icon

Tehotenstvo a vysoký tlak

16. apr 2025

Dobrý deň prajem,

sú tu mamičky, ktoré sa liečili na vysoký tlak a bolí tehotné? Ako prebiehalo tehotenstvo? Aké lieky ste užívali? Mali ste nejaké komplikácie.

Ďakujem

pl2y
16. apr 2025

Ahoj, ja som bola liecena na vysoký tlak pred a aj počas tehotenstva, teraz som 31tt v druhom tehotenstve, tak kľudne napis do súkromnej správy čo všetko ta zaujima a popíšem..zatiaľ v skratke, komplikácie s tým neboli, akurat iné lieky sa odporúčajú pri plánovaní..prvé bolo plánovane a tak už polroka predtým som presla na dopegyt a v druhom hneď ako som zistila, že som tehotna..jedine chodím často na holter, ale zatiaľ všetko ok a nemenili mi ani dávkovanie..

anonym667
16. apr 2025

Ahoj, ja som mala vysoký tlak ktorý začal len ako syndróm bieleho plášťa že doma som mala krásny tlak ale u doktorov veľakrát aj 150/110 a podobne. Musela som chodiť na interné celkom často niekedy aj každý týždeň, brali odbery, kontrolovali tlak, EKG, od asi 20tt ma dali pre istotu na Dopegyt až do konca. Ja som mala aj tehotenskú cukrovku a to niekedy spôsobuje aj zvýšený tlak čiže mne išiel hore tiež takže zvýšená dávka a ďalšie kontroly. U mňa sa to trošku zvrhlo v tom 36tt kedy už ten tlak sám od seba začal skákať a aj doma bol už vysoký, u gyn som mala kontrolu každý týždeň a presne v tento ma radšej hospitalizovali keďže sa mi zhoršilo videnie, mala som silné závraty a nábeh na preeklampsiu. Na hospitalizácii sa preeklampsia potvrdila a mali mi vyvolávať pôrod no to sme nakoniec nestihli a deň predtým som musela ísť akútne na cisársky. Treba hlavne ku koncu na to dávať pozor ale budeš sledovaná, fakt ten tlak poctivo merať aj doma, zostať kľudná a bude všetko v poriadku. Už som zdravá aj ja aj malý takže držíme palce 😊