Som v 10. týždni a v práci nakladám ťažké palety. Môžem žiadať od lekára, aby mi dal maródku?

annamaria_65
13. apr 2021

Ahojte dievčatá. Som v 10tt a dnes idem k lekarovi si po tehhotensku knižku. Pracujem ako skladníčka a je to dosť fyzicky náročná práca. Často krát mi padne paleta na ktorú mam naložiť 10 bedniciek piv a na to 50 kartonov mineraliek. Potom mi padne paleta so 40 kartonmi mlieka a na to idu kartony alkoholu popripade mi padne paleta kde ide 75 kartonov muky. Som v skusobnej dobe a keby to oznamim v praci tak ma okamžite vyrazia.. Sice s udanim dovodu ale vydazia. Dovod sa vzdy najde. Keby poprosim lekara o PN.. Myslite ze by mi ju dal?

aneta129
13. apr 2021

@annamaria_65 jasne, len povedz mu, ze ti je zle... Inak ti nedá.... A v práci aj keby ta vyrazili, si tehotná si v ochrannéj lehote 8 mesiace... Zamestnávateľ je povinný ta preradiť na inú pozíciu... Ja som robila na covid oddelni a som vedela, ze som tehotna povedala som to az tak okolo 9 týždňa, lebo som nechcela nočné robiť, lebo som nevládala,bola som strašne unavená.... A automaticky zamestnávateľ bez zmeny platu ma musel dat na vhodnú pozíciu, ktorá nemôže poškodiť môjmu tehotenstvu...

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@aneta129 o tom ako mi je zle ani nehovorím.. 😀 hej no len tu je ten problém skúšobná doba. Ono to je tak že ma nemôžu vyhodiť bez udania dôvodu. Musia mi ten dôvod dať. A dôvod sa vždy nájde. Hlavne u nás v práci. Je fajn, ze som v ochrannej lehote, ale keď mi povedia, ze sa rozlucime tak rada by som aspon par eur dostavala z tej PN. Nemozem ostať úplne bez peňazí.

aneta129
13. apr 2021

@annamaria_65 oznam, oni ta musia rešpektovať a preradiť ta je povinný na inú pozíciu

anjelicek26
13. apr 2021

Dokedy mas skusobnu dobu? Ja by som skusila nejako vydrzat nakladat si menej ak sa da, lebo mas pravdu na slovensku si najdu nahradu a budu este radi, ze v skusobnej mozu... a matersku clovek potrebuje.

mogaa
13. apr 2021

@annamaria_65 omyl, prepustiť ťa môžu kedykoľvek počas skúšobnej doby či si tehotná alebo nie.....inak ak ťa na PN lekár vypíše, skúšobná doba sa ti predlžuje o PN....na PN potrebuješ diagnozu, nie to že v práci zdvíhaš ťažké veci....

anjelicek26
13. apr 2021

@mogaa tak tak... PN kvoli tomu nedostane, len zamestnavatel ju musi preradit na miesto, kde bude dvihat menej alebo robit ine prace, kde dvihat nebude nic, proste nieco vhodne pre tehotnu.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 este mesiac.. Pretoze som mala prcaovmy uraz a bola som doma kvoli tomu. Tak sa mi skusobna doba predlzila o ten čas.

mogaa
13. apr 2021

@anjelicek26 za bežných okolností ano, ale keďže je v skúš.dobe tak sa s ňou rozlúčia kedže je tehotná , takže veľa možností nemá.....

aneta129
13. apr 2021

@mogaa ved píše, ze jej je zle...

konikkon
13. apr 2021

@annamaria_65 ak si v skúšobnej dobe, vyhodiť ťa môžu aj bez udania dôvodu, nie? Lekár by ti, samozrejme, pnku mal dat, ja by som teda k takému nechodila, ktorý by mi ju nedal podľa mojej potreby. V tehotenstve s tým lekári nemajú problém. V práci zatiaľ nič nikomu nehovor, nie je to tvoja povinnosť zatiaľ.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

ked mam rannu tak mam pocit ze prezivam svoje posledné minuty. Tie studene poty, vracanie, slabota. Zvracanie. Ako je to normálne v tehotenstve ale popri tom vsetkom zvládať taku pracu je naozaj makačka.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@konikkon ked som tehotna musia mi ten dôvod dať.. Ak by mi ho nedali automaticky sa to vztahuje na to ze ma vyhodili kvôli tehotenstvu a to sa nemôže. Ale ten dôvod si nájdu. Malý výkon, veľa chýb hocičo

anjelicek26
13. apr 2021

TAk zamestnavatel sa necudujem, ze bude "nadseny" dve PN po sebe a smer materska... a raz sa budes musiet vratit a skusobna sa ti predlzuje do doby po PN, len tu vypoved trochu oddialis a bez diagnozy normalnej ti ziaden lekar cele tehotenstvo PN neda logicky.. Neviem ake je to strasne (kazda s nas si tie prve uzasne tyzdne musela odkrutit), ale skusila by som vydrzat. Peniaze clovek proste potrebuje. Vravim to je moj nazor, skus sa na tie tazke veci dohodnut ten mesiac s nejakym kolegom nech ti pomoze.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 tak za tu prvú PN ja nemôžem. Nemôžem za to, že moja kolegyňa bola veľmi "pozorná" a prešla mi po nohe s nzv. Aj tak ja o prácu prídem, keďže ju mam len na jeden rok. A zmluvu mi nepredlzia

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 uz mi kolegyna pomaha ale vzdy sa to neda ked ona ma svoju prácu nemoze mi stale chodiť za zadkom. A keby poprosim nejakeho ineho kolegu tak to hned mozem ist a oznámiť ze som tehotna.. Uz teraz kolujú reči

mogaa
13. apr 2021

@anjelicek26 tiež si myslím že by mala vydržať do skončenia skúšobnej doby.....inak ju vyrazia...a bez riadnej diagnozy ju žiadny lekár nenechá doma niekoľko mesiacov len preto že má ťažkú robotu....

anjelicek26
13. apr 2021

@annamaria_65 ja na to pozeram s pohladu zamestnavatela, ale ty musis chranit v prvej rade svoje zaujmy a zaujmy tvojho dietata - a to je drahy spas... materska a aj zvyseny rodicak je kopa penazi. Treba to zvazit, mlade rodiny si proste financne na zaciatku nevyskakuju. Ci ti zmluvu o rok predlzia/nepredlzia neries, tri roky budes doma na platenom rodicaku, mas dost casu si najst novu.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@mogaa ved ja chapem... Ale za opytanie nic nedám.. Ale verim ze sa s nim nejako dohodnem

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 ja aj tak nedostanem matersku a rodicak ten najnižšii

anjelicek26
13. apr 2021

@annamaria_65 to si posledne 2 roky neodpracovala tych 270 dni (ak zaratam pracu teraz az do porodu - ved po skusobnej sa mozes dat preradit na nieco jednoduchsie a mas ochrannu lehotu)? Tak potom je to asi fakt jedno.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 ja som minuly rok maturovala. Ako pomedzi to som mala brigady ale tam za mna odvadzali len dôchodkové. A chvíľu som pracovala v Rakúsku lenze to mi asi tiez nepomôže.. Takze tiez si myslim, ze to je jedno

konikkon
13. apr 2021

@annamaria_65 každopádne, tvoja momentálna práca nie je žiadne terno. Takých zamestnaní si nájdeš po materskej hocikde. Teraz by som sa zamerala skôr na to, ako byť v pohode a neprísť o nejaký ten príjem. Lekár ti tu pnku určite dá. Môžeš pnkovat az do pôrodu a potom nastúpiť na materskú. Máš nárok na pnku? Pracovala si predošlé 2 roky niekde? Ak áno, potom budeš dostávať aj tehotenské. Máš partnera, ktorý pomôže? To sú všetko faktory, ktoré by som zažila.. .. Alebo tehotenstvo oznam zamestnávateľovi, nech ťa preradi na inú prácu a uvidíš ako sa zachová. A keď by ťa aj vyhodio, stále môžeš ísť na pn. Otázne len je, či máš na tu pn nárok???

konikkon
13. apr 2021

@annamaria_65 aha. Takže na co riešiš pnku. Keď nemáš na nu nárok? Teraz pôjdeš na pnku, ale nedostaneš nič. Ani cent. Ako je na tom finančne otec dieťaťa? Žijete spolu?

anjelicek26
13. apr 2021

@konikkon presne toto ma napadlo, preco si mysli, ze ma narok na platenu PN, aj tam je ta 270 dnova lehota povinneho nemocenskeho poistenia za posledne dva roky 🙄

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@konikkon ja chodím aj tak na VŠ a popri tom pracujem. Ja sa o pracu nebojím. PN dostanem lebo som sa pytala na sociálnej. Nebude velka ale aspon niečo. Mam partnera ktory by utiahol všetko aj keby nepracujem.

anjelicek26
13. apr 2021

@annamaria_65 ale uvedomujes si, ze ked budes PN, znamena to aj obmedzenia? Ani do skoly sa nedostanes, budes musiet oficialne lezat a von len pocas vychadzok. Poriadne si to zvaz. Neobmedzene vychadzky su len pri psychiatrickych a onkologickych diagnozach.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 jednu pn mi v pohode platili a druhu uz nebudu? Nerozumiem tomu trochu.. Tam sa to rozlišuje prečo je ta PN?

bobricek1979
13. apr 2021

@annamaria_65 choď na rizikovú troška to prezen u Dr a vypíše ta

anjelicek26
13. apr 2021

@annamaria_65 prvu PN ti neplatil zamestnavatel? Desat dni plati vzdy zamestnavatel, kolko to bolo dni? Hlavne ak sa jednalo o pracovny uraz tak by to tak davalo zmysel.

annamaria_65
autor
13. apr 2021

@anjelicek26 mesiac som bola doma..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre