icon

Strava pri tehotenskej cukrovke

24. máj 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom stravovania. Je pár vecí čo mi nie sú jasné. Ideálne keby je tu niekto kto má len mierne zvýšené hodnoty ako ja a teda nebude mi dávať čočku za to keď sa spýtam aj na radu ohľadom sladkého jedla. Kľudne aj do správy. Ďakujem moc 🙂

amelia89
24. máj 2023

Ja som mala len mierne zvysene hodnoty. Ale chcela by som ti nieco vysvetlit. Ten test OGTT je spraveny tak ze tu tehotensku cukrovku musi zachytit. Aj ked mas len “mierne zvysenu hodnotu”, tehotensku cukrovku maś. Zdrava tehotna zena ma tie hodnoty omnoho omnoho nizsie. Ja ti ziadnu cocku davat nebudem, je to uplne na tebe. Mne osobne ani nenapadlo to prisne nedodrziavat,pretoze to nebola moja redukcna dieta ale zdravie mojho dietata - nikdy nevies ako ti ten cukor skace po 10-15-20-45 minutach ked sa merias az hodinu od prveho susta. (hodnoty som mala super, nikdy zvysene, dlhy cukor v norme, merala
som si 4x denne, nepotrebovala som inzulin) napriek tomu som si nikdy nedala nic nepovolene. Ale hovorim,je to na tebe.

divokykonik
24. máj 2023

Ahoj, ja som mala tehotenskú cukrovku a teda som poctivo dodržiavala diétu. To nie je o tebe, tam už ide o zdravie dieťaťa. Ver tomu, že každý deň som chcela jesť kilá nevhodných potravín. Ale pre zdravie drobca som sa všetkého na pár týždňov vzdala. A to nehovorím o blahodárnom účinku diéty, schudla som. 🙂 Na kontrolách som vždy mala skvelé výsledky, diabetologička hovorila, že až príliš.

amelia89
24. máj 2023

No a k veci ze “sladkeho jedla” mozes fakt vela aby si uspokojila chutove bunky. Odporucam insta profil mama_s cukrovkou ma super recepty.
Napr palacinky so slahackou,ovocie, puding bez cukru,rozne kolace bez cukru, da sa toho vela vymyšiet to zvladneš

svetlonos
24. máj 2023

@amelia89
ahoj, ten puding je dosť zradny 🙂 Pri prvom tehu som sa vytesovala ako mozem puding. Hodnoty super. Teraz v druhom mi po tom istom pudingu vyletel cukor hrozostrasne 😱 .

svetlonos
24. máj 2023

Tak mna moja gyn. zvozila aj za lyzicu medu na dva litre caju (jednorazovo). Myslela som, ze okrem pluc vykaslem aj ti male. Antibiotika?? Snivajte s nami. Tak som teda vzala ten med. No to bolo divadla... Este krv mi brala kôli dlhodobemu cukru.
Dietologycka mi povolila podla vysledkov sem tam aj kolac 🤣 Vidis aky chaos v tom maju? Jedna tak, druha onak.
Neraz sa stalo, ze prístroj mi nameral medzi 10-30 viac v oriebehu minuty. ( ine meranie= na SK napr hodnota 5 , v AT 5x18)
Napriklad dnes rano 106 ( ma byt max 94 na lacno). Nesedelo mi to, tak som si hned pichla do ineho prsta a mala som 82, to sa stalo v priebehu 2 minut.
Ja som chcela mat istotu a meriavam si aj 10x denne. Pred/po jedlach aby som vedela, co ako pôsobí na mna.
Pokial ide o sladke jedla - palacinky s nutelou, coko je rychly cukor = rychlo stupa ale aj rychlo klesa! To vsak neznamena, ze je to dobre jest take veci. Ja ta urcite hresit nemuenim, napis kludne spravu ak chces.

amelia89
24. máj 2023

@svetlonos puding uvareny z mlieka bez cukru(logicky) urcite moze (hovorim o hodnotach - splnuje 5g/100g), idealne doplnit tvarohom a orieskami
Hodnoty skacu kazdemu inak, niekomu aj kvoli ryzi,inemu za zemiaky, pecivo- to si uz musi odsledovat

lelelienka
24. máj 2023

K diabetologicke som si veselo naklusala, ze ved mam len hranicne hodnoty (dokonca len tu po 2h) a prve co mi povedala bolo, ze v tehotenstve sa to berie ovela prisnejsie a aj ked gyn povie ze ved len nejedzte sladke, mate hranicne hodnoty, treba to brat vazne. A dalsia vec, nejest ani nic s oznacenim dia.
Cize, vyradit sladke a poctivo si merat cukor, ja napriklad mam rezim jedno jedlo (pred a po) denne a kazdy den ine. Ak si nejakym jedlom nie som ista mam si ho zmerat. Povedala mi, ze raz za cas si mozem dat aj napriklad sladke ovocne gulky, ale napr. polovicnu davku a zmerat, co to urobi. Obcasny maly prehresok je pri dlhodobo dobrych vysledkoch tolerovatelny, len to nemam robit moc casto 😁 To su slova diabetologicky.

No a samozrejme, milejem sladke mucne jedla, ale motivacia je taka obrovska, ze som si zatial nedala ziadne. Vylucila som (takmer uplne) vsetko sladke okrem ovocia v malych davkach (predtym mi nerobilo problem dat si na posedenie “salat” z 2 jablk a bananu 😁 Zistila som (meranim), ze si v pohode mozem dat napr. toto:
maly biely jogurt alebo kokosovy jogurt (nie ochuteny ale z kokos. mlieka) s 1/2 mensieho jablka a 1/4 bananu, ovocie to celkom chutne prisladi a cim na mensie ho nakrajas, tym lepsie
krupicovu kasu z 2dl mlieka +2,5 lyzice krupice so 1/4 nakrajaneho jablcka a malou lyzickou trstinoveho cukru ( na “ucely” diabetu je vsak uplne jedno aky typ cukru, dokonca aj med nie je o nic lepsi)
ovsenu kasu s mliekom a rovnakym ovocim

Poradili mi super stranku, kde je vsetko detailne vysvetlene https://www.tehotenskacukrovka.cz/
Napriklad som sa docitala aj ze ako dezert si mozes dat nesladenu palacinku s ovocim alebo tvarohom a nesladenou slahackou, este som neskusala

Ked to zhrniem, odopriet si na tych par tyzdnov (mesiacov) sladke je to najmenej, co mozeme urobit a ja si myslim, ze to za to stoji. Treba vydrzat 😉

autor
24. máj 2023

No napíšem tak v bodoch čo ma zaujíma. Mam si meriať od zajtra dva dni a podla hodnôt sa uvidí ako budem ďalej pokračovať. Tak povedala doktorka že sa 2hod po jedle musím zmestiť do hodnoty 6,7 a ráno na lačno do 5,3, ak nie tak teda pokračujem v meraní naďalej.

1. Pochopila som že všetko sladké treba vyradiť. No pijem iba čistú vodu (vraj ani nápoje čo sú označené ako bez cukru nesmiem ). Taktiež chápem že menej pečiva a príloh lebo to sú sacharidy a teda cukry. No nepríde mi to úplne ako klasická diéta. Nesmiem vraj ani napr. Proteínove pudingy ktoré sa pri chudnuti a cvičení bežne jedia (to som.dnes vyskúšala dať si a po 2hod odmerať cukor. Výsledok bol 3,4. Nechápem teda prečo sa to aj tak nesmie keď mám ten cukor dobrý). V čom to tak strašne vadí jesť tieto veci pre ľudí čo cvičia a chudnú na tom. Mám meriať ten cukor potom skôr ako 2 hod po jedle ?

2. Ovocie. Prečo tak málo až skoro vôbec? Taktiež práve testujem, za hodinu idem merať po zjedení 1/8 melónu, pol hruške a pol nektarinky. Ak vyjde cukor zase po 2 hod do 6,7 tak je to vporiadku a môžem jesť ovocie naďalej alebo prečo sa to teda nesmie?

3. Myslela som že táto "diéta" je aj o chudnuti a teda že kto to dodržiava zasadite schudne ale medzi potraviny čo môžem jesť neobmedzene sú aj vajcia, syry, šunky atď. A teda z predošlej diety viem že nestačilo iba dodržiavať príjem sacharidov ale aj tukov a kalórií. Moja predstava je že si teda napr spravím halloumi syr (veľmi kalorický druh syru) a k tomu zeleninu, vajíčko a krajec chlebu. Z hľadiska cukrov je to teda vporiadku ale myslím že takto by som rýchlo presiahla príjem kalórií a začnem priberať ešte viac. Je to tak alebo sa mýlim? Lebo nechápem teda úplne tomu. Myslela som že nesmie byť jedno na úkor druhého ale tu to ide mimo moje chápanie.

4. Zelenina nie je môj kamarát už od detstva, čo s tým keď teraz by mala tvoriť skoro polovicu denného príjmu? Nedokážem jesť niečo čo mi nechutí, skor by to išlo zo mňa von a z dlhodobého hľadiska by som takúto diétu ani nevydržala, jesť to čo mi nechutí.

5. Je možné že mám problém iba s cukrom na lačno a po vyslovene sladkostiach ako čokoláda, sušienky a pod ? Tiež som zjedla dnes naraz viacej sladkého tj. Kinder vajce a asi 5 disko sušienok. Bežne to nejedavam takto veľa ale reku skúsim a po 2 hod merania som to mala zvýšené cca 11 aj kúsok. Nepamätám si presne. Lebo zatiaľ mi to tak vychádza že mi robia problém len sladkosti a na lačno ale nie to ostatné. Aký máte na to názor?
Dúfam že sa tu nájdu ženy v podobnej situácii ako ja s podobným stravovaním. Na Facebooku som čítala v skupinách kde ženy písali práve toto že mali problém so sladkosťami, alebo naopak len Pečivo a prílohy...dúfam že chápete ako to myslím. Samozrejme že je dieťa prvoradé ale chcem si ujasniť tieto veci.

Ak ma napadnú ďalšie otázky tak pridám

Ďakujem každej ktorá mi na toto obšírne odpovie

autor
24. máj 2023

@lelelienka nedá sa mi úplne odpovedať každej ale všetko čítam a chápem a nižšie som dala svoje konkrétne otázky 🙂 len teda tá stránka nefunguje :-/

bluemoon24
24. máj 2023

1. jaké nápoje bez cukru nemuzes? Pokud myslis ty s umelymi sladidly, tak je to proto, ze se vseobecne nedoporucuje konzumovat umele sladidla v tehotenstvi. Nemela bys jist nic, co obsahuje rychle cukry a nesplnuje pravidlo 5/100g cukru - proteinove pudinky jsou doslazovane (+ se pouzivaji umela sladidla, to uz jsem vysvetlila).

2. Ovoce - ovoce obsahuje rychle cukry, tzn. ze velmi rychle stoupne hodnota glykemie a tvoje dite (ne ty, ale dite!) musi vyprodukovat inzulin, aby hodnotu snizilo, stejne to funguje s vsemi rychlymi cukry (sladkosti),proto je u ovoce omezeni gramu - u povolenych potravin je nejvyssi hodnota glykemie hodinu od zacatku jidla (proto tady mas merit), napr. cokolada ma vrchol glykemie mnohem drive, proto po hodine uz jsou normalni hodnoty, ale to neznamena, ze to neuskodilo predtim. Jenom tak pomimo spravne je mereni na lacno a pak hodinu od prvniho sousta, kde je povolena hodnota do 7,8mmol/l.

3. tvojim cilem neni hubnuti, proto jsou tyto potraviny povolene v neomezenem mnozstvi. V podstate budes drzet nizkosacharidovou dietu. Pokud nechces moc pribirat, muzes si stale pocitat kalorie s tim, ze urcitou cast sacharidu prepocitas na bilkoviny 1g sacharidu = 1g bilkovin, 1g sacharidu = 0,5g tuku (cca) s tim, ze bys nemela byt v deficitu a pridat + 200kcal.

4. Nemas rada veskerou zeleninu? Jez je to, co z toho sneses. Zelenina nemusi tvorit polovinu prijmu.

5. Lacna se ovlivnuje nejhure - je to odrazem celeho jidelnicku + spane, stres, atd. Mas problem s rychlymi cukry. Je velka sance, ze jak budes pokracovat v tehotenstvi, hodnoty se budou zhorsovat. Ja uz jsem napr. na konci nemohla zadne pecivo.

Je to vlastne jednoduche - porusujes dietu, prijimas rychle cukry - tvoje dite musi produkovat inzulin, ktery tvoje slinivka nevytvori - dite ma vetsi hmotnost pri narozeni (dostava se mu do obehu velke mnozstvi cukru) + po porodu ma zachvaty hypoglykemie (je zvykle na vysoky prijem cukru a najednou ho nema, chybi mu, musi byt dokrmovane glukozou, jinak upadne do soku). Pri nedodrzovani diety muze dojit k poskozeni, az umrti plodu. Ja jsem dietu drzela fakt prisne, nechtela jsem riskovat, moje spolubydlici v nemocnici ji az tak moc neresila a jeji holcicka se neustale trepala. Tehdy jsem byla fakt stastna, ze jsem to vydrzela a muj syn nemel absolutne problem.

Dieta je narocna, drzim pesti!

lelelienka
24. máj 2023

ach ano vidim, vcera som na nej bola tak neviem co sa stalo, asi nejaky vypadok, skoda 🤷‍♀️
Este par mojich postrehov k otazkam:
1.Co sa tyka napojov, voda je naozaj najlepsia. Ale ja pijem takmer vylucne vodu, tak to sa mi hovori, ja viem 😉
Co sa tyka merania, ja si mam merat 1,5h po jedle, nie 2h (a vsade tiez citam 1,5h tak neviem mozno ma tvoja diabetologicka iny system?)
Vseobecne mi povedala, ze nezalezi len na tom aby hodnoty pred a po boli ok, ale aj ze ich rozdiel by mal byt do 1,5. Cize aj ked si namerias pred jedlom vymyslim si 4,7 a po jedle 6,7 si sice s jednotlivymi hodnotami v norme, ale nie je dobry taky velky rozdiel, chapes.
3 toto je ale uplne ina dieta ako redukcna, netreba si to mylit, tu nemusis vobec schudnut ked ju budes drzat a teda v tehu by si ani nemala. Mozes si dopriat nesladke jedla kolko chces (vramci normy) napr. syry, vajicka, ale tu zase pozor na cholesterol, ale to mi povedala ze skoro vsetky tehotne ho maju vyssi. Len si ho prilis nezvysovat este takto.
4. Zelenina je velmi prospesna a niektore druhy mozes jest do lubovole, je super na snacky medzi hlavnymi jedlami aj ako prilohy. Tym sa vyhnes nechcenym sacharidom. Skus najst aspon nejaky druh, ktory ti chuti, urcite aspon nieco zjes.
5. odsleduj si co ti robi zle, ale pozor cukor 11 je uz velmi vysoky, ja by som tieto testy nerobila prilis casto. Naozaj bez toho nevydrzis? To nechcem rypat ani nic, ale ved to nebude navzdy.

amelia89
24. máj 2023

Nebudem ti odpovedat na vsetko lebo
@bluemoon24 to vysvetlila dokonalo.
Poviem ti len to ze pri jedeni zeleniny,syru a masa proste nepriberies. Pri jedeni komplexnych sacharidov nepriberies,v podstate vsetky cukrovkove zeny bud schudli alebo ostali na vahe stat aj naoriek rastucemu plodu. Mozes napr mattoni essence citron-/malina- ta neobsahuje cukor ani umele sladidla.

A k tomu poslednu “testu” proste nerozumies tomu. Tu nejde o nejake cislo na glukomere- o toto mi preslo o toto mi nepreslo. Ty nemas neustaly merač,nevies ako ti ten cukor skace preto je tak dolezite to dodrziavat prisne. Nemozes si dat nieco z coho ti vyskoci cukor na 11 to je sialene - to som nemala a k po vypiti glukozy.

Toto vobec nie je hejt- ved je to na tebe ale precitaj si prosim o tom, na dieta to moze mat fakt vela neziaducich ucinkov a je uplne jedno co ti pise glukomer po 2 h zjedenia kinder cokolady. Ty si zodpovedna za to babo nikto iny,to je proste materstvo=obeta,chces len to najlepsie a vykasles sa na par mesiacov na debilne sladkosti.

autor
25. máj 2023

Precitala som si všetko. Nuž je pravda že naozaj tomu nerozumiem ale akoby som aj mohla keď je to ešte len jeden deň kedy to musím riešiť. Doteraz som sa nikdy o cukrovku nezaujímala. No takže skúsim sa teraz stravovať najlepšie ako viem a uvidím čo mi povie v pondelok doktorka na to

bluemoon24
25. máj 2023

Neboj se, ani ja jsem nic nevedela o GDM. Kdyby jsem se spolehala jen na rady diabetologicky, nevim, jak bych dopadla. Vis, vetsina diabetologu nerozlisuje mezi klasickym diabetem a GDM - a to je chyba, protoze pristup je uplne jiny. Tady totiz hraje roli to dite, ktere si odskace vsechny matciny preslapy. Sleduj ten web, tehotenskacukrovka.cz - z nejakeho duvodu ma casto vypadky, brzy bude opet dostupny. Pak je jeste knizka - “To prave jidlo pri tehotenske cukrovce” kdybys mela zajem a pak ig profil mama_s_cukrovkou - tam najde super tipy na recepty. Snaz se co nejvice to pujde a uvidis, ze za mesic uz budes mit absolutni prehled.

autor
25. máj 2023

@bluemoon24 ďakujem veľmi pekne pozriem si tie stránky. No chcem sa ešte spýtať takú maličkosť, môže ranný cukor nalačno ovplyvniť čistá voda ? Totiž oba razy keď som išla na test a potom aj včera u doktorky som mala cukor 5,3 a 5,4 ale keď som si odmerala dnes ráno doma tak hodnota bola 4,4. No mama mi povedala že či náhodou pitie tej vody nemôže sa zvýšenie cukru nalačno. Ani ona sa nevyzná do toho ako aj ja

asdfka
25. máj 2023

Ahoj, ja som mala tehot.cukrovku, teda podla ich testov. Vyslo mi len mierne zvysene 8,2. Pred rokom by som nemala ziadnu cukrovku, nakolko norma bola 8,5. A podla noriem v zahranici ani teraz 🙂.
Ziadnu dietu som nedodrziavala. Aj ked diabetolog mi to odporucal. Merania som mala v norme, dokonca aj ked som sa prezrala sladkeho, co bolo dost casto 🙂. Pred 7 tyzdnami som rodila, dieta je v poriadku, mne robili po porode merania a mala som este pod normu 🙂.

autor
25. máj 2023

@asdfka ahoj ďakujem aj za tvoju skúsenosť. Ja si myslím že tiež nastala nejaká chyba ale uvidíme čo mi povedia ďalej🙂 je super vedieť že nie je to až taká katastrofa .chápem že niekto má tú cukrovku naozaj zlú a tak sa k tomu aj stavia veľmi zodpovedne ale nedá sa to takto hádzať všetkých do jedného vreca. Ale trochu schudnúť by mi neuškodilo veru

autor
25. máj 2023

A ešte ma napadlo ze keď pôjdem do obchodu tak čo mám sledovať na tom zložení na zadnej strane ? Tam kde sú tuky, cukry, bielkoviny a pod. Vypísané

amelia89
25. máj 2023

Vyrobok v obchode musi splnovat podmienku ze 1. neobsahuje ziadny typ pridaneho cukru (trstinovy,med,dextroza,fruktoza,vsetky typy cukru- treba si to nastudovat)
2. z celkoveho mnozstva sacharidov v nutricnej tabulke moze obsahovat max 5g/100g

Cista voda hodnotu cukru neovplyvnije nijako.

bluemoon24
25. máj 2023

Voda spis snizi hladinu cukru, zvyseni neni moc pravdepodobne. Idealne by jsi nemela kupovat nic, kde je ve slozeni cukr a kontrolovat tabulku, aby cukry (ne sacharidy!) byly max 5g (je ti vetsinou napsane “z toho cukry”). Bilkoviny, tuky a vlakninu nekontrolujes nijak. Vlaknina podporuje vstrebavani cukru, tak je dobre, kdyz ji obsahuje kazde jidlo, ale zase nadyma trochu, tak opatrne.

autor
25. máj 2023

@amelia89 tak schválne som išla do chladničky a našla som tam tento jogurt . Takže ak to správne chápem, to že má 4g/100g cukru je super ale aj tak nie je vhodný lebo obsahuje erythritol, sukralosa a acesulfam ?

lelelienka
25. máj 2023

Ako tak citam, som rada, ze som sa dostala prave k mojej diabetologicke, lebo v podstate vsetko co pisem v komentaroch, mi povedala na prvej navsteve ambulancie (zatial som tam bola len raz) a to naozaj podrobne, vratane toho preco je to kvoli babatku take dolezite. Dostala som tiez hned tabulky potravin v takej mini knizocke. A zdoraznila aj iny pristup k tehu cukrovke ako k tej beznej, ovela prisnejsi. Bola som tam dost dlho, ale vidim ake dolezite je natrafit na takeho zodpovedneho lekara. Ja keby ma to nezaujimalo samu, tak nemusim uz nic inde studovat, vsetko potrebne som sa dozvedela 😉

A este zdoraznim, ze ma upozornila, ze aj s pociatocnymi “len hranicnymi” hodnotami sa to moze postupom tehotenstva zhorsovat (nemusi) co by si inak nezistila bez dosledneho merania. A zeny s tehu cukrovkou maju vyssie riziko, ze sa im nasledne vyvinie aj klasicka, takze opatrnost je na mieste.
Vravela dokonca, ze nabeh na tehu cukrovku moze byt tiez dedicny a nech sa nenechame oklamat tym, ze nase mamy ju napriklad nemali - lebo vtedy sa ani nerobili standardne testy takze to nevedia. A vraj by sa tym dalo spatne vysvetlit mnoho pripadov velkych babatiek a tazsich priebehov novorodeneckej zltacky.
A na druhej strane mi este povedala, kedze cukrovka je casto dedicna, ze v pripade zistenia tehu cukrovky nie je na skodu povedat ostatnym clenom rodiny, aby si vramci prevencie dali pomerat cukor lebo mozu cukrovku mat, len o tom este nevedia.

bluemoon24
25. máj 2023

Acesulfam, erythritol a sukralosa jsou umele sladidla - ty se v tehotenstvi nedoporucuji vseobecne.

bluemoon24
25. máj 2023

@lelelienka gratuluju! Natrefit na takovou diabetologicku je fakt pecka.

amelia89
25. máj 2023

presne tak, je nevhodny kvoli umelym sladidlam - tie mozu mat skodlivy ucinok. Jogurt len biely s ovocim a orieskami,cistym orieskovym maslom (napr nutspread ma mnam orieskove masla!)

amelia89
25. máj 2023

@lelelienka uzasne. ja som mala rovnaku diabetologicku a som taka rada…Naozaj to nie je sranda ani pre-diabetes,mna teraz po roku caka opat zatazovy test a verim ze bude vsetko ok.
Ja tak milujem sladke, ja bez toho neviem zit,ale v tom tehu som to fakt dala,zakazdym ked som si chcela
nieco dat som mala strasne vycitky svedomia takze som si zase len vyslahala slahacku a spravila palacinku 😂
Od 27tt ked mi zistili cukrovku som uz dokonca tehu nepribrala nic,mala som aj super porod,bola som fyzicky velmi fit. Skoda len ze pri 2 malych detoch a nedostatku spanku som s tym uz potom nedokazala pokracovat lebo energia na bode 0, ale raz by som sa kludne vratila k tomu stravovaniu, lebo malo to fakt zdravotne benefity pre mna

daffynko
26. máj 2023

Ahoj ties mam tehu cukrovku moj diabetolog ma asi 80 a nakazal mi merat si na rano len na hladno a vraj hodnota moze byt do 8 co je velmi vela tak som nasla stranku na fb kde som si nasla hodnoty ktorych sa drzim vyradila som uplne sladkosti sladke vody povedala by som ze aj ovocie malokedy si dám ale ties tomu velmi nerozumiem a to uz citam okolo toho 3 tyzdne princip rozumiem ale vraj su potraviny ktore su vhodne a nevhodne dokonca aj koreniny su niektore nevhodne no zial moj stav zdravotny je taky ze ma boli kazdy krok a muz je stale v praci tak mi nema kto chodit do obchodu a čítat vsetko zloženie plus aj naša momentalna finančna situacia mi nedovolí kupovat velmi drahe potraviny svoje dieta milujem a spravila by som pre neho čokolvek snažím sa jest viac zeleniny chude meso kuracie večsinou čierny chlieb celozrnny šunku vajcia ale varim klasicku ryžu na klasicom oleji alebo normalne grilovane stehna s klasickym lacným korenim no poviem ti že hladujem som nonstop hladná schudla som uz 5 kíl moje babetko je večsie od začiatku ale aj ja a muž sme dosť velký 😄 fakt sa snažím čo viem dodržím a jem podstatne menej a to sladkosti milujem fakt dokazala som zjest aj 3 horalky na raz alebo celu čokoladu som uz v 32tt a verim ze babetko bude zdravé 😙 robim pre neho maximum čo môžem 😔

amelia89
26. máj 2023

@daffynko rano nalačno do 8. no dobre to je pomaly na nahlasenie 🥲 robis co mozes a to je dolezite. ryzu a maso jest mozes,neviem co konkretne obsahuje to korenie ale tak snazis sa a to je podstatne. vela zdravia