sa znova vratila do nemocnice chcela som odist na reverz pustili ma ale som musela chodit k hemtologicke v TT bola som doma 3dni sla som na kontrolu trombocyty sa znizili na 8000 musela som sa vratit do nemocnice na ultrazvuku mi povedali ze mali prestal priberat a ze musi ist von naplanovali sekciu v 34tt maly mal vazit 1700g prezivala som obrovsky strach ked sa narodil manzel ho hned videl bol h pozriet aj ked bol v inkubatore narodil sa s vahou 2240g a 44cm bol velky bojovnik po porode sme boli v nemocnici 10dni.dokopy sme tam lezali mesiac a 2tyzdne.teraz cakame 3babo bolo to neplanovane a velmi sa bojim uz teraz velmi cerstvo si spominam nato ako to bolo s malym vsetko ma bolelo a najviac to ze som nemohla byt s malinkym vedela som ze ked tam zacne plakat nikto knemu nebude utekat lezalo tam malinke nevinne telicko mojho drobceka ja som nemohla nic robit len sa nanho pozerat.nuz teraz som v 14tt a uz trombocyty klesli na 31 asi zas onedlho smer nemocnica.ale hlavne nech je nas drobec zdravy

renulka111
2. jan 2017

Ahojte. Prispejem svojim pribehom. Mozno niekoho povzbudim mozno niekomu vlejem nadej silu. S manzelom sme sa rozhodli ze chceme nasu rodinu rozrast o dalsieho cloviecika. Tesili sme sa velmi. Prve krvne testy ma trocha zaskocili hoci sestricka mi ihned pri odbere krvi vravela nech nestresujem lebo vzhladom na vek (mala som 38 rokov) mi urcite vyskoci vyssi pomer rizika. Stalo sa. Riziko downovho syndromu vyslo 1:70. V 15 tyzdni som sla na dalsie odbery s hrcou v hrdle. Na poradni sa mi zrutil svet. Riziko down 3:4 . Riziko dalsich dvoch trizomii si nepamatam. Bolo okolo 1:20. Stale som nemohla uverit ze by moje dietatko moje dievcatko (to som uz vedela) bolo chore. Amniocentezou som ho nechcela ohrozit.So stipkou nadeje som si nechala urobit odber prenescan. A cakala. Za dva tyzdne som si myslela ze sa zblaznim. Vysledok : vylucene vsetky tri trizomie avsak podozrenie na trizomiu chromozomu 16. Tato trizomia je nezlucitelna so zivotom. Absolvovali sme morfologicky ultrazvuk kde pan doktor usudil ze on poskodenie ziadne nevidi dietatko vyzera zdtave. Nasledovala genetika. Genetici nad vysledkami tocili nechapavo hlavami. Amniocenteze sa vyhnut nedalo. Na dalsi den mi volala pani doktorka vysledky. Dietatko moje dievcatko je zdtave. Plakala som stastim. Plakala stastim cela rodina. V 30 tyzdni som sla na kontrolny morfologicky ultrazvuk. Pan doktor vsak zachytil zle prietoky malinkej a patologiu na placente. Nasledovala hospitalizacia v nemocnici sledovanie. Po tyzdni nas prepustili domov s tym ze prietoky namerali sice zhorsene avsak v norme patologiu na placente si popozerali. Na slova pri prepustani nikdy mezabudnem. Pani ak vam ma dietatko zomriet je jedno ci budete doma ci v nemocnici. Treba vsak mysliet nato ze ste vysoko rizikova a plod vam moze hocikedy odumriet.Darmo som prosila ze co ja s takouto diagnozou. Ako budem zaspavat a ako sa zobudzat. Priserny strach. Chvalabohu mam dobreho gynekologa ktory sa o nas postaral a prietoky nam merali 3x do tyzdna. Sest tyzfnov pred porodom ma hospitalizovali v ba na Kramaroch. Na dodiagnostikovanie dalsieho sono nalezu. Nieco na srdiecku a nieco na malom mozocku. Medzitym malinka prestavala rast. Slabe prietoky nemala dostatocnu vyzivu. Podstupila som kardiologicke vysetrenie babatka aj ct vysetrenie zamerane na hlavicku malinkej. Styri dni som cakala na vysledky. Cez vikend nejaky pajac co nosil titul mudr. pri vizite zahlasil. Cakame na vysledky ci dieta bude zivotaschopne alebo nie. Zase sa mi zrutil svet. Bolo to neskutocne. Tolko sme uz toho zvladli a stale nebol koniec trapeniu. Chvalabohu vysledky prisli negativne. Vsetko bolo v poriadku. 15.6. o mesiac skor a narodila nasa dcerka. Sice malicka mala len dve kila a 44 cm ale uplne zdrava. Boli sme a sme stastni prestastni. Kazdy den dakujeme Bohu.

novani
Autor odpoveď zmazal
leonka26
8. feb 2018

Ahojte,
Prosím Vás mešká mi menstruacia už týždeň jeden test mi vyšiel pozitívny a druhý negatívny cítim sa zle úplne ako tehotná..A teraz mám tak bleducko červený výtok a troška ako zdrazenky keby som mala len dva krát mam sa obávať či je to normálne ešte som nebola u doktorky čo by som mala teraz spraviť ďakujem za rady.

shades3
19. feb 2018

@renulka111 krasne xxxxxx dakujem xxxxx

kristina007
30. apr 2018

Ahojte.Pri prvom tehotenstve som mala nevolnosti celu dobu. Ale bez bolesti hlavy. Druhe tehotenstvo zacalo bez problemov. Zhruba v 12tt som zacala byt smrtelne unavena. Vracala som obden ale ze cely den. Nevydrzala vo mne ani voda. A samozrejme ukrutne bolesti hlavy. Nakoniec som schudla pod vahu nez som mala na zaciatku tehotenstva. Potom som ochorela a zistili mi hemolyticku anemiu. Rozpadali sa mi cervene krvinky. Nakoniec som skoncila v nemocni a v 19tt vsetko skoncilo s diagnozou hemoliticka anemia a systemovy lupus ( SLE ). Nic netreba podcenovat. Aj ja som si myslela ze to prejde a v nemocnici povedali ze keby som neprisla do tyzdna tu nie som ani ja.

kinga1991
6. máj 2018

Dodrý deň.Chcela by som sa informovať že či náhodou nenajde sa mamička ktroej bolo zistene na morfo.vysetreni zistene iba jedna oblicka plodu?prosim piste spravu dakujem

qirfa
3. aug 2018

Ahojte, spolusúputníčky. Špiníme cca týždeň, striedavo ružovo-jasne červená krv na toaleťáku s žlto-hnedastým. Na sone bolo všetko ok, Duphaston mi zvýšil doki na 1tbl/3x denne.. + Dicynone pri krvácaní a Ascorutin.. pri sebemenšej "námahe"-prechádzka sa príznaky znovu objavia. Keď je všetko na utz v poriadku, je naozaj nevyhnutné ležať? Môže to byť v 10tt prejav zle umiestnenej placenty? Užívať Duphík celé tehu? Môj gyn. má momentálne týždeň dovolenku.

simcatko17
13. júl 2019

@katana11 ahoj 🙂 pozerám že mas nakoniec dve detičky 😊 môžem sa prosím opýtať aké bolo druhé tehotenstvo?

katana11
17. júl 2019

@simcatko17 ahoj

Nooo popravde u mňa s tou inkotinenciou ked ma maternice rovnaký priebeh...😔ale s úspešným koncom❤.

Najprv som v 5 tt začala krvácať do 12 tt diagnóza píly o na kečku veľkosťou ako krok samotný...😖 operácia nevhodná nakoľko nízky týždeň...čakáme či sa hormonálne sám nevstrebe...ano v 12 tt uz iba naznak polypu.

Od 15 tt mlsnutie krčka ...gynekológ uz spinal ruky. Chodenie kazde dva dní na kontrolu co to robí... krcok v 20 tt 1 cm na špičku otvorená...do toho este infekcia od spodu...cele zle 😬.

Antibiotiká do kopačky cez žilu a o 5 dni serkláž😶 modlila som sa a vy tam aj bol daaky krčok...

Bývalý prednosta bol jediný zo starej školy ktorý sa podujal na šitie, lebo že to už nerobia iba medikamentozne udrzuju...odpíšem ešte ...

simcatko17
18. júl 2019

@katana11 ďakujem veľmi pekne ta odpoved 🙂 Fuuha tak to znie naozaj nič moc 😔 ja mám práve pocit že mi po tej serklaz v 20tt začalo viac tvrdnur brusko a dosť pravidelne, keď mi ho prerezavajuci v 32tt dali prec, zrazu tvrdnutie prestalo. Preto neviem no, asi nie každému to robí dobre...ale aspoň že to dobre dopadlo aj to vase druhé tejotenstvo 🙂 Oki, ďakujem 🙂

cokolada_876
Odpoveď bola odstránená
tinka1234567
3. sep 2021

@lujza123 dobrý deň, ako sa prejavovalo tlačenie na nerv v nohe? Ja krivam už asi 2 týždne a je to čoraz horšie a veľmi bolestivé ale krivam na obe nohy.. Prešlo to samo?