Spôsobuje inzulínová rezistencia potrat?
Tie ktoré ju máte ako ste zvládli tehotenstvo ?
Ano, moze byt vyznamnym faktorom na potrat v prvom trimestry-najma - kvoli hormonalnym vykyvom, mikrozapalom atd. Casto je spojena s PCOs, kedy je problem aj s otehotnenim. Ja osobne som mala problem otehotniet, podarilo sa fakt nahodou, po neplanovanej zmene zivotneho stylu by som to nazvala, a tehu som uz zvladla viac menej v pohode, podla mna kvoli tomu, ze som mala uplne zmeneny jedalnicek, ziadne cukry, somariny, vela vlakniny (Ale zase som schudla a pribudol mi problem so zlcnikom). Zaklad je si IR dat trochu do poriadku, ako sa len da... a to sa naozaj da. IR nie je nezvratny stav.
Co sa tyka metforminu, on pomaha stabilizovat stav, a niekde ho lekari vraj nechavaju uzivat pacientky aj po otehotneni, jeho vysadenie zrazu, vie sposobit prave skok inzulinu, co moze sposobit aj potrat. Cize niekde ho vysadzuju postupne, niekde nechaju dokonca aj 12tt brat. a potom vysadzovat, niekde ho nechaju cele tehu. Ale to je tiez vsetko take konroverzne.. Iba som o tom citala., moja sestra ho pred otehotnenim brala, hned pri otehotneni sa vysadil, a v podsatte od 20tt bola v nemocnici viac ako doma, okolo 32tt potom trvalo, na infuzkach, hrozil jej predcasny porod.. tak za mna je to take dost nebezpecne, netreba to podcenovat. Mne fakt pomohol silovy trening, zmenit stravu .. nedarilo sa mi 4r otehotniet, a potom bum zrazu iba po pol roku zmeny.
Strasiaka by som z toho nerobila, ale nepodcenovat nic, poradit sa s lekarom, najst si dobreho endokrynologa a gynekologa, co sa do toho vyzna... moj lekar o PCOS, a IR, cele roky ani n nepovedal, nevysetril ma na to, dozvedela som sa to vlastne az po porode a vsetko to zapadlo do seba.

@anonym_autor neviem uz som potratila 2x raz v 9tt a raz v 20tt a mam inzulinovu rezistenciu na dôvod zatial neprišli som objednana diabetologovi a idem zisťovať ci to treba riešiť aj v tehotenstve pred otehotnením ten druhy x som brala metformin