Štítna žľaza a sluchový postih v tehotenstve

sabinka2019
19. sep 2020

Ahojte moja sestra otehotnela ako aj ja, je to moje dvojča. Ide o to že sa narodila zo sluchovým postihnutím-horšie počuje a dostáva invalidný dôchodok. Brali jej krv na endokrinológii a zistilo sa že ma štítnu žľazu, neviem presne či má zvýšenú alebo zníženú ale spomínala niečo že je vonkajšia. Čítala som si o tom na internete kde som narazila že plod môže mať nejaké vývinové chyby. Povedala jej doktorka že to nemá ani zle ale ani dobre. Dala jej magne B6 a hormón.
Ide o to že by som chcela počuť vaše skúsenosti.
A keďže dostáva invalidný dôchodok v sume 172€ že ma nárok na niečo keďže je tehotná a nemá životné minimum?
Ďakujem vopred.

alikal
19. sep 2020

ja si teraz tiez riesim stitnu v tehu, a zatial mi bolo povedane ze ked sa na to pride relativne skoro, do nejakeho stvrteho piateho mesiaca, nemal by byt s babom ziadny problem v zmysle postihnutia. ze to nastava po dlhodobom zanedbani liecby, ja som napr. zistila az 17tt , ze mam zvysenu funkciu, cakam na dalsie vysledky, bezne sa tie testy robia okolo 12tt, nech sa zatial nicoho neboji. kamoska ma len polku stitnej berie kopu hormonov a mimco ma zdrave.

nevenka
19. sep 2020

Pravdepodobne ma znizenu funkciu, ak dostala Euthyrox. Prejavuje sa zvysenym TSH a znizenym fT4, mne brali aj protilatky, ja to mam autoimunitne a to je aj najcastejsi pripad. Tiez beriem Euthyrox, najnizsiu davku, takze to treba uzivat a chodit na kontroly na endokrinologiu, ak by bolo treba navysovat davku. Mne uz asi navysovat nebudu. Od istej doby ma babatko vlastnu stitnu zlazu, takze si vyraba hormony same, najkritickejsie obdobie je ten prvy trimester. Takze ak to mala podchytene hned, tak to bude uplne v poriadku. To ostatne neviem...

marca12
19. sep 2020

@alikal prosim ako si zistila,ze mas nieco so stitnou?

alikal
19. sep 2020

@marca12 doktor mi test neurobil, tak som si bola spravit sama za peniaze a esteze, mam TSH 0,007 co je dost pod normu, hned som sla na endokrynologiu kde mi brali krv na dalsie parametre, ale ze aj hmatom ju mam zvacsenu tak cakam nakolko vazne to budem mat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre