Stŕpnuté ruky a nehybné prsty - karpálny tunel
Ahojte, som v 34.tom tyzdni s dvojickami a z nicoho nic mi cela lava ruka od ramena strpla tak, ze si necitim prsty na ruke, alebo len neprijemne mravcenie. Prava ruka je na tom podobne... volala som neurologovi, vraj je to syndrom karpalneho tunela a v tehotenstve sa s tym nic neda. Skusila som vsetko, co mi radil - ladove obklady, octan hlinity, cvicit s rukami, ale absolutne to nepomaha. Mam pocit, ze sa do konca tehu zblaznim... uz neudrzim v ruke ani knizku...poradte prosim ak viete!!! 😝
@elviska666 vdaka, tak noc bola celkom ok, co sa ruk tyka, ale brucho mi nedovolilo spat na pravom boku.. ruky stale trpnu, snazim sa na to zvykat, ale je to na maslu...
@amelia17 tiez sa budis pri kazdom otoceni na druhy bok? 😒 ja som mala celkom fajn spanok,,,spala som od 2:00 asi do 7:00...len 2x som bola cikat a par krat som si pomasirovala ruky...tak silnejsie zacali az rano trpnut,tak som vstala na ranajky.a potom som si este pospala asi 2 hodinky s manzelom po nocnej 😀
@karmelka77 a preco malicky netrpnu?no je to zaujimave s tou stitnou zlazou...aj ja mam pocas tehotenstva znizenu funkciu...ale neberiem lieky,zatial mi vraj netrebalo,len som chodila na kontrolne odbery....no posledne 2 mesiace som nebola,dalsi odber mam az 5.januara...a do vtedy neviem ci aj neporodim,tak dufam,ze sa mi nejak vyrazne nezhorsila ta stitna zlaza...inak sa mi aj dost potia ruky 😒
@elviska666 potenie ruk suvisi so stitnou zlazou... zvacsa, ked je hyperfunkcia... tak by som si tipla, ze mas mozno aj silnejsiu davku liekov ako potrebujes... asi to treba skontrolovat...
@amelia17 praveze lieky neberiem ziadne...netrebalo mi zatial predpisovat.no tak som zvedava,co mi povedia na kontrole,dufam,ze to nebude nic vazne...
@amelia17 ahojky, ja som na tom bola hrozne od pôrodu. Kojila som, ale už som v noci plakávala od bolesti. Chvalabohu, že som lenivá, lebo ak by som nebola, prisahám, že som mala chuť vyjsť von a tú ruku si normálne odťať, aby som sa tej bolesti zbavila. Najhoršie to bolo večer a v noci ani nehovorím. Ráno som mala také meravé prsty, že som necítila ako malému natieram riťku. Pravá ruka - a ja som praváčka. Keď som varila, tak som necítila, či idem vareškou po spodku hrnca ... bola som zúfalá. Doktor mi povedal, že B-komplex, lenže som sa bála, že budem z B ako skriňa dvojdverová a predstav si v lekárni mi odporučili iba zložku vitamínu B thiamin
http://www.docsimon.sk/tovar/thiamin-leciva-tbl...
Neuverila by som keby som to nezažila, dala som si dve tabletky a mám doteraz - to je už pol roka pokoj ... možno dočasne, ale to čo som si prežila bolo hrozné a toto mi zabralo po dvoch tabletkách... vyskúšaj 😉 a daj vedieť 🙂
@amelia17
@elviska666 ja mam taku jedni pani doktorku ktora ma 80 rokov stara dobra neurologicka a aj znama, a ked som jej volala ked mi zacali trpnut ruky ze co sa deje tak prva jej otazka bola ci aj malicky mi trpnu...potom mi ukazala taku schemu nervovych zakonceni v ruke a tam bolo vidiet ze nervy ktore opuchaju v rukach nemaju prave v malicku zakoncenie, aspon tak som to pochopila ja, lebo presne ako mi hovorila kazdy prst som mala inak strpnuty...takze podla toho sa vie ze ide o karpalny tunel...takisto odhalila aj moznu pricinu v stitnej zlaze, ze vtedy ak je problem so stitnou zlazou je aj s tymto...suvisi to nejak s hormonmi...neviem to odborne napisat nie som lekar, ale existuju nejake studie o tejto suvisilosti a malo doktorov o tom vie...ale nieco na tom bude ako vidite obidve mate problemy so stitnou zlazou aj trpnutim a bolesti ruk...u mna to bolo tak ze polovicu tehotenstva strasne krce a trpnutia a po porode ked som schudla behom 2 tyzdnov 17 kg. tak ma poslali na odbery a potvrdila sa porucha stitnej zlazy o ktorej sa dovtedy ani len netusilo...aj napriek mojim bojom s celzivotnou nadvahou co je paradox🙂) skoda ze ubytok vahy nepokracoval🙂)) no a po nejakych dvoch mesiacoch sa mi stitna zlaza dala sama dokopy a pomaly ustupovali aj bolesti...mala som nejaky rok pokoj a teraz to zas zacina, aj ked trochu ale obcas sa v noci zobudim na to ze musim spustit ruky z postele, bola som na kontrole u endokrinologicky a potvrdilo sa ze mam nieco s protilatkami, ale zatial lieky neberiem, ze sa uvidi ako sa to vyvinie...
joj ale som rada že som vás tu našla...! ani neviete ako!!
už 5 den mi v noci strašne stuhnú ruky - prsty a dlane a mám problém vôbec zavrieť a otvoriť dlaň a hrozne to aj bolí... ako keby som mala klby zatuhnuté a aj mierny - slabučký opuch prstov mám... ale keď to tu tak čítam, vy to máte všetky v neskoršom št. tehotenstva! ja som teraz v 27tt a začalo mi to už teraz, tak neviem...
karamelka77 - ja mám inak tiež dosť vážny problém so št. žlazou, ktorý mi vyskočil len teraz počas tehotenstva a som na tom tak, že porodím a idem pod nôž na lobektomiu... myslíš, že by to mohlo súvisieť aj s tým? hoci kontrolujú mi hladiny hormonov (koli dieťatku) a tie mam zatial v poriadku...že by to malo suvis aj tak???
čo už mňa na tomto mojom rizikovom tehotenstve ešte nepostretne.... už mi vážne rozum zastáva....! 🙄
@mima77 ako som hovorila nie som lekar, tak ti to nemozem potvrdit ani vyvratit, mna viacero lekarov za tuto teoriu vysmialo, ale boli aj taky ktory dali klobuk dole pred mojou neurologickou...ale jedna vec je ista ak sa da porozpravaj sa so svojim lekarom pripadne zajdi aj inde, viem ze tu http://www.nedu.sk/ su na to najvacsi odbornici, znamu tak zachranili pred vyoperovanim stitnej zlazy...vies pocas tehotenstva sa naozaj moze z nicoho nic zjavit problem...lekari to chcu hned riesit operativne, ale velakrat sa to samo alebo pomocou vhodnej liecby urpavi po porode...isla by so mna tvojom mieste este do tej lubochne a tam ti povedia co dalej...ten karpalny tunel moze a nemusi suvisiet so stitnou zlazou...ale vidim ze je nas tu viac🙂)) inak 27 tt. bud rada, u mna to bolo od 20 tt...na zblaznenie...:((
@karmelka77 jasom takisto nikdy problem so stitnou zlazou nemala....az v tehotenstve...aj to ani problemom nemozem nazvat,lebo nemam ziadne tazkosti a zistili mi to len vdaka odberom.
@mima77 myslim, ze si mozeme potriast rukami (aj ked to asi nebudeme ani jedna citit, cha cha...), ja som tiez rozcarovana, co vsetko ma postretlo -najprv hyperstimulak s vodou v bruchu, potom velka zrazanlivost, potom super malo zeleza, velmi skoro cukrovka, o krcovych zilach a bolestiach chrbta ani nehovoriac, nafukovanie, a teraz sa pridali aj ruky... ale este stale si myslim, ze moze prist aj horsie, tak si navravam, ze som na tom dobre... nuz robia to asi aj tie dvojicky... keby som mala jedno, mozno by bola polovica starosti fuc, kazdopadne sa drz
@karmelka77 myslim, ze tvoja doktorka hovori spravne, je zname, ze ten nerv "medialis" inervuje 3 prsty - palec, ukazovak, prostrednik a polovicku prstenika.... v tehotenstve je karpalny tunel sposobeny opuchmi, ktorych pricinou su hormony, takze samozrejme ma na ne vplyv aj stitna zlaza... apropo, v tehotenstve sa babam takym, ktore maju sklon k hypofunkcii zacina objavovat potreba doplnat tie chybajuce hormony... a tym, ktore maju hyperfunkciu ju zase musia krotit, co je omnoho zavaznejsi stav, lebo je riskantny pre mamu aj dieta... nuz drzte sa vsekty!!!! p.s. keby ste vedeli, ze ako tukam do kompu, necitim skoro ziaden prst, resp. iba mravcenie, je to strasne nechutneeeee 😖
@amelia17 tak super vidim ze si to uz nastudovala🙂)) vidis a vies ako na mna niektory lekari pozerali?? hlavne endokrinologicka nechapala suvislost ked som sa jej teraz stazovala ze mi zas zacinaju trpnut ruky..ale tak co uz casom sa naucia🙂)) planujem druhe babo nie sice teraz hned, ale som zvedava co bude dalej...ci sa to zopakuje, len dufam ze nie, aj ked mne ten octan pomohol velmi...ale druhy krat to uz nemusi...:(( takze ti drzim palce aby si nasla sposob co ti pomoze a nejak to uz vydrzala🙂)
Velmi dobre viem, co je to trpnutie ruk......veeelmi dobre az tak, ze mi skoro malicky vypadaval z ruk. Preslo to...
Je to sposobene hormonami, ktore sa v tehotenstve a pocas dojcenia vyskytuju v tele zeny. Mala som syndrom karpalneho tunela č.2 , co je uz na operáciu, ale nedoslo k nej. Bola som na mnohych neurologickych vysetreniach.
Vraj mangnezium pomaha,ale mne nepomohlo nic...bohuzial...:☹ proste az ked som prestala kojit, tak to vsetko prestalo.
@amelia17 Prepac, nechcela som, ale vazne som mala s tym problemy. Brala som MAGNE . BOla som na ( a teraz neviem ci EEG ci co to bolo), davali mi vyboje do ruk, mala som hodnoty okolo 5,5, co je na operaciu, ale preslo ma to. zacalo mi to tiez ako tebe, v porodnici som nevedela si s tym rady, nespavala som od bolesti ruk,nevedela som si maleho chytit. Povedz svojmu gynekologovi o tom, nech ti poradia co s tym. Na mna sa tam vykaslali, nebolo to gynekologickeho zamerania, tak som sa trapila s tym sama. Aj sam neurolog potom mi povedal, ze to zvykne dokojenim skoncit - kojila som 8mesiacov, potom to preslo.
Ak o tom vies,ze to mas (ja som sa dozvedela o tejto chorobe az omnoho neskor, ked mal maly 5 mesiacov ), tak sa popytaj svojho lekara, co sa s tym da robit a mozno tomu predides.
Prepac, nechcem ta strasit, a hlavne klud.......urcite najdes riesenie, ak vies, aky to ma priebeh.
@mojalili nuz, ja som sa svojho lekara uz pytala a doslova ma vysmial... vraj je to bezne a ze to do 48 hodin po porode odoznie... ale ako potvrdzuju nazory vsetkych kamaratiek a aj pisateliek tu na MK, vobec to nie je pravda... fakt sa desim presne toho, ze mi nikdo nepomoze... gynekologovia nezvyknu riesit nic ine okrem ich diagnoz...ked som konzultovala po telefone s neurologom, odporucil mi magnezium, Bcko a octanovu mast, vraj sa s tym nic neda robit...
tak dievčatá... idem napísať moju terajšiu skúsenosť od stredy...
bola som u lekárky a tá práve nebola tam, ale sestrička mi poradila, nech si na to kúpim MILGAMMA - to je derivát vitamínu B1 a B12... skúsila som... môžem povedať, že mne to zabralo!! 🙂 môže sa to brať až 4x denne, ja som si dala iba 1-2x denne a napriek tomu mi to pomohlo! už som túto noc nemala žiadne bolesti rúk čo by ma až zobudili zo spánku. ráno sídce ruky - prsty a klby boli trošku stuhnuté, ale v porovnaní s tým čo bolo to bola skôr malina! neviem nakoľko to u koho zaberá, ale mne to teda pomohlo a preto dávam do pozornosti ak jeden z možných bodov prvej pomoci na tento problém...! len ešte chcem povedať, že mne prsty neopúchali - ak aj, tak len veelmi mierne, tak asi to nebolo zadržiavaním vody v tele... dúfam, že mi to bude pomáhať aj ďalej, lebo neviem čo iného by na to mohlo byť ešte dobré...
@mima77 idem to skusit asi aj ja,,lebo uz sa zblaznim....cele dni a noci....a mozme to v pohode v tehotenstve ???aj takto pred porodom?
@amelia17 citala som len Tvoj uvodny prispevok, reakcie nie. Ja som na karpalny tunel trpela od 19, operovana som bola postupne na obe ruky po porode mojho syna, ked ani nemal rok. Celych 5 rokov bolo utrpenim, ale tehu bolo nieco, co sa neda opisat. Nasledne aj kojenie, pretoze som necitila, ci si drzim prsnik, ci hlavicku... 😢 prerevala som noci, mm sa vzdy zobudil a chcel ma zaviest na pohotovost 😲 😀
Nebudem sa rozpisovat, operacie mi neuveritelne pomohli a od doc. Kostala z chirurgie ruky, uznavany odbornik, som sa dozvedela, ze sa da operovat aj v tehu. A zakazuje a upozornuje, ze vs ostatne formy liecby, syndrom nezlepsia, prave naopak, takze ziadne lieky, obstreky a pod. A hlavne neliecit chrbticu, ak le to karpal, co sa da na neurologii zistit jednoduchym testom EMG
A ano, B vit sa pichaju v 2 intervaloch aj po opercii. A hl. treba ist k profikovi, ebo som sa dozvedela, ze uz to robia kadejaki chirurgovia, ortopedi a pod. Ja by som k nim nesla
@evatko ahojky, diky za info... no ja s nejakymi zakrokmi urcite pockam az po porode... pevne verim, ze mi to prejde, aj ked sa desim, ze prave ja by som nemusela byt taky lahky a jednoduchy pripad. Mne trpnu uz obe ruky neuveritelne, snazim sa nevsimat si to, ale je to tazko... Ty si si presla teda riadnym peklom. A povedal ti niekedy doktor ako je mozne, ze sa ti to vyvinulo prave v tehotenstve a nepreslo to?
Mne B vitamin ani magnezium velmi nepomaha. Je mozne, ze ho beriem ale malo, pretoze cakam dvojicky a tie mi ho mozno uberaju...kazdopadne verim, ze do porodu to uz nejak vydrzim. Len nikdy neviem, ci si mam tie ruky nechat v klude alebo nimi cvicit alebo co. Inac moj gynekolog to berie ako uplne beznu vec... vobec nekomentuje tento moj problem.

@luy nuz tak to je strasne...fakt si to neviem predstavit, ze toto budem riesit s dvoma malymi detmi na krku, ci uz rehabilitaciu alebo operaciu...