icon

Rizikové pozície v tehotenstve

jeanine1983
18. okt 2022

Ahojte babeny,uz som si na tuto temu vela googlila,ani samotne nariadenie vlady na tuto temu nespecifikuje ,ktore konkretne zamestnania patria do rizika pre buduce matky. Su tam spomenute skodlive biologicke faktory,kde sa spominaju virusove ochorenia,ale to su take vseobecne kecy. Je tu nejaka kolegyna,ktora v tehotenstve lekarni zamavala? Nepracujem v obchodnom centre,ale normalne mame v budove kekarov. Dakujem

melanta
18. okt 2022

@jeanine1983 akože nie? Sú presne špecifikované, aké práce a činnosti, sú tehotným zakázané. To, že pracuješ v budove, v ktorej sú lekári, nie je dôvodom na rizikové tehotenstvo. A nie je to dôvod na to, aby si zamávala s lekármi. Skús napísať konkrétne zamestnanie, ktoré robíš a skôr ti poradíme.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-272

mogaa
18. okt 2022

@jeanine1983 to že v budove máte lekárov, neznamená rizikové tehotenstvo ani rizikovú pozíciu...napíš konkrétne čo robíš....

drianaa
19. okt 2022

@jeanine1983 ja pracujem v lekárni od začiatku tehotenstva, som v 5. mesiaci, nie sme lekáreň v OC ale na sídlisku. Pri pacientoch nosím rúško, na táre máme sklo a máme aj čističku vzduchu, predávame aj zdravotné topánky, tak pri bližšom kontakte si udržujem odstup. V laboratóriu pripravujem v podstate len neškodné IPL, s kyselinami a podobne robí len kolegyňa aktuálne. Pracovať chcem, kým budem vládať, prípadne kým sa nezhorší priveľmi epidemiologická situácia

jeanine1983
autor
26. okt 2022

@melanta robim priamo v lekarni,lekarov spominam z dovodu,ze na dennom poriadku mame infekcnych pacientov. Pisala som ci nejaka magistra,laborantka zamavala lekarni,nie lekarom. Myslim,ze je normalne sa v tehotenstve infekcnym ludom vyhybat. Hlavne ked respirator v lekarni z pacientov nosi mozno 20%. A to nariadenie vlady nic konkretne neuvadza,iba skodlive fyziologicke faktory,kam patria aj virusy,ale nie lekaren ako taku.

jeanine1983
autor
26. okt 2022

@mogaa priamo v otazke spominam lekaren. Samozrejme sa mi nepaci,ked tam pacienti kaslu,potom pridu k tare a este mi oznamia aky tazky priebeh ochorenia maju.

jeanine1983
autor
26. okt 2022

@drianaa no a o to prave ide,tym ze my mame vacsinou len pacientov s rp,tak to su same pasove opary,covid,piate choroby,dokonca tam bola pani s dietatom,co malo kiahne. Ano,prestava sa mi to pacit,expedujem celu pracovnu dobu,labak u nas ide minimalne.

trgypadl
26. okt 2022

@jeanine1983 cudujem sa, ze toto riesis v lekarni... Nepoviem, kebyze si sestra v ambulancii a prichadzas s tym do priameho kontaktu... Prepokladam, ze na pulte mate ochrane sklo este od kovidu, nosis respirator, ci?
Pacient s pasovym oparom Ti ho asi neukazuje... A nekaze Ti masirovat jeho pluzgier...

drianaa
27. okt 2022

@jeanine1983 no, kiahní máme aktuálne druhú "epidémiu", keďže hneď vedľa máme škôlku, pediatrov, prvá bola za moje tehotenstvo v júly a druhá je teraz, ale tie mám prekonané, aj iných detských chorôb tu máme požehnane. V prvom trimestri som bola celý mesiac v lekárni sama so sanitárkou kvôli dovolenkám, nemohla som si dovoliť odísť, ale dávala som si pozor naozaj na dezinfekciu a na to, aby som mala rúško. Ale v 1. trimestri som nosila rúško aj do obchodov, nielen v práci, predsa len tam mi pri tom množstve ľudí tiež prišlo dosť riziko. Ale to už je na tebe, ako to cítiš, poraď sa so svojím lekárom. Zase treba trošku veriť aj svojmu imunitnému systému, zase z krátkeho kontaktu, ak sa dodržiavajú opatrenia je riziko nákazy nízke. Covid nám doniesol domov môj manžel zo služobnej cesty, to som sa odsťahovala, teraz sa im tiež vo firme začal šíriť, ale nemôže si dovoliť ostať celé moje tehotenstvo doma. Ale to je môj prístup a názor, rozhodnúť sa musíš sama. Ak chceš, kľudne mi napíš správu 🙂

katooshik
27. okt 2022

@jeanine1983
Ja som tehotná, prve dve tehotenstva som bola PN doma, teraz do tretice pracujem ako lekárka na oddelení a máme aj covidovych pacientov,aj iných infekčných pacientov ( clostridiove hnačky,slamonelly). Nosím stále FFP2 respirator a rukavice,po každom pacientovi dezinfekcia rúk a fonendoskopu. Zatiaľ sa cítim bezpečnejšie ako napr v obchode alebo niekde kde je viac ľudí a nemám práve respirator.