icon

Špinenie v 7. týždni

alineawalo
17. aug 2023

Dobrý deň mamičky 🙂, keďže som prvýkrát v živote tehotná a moja sestra mala celkom iný priebeh, rozhodla som sa, že sa čo-to popýtam vás (samozrejme že konzultovať budem najmä s lekárom). Snáď nevyzniem ako tupelo.
Som v 7tt (6tt+5) podľa menštruácie poslednej, na 1. vyšetreni som bola 3 dni dozadu, lekár potvrdil graviditu (podľa sona 4tt+3d) a už bolo vidno aj plodik vo vaku a dokonca zaznamenal aj akciu srdiečka. Vravel, že je všetko OK.
Ale...
Špinila som pár dní predtým, slabo, jednorazovo a bol to skôr hnedý fľak na spodnom prádle, na wc papieri už nie. Ptm som mala takéto špinenie ( resp. Skôr jednorazový hnedý výtok) opäť tento týždeň, predvčerom. Lekár o tom vie, že si to mám sledovať,.zatiaľ mi nedal žiadne lieky, odporučil iba klasické vitamíny. Videl tam aj nejaké cievy, čo sa mu nezdali, ukazoval mi ich, dúfa, že sa to samo nejako vstrebe/vyrieši. Zakázal mi námahu, stres a pohlavný styk.
Mám si najbližšie pýtať nejaké lieky (duphaston) resp. iné lieky? Idem 31.8.2023. Nevravel mi veľkosť plodu a tiež neviem či zo zobratej krvi bude vedieť určiť hladinu HCG (to asi musí špeciálne na to požiadať), treba mi tieto info vedieť? Poprosiť ho o detailnejší opis? Opakujem, všetko bolo naposledy OK. Okolo mňa sú ženy, u ktorých ani jednej prve tehotenstvo nevyšlo, prišli o bábo aj keď bolo prosperujúce z ničoho nič (zamlcane tehotenstvo alebo spontánny potrat) sestra dokonca v 14tt. Tak som ako struna napätá.

Mám všetky možné príznaky, od pnutia v bruchu, bolesti prsníkov, divnej chute v ústach, citlivosť na pachy. Akurát to brucho - nemám kŕče a ani bolesťou sa to nazvať nedá. Iba sem-tam (a to aj pred graviditou) mám pocit, že mám strašne citlivé bruško. Stačí že sa naťahujem ráno a dostanem kŕč do brušných svalov alebo ma ostro pichne. Bála som sa že sú to vaječníky (cysta), alee tie sú OK. Môžem mať nejaké "slabšie" väzy maternice? Stretla sa s tým niektorá? Ozaj mám niekedy pocit, ako keby mi šla vypadnúť von (cez ovulácie som to mala alebo PMS a trz ako tehotná denne).

Neviem, čo s prácou. Končím dovolenku, nerobím fyzicky ale skôr za PC, problémom je šéfka a extrémne náročna atmosféra na psychiku. Som v podstate jej pravá ruka, nemôžem len tak zo dňa na deň zahlásit PN. Počkali by ste, či budú nejaké ďalšie komplikácie (po vyšetrení čo čaká 31.8.) alebo by ste rovno riešili minimálne nejaké úľavy atď?

Posledná otázka - naposledy mi onkosterom vyšli nejaké
zvýšené hodnoty HPV indikujúce HPV vírus (nie ten z čoho je jasná prítomnosť rakoviny, ale ten bežne sa vyskytujúci). Pri vyšetrovaní mi zas bral ster z krčka maternice a "núti ma" do očkovania. Mám ísť do toho, ak sa zas prítomnosť HPV potvrdí? Viem,čo spôsobuje HPV, viem, že sa môže preniesť na plod a tiez viem že akékoľvek očkovanie, či už rutinné alebo menej časté tiež ovplyvní plod.
Ďakujem za tie, ktoré si dajú tu námahu, nájdu si čas a prečítajú a odpovedia aspoň 1 z mojich otázok.
Držím palce všetkým tehotným 🙂

Organizácia sa ale ozaj bezo.mna nezaobíde.

anjelicek26
17. aug 2023

Plod maly Ako 4+3 by nemal akciu srdiecka,to TI lekar Male zle pomeral. Necitala som vsetko,Ale akejkolvej spinenie ci krv treba riesit ten den a s lekarom a ten duphaston vypisat je najmenej. Necakaj dalsie dva tyzdne.. ja som pri 6+5 Mala 8.1mm babatko zo srdieckom, dnes sme 7+0🥰

luckajozko21
17. aug 2023

Hlavne teda klud klud klud. Hodnotu HCG ti netreba, na co. Nech by vyslo akekolvek cislo len by si roztocila spiralu googlenia a stresovania sa. Dr potvrdil. Si tehotna. To staci. Ostatne aj tak nemas vela sanci ovplyvnit. Priroda rozhodne.
Lekar povedal sledovat, tak sleduj. Ak sa ti nieco nezda tak mu aspon zavolaj. Ak sa rozbehne nejake vyraznejsie spinenie behni kludne na pohotovost. Za to nic nedas.
Ale nedepkuj sa dopredu ;) . To, co sa stalo sestre je samozrejme kazdemu luto. Taketo pribehy sa okolo teba teraz budu tocit. Vzdy si len v duchu povedz 'toto nie je moj pribeh' (vratane tych o "strasnom porode"). Ty to mozes mat uplne inak....
Pnutie,krce a vselico dalsie - no ano. teraz asi az do porodu pri kazdom pichnuti, boliestke spozornies a budes googlit. Vacsina je ale normalny prejav :D viem je to psycho. Spomen lekarovi.

Organizacia bude mat x mesiacov na pripravu nahrady za teba, Neboj. Vsetci sme nahraditelni. Ja osobne by som nehovorila zatial v praci nic. Ak negrcias prvu ligu, tak by som proste vydrzala. Snad nechces byt az do porodu PN lebo robis stresujucu robotu za pocitacom. By ma piclo doma 🙂

Ja osobne by som sa ockovat asi nedala. Mala si dost casu doteraz. Ak to stadium bude velmi blizke rakovine alebo uz bude, tak sa to bude riesit. Pojdes na dalsie vysetrenia a lekari rozhodnu co dalej. Mna tiez iba pravidelne roky testuju, cez tehotenstvo moja dr ockovanie neponukala.

@anjelicek26 gratulujem 🙂

alineawalo
autor
21. aug 2023

@anjelicek26 Ďakujem krásne za reakciu. Tiež sa mi výpočet veku plodu nezdal, ale nechala som to tak, nebola som si vtedy istá dátumom poslednej menštruácie, tak možno moje "nepresne" hlásené parametre to spôsobili.

alineawalo
autor
21. aug 2023

@luckajozko21 Ďakujem krásne za povzbudivé slová 🙂 zatiaľ vyzerá byť všetko OK 🙂