Tehotenstvo a štítna žľaza
Ahoj chcem sa opýtať na Váš názor, Vaše skúsenosti s tehotenstvom a štítnou žľazou. Môže to byť problém keď mám chorú šž? Je lepšie si dať vybrať šž alebo nie? poradte...
@campinka7 praveze, ked beres Euthyrox (ten je bez jodu) pocas tehu musis brat budu tehu vitaminy s jodom alebo Jod samostatne doplnkovo (ale denna davka by nemala byt vyssia ako 150 miktogramov) - takze pozor aj na tehu vitaminy, pretoze davka jodu je niekde vyssia a niekde nizsia...
Pridávam aj článok z WIki Modrý koník: https://www.modrykonik.sk/stitna-zlaza-a-tehote...
No mozem povedat len moje skusenosti 🙂 ja sa lieci roky na stytnu berem lieky ked som ostala tehotna zvysili mi lieky zo 75 mg na 125 mg vobec to nieje problem stytna a tehotenstvo 🙂 malu som donosila a porodila s vahov 3666g a 52cm jedine co bolo otravne castejsie som chodila na endokrinologiu a musela som to hlasit pred porodom vnemocnici aby mi dali liekny na stiahnutie maternice poporode aby som nevykrvacala .Vobec to nieje neake obmedzenie stytna pokial chodis pravidelne na kontroli moja dcerka ma teraz vyse 2 rok a lieky berem stale sice 150mg ale pohode 🙂
Ahojte..tak aj ja sa pridam..ja som brala euthyrox50 a kazali mi este skor na endokrynologii,ze ked nahodou niekedy otehotniem,okamzite mam prist.tak som od kontroly od gynekologa isla rovno na endo a tam mi okamzite sestricka dala recept na jod..ten som uzivala spolu s eutyroxom(u toho mi pocas tehu trocha upravili davku)..a jod papam dodnes..este kojim a kazali mi ho jest stale,ked sa rozhodnem skoncit s kojenim,mam ho prestat jest..vysledky mam v poriadku..a je pravda,ze sestricka sa ma vzdy pytala,ze ci jem nejake tehu vitaminy..hovorila som ne,tak mi pisala ten jod..myslim,ze ked mas klasicku hypotyreozu,urcite k eutyroxu treba este dalsi jod..kazdym mesiacom naroky na jod v tvojom organizme stupaju,babo tie hormony potrebuje,aby potom jehoSZ sa vyvinulaa fungovala spravne..ale ked si sledovana a vysledky su ok,tak potom mozno ani neni treba..kazdopadne vsetko konzultuj s endokrynologickou..ja som sa nebala skoro nicoho,len aby bolo babo po tejto stranke v pohode..
Ahojte baby,neviete mi poradit...som v 10tt a z krvnych testov mi vyslo,ze mam nedostatok protilatok stitnej zlazy.Na otazku sestricky ci mam zlu stitnu mi povedala ,ze ta je ok len protilatky mam malo.Neviete co to znamena!?som z toho jelen...gynekolog sa vyjadril ze staci ked pridem o 3tyz.do poradne a povie mi stanovisko 😖
Nedostatok protilatok?skor ich byva vela..s tymto som sa nestretla,neporadim🙂 ale snad sa tu niekto najde..inak myslim,ze ide o to,aku mas hladinu hormonov SZ..teda ci ich nie je malo,vacsinou to je najvacsi problem,ktory ma vplyv na babatko a riesi sa substituciou..prip.aj vysoke hladiny sa musia zasa znizovat..toto viem,ze ma vplyv na plod a sleduje sa..neviem,ci aj protilatky su podstatne pre plod..pre teba hej,ale neviem ako pre baby..ved uvidis,co ti povie..kedy to bolo nieco vazne,co treba hned riesit hlavne koli plodu,gynekolog by urcite zasiahol..neboj,dobre to bude🙂
absolutne si nerob starosti nečitaj diskusie a rady, je tu vela lekarok, ako čitam
stitna zlaza nie je ziaden problem v tehotenstve, existuje viacero druhov hypotyreozy, kazdy z nas je iny, kazda berie inu davku, neber to ako chorobu, uzivas lieky a to je všetko...ostatne nechaj na lekara....
ja niekedy vynecham aj mesiac uzivania tabletky a vysledky som mala etse lepsie ako s nimi....
@lucinkaboz no tym by som sa moc nechvalila.Ja sa na stitnu liecim cely zivot.Sice neboli(vacsinou)ale to neznamena ze treba brat liecbu na lahku vahu.Naopak.Pri neliecenej hypofunkcii hrozi potrat napriklad.Tym ze liecbu vynechavas si sama proti sebe,ale to zistis az vekom 😉
@lucka227 nezistim nič vekom, ja mam stitnu 6 rokov, nejdem sama proti sebe.
Vysledky pri neuživani euthyroxu som mala 4...a to nebol mesiac neuzivania
s uzivanim eutyroxu bol vysledok 5....
s tym sa lekar este nestretol, prepáč,ale rady nepotrebujem....a o vek nejde
@lucka227 a ničim sa nechválim, moja
@lucinkaboz tak mozes hodnotit po 20 rokoch 😉 a s tymi vysledkami to mohla byt nahoda,alebo bolo treba upravit davku. Ked som zacala brat euth.;tiez som to flakala,mudr.mi velmi rychlo vysvetlil kam sa mozem dostat.Stacilo mi vidiet ludi na lieceni 😕 Pozri,nemyslim to v zlom,sama zistis.Stitna riadi cele telo,je velmi dolezita.
@lucka227 určite netreba menit davku, 6 rokov mam stale rovnaku davku...takže hodnotit sa moze za 20 rokov....si myslim ze kazdy je natom inak....
@lucinkaboz skor pri hormonalnych zmenach sa meni liecba.Tehotenstvo,kojenie,prechod atd.Mozes mat 10 rokov rovnaku a za dalsich 5 ti moze zmenit tri krat.Je to ako vravis individualne.
Velmi pekne Vam dakujem za rady 🙂
No žienky, takže s tou mojou TYREOTOXIKÓZOU to dopadlo tak, že počas celého tehotenstva som bola sledovaná, aj gynekológ je na to odborník, prospievali sme krásne, dokonca sme boli vývojovo 5 dní popredu, no cca okolo 27tt sme zistili, že malinká začína vývojovou zaostávať asi o mesiac, nasadil mi anopyrin na zlepšenie prietokov, polepšilo sa to o 2 týždne. No na kontrole v 36tt zistil, že malá vôbec nenarástla. Poslal ma do nemocnice, kde ma odbili, že všetko je ok. Na druhý deň ma tam poslal zase, že to nie je ok. Hospitalizovali ma. Na moje naliehanie mi deň na to spravili potrebné sono a nie stále len pásy. Tam pôrodník ( ktorý vedel o mojej tyreotoxikóze, ostatní nemali šajnu, čo to je) skonštatoval, že gynekológ má pravdu a pokiaľ by som nemala tyreotoxikózu, tak by čakal ešte týždeň. Lenže ž sa mu stalo, že mal pacientku s tyreotoxikózou, čakal 5 dní a dieťatku dovtedy zlyhalo srdiečko, čoho príčinou je toto ochorenie. Takže na druhý deň mi ju vyťahovali. Našťastie mala 2380g a 44cm, nepotrebovala inkubátor. No na 4.deň po naliehaní mojej endokrinologičky jej zistili, že má prenatálnu tyreotoxikózu, takže nasadili lieky Tyrozol a aj na srdiečko Vasocardin, keďže tyreotoxikóza spôsobuje vysoký tep. Pravdepodobnosť, že to dieťa bude mať sú len 1-2%. Chodíme po doktoroch každý týždeň a berieme lieky. Ukľudňujú ma, že do roka z toho vyrastie. No moja endokrinologička, tak ako ma upozornila, že ma čaká ťažký posledný trimester a malinká bude veľmi bojovať, tak ma upozorňuje, že v puberte sa to môže vrátiť v oveľa horšom stave alebo naopak sa môže zmeniť na hypotyreózu. Veľa doktorov veľa vecí zamlčí, alebo jednoducho nie sú Ďaľej školení. Po pôrode som tyrozol vysadila, lebo som kvôli kojeniu prešla na propycil, výsledky sa naozaj strašne zhoršili. Tým stresom o malú , som prišla o mlieko (skončili sme kvôli tepu 220 v nemocnici), takže zase tyrozol a idem na operáciu, celá ŠŽ von.
Tak toľko o mojej diagnóze a tehotenstve s ňou. A to som sa snažila celý čas myslieť pozitívne. Držím všetkým tehuľkám palce, aby mali viac šťastia a tehotenstvo aj materstvo si pekne užili 😀!
@79marry Boze,ani neviem,co na to napisat☹ dufam,ze sa to u vas oboch da coskoro vsetko do poriadku..drzte sa
chcem sa spytat,ze ci ste niektora uzivali euthyrox alebo jodaqua,a ci vam pri uzivani hormonov na stitnu busilo srdce,kedze prvy vedlajsi ucinok je busenie srdca a moja dr vysmiata jak malina,ze no a,potom mi po x rokoch znizila davku lebo uuups mala som ju vyssiu az dvojnasobok,ale ....no uz je to ok,teda neviem,ci moze v teho ak mi chyba cc 15mcg ci ak to pri hypotyreoze sledujeme,ze ci to spravi jod,kedze nikoho a hlavne ju,vobec nikdy netrapilo,ze mi tym znicila srdce,tym,ze mi zacalo busit a mlatit a strasne stavy,ktore ju vobec nezaujimaju,kedze mne ten hormon s je jed o v akej davke sposibuje mlatenie srdca,v zivote mi so srdcom nic bolo, ale odkedy som zacala jest ten blaznivy hormon,tak mi o
o pol roka postupne trieskalo srdce a este som zacala na kardio chodit as tou radikalnou babou sa poradit neda,ona by nahrkala lieky a ze vam to znici srdce,no aaa
co robit teda
@sense no povedala,my lekari a medicina sme sa dohodli,ze budeme liecit nasledky a nie pricinu!!! to je lekar?!! a bolo mi strasne,v
vsetky vedlajsie ucinky v letaku a uplne bolo jedno aku davku som mala,stsle bolo mlatenie srdca,alurat pri nizsej davke menej,ale mne v zivote netrieskalo srdce a odmietam jest nieco,co mi ma o 50 rokov znicit nadobro srdce a nakonuec skoncim n
s dakym strojom na srdci,teraz to riesim jodaqua,len ci to staci neviem
@sense mne busilo na milion percent z toho euthyroxu aj elthyroxu,otrasne stavy horor,cista hruza a ona tava to neriesila,az ked som jej povedala,ze to nejem,skoro skolabovala,ale moze si to jest ona!!!! akurat teraz zeho mam menej a zemi zvysila davku,tak si davam viac jodaqua ale ch em nat istotu,ci je to ok,aby mimi malo dost,ja ten hormon odmietam jest a cele dni zit s nehoraznym trieskanim srdca!!!lenze ktory alternativny endo,kto to bude riesit teraz

@campinka7 záleží, či sa Ti len zväčšila struna, alebo je to aj dôsledok buď hypotyreózy( znížená činnosť ŠŽ, vtedy sa jód myslím môže) alebo hypertyreóza (zvýšená činnosť ŠŽ) vtedy jód netreba. Ja mám tyreotoxikózu a zväčšenú ŠŽ, beriem tyrozol od 4 tt a občas aj euthyrox ak sa mi z nejakého dôvodu zväčšuje, aby mi to euthyrox zastavil, no žiaľ nesmú sa brať spolu počas tehu, tak som kontrolovaná teraz každé 2 týždne. Doktorka povedala, že po pôrode musí ísť celá von, lebo tehu je priaznivé obdobie, kedy je to kľudnejšie, no potom to rozbujnie.
Radšej sa doktora spýtaj, nech si zbytočne nepriťažíš. Viem že v minulosti sa zväčšovala pre nedostatok jódu, no môže byť aj iný dôvod.
Drž sa!