icon

Som taká nešťastná! Zlé testy v 16 tt a postihnuté dieťa

macik166
3. sep 2018

Sedím tu a plačem. Som v 16tt a po odbere choriových klkov môjmu dieťatku zistili Downov syndróm. Má aj abnormálnu trojcípu chlopňu a cystický hygróm záhlavia so septáciami. Vyzerá ako nafúknutý balón. Doktor ktorý mi robil 3D/4D ultrazvuk mi povedal, že také dieťa nemá žiadnu šancu prežiť a zomierajú ešte v maternici. Môj gynekológ na mňa vyštekol, či si to dieťa chcem nechať, či viem, čo je to starať sa o postihnuté dieťa. Ja nedokážem ísť na potrat. Srdce maličkému bije "ostošesť". Proste to nedokážem urobiť. A máta ma otázka, ako sa budem vedieť postarať o také choré dieťa. Cítim sa bezradná. Neviem, čo mám robiť. Potrebujem povzbudiť, poradiť, či máte niekto také choré dieťatko. Dakujem za prečítanie.

jurio
4. sep 2018

Posielam ti vela sily na spravne rozhodnutie.tazko ti piradi niekto, kto nechodi v tvojich topankach.tak len za seba poviem, co by som urobila ja.ak by bola sanca, ze dieta bude aj ked postihnute, ale bude nejakym sposobom mict mat pekny zivotnapr.deti s downom, tak by som si nechala.ak by bolo diagnoza taka, ze by to dietatko len pivedzme prezivalo ma hadickach a na lozku, tak to je podla mna trapenie pren a to by som nikdy nedovolila

anve
4. sep 2018

Mima3256..ale to dietatko ma viac ovela viac vaznych diagnoz ako je DS.

eliska13
4. sep 2018

@macik166 nech to znie akokoľvek kruto bezcitne ja by som nedokázala pozerať na dieťa ako trpí roky, s ním celá rodina a zvolila by som potrat.Ine je, keby to bol "iba"DS
Drž sa

zemem
4. sep 2018

@macik166
Myslím na teba a aspon takto posielam veľa síl, energie!
Akokoľvek sa rozhodneš bude to správne

sticker
nata18
4. sep 2018

inak autorka sa uz dost dlhsie neozvala, ak dobre vidim ...
ale teda, tak ci tak, tazke rohodnutie, ale ak dobre citam, tak "zivot" to uz rozhodol za teba, ma diagnozy nezlucitelne so zivotom, okrem ds aj ostatne .. ktore, nechapem preco, ini diskutujuci prehliadaju. Je super, ze babatku diagnostikovali ds, ale ste slepe, alebo sproste ? ze nevidite, ze okrem toho "má aj abnormálnu trojcípu chlopňu a cystický hygróm záhlavia so septáciami. Vyzerá ako nafúknutý balón. Doktor ktorý mi robil 3D/4D" ultrazvuk mi povedal, že také dieťa nemá žiadnu šancu prežiť a zomierajú ešte v maternici".
Uvedomuje si kazda jedna krava, ktora povie, ze to je v poriadku, ze taketo babatko treba zachranit, treba porodit a treba sa on starat, co povedal doktor? Este raz, ak ste to nepochopili s tymi ciarkami. Uvedomujete si, ake ma diagnozy? Kazdej jednej prajem, aby si vyskusala, co obnasa taketo babatko, aby sa on musela starat, a nemusi byt jej, staci cudzie .. ake ste sebecke, to nie je o vasom trapeni a obete .. to sa trapi dieta, jeho bolest, jeho neschopnost, jeho utrpenie ...

0martina0
4. sep 2018

@nata18 pokiaľ si ty za potrat tak nenadavaj do krav tym ženam ktore maju iny nazor pokiaľ ja som krava tak ty si u mna vrahyna

nata18
4. sep 2018

@0martina0 nie tie, ktore maju iny nazor, ale tie, ktore za kazdu cenu radia, ze je to v pohode, ze je to o.k. a uple v poriadku a nic o tom nevedia, a len ich nejake divne presvedcenie vedie k tomu, ze je to v poriadku ... takej by som kludne to babatko porodila a doniesla, nech sa paci, ukaz mi ... a vies co? vobec mi nevadi, ze ma nazves vrahynou, pokial sa ty postaras o dieta s touto diagnozou

0martina0
4. sep 2018

@nata18 a tie čo za každu cenu radia potrat su čo, ostatne su kravy

macik166
autor
4. sep 2018

Prosím nenadávajte si. Ja naozaj o toto nestojím. Dakujem za pochopenie.

lenadka
4. sep 2018

@0martina0 no
@nata18 to napísala asi tak ako jej "huba narástla" dá sa to aj slušnejšie napísať, ale v podstate viem ako to myslí, toto nie je len DS ale ťažko postihnutý malý človek odsúdený ležať a trpieť.
V tomto rozmýšľam rovnako, ja sama by dom nechcela byť na mieste toho dieťaťa a "žiť" taký život.
No myslím si, že to dieťa sa asi nedožije pôrodu ako povedal Dr. Ak by malo živoriť bolo by to tak lepšie. 😢

zuzkaz91
4. sep 2018

Neviem čo to je za chorobu,v akom stave by bolo dieťa po narodení, ležiace? Keby to bolo na 100% žeby len lezalo a nevedelo nič,išla by som na .. no nechcem to napísať,nie som za to,ale pozerať na dieťa ktoré len trpí a nežije život,mala by som výčitky ,že som ho priviedla na tento svet sa len trápiť.Tazka voľba, hádam tá najťažšia v živote.

lia261
4. sep 2018

@0martina0 neda mi nereagovat na to ze pani nazyvate vrahynou. Uprimne... Ak by sa to babetko aj narodilo, pozerat sa ako ste s nim skoro stale v nemocnici, ako sa trapi, ako nemoze zit ako ostatne deti... Tak radsej byt vrahynou ako tyranom!

zuzkaz91
4. sep 2018

@nata18 ty si krava niečo také priať 😤

moonlight1210
4. sep 2018

@macik166 vypytala by som si doklady este pre nejake specializovane pracovisko, a ak aj tam by mi potvrdili diagnozy, porozpravala by som sa s nimi, co to znamena, ze ake dieta bude (najlepsi a najhorsi variant). a podla toho volila.
ale ak by to bola zla prognoza, tak by som volila ukoncenie. pokladam to za spravnejsie.

ivana_uz
4. sep 2018

Nie je to Tvoja vina ze sa tak stalo. Urob co Ti hovori srdce navzdory vsetkym nazorom okolo. Je to Tvoj zivot a mas pravo sa rozhodnut ako chces. Vypla by som ozveny z kazdej strany a smerovala do ticha a tam sa nachadza ta spravna odpoved pre Teba samotnu, nie pre ostatnych okolo.

lia261
4. sep 2018

A manzela mate? Bolo by fajn vediet aj jeho nazor a rozhodovat sa spolu.

0martina0
4. sep 2018

@lia261 ja som vôbec nemyslela autorku je to len jej rozhodnutie a určire to nema ľahke ale ja som myslela tu pani čo nas nazvala kravami

phulakova
4. sep 2018

držím vám palce v rozhodovaní. určite to nie je ľahké. nikto vám neporadí, čo máte (u)robiť. rozhodnúť sa musíte vy. a akékoľvek rozhodnutie to bude, bude ťažké a budete s ním musieť žiť. želám veľa síl a zdravia.

macik166
autor
4. sep 2018

@lia261 ano mám manžela, aj dve zdrave deti. Manžel stojí pri mne, mám v ňom veľkú oporu.

leellee
4. sep 2018

Ja som sa vobec nechcela zapájať, len sledujem diskusiu a je mi luto tvoje trápenie. A o to viac, ze ho tu tradične zneuzili na urazanie sa medzi dvomi tabormi.
Žiadna z nas nie je v tvojej situácii. Žiadna z nas nema právo ti vnucovat svoj postoj, preto ani nenapisem čo by dom robila ja.
Ani jedna z ciest, ktoru si mozes vybrať nie je jednoduchá. Velmi ti prajem, aby si si vybrala tu po ktorej sa tvojej dusi bude o troska ľahšie kráčať, nech to bude hociktora. Chápem tak či tak. ❤

anabella111
4. sep 2018

Hmm.....nevidím dôvod...preco by rada od zeny..ktorá nemá ..podobnu osobnu skusenost nemala byt spravna ..alebo vypocuta...Je to nazor nepoznaceny strachom a subjektivnym prezivanim..= SLOBODNE ROZHODNUTIE....a naopak..rozhodovanie v strachu a vo vynimocnej situacii je ROZHODNUTIE OVPLYVNENE....Ak nevychadzame z jedneho..ze clovek nema pravo rozhodovat o zivote ineho cloveka...ani v pripade domnienky o buducej kvalite ..respektive nekvalite zivota..tak rady na ukoncenie zivota dietata su na mieste..ale nezabudnime..ze vela matiek nezvlada ani len vychovu svojich zdravych detí...a su take..co lutuju...ze nesli na potrat v pripade ..ze su vytrapene svojim adolescentnym narkomanom..alebo zlou financnou situaciou..tak isto ako sú take..co by v pripade zleho zdravotneho stavu este nenarodeneho dietata ,,utekali "na potrat koli jeho pravu na kvalitny zivot...(des)....a aj take..co zivot s chorym dietatom prezivaju a nezvladaju ho..emocionalne ..fyzicky...materialne....ALE!.....sú také..ktoré majú vžité..ze ani ako matka..ani zo ziadnej inej pozicie ..nemajú pravo na rozhodnutie o dlzke zivota...a co sa tyka otazky kvality...pre ne neznamena...ze si bohorovne daju kliestami po jednotlivych udoch vytrhat z brucha vlastne dieta...v mene ich VLASTNEHO posudenia..ze nepriaznivy zdrav. stav= nekvalitny zivot....Matky..ktore zivot..a nielen svoj ctia...maju tuzbu..skvalitnovat z celej sily zivot svojho dietata..alebo zverenca...Nie je na mieste odsudit konkretnu matku ..ktora by to nezvladla a na potrat sla...Je na mieste odsudzovat samotný cin..pre ktorý neexistuje na tomto svete ziaden argument...Potrat je ZAVRAZDENIE NEVINIATKA...ak niekto nesuhlasi...nema povedomie...informacie...moralny postoj k zivotu a cloveku...Pretoze ziaden smutok...nonkomfort...tazka praca..odopieranie ..zle soc. zazemie...fin. situacia nemoze byt polozena na misku vah proti zivotu...akemukolvek....Blizkym chorym tiez ako koniec jeho ,,nekvalitneho"zivota neaplikujeme smrtiacu injekciu.....a na zaver....1. Potrat..zabitie je vzdy zla volba..2. Prezivanie s chorym blizkym je cisto subjektivna skusenost(schopnost,vola,zivotne priority)...3 ak ma dieta pravo na kvalitny zivot..v prvom rade ma pravo na zivot...Prve ma v rukach matka..a laskou dokaze kvalitu ovplyvnit..Na druhé právo nemá...ziadne...ABSOLUTNE ZIADNE...ani v nijakej svojej dobrej voli a ospravedlnení....a ani vtedy...ked vyriekne ...nezvladnem to....To je este argument najsmiesnejsi...Pretoze ak mudro zila..a obklopila sa prostredim a ludmi..kde sa da zvladnut vsetko...tak nikdy nemudro nepovie..nezvladnem..zabijem.......A naopak...ak nemudro zila doteraz a jej zivot je dokaz o osobnom neuspechu..jej nazor nemoze byt mudry...Vskutku....kazdy potrat je len sebecký pocin..a ani sa neodvazujte argumentovat buducim predpokladanym utrpenim..a nejakym pravom dietata..ked mu chcete odobrat pravo jedinecne...na zivot.....A na margo matiek..ktore sa staraju o svoje chore deticky..tiez nie su sablonovite nestastne..strhane..zufale...Su aj stastne..vdacne...mudre...a v tomto svete podstatne tak ako ich deti...preco?...preto, co si domysliet vieme a este pre iny princip...ktorý nie sme schopni pochopit....a uplne polopatisticky...Aj Hitler mal taku dobrú vôľu...zbavit sa vsetkych nepohodlnych v mene krasnej rasy...komplikaciam...brzdeniu napredovania..a tiez podaval zlatouste argumenty na vrazdy...Chceli by ste takeho Hitlera porodit?...raz dva by ste sa vdacne obratili ku cistemu pokladu ..trebars aj leziacemu...za ktory ste prebrali zodpovednost...s laskou a vierou v nieco viac..ako je zivotny styl...vlastny obraz o dobrom zivote...a s pokorou a uctou voci zivotu ...aj ked by nam cely svet nahovaral...ze to nase dieta je nekvalitka, nestandartny produkt reprodukcie...zavazny prvok nestastia v nasich zivotoch ..a clovek..o ktoreho zití..ci nezití mate pravo rozhodnut...Nemáte...mate len prostriedky....Interupcne kliniky...nože v kuch. suflikoch...plyn zo sporaka...pristup ku kvantam nebezpecnych liekov...atd....

anabella111
4. sep 2018

A este nieco....veta..,,akokolvek sa rozhodnes...vzdy to bude dobré rozhodnutie"...znamena co?....ze nie je potrebne zvazovat..a snazit sa spiet k dobremu rozhodnutiu?...Ludia kriste...stoji vam v dome vrah..a ste s dcerou sama....poviete mu..ze akokolvek sa rozhodne..bude to dobre rozhodnutie?...Tento klamlivy a nepravdivy..aj ked pozitivne znejuci vyrok je dalsie obrovske moralne nebezpecenstvo...Slovnik dusevnych alibistov...

nata18
4. sep 2018

@zuzkaz91 fakt? a ty si co? hviezda? :D (som nezelala
svoje, kludne sa o take dennodenne staraj v ustave)
@0martina0 nazvala vas kravami?
je zaujimave, ze ani jednu som nemenovala, ale presne viete, ktore si to mate vztahovat na seba :D
tak co dievcata, ktora z vas sa o to babatko postara "se vsim vsudy" ako sa hovori, ktora z vas bude maminke prispievat kazdominutovo na pevne nervy, ktora jej idete pomahat skutocne a nie tu len blabotat kraviny? ktora?

nezavidim mamicke tu situaciu, je to strasne tazke, nech sa rozhodne akokolvek, je to takze ..
ale radit jej, ze musite si to nechat, lebo inak "zabijete" zivot, na ktory nemate pravo ... boze vsetky z vas, by som osobne nakopala, ake ste mudre a jednoznacne ..
nehovorim nechat si babatko, nehovorim potrat, to sa ani neda povedat, neviem sa vzit do situacie mamicky, nedovolila by som si radit cokolvek, mna len zarazaju tie truby, ktore ani hovno nevedia, len taraju "preboha nedajte sa na potrat, zabijete dieta! .... tak si to vyskusajte hviezdy ..

beata_ra
4. sep 2018

@macik166 Skus sa este vypitat na ine vysetrenia, a podla toho sa rozhodni ci dietatko nechat alebo nie 🙂 Je to obtiazne sa starat o postihnute dieta no da sa to zvladnut, vela ludi je takych, ktori taketo dieta vychovavaju. No zasa je tu ta druha strana a to ta, ze ked si ho nechas, ci sa to dieta nebude iba trapit a nebude predsa len lepsie ist na ten potrat. Je to len a len na tebe 🙂

montemotherone
4. sep 2018

@macik166 medicína nie je všemocná, takže to, ako to bude naozaj nevie nikto. Možností je veľa, rovnako ako nie každá ťažká choroba končí smrťou, vyvíja sa rôzne u rôznych ľudí, a každý človek ju prežíva inak. Možno to naozaj nedopadne najlepšie, možno bábätko zomrie ešte v brušku, alebo tesne po narodení, ty ale budeš tá, kto mu tú šancu prežiť aspoň pár dní nevezme. Pozri si príbehy rodičov, ktorí bojovali s niečím podobným. Urobili z dní, kedy bolo dieťatko s nimi sviatok. A možno ich prežili intenzívnejšie ako mnoho rodičov zdravých detí, ktorí v prvých dňom po narodení riešia kde si urobia prvé newborn fotky, či aký rukávnik si kúpia ku kočíku 😒
Všetci tu budeme len chvíľu, a nikto nevie, kedy nám tá chvíľa skončí. Naozaj nevieme dňa, ani hodiny. Dôležité sú len chvíle, ktoré sme mohli spolu zažiť. S tými, ktorých milujeme, s tými ktorých nám tu nachvíľu Ten hore "požičal". Každé dieťa, ktoré dostaneme, príde len na chvíľku. Niektoré na pár dní, niektoré na pár rokov, kým začnú žiť svoj život. A my musíme urobiť všetko preto, aby tá chvíľa bola preň tá najkrajšia. Je jedno, či to bude jeden deň, alebo 50 rokov. Urob to, čo cítiš hlboko vo svojom srdci. Len s tým potom budeš vedieť žiť ďalej ❤️

nata18
4. sep 2018

@anabella111 som si myslela, ze mi lezu na nervy tie tvoje dvoj a trojbodky, ale potom som zistila, ze to su sprostosti, ktore vypustas zo seba, s filozoficko psychologickym podtextom, ktoremu malokto, okrem autora rozumie. A nie kvoli obsahu, ale kvoli podaniu, ktore je naschval tak komplikovane, aby tomu nikto nerozumel a povazoval to za mudre, napriek tomu, ze je to len zmeska blbosti ... POTRAT JE STALE DEFINOVANY AKO PREDCASNE UKONCENIE TEHOTENSTVA PRED DOSIAHNUTIM ZIVOTASCHOPNOSTI PLODU (tie velke pismena, len kvoli tvojej potrebe velkych pismen predtym) nerozumiem z akeho titulu si to ty dovolujes pomenovat inak

rybka16
4. sep 2018

@anabella111 Dobré rozhodnutie to bude pre ňu a pre jej situáciu, pre teba byť nemusí. Verím v ľudskú autonómiu, nech sa každý rozhodne sám. Ak niekedy budeš v takejto situácii, čo pevne dúfam, že nebudeš, rozhodni sa podľa svojho vedomia a svedomia. Ja a iné ženy sa zasa rozhodujeme podľa toho svojho.

anabella111
4. sep 2018

@nata18 ...Neviem ..co je na cloveku s jasnym nazorom na vec smiesne...alebo hodné vysmechu...ak ide o zivotny nazor...zakladny...charakterizujuci zivot a jeho ponatie..pochopenie....V tvojom prispevku absentuje akykolvek zivotny nazor....akekolvek smerovanie..ciel...co naopak presne odprezentovalo tvoj epizodny pristup k zivotu..(kam ma zaveje..tam sa zariadim)...a v obrovskom nadbytku casu..co som usetrila v ramci myslenia ...znevazim akukolvek osobu..ktora ma do priestoru laxnych pristupov k zivotu nenasledovala....Ak ta drazdi jeden nazor..je to vysledok myslenia..alebo presvedcenia..ak ta drazdia z principu vsetky nazory...je to vysledok osobnej frustracie...vlastnej neschopnosti zaradenia sa v akomkolvek sofistikovanom dialogu..nerozhodnosti..emocnej popudlivosti bez intelektualneho záberu..(nehovorim nechat si..nehovorim potrat))...a nepovedala som nic okrem znevazenia nazoru inych.."..

atalinka
4. sep 2018

@lubik87 vidím, že Ty o autizme veľa nevieš, teda vôbec nič, tak prosím nekomentuj, tieto dg sa nedaju porovnávať. Autizmus je vývojova pervazivna porucha, ku ktorej sa často pridruzuju iné ochorenia. Pre mňa su ludia, rodiny, ktore maju taketo deti anjeli. Pretože mozog autistu funguje uplne inak ako nas. Povedomie o autizme je chabe, vemi chabe....a ked som precitala Tvoj komentar az mi srdce stislo. Lebo ta pani, co ma dcéru autistku je v mojich ociach, clovek, ktory ma nebo zarucene otvorené.

Tieto deti nerozumeju, taazko komunikujú, nechapu suvislosti, casto nerozpravaju, nespia, rodicia takýchto deti spia denne mozno hodinu dve, kedze nerozumeju su frustrovane a kricia, vrieskaju, nedaju sa utisit a to hodiny, cely zivot je jeden velky stres. Nehovoriac o tom ze su casto mentalne zaostali, trpia epilepsiou...aa najma sebaposkodzovanim!!!!!

A o tom ze stat sa o takýchto ludi nevie postarat a su neumiestnitelni, ani nehovorim. Lebo ich spravanie je nezvladatelne.

Internet je plny videi, ktore Ti otvoria oci, mna len mrzi, ked ludia rozprávajú o autistoch na zaklade Rain Mana. 🙂

tanusenka
4. sep 2018

@anabella111 ja len ze moje slova ste pekne prekrutili a je mi smiesno ze ste mali nazvali dusevny alibista...porovnavat tuto situaciu s nejakym vrahom je tiez dobre odveci...som zastancom vypocut si kazdy nazor aj ked s nim nesuhlasim....myslim ze osobe ktora nezazila tuto sitaciu sa lahko vyjadruje svoj nazor ci ist alebo neist na interupciu...mne osobne je jej lahko povedat radsej bezte na interupciu ale keby som bola na jej mieste tak by som zvazovala vsetky mozne východiska...hlavne je to vsetko tazke pretoze kazdy tuzime po zdravom dietati...