Tehotenská cukrovka a riziko cukrovky u detí
Ak ste mali tehotenskú cukrovku bolo dieťa po porode ok?
A čo s odstupom času majú vaše deti cukrovku 1 alebo 2?
Deti su okej, po porode sa picha glukoza, len mne cukrovka ostala....😒😒😒
Z môjho blízkého okolia 2 Kamarátky mali "iba" tehu cukrovku, 2 boli diabeticky 1. typu a v tehotenstve boli kompenzovane, všetky majú deti zdravé. Neboj sa, budete ok 😘
nie, tehotenska cukrovka sa viaze na matku
Dnes sa vie, ze az si mala ivf, tak mas vysoku pravdepodobnost mat tehotensku cukrovku.
@oslo1 prečo to tak je
Deti su okej, po porode sa picha glukoza, len mne cukrovka ostala....😒😒😒
@vevesh čiže deti nemaju cukrovku ani po porode nemali problém
Z môjho blízkého okolia 2 Kamarátky mali "iba" tehu cukrovku, 2 boli diabeticky 1. typu a v tehotenstve boli kompenzovane, všetky majú deti zdravé. Neboj sa, budete ok 😘
@miriamzba čiže deti nemali po porode problém a ani teraz po čase nie sú diabetici ?
Mala som tehu cukrovku. Mam 2 deti, po pôrode žiadny problém, ani teraz po rokoch
Nie, deti nemali problem s cukrovkou. Jedno dieta chudlo este v bruchu vdaka inzulinu, ale to vyriesil skorsi porod v 37tt. Druhe absolutne ziadny problem (ale zase cukrovku mi ani nesledovali, i ked som ju mala, lebo som bola hospitalizovana kvoli inemu problemu nesuvisiacemu s cukrovkou)🫣.
Ano, boli bezproblémové bábätka a aj teraz, rozpatie veku tých deti je 3-10 rokov, spolu 9deti, sú všetky v poriadku, ani jedno nema diabetes
Cukrovka 2. Typu je svina dedicna - teda tu predispoziciu babatku predavas, zial. Zeny co mali tehotensku cukrovku maju ovela vyssiu sancu, ze neskor im bude diagnostikovana cukrovka 2.typu. najma napriklad ak neschudli a maju nadvahu, nemaju pohyb alebo sa vratili k starim stravovacim navykom, teda si casto dopraju cukrovy rausch. No a deti cukrovkarov maju vyssiu sancu na toto ochorenie ako deti necukrovkarov. Sama mam rodicov diabetikov a aj gestacny diabetes s nasledkami.
ALE!
Cukrovku 2 typu a jej nastup mozes drzat pod kontrolou - napriklad pohyb, vyvazena dieta obmedzujuca sacharidy a nizsia zdrava vaha je sposob, ako sa cukrovke uspesne vyhybat.
Teda - ked sa babatko narodi, nebude mat cukrovku po mame. Ale je na rodicoch, aby ho viedli k zdravemu zivotnemu stylu a cukrovka sa nemusi dostavit.
Cukrovka 1. typu funguje inak ako 2.typu, tiez tam funguje geneticka predispozicia nejakym sposobom, ale u rodicov s cukrovkou 1. typu. Teda nie je ziadna vedecky potvrdena suvislost zatial medzi tehotenskou cukrovkou a cukrovkou 1. typu u deti co ja viem. Ak sa to vyskytne, skor sa to berie ako nahoda.
Ja som tiež mala gestacny diabetes, po pôrode ôk.. syn tiez ôk...

nie, tehotenska cukrovka sa viaze na matku
Dnes sa vie, ze az si mala ivf, tak mas vysoku pravdepodobnost mat tehotensku cukrovku.