Som taká nešťastná! Zlé testy v 16 tt a postihnuté dieťa
Sedím tu a plačem. Som v 16tt a po odbere choriových klkov môjmu dieťatku zistili Downov syndróm. Má aj abnormálnu trojcípu chlopňu a cystický hygróm záhlavia so septáciami. Vyzerá ako nafúknutý balón. Doktor ktorý mi robil 3D/4D ultrazvuk mi povedal, že také dieťa nemá žiadnu šancu prežiť a zomierajú ešte v maternici. Môj gynekológ na mňa vyštekol, či si to dieťa chcem nechať, či viem, čo je to starať sa o postihnuté dieťa. Ja nedokážem ísť na potrat. Srdce maličkému bije "ostošesť". Proste to nedokážem urobiť. A máta ma otázka, ako sa budem vedieť postarať o také choré dieťa. Cítim sa bezradná. Neviem, čo mám robiť. Potrebujem povzbudiť, poradiť, či máte niekto také choré dieťatko. Dakujem za prečítanie.
zamysli sa, na slovensku nieje jeden doktor, bud si to este potvrdis, ale ja by som to doma nechcela at ani za svet, starali sme sa o staru, ktora bola na posteli, ta aspon povedala co chce, to dieťa nemusi, cim bide staršie bude väčšie, ťažšie, a ty nebudes mladšia, dokym sa to nenarodi je to plod, takže si treba dat pre a proti, treba zistit co najviac o plode, ci je to pravda a potom je to na tebe,uzovi a rodine. My doma sme s tymto vysporiadany, ze postihnute dieťa NIE.
@diankahub niečo neskutočné nádherné obdivuhodné zo steaby jeho rodičov
@diankahub ďakujem, že si to tu dala
@macik166 ahoj. Nie je to tak davno, co som prezivala rovnaku dilemu ako Ty. Prvy zdravy syncek sa mi zadusil pupocnou snurou v 39tt. Druhe dietatko odislo same v 10tt. A potom som otehotnela znovu. V 6tt som zacala krvacat a mysleli sme si, ze je uz koniec. Ale babo si to vybojovalo. Ked konecne zmizol hematom, tak nastal sok. V 12tt nasli malemu velky opuch na hlavicke. Hranicna norma bola 3mm, nas maly ju mal najskor 5, potom sa zvacsovala dalsie tt az na 8mm. Mali sme sa pripravit na najhorsie. Nasledoval odber plodovej vody a odber z placenty. Ale opuch sa stale zhorsoval. Ak by presiel na ine organy, bol by to definitivny koniec. Vraj sa mame rozhodnut ako dalej. Vtedy som si hovorila - dve deti mi zomreli same a tretie si zabijem sama? Postavila som sa k tomu tak, ze ak je to naozaj take vazne, nech zomrie same vo mne, ale nedokazala by som zit s pocitom, ze som mu nedala ani sancu. Nakoniec sa stal zazrak. Opuch zacal spontanne odchadzat az do 20tt zmizol uplne. Na genetike nakoniec zistili, ze mu chyba cast z jedneho chromozomu, ale nevedia presne, co to znamena, lebo syncek je prvy s takouto chybou zaznamenanou na svete...dnes ma Jakub 4 mesiace a je absolutne zdravy, sikovny a bystry. Lekari doteraz nad nim krutia hlavou, ako je mozne, ze zije a zije bez nasledkov...My sme sice nemali pridruzene diagnozy ako vy, ale prognozy boli tiez velmi zle. Tym ti chcem povedat, ze zazraky sa obcas deju. Drzim Ti palce a budem na Teba mysliet, aby si urobila take rozhodnutie, ktore budes najmenej lutovat. Drz sa
@ajka123m nádhera je to úžasné povzbudenie pre vsetky tehotné maminky, ktoré majú obavu, ďakujem
@lubik87 nemusela si docitat, ale nemusela si jej ani splechnut do tvare ze dg jej dietata nie je najhorsia na svete. Nemas ponatia, co ma ta pani doma. Ked mas doma autistu ty, tak vies ze kazdy je uplne INY. Preto sa to vola PoruchaAutistickehoSpektra. Spektrum. Co ked ma doma nizkofunkcneho autistu? Nechapem absolutne, ze toto napise matka autika inej matke autika.
Stačí sa spýtať rodičov čo majú doma Downíka. Ano majú postihnutie, ale dávajú okoliu neskutočne veľa lásky, lúbia neobmedzene a bez predsudkov všetkých vo svojom okolí. Či si také dieťa nechať je ťažké rozhodnutie. Je to záväzok na celý život, chce to podporu partnera, mamička prvé roky musí zostať doma a čo najviac sa venovať takémuto dieťaťu aby sa naučilo čo najviac. V dospelosti väčšinou nebývajú samostatní, ale sú to šťastní ľudia. V niektorých prípadoch sa tieto deti dokážu vyrovnať zdravým deťom(teda naučia sa čítať, písať, počítať) , ale to záleží od stupňa postihnutia). Vo väčšine prípadov nemôže navštevovať normálnu škôlku/školu, takže je to aj finančne náročné.
Otazkou je, ci aktivita srdca je tym prejavom, ktory je potrebne brat za urcujuci ako pises v prvom prispevku. Pretoze je to mozog, ktory vsetko riadi, i to srdiecko. To na okraj.
A inak si myslim, ze bemam pravo ti sem pisat ani pre a proti. To uz si musis sama podla svojho uvazit.
ja opatovne citujem autorku
"Má aj abnormálnu trojcípu chlopňu a cystický hygróm záhlavia so septáciami. Vyzerá ako nafúknutý balón. Doktor ktorý mi robil 3D/4D ultrazvuk mi povedal, že také dieťa nemá žiadnu šancu prežiť a zomierajú ešte v maternici"
kedze mam pocit, ze niektore si precitate len nadpis a aaano downici su super, aaaano downici davaju svojmu okoliu vela lasky bez vyhrady a tak dalej, ale preco prosim vas nepoviete aj "b". Uz teraz je to dieta deformovane, ma cysticky hygrom, uz teraz na srdcovu chybu, to nevidite?
@macik166 Mala by si položiť konkrétnejšiu otázku, pretože sa tu zblázniš zo všetkých tých protichodných reakcií. Napíš, ako si rozhodnutá, buď tak alebo tak a nech Ťa povzbudia v tvojom rozhodnutí, len napíš, ako si sa rozhodla, aby tie, ktoré Ti chcú poradiť vedeli, ktorým smerom.
Ahoj je ťažké ti poradiť čo máš robiť každá z nás to vníma inak ja ti napíšem pohľad z mojej strany mám doma také dieťa a každý deň stretávam takéto deti a oni sú šťastné je to už len na tebe ako to zvládneš držím palce ale určite áno...
Veľmi velmi ti držím palce ❤️❤️❤️🍀
@macik166 myslím že si sa rozhodla správne podľa srdiečka...treba sa riadiť podľa seba, či už sa človek rozhodne srdcom alebo rozumom, ale podľa seba, lebo on s tým potom žije celý život znáša dôsledky svojho rozhodnutia. Je super že rodina ťa podržala, bez nej by to bolo veľmi ťažké. Príroda to väčšinou zariadi tak ako to má byť, ak má byť dieťaťko veľmi postihnuté tak sama príroda to zariadi tak, že odíde. A ak sa narodí tak je to len tak ako to malo byť...Či už je dieťatko zdravé alebo choré, každé potrebuje cítiť lásku.Okoliu je ľúto keď vidí downíka, ale tie deti sú šťastné, nevnímajú to že sú iné. Tebe aj tvojmu dieťatku prajem hlavne čo najviac zdravia, lásky a spokojnosti. ❤
Názor nechať si tak postihnuté dieťa je v prvom rade nezodpovednosť voči tomu dieťaťu. To že žena sa obetuje, stará sa oň je vec jedna, ale to ako sa bude cítiť to dieťa, trpieť fyzicky, či psychicky, to už tá žena nerieši. Väčšina takých postihnutých detí by radšej nebola. A viem veľmi dobre čo píšem. Prosím ťa autorka nerozmýšľaj len nad sebou, porozmýšľaj nad kvalitou života takého dieťaťa. Ty by si taký život chcela žiť? Daj si sama túto otázku a len ak si úprimne odpovieš, že taký život by si chcela žiť s tým že by si sa vzdala toľko krásy, ktoré môže život poskytnúť, len v tom prípade si ho nechaj. Je to veľká tragédia a je mi ľúto, že máš práve ty takúto smolu. Ale môže sa ti pošťastiť čoskoro zdravé dieťatko.
@anabella111 klobuk dole draha mamicka. Tlieskam. Ozaj. Dakujem za tak nadherny prispevok. Napisala si to tak perfektne a trefne. Zivot nie je o nasom rozhodnuti. To nie my sme o nom rozhodli. Nechaj Pana, Darcu zivota, nech On urci co a ako. Doktorom prosim ta never. To su priblizne veci. My by sme mat pravo o tom ci zivot vziat, alebo nechat ani nemali mat. Ak dieta das prec, neodpustis si to nikdy. Nevies, comu novemu sa mas cez to malicke naucit. Vazme si to, co máme. Nesies v sebe zivot, tak ho neber prec. Ale chápem, doba je aka je. Kazdy by si chcel pomaly nastajlovat dieta a geneticky poupravovat, aby bolo "dokonale", ale to nikto z nss tu na Zemi nikdy nebude. Davame chorych prec, akoby boli oni nieco zle. To nie oni! Kazdy clovek s postihnutim akymkolvek je neuveritelnym prinosom pre okolie. Ak neveris, pozri sa na Nicka Vujicica. Tento clovek nema ruky a nohy, ale tu lasku co on v sebe nosi, to je nieco uzasne. Tento clovek privadza k viere obrovske mnozstvo ludi. Tento clovek dava nadej na kvalitny zivot mnozstvu inych zdravych ludi. Hlavu hore. Slnko svieti pre vsetkych, len musis otvorit zaluzie
@beatrix85 ty si také postihnuté dieťa a presne vieš,čo také dieťa cíti? radšej by si nebola ako byť nedokonalá?radšej nikdy nevidieť slnko ani maminu tvár?....hlúposti píšeš a je to od teba necitlivé,mamička sa rozhodla ,podporujeme ju a nie písať opak,trochu rozmýšľaj,kým niečo napíšeš

@diankahub dakujem za príbeh