icon

Rozdielny Rh faktor - skúsenosti

sirema
19. sep 2017

Ahojte, som v 3. tyzdni tehotenstva a trosku ma trapi toto: mam negativny Rh faktor, manzel pozitivny, prva dcerka tiez pozitivny. Moj gynekolog mi pred prvym porodom prizvukoval, nech porodnikovi a sestrickam pripomeniem, aby mi pichli injekciu, ktora zabrani vytvaraniu protilatok voci plodu s pozitivnym Rh, ale nepichli mi ju - neviem z akeho dovodu. Mate skusenosti s tym, ze vam toto skomplikovalo tehotenstvo?

Strana
z2
0silvia0
21. sep 2017

@sirema no mne sestrička po mojej urgencii pichla tú injekciu s takým jedom, bola na mňa naštvaná že som ju uháňala, ale ja som bola informovaná a vedela som, že to treba pichnúť do 72 hodín. Dokonca aj po druhom dieťati som si ju musela sama vyžiadať, povedali mi, že po druhom ju ani nezvyknú podávať, nakoľko každý počíta s tým, že žena má len 2 deti. Ale ja som na tom tiež trvala, bola na sklade, tak som ju včas dostala. Mne sa tvorili protilátky pri oboch deťoch, ale v boli v norme, tak nebolo treba nič riešiť. Ale po pôrode boli obaja chudokrvní, hrozila im obom transfúzia krvi, ale liečbou sa z toho dostali aj sami.
U teba nič iné nezostáva, len sledovať tvorbu protilátok, držím palce aby to bolo ok.

sirema
autor
21. sep 2017

@0silvia0 moja dcerka mala silnu zltacku ked sa narodila, aj nejaku infekciu v tele a tiez bola chudokrvna - museli ju prevazat do inej nemocnice, otrasny pocit to bol, ked som sa s nou musela lucit - s mojou jednodnovou dcerkou - potom som si chvalabohu vydupala, ze ma poslali za nou...ale toto si uz nechcem zazit 😒

zuzanadringus
21. sep 2017

@sirema mne ju pichli az po porode... Tak isto aj po druhom porode... Obe este na porodnej sale... Všetky protilátky som mala pocas oboch tehu ok... Moja dr vsetko sledovala za mna, ja som sa tym vobec netrapila...

0silvia0
21. sep 2017

@sirema no to ti verím že to muselo byť hrozné. Mne lekárka na rizikovej poradni povedala, že takéto deti väčšinou mávajú silnú žltačku a povedala, že my sme nejaký špeciálny netypický neučebnicový prípad, lebo moje deti žltačku nemali a syn mal ako prvorodený protilátky a vraj prvorodeným deťom sa protilátky netvoria. Takže býva to rôzne, nie je to u každého rovnaké s rovnakým priebehom. Ty sa hlavne nestresuj, lebo to aj tak už neovplyvníš, možno bábo bude mať rh faktor po tebe a bude všetko ok, držím palce

lubina
21. sep 2017

@sirema mne pichali po prvom porode a ze to je uz na dalsi porod, to mi vtedy povedali...ja som Rh- a manzel je Rh+, obe dcerky su Rh+. Nemala som ziadne komplikacie. Ale ako hovorim, po prvom porode mi pichali injekciu prave kvoli tymto Rh faktorom a samozrejme obe tehotenstva som bola sledovana..

libawet
26. sep 2017

@alice.jant nuž, mám inú skúsenosť.

libawet
26. sep 2017

@meluela u Teba kravina, u mňa fakt. A propos - písala som vo väčšine prípadov, teda nie každý. Chcelo by to čítať s porozumením a bez urážok.

0silvia0
26. sep 2017

@libawet určite to tak nebýva vo väčšine prípadov, kde si takúto dezinformáciu počula? Práveže to je opačne, prvé dieťa býva bezproblémové a protilátky sa zvyšujú až pri ďalších tehotenstvách. V tomto článku to máš vysvetlené ako to funguje pri prvom a ďalších deťoch:
https://www.modrykonik.sk/rh-faktor/

alice.jant
26. sep 2017

@0silvia0 toto som povedala aj ja... odpoved je ze ma inú skusenost... 😉 Niekoho osobná skusenost je jedna vec ale fakty su fakty, to pani nevysvetlíš asi...

libawet
26. sep 2017

@0silvia0 no rozhovory na modrom koníkovi sú jedna vec a skúsenosť je vec druhá. Moja skúsenosť je : pri Rh- žena - prvé tehotenstvo potrat, pri druhom pichnutá injekcia a všetko OK. Mám takéto 3 kamarátky, ktoré to takto mali, nuž som to tak napísala...ospravedlňujem sa za svoj názor @alice.jant a osobnú skúsenosť.

0silvia0
26. sep 2017

@libawet ale tu nejde o rozhovory na modrom koníku, veď som ti pridala link, kde je to vysvetlené. My sme tri sestry, všetky máme rh faktory mínus a manželov máme pluskových a ani jedna jediná sme nemali žiadne potraty prvých detí, a všetky deti podedili pluskové faktory po otcoch. Z nejakej skúsenosti troch tvojich kamarátiek (ktovie aké ešte iné problémy v ich tehotenstvách boli) predsa nemôžeš napísať, že väčšinou pri prvých deťoch bývajú potraty, to je dezinformácia že až...

alice.jant
26. sep 2017

@libawet ale veď netreba brat vsetko útokom... jasne, fórum je na to aby sme sa delili o skúsenosti a názory. bohuzial ty mas takuto osobnú skusenost, ktorú by som ja nazvala nestastnou zhodou náhod... z lekárskeho hladiska to ale nieje pravda. Injekcia ma byt podaná v každom prípade ak je zena negatívna a muz pozitívny, to je jasne, ale nema velmi dopad na to prve prebiehajúce tehotenstvo; viaže sa na tie budúce. Toto je fakt.
Ze potom každé tehotenstvo je iné je druha vec; a samozrejme ma byt sledovane v prípade tejto nekompatibility krvnej uz počas prvého...

libawet
26. sep 2017

@0silvia0 OK, a čo to dokazuje? Článok nehovorí nič o potratoch alebo o " zdravom donosení ". Každá žena a jej tehotenstvo je iné, individuálne. Rovnako tak ženy s Rh -, každá to má inak. Ty a Tvoje sestry ste nemali problém, moje kamarátky áno a teraz čo ? OK, tak som mala napísať - pri prvom tehotenstve ženy s Rh- môže ale nemusí byť potrat, napísala som vo väčšine prípadov, čo teda nie je každá žena s Rh-, dobre - tak každá x tá, ako môžeme sa tu " slovíčkovať ".

0silvia0
26. sep 2017

@libawet v prvom rade sa upokoj, ja nemám potrebu slovíčkovať, len nabudúce keď niečo napíšeš, tak zo skúseností troch kamarátiek hlavne neurob záver že "väčšina" tehotenstiev. To je všetko, čo som chcela napísať, nakoľko takto vznikajú potom dezinformácie 😉 Pretože to je presne opačne ako si napísala: prvé tehotenstvo je väčšinou bez problémov.
Ak potrebuješ viac článkov, aby si uverila, tak prosím:
http://www.pluska.sk/mamina/tehotenstvo/problem...
https://primar.sme.sk/c/4116812/rozne-rh-faktor...
https://www.otehotnenie.sk/n/rh-faktor-buducej-...

libawet
26. sep 2017

@0silvia0 som úplne pokojná, mne takéto " prestrelky " nevadia, skôr vyhovujú, veď na to to tu je, nie ? OK a "sypem si popol na hlavu".

0silvia0
26. sep 2017

@libawet jááj, takže diskusie sú aj na zvyšovanie adrenalínu? To som nevedela 😀

libawet
26. sep 2017

@0silvia0 ...ale ja Ti verím, aj tým článkom, len moja skúsenosť je iná, to je všetko. A áno, veľakrát sa mi tu ten adrenalín veruže zdravo zvýši, čo rozhodne nemôže ublížiť 🙂.

barborka92
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2