icon

Ťažká depresia a lieky môžu ublížiť bábätku?

katuscakzms
6. okt 2011

poradte a pomozte: mam znamu ktora trpi tazkou depresiou a stalo sa to ze otehotnela,co aj planovali ale niejako to prislo skor a brala este trojkombinaciu liekov na depresie,brala ich do 5 tyzdna tehotenstva lebo az vtedy to zistila na co jej psychyater povedal aby si dala dietatko zobrat lebo tymi liekmi mohlo dojst k jeho poskodeniu,ma teraz z toho hlavu v smutku ale rozhodla sa ze dietatko si necha pretoze moze a nemusi byt chore,ale teraz ju viac trapi ta neliecena tazka depresia a obava sa ci to nemoze mat tiez niejaky vplyv na babo ked ma taketo zle stavy,musela toztizto vsetky lieky vysadit a prechadza aj abstinencnymi priznakmi,mate niektora s tymto skusenost? moze ta neliecena depresia ublizit babetku?

Strana
z2
feb13
19. okt 2011

@katuscakzms Ahoj, vajicko sa uhniezduje asi 2-3 dni pred vymeskanim menstruacie, teda koncom 4tt a predtym nie je v kontakte s telou matky v takom zmysle, ze neprijima od nej ziadne latky, takze ak tvoja kamoska brala lieky do 5tt tak zrejme sa jedna len o par dni co si mohlo babatko nieco dostat z liekov a aj to len velmi male mnozstvo pretoze tie cievy zabezpecujuce prenos zivin sa vytvaraju postupne, ja netvrdim ze to nemoze mat ziaden negativny vplyv, ale podla mna nemusi to brat tak tragicky. A doporucit potrat na zaklade tohto, sa mi zda neodborne, pretoze sa pocas tehotenstva bezne robia geneticke skriningy aj morfologicky ultrazvuk ktore s najvyssou pravdepodobnostou ukazu ak nieco nie je v poriadku a zvazovat staci az ked sa tam nieco ukaze. Ale pises ze to ma rozhodnute, to je fajn a urcite ju podporujem! 🙂
Co sa tyka liekov na depresiu... vacsina z nich je zalozena na tzv. serotoninovej teorie... takto som sa to ucila aj v skole a takto sa to ucia aj lekari... lenze... pred niekolkymi mesiacmi som citala o tom jednu publikaciu, ktora tvrdi, ze serotoninovu teoriu vymysleli vyrobcovia tychto liekov, ale ziadnym sposobom sa neda dokazat jej pravdivost, pretoze hladinu serotoninu v mozgu sa neda merat a teda neexistuje dokaz ze jeho znizena hladina sposobuje depresiu... a ze vacsina antidepresiv ucinkuje na podobnom principe ako placebo a priblizne ma tato liecba aj rovnaku uspesnost nez liecba placebom (aj placebo realne zlepsi stav urcitemu percentilu pacientov!). Dokazom toho je, ze mnozstvo pacientov sa lieci na depresiu cely zivot a niektory sa nikdy nevyliecia aj ked nesutale papaju lieky, predsa keby mali malo serotoninu a ten sa doplni liekmi tak by boli vylieceni. Tieto tvrdenia sa este nepresadili do ucebnic pre medikov ani do verejnej mienky, ani sa tak lahko nepresadia pretoze farmaceuticka priemysel ma v antidepresivach obrovsky biznis takze maju v zaujme aby to lekari predpisovali a pacienti tomu verili. Ale ja verim, ze tie lieky na depresiu nepomahaju, mozno zmenia alebo zamaskuju niektore priznaky ale zasadne ju nevyliecia, depresia nema organicky povod ale psychicky a preto ju treba liecit psychoterapiou a nie liekmi. Takze kludne mozes ukludnit kamosku, ze jej vobec neublizi ak nebude brat tie lieky (po zvladnuti abstinencnych priznakov) a nemusi sa bat ze sa jej rapidne zhorsi depresia. Ja si myslim ze psychika v tomto pripade vela urobi, ak bude neustale mysliet na to ze co ked sa jej zhorsi stav kvoli vynechaniu liekov a bude kvoli tomu panikarit tak sa jej stav urcite aj zhorsi... a ked bude sebaista ze bude v poriadku aj bez tych liekov a bude sa na to pozerat optimisticky a zaroven sa tesit zo (zdraveho) babatka, tak sa bude aj drzat.

sisinka8
6. mar 2012

ahojte!ja som baral pred tehu AD 6rokov!po pozitivnom teste som ihned vysadila moja lekarka povedala ze prve3mesiace urcite nic nebrat.teraz je mi dobre neberiem nic. 😉 bolo to tazke ale da sa....a musim poznamenat bola som normalizovana ked som otehotnela(nemala som aktivnu depresiu)po porode znova nasadime AD aj ako prevencia.budem rodit s planovanou sekciou,kojit nebudem.

Strana
z2