Spontánny potrat
Zdravím, vopred sa ospravedlnujem, ze nacinam velmi neprijemnu a bolestivu temu, no pri tom ako casto sa to stava povazujem potrebne o tom hovorit.
V priebehu posledneho roka som 2. krat potratila. Prvý krát som bola v 12tt, plod velkosti 8+. Doktor ma automaticky poslal na kyret. Bola som vystrasena, sokovana, konala som automaticky, den vysetreni a behaciek po ultrazvukoch si sotva pamatam. Pristup lekarov na kramaroch bol otrasny. Ked som nieco povedala ani ma nepocuvali, citila som sa ako kus masa co nema pravo sa vyjadrit ku svojmu telu. Vsetko ale prebiehalo akoze "to je standardny postup". Bol piatok a chceli ma poslat na prijem az v pondelok, na čo som konecne mala silu povedat ze s tym rozhodne nesuhlasim aby som 4 tyzdne mrtvy plod mala v sebe dlhsie ako je potrebne. Podarilo sa mi ich presvedcit ze ma vzali v ten den, ako posledne ked som zaspavala si pamatam ako sa stazuju ze este neboli na obede.
Po zakroku som sa citila zranena, znasilnena, ublizena, prazdna....troska. Navyse nebol vykonany spravne, bolo potrebne docistenie.
Pol roka po tomto zazitku, ktory sme s muzom tazko spracovavali som znova mala v brusku malinke bejby. Bohuzial sa scenar zopakoval. nenabehla akcia srdiecka (tento krat som vsak poznala pricinu, mala som zapal obliciek a koliku v prvych tyzdnoch, cize to pravdepodobne sposobili lieky od bolesti). V 8tt nebola akcia srdiecka, velkost 6+ a hematom. Vedela som co ma caka, no rozhodla som sa, ze musi existovat iny sposob. Nasla som tri. Prvý bolo cakanie, kde ale hrozi otrava krvi. Druhý boli bylinné alternatívy, ktoré ale nestacili. Týždeň som si denne robila výplachy, pila čaje v kombinacii s olejmi atd, nechcem to tu rozpisovat aby som niekomu nedavala navod na zneuzitie. A posledna alternativa, ktora v SR nie je povolena a bala som sa jej, no je dostupna a to su tabletky na vycistenie. Bezne sa predavaju v kombinacii s tabletkou na usmrtenie plodu. Bolo mi z toho zle, nepaci sa mi princip tohto biznisu, nechcela som podporovat ludi, ktori s tymto obchoduju, no po dlhom studiu vsetkych moznych recenzii sme sa s muzom rozhodli pre toto riesenie. Cely den sme sa venovali iba tomu, prezili sme to spolu. Prisli bolesti, krce, vela krvi, este viac obrovskych zrazenin, no bola som akoby rada aj pri celom tomto priebehu, ze rozumiem, co sa deje, preco mam bolesti, jednoducho, ze sme si tym mohli prejst a rozlucit sa. Po par hodinach bolesti ustupili, ostalo mierne krvacanie podobne menstruacnemu.
Nechcem tymto nikoho navadzat, no je to moja skusenost a ja by som uz prvy krat bola vdacna za to, keby som vedela, ze mam na vyber.
Dufam ze som tymto nikoho nepohorsila, alebo nedala navod na nieco, proti comu zasadne stojim. Zelam Vam aby ste nic z tychto rad nepotrebovali!
Nechápem načo toto tu píšeš...dala si návod na nebezpečnú a v SR nedovolenú vec.
@janinah schvalne som nenapisala nic konkretne, kedze si to uvedomujem, pisem to preto, lebo by som pred urcitym casom tuto informaciu neuveritelne ocenila. V skutocnosti by som bola rada, keby to bolo legalne napr tak ako v cechach, kde si clovek moze vybrat pod lekarskym dohladom.
@janinah súhlasím.
Tiež Nechapem dôvod príspevku. Plus totálna propagácia tabletky prvý stĺpec aký bol kyret hrozný a druhý ako to relatívne S tabletkou prebehlo hladko, ešte aj opísanie priebehu. Vobec nie návod...
Celkom nechapem potrebu písať takéto príbehy aj keď sú bolestivé atď
V zufalej situacii sa hladaju zufale riesenia.
Nemyslim si, ze ide o reklamu , v tom prispevku je prilis vela bolesti a citov. Je len nestastne napisany. Ja by som ho tiez vymazala, pretoze ten kto chce, ho naozaj pouzije ako navod v ktorom chyba zakladna informacia a to ze ide o metodu, ktora skutocne ohrozuje zivot.
Mam osobnu skusenost, nepolemizujem nad niecim , o com som si len precitala. Tiez som mala kyretaz v 10 tt, pretoze babetku nebilo srdiecko. Dva tyzdne som cakala na spontanny potrat, ktory sa nekonal. Nakoniec som mala kyretaz a pred nim mi bola podana uz spominana tabletka. Zijem v zahranici, tu je tabletka sucastou lekarskeho protokolu, ale bolo mi jasne vysvetlene, co sa deje v pripade , ak by som sa rozhodla potratit doma pouzitim tejto tabletky.
AK je tento postup na SK nelegalny, zamyslela by som sa nad povodom tabletky. Uz tu ide o vazne ohrozenia zivota, pretoze vobec nevies, co vlastne konzumujes.
Tabletka sa podava pod lekarskym dohladom, 24 hodin pod lekarskym dohladom ! Pretoze hrozi vykrvacanie.
Nie vzdy staci jedna tabletka, niekedy je nutne podat dva , tri.........
A dolezita vec, nie vzdy sa zena vycisti a aj tak je nevyhnutna kyretaz.
A aj po vycisteni touto tabletkou je nevyhnutna lekarska kontrola, aby sa vedelo, videlo, ci tam nieco neostalo.
Priamo lekar mi vysvetlil , ze mal pacientky, ktore mali uplne hladky priebeh cistenia, ine ktore velmi krvacali a museli byt hospitalizovane, dalsie ktore museli byt docistene.
Potrat sam o sebe je velmi traumaticky zazitok, v akejkolvek forme. Ale treba naozaj zvazit vsetky rizika. Ten kto chce, si naozaj najde nazov tych tabletiek a dostane sa k nim , tak ci t tak.
ahojte ja som potratila teraz v sobotu 7+2 tt.... tri dni som bola v nemocnici, odmietla som kyretaz s cim suhlasila aj pani doktorka, zvolili sme prirodzenu cestu.... nastastie sa krvacanie a cistenie spustilo samo, len mi pichli dve injekcie na stiahnutie maternice a podporu kontrakcii na vypudenie ..... od vcera som doma a krvacam ako pri normalnej MS
aksis989, v ktorej nemocnici sa ti podarilo odmietnut kyretaz? Dufam, ze si bola v nejakej Bratislavskej. Ja som prave v 6+5 tt, plod ma cca 7,5 mm, este mu ani nestihlo zacat bit srdiecko a prestal sa vyvijat. Taktiez potracam, uz som mala pred 2 dnami aj krvacanie, prisla som na polikliniku Kramare, avsak ked som odmietla kyretaz, tak mi neponukli inu moznost a poslali ma prec. Vraj mam skusit inde. Takze hladam lekara, nemocnicu, kde sa da dohodnut aj na prirodzenom potrate. Viem, ze v Trencine to robia, ale z Bratislavy je to dost daleko.

@poika kto Ta bude chciet odsufit,ten Ta odsudi,ten kto Ta bude chciet pochopit pochopi,zena co nezazila potrat nikdy nepochopi co zena preziva,ja som prve dieta samovolne potratila ked mi boko 17,5r.isla som ku gyn,a ten ma zkontrokoval,ze vidi krv,a hned do nemocnice,moja mama bola so mnou,v nemocnici som lezala,den musela som pod stolik do misky odkladat krvave vlozky ktore kontrolovali,pre mba hrozny zaxitok.zial na druhy den som potratila,stres a psychika urobili svoje,aj moj otec plakal ked za mnou dosli do nemocnice,ked som mala 18,5,r,bola som v 12tt,bola som 2 tyzdne po sobasi,a cestou do roboty v autobuse som potratila,dlhe roky sa nedarilo az ked mi bolo 34bola som v 16tt ale nebol to spontalny potrat v opilosti mna brutalne napafol priatel,nechal sa nahoborit ze dieta nieje jeho,zautocil na mna silno a brutalne,napafol mna,zkopal dal mi ranu do nosa,prestal do mba kopat az ked videl po mnou krv,som bez nadledkou a o babo som prisla,dnes sa radujem z 10rocnej dcery,a mam skveleho manzela s ktorym mam 2rocneho syna