Tehotenská cukrovka a veľký plod
Tie, ktoré ste mali vyšší cukor v tehotenstve:
1. Koľko ste dokopy pribrali?
2. Kedy ste porodili a ako?
3. Aký bol pôrod a aké veľké bábätko?
Ja som mala hraničnú hodnotu,bola som sledovaná ,stravu som mala upravenú
1.prve tehu 25,druhe-33
2.sekcia39tt
3.4040g a 52cm,3900g a 50cm
1.9kg
2.39+3 prirodzene
3. perfektny a 3450g
nalacno v norme 4.1, po hodine 10.9 - ta bola nad limit ktory je do 10
Cukrovku som zvladla na diete bez inzulinu 🙂
10,3
Ale pytas sa tych co mali vyssiu hodnotu na ogtt alebo pocas celeho tehotenstva? Lebo ja som mala sice vyssiu na ogtt po 2 hodinach 11,1 tusim, ale inak som nemala nikdy vysoky cukor ani po jedle a jedla som normalne bez diety.
Ja som mala hlavne ráno vysoký cukor, pichala som si ku koncu veľké dávky inzulínu. Dokopy som pribrala 6kg, malý bol vyvolavany presne na 38tt, narodil sa 38+2, 3410gramov
Strasili ma cisárskym a veľkým bábätkom ale nakoniec všetko super dopadlo ❤️
@amelia89 ty si pisala hodnotu po 2 hodine, tu si mala velmi vysoku. ja som si merala cukor, vzdy bol dobry, aj pred aj po, dieta ok, ja ok, som zdravotnik… mala som od diabetologicky “suspektny GDM”, keby sme nemali v rodine DM II. typu, tak by som nemusela ani nahlasovat hodnoty. Moja hodnota po 2 hodinach bola vyslovene len hranicna.
@anavixy Aj tá nalačno hodnota ma celkom zaujíma, lebo niekde v zahraničí pri normálnych hodnotách nalačno žiaden glukózový test žena nepodstupuje ani. Ale tak celkovo ma zaujímajú ženy s rizikom veľkého plodu a ako to dopadlo nakoniec.
Myslela som tak, ze ci take co im vysiel ogtt pozitivny ale potom hodnoty mali v norme vzdy (nalacno, po jedle, po sladkom) alebo take co aj potom mali zvysene hodnoty. Pretoze z jedneho ogtt sa toho clovek tak ci tak vela nedozvie, moze byt skresleny, vysledky by mali byt potvrdene.
No ano, tu sa ogtt robia pausalne vsetkym (da sa odmietnut), aj ked pociatocna hodnota bola v norme. Aj tie tabulky sa u roznych lekarov trosku lisia a tiez niekomu robi ogtt gynekolog, niekomu rovno diabetolog a este je rodziel ci sa odobera vzorka z prsta alebo zo zily, malo by sa zo zily.
Ked ma matka GDM, u dietata po narodeni sa sleduje hodnota glykemie 48 hodin v intervaloch (1,3,6,12,24,36 a 48 hod po narodeni), u matky sa tiez sleduje nalacno rano (mozno niekde aj viackrat). Ako vidis z komentarov, nie vzdy musia byt deti velke, ani narast vahy nemusi byt velky, je to o zivotosprave z velkej miery. Zazila som mamicky co porodili bez nastrihu 4,5kg deti, zazila som aj 5,5 kg dieta matky s GDM, to slo per sc. A nie vzdy mali matky velkych deti GDM.
3 sekcie... 4300g/53cm, 5430g/58cm a tretieho už na inzulíne a prísnej diete 3600g/54cm. Diabetes pretrval, tak teraz som dia 2typu na inz. pumpe.
1. Nepribrala som vobec nic, mala som este o 3 kg menej ako pred tehu, po porode o 16 kg menej
2. Porod v ukoncenom 38tt prirodzene
3 maly mal 3790g a 53cm, porod v pohode
@anavixy Asi ma zaujíma každý prípad. Mám hraničnú hodnotu nalačno, test som nikdy nerobila, žiadne iné problémy nemám a nechcem skončiť cisárskym, tak aby ma nevystrašili, že to inak nepôjde. Chcela by som rodiť prirodzene, tak ma zaujíma, ako dopadli iné ženy.
@reluska A tie sekcie boli kvôli veľkému plodu alebo tam bol iný dôvod?
prvú som rodila klasicky, ale po 6h bola už v ohrození , preto akútna sekcia, druhý bol veľlký na normálny pôrod a po 3 sekciách a s diabetom som pri 3 nemala na výber
1. 9kg
2. 39 tt, akutni CS pro nepostupujici porod (nesouviselo s cukrovkou)
3. Porod nic moc 😅 3520g
No veď to sa ti snažím povedať, že to že máš (asi) GDM neznamená automaticky sekciu, ani to, že budeš mať 5 kilové dieťa. Pracujem v pôrodnici.
Bola som 2 x tehotná po 40, dva krát som mala cukrovku.
1-zhruba 13 kg v každom tehotenstve
2-prve som prenášala 7.dní, porodila na 8.-my. druhé 5.ty deň po termíne. Oba pôrody prirodzené, bez Epi, nástrihu. Prvý asi 15 hodín, druhý ani 3.
3-porod ničím zvláštny. Deti mali hmotnosť 3600, 3550, dĺžku 50 a 49 cm, hlavičky obaja 35 cm.
Tak ja som nemohla ani z jablka odhryznut co mi hned vyskocil. Merala som, cele tehu striktná strava. Pribrala som 6kg,malicka narodena v 38tt s 2500g. Porod trval asi 20min,rychlovka 🙂
Hraničné hodnoty ráno,
+10kg
38+5tt
Klasický pôrod
2660gramov
V zahraničí,prísna dieta,hrozili mi veľkým bábom a po pôrode mi dr vravela,že som to s tou diétou nemala tak preháňať,lebo sa mi bábo narodilo chudučké
Pribrala som dokopy 20 kg..predpôrodná váha 43kg 🙊 hodnotu si už naozaj nepamätám sú to už 4 roky ale chodila som aj na diabetologiu ale nebola to nejaká extra katastrofa .malá sa narodila 41tt a vážila 4370g,rodila som prirodzene bez epi a bez problému 🙂

1. 8 kg cele tehotenstvo som pregrcala
2.vyvolavackou 4 dni pred terminom
3.3290 g 51 cm dievcatko (syn 1. 3060 a 47 cm bez cukrovky, 3.dcera bez cukrovky 3180 g a 46 cm )