icon

Skríning na preeklampsiu: Kde nájsť odborníka na Slovensku?

babushkaem
13. dec 2024

Ahojte, neboli ste niekto na tomto skríningu? Mne to dnes spomenula hematologicka, moja gynekologička to nerobí, zatial problemy nemam ziadne, som 17tt, ale ma to trochu vystrašilo. Nasla som, ze to robia v Brne, tak ci nemáte skúsenosť s niekým bližšie 🙂

svetlonos
13. dec 2024

@babushkaem
a to ako vobec nikde na SK nerobia?? Mne to ponúkli tiez v AT picas vysetrenia na down syndrom. Pekne som poďakovala a dr vysvetlila, že predpoklad na preklad psiu nemám a ani pri prvých w tehu som ju nemala, takže netreba mi 😉
Vies si predstaviť to jeho nadšenie na moju samodiagnostiku🤭
Tak sa ma pekne opytal, načo teda robím vyšetrenie na down, ked uz mame dve zdrave deti?
No na to aby som sa popri dvoch detoch aspom čiastočne vedela pripravit na takúto dg, pokial je taka možnosť. A potom sa udivene opytal, ci by som si to dieta nechala?? 😂
Nebud vystrašená, ak chces urob si to pre pokoj svoj. Ale nenechaj sa strašiť. Ja som zasadne krvne na všetko možné odmietla. A na down vzhľadom na môj vek som nebrala ohlad. Išlo mi skôr o riziko okamžitej operácie srdca po pirode, co sa niekedy stáva a podobne.

barju
13. dec 2024

@babushkaem ja som to mala v papieroch od mojej gynekologičky že to robia u Kocha. Najprv som sa o to chcela zaujímať, kvôli vysokému krvnému tlaku v rodine, lebo som tam aj tak chodila na veľké ultrazvuky, ale kolegyňa mi povedala že na skríningu bola, vyšlo jej že by dostala preklampsiu s pravdepodobnosťou 0,1% a nakoniec ju mala a rodila v 32 týždni kvôli tomu. Takže nakoniec som naňho nesla keď ma taku o ničom výpovednú hodnotu, ale poctivo som si merala tlak doma a som bola z tej opačnej strany spektra, celé tehotenstvo tlak nízky 80/50 a podobne hodnoty

babushkaem
autor
13. dec 2024

Ja som tam bola dnes na kontrole, lebo som brala preventívne clexane po ivf, predtym som nemala nic podla výsledkov, len vyššiu váhu, tak som ho mala a teraz uz sko tehotnej mi vyšiel pozitívny test na antifosfolipidove protilátky (predtym som ich mala negatívne). Takze clexan nechala, a budem chodit mesačne na kontroly, co tie protilátky… a teda medzitým spomenula, ci som bola na tomto skríningu, a tak som zacala googlit a nenašla som nikde na SVK, az v cechach. O Mochoviec som nevedela. Ale tiez rozmýšľam, ze kašlem na to, tlak mam zatial ok, aj bielkoviny, neviem no

babushkaem
autor
13. dec 2024

O Kochovi som nevedela to malo byt 🤣

barju
13. dec 2024

@babushkaem ja som tiež po IVF a užívala som zase anopyrin lebo na hematologii mi vyšla nejaká hodnota vyššia. Ale pokiaľ si budeš sledovať ten tlak a opuchy a ešte keď máš moc v poriadku, tak podľa mňa to nie je nutné absolvovať. Už si skoro v polke tehotenstva, a ono sa to môže vyvinúť niekedy až v 3. Trimestri. A aj keď sa na to príde, tak to vedia dobre podchytiť liekmi

kiki68
14. dec 2024

Robi sa to pri kombinovanom teste, Lebo tam musis mat meranie tlaku, potom meranie priamo nejakych prietokov v pupocniku myslim a tiez tie hormony vysetrene z krvi. To da pravdepodobnost. Mne to zachranilo tehu. Spytaj sa v centrach, kde robia kombinovany test

lienka9898
14. dec 2024

Mne to robili v sonoclinic v ke 🙂 vysla mi pravdepodobnosť a na zaklade toho mi odporucili anopyrin

linda5678
14. dec 2024

@babushkaem ahoj, ak spravne chapem to na co sa pytas, tak aj na Slovensku to par gyn robi. Aj mne to robil moj este pocas prvotrimestroveho screeningu tusim v 13.tyzdni. Zahrnalo to meranie tlaku, rozne typy prietokov cez placentu atd. Vysla z toho pravdepodobnost 1:xxx tak ako aj pri trizomiach

babushkaem
autor
14. dec 2024

@linda5678 ja som nic nenašla :( skusim toho kocha

linda5678
14. dec 2024

@babushkaem prepac pozeram ze som zabudla napisat- ja som bola v ac sonogyn-mudr.Cunderlik

babushkaem
autor
14. dec 2024

@linda5678 super, dakujem, skusim zavolat v pondelok 🙂

nika453
15. dec 2024

@babushkaem neviem odkial si,ale aj v Námestove mudr Turňová.Ona pracuje v No a aj v Ke v sonoclinic.

babushkaem
autor
15. dec 2024

@nika453 z bratislavy

babushkaem
autor
15. dec 2024

Inak odpísal mi aj Grochal, ze on to robi zo sonograficleho hľadiska, mam doniesť vysledky na papp a plgf a vie to dat do systému, ktorý vyhodnocuje pravdepodobnosť. Ak niekto v budúcnosti narazí na túto tému 🙂

linda5678
15. dec 2024

@babushkaem ano to bude asi ten speci softver. Pozerala som teraz tie vysledky, co mi dal moj gyn a okrem preeklampsie tam vyjde aj riziko rastoveho zaostavania plodu a predc. porodu pred 34 tyzdnom, co su vsetko cenne informacie podla mna

babushkaem
autor
15. dec 2024

@linda5678 urcite ano, ja som vobec nevedela, ze taketo nieco existuje