Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@teleranka ahoj.ja priamo nehovorila s doktormi,dohodla mi to vsetko teta-lekarka,takze ti neviem poradit,z akeho dovodu bola celkova lepsia.Co sa tyka rekonvalescencie a stave po zakroku,vsetko bolo na 1ku..necelych 24 hod som bola na nohach a spacirovala po izbe,ziadny zachvat,ani nevolnost..bolo to uplne super.
@babulena Ahoj.Ja som tiez pocas prveho tehotenstva uzivala lamictal...Pocas tehotenstva som mala asi tri zachvaty.Syn je nastastie zdravy.Ja som kojila iba dva tyzdne a tiez to nocne vstavanie mi neurobilo dobre.Dostala som zachavty.Nakoniec mi neurolog musel predpisat depakine a lamictal aby som nedostavala zachvaty.A skoncili sme na UM.tiez ma to mrzelo ale museli sme.
@preshibana ty si rodila cisarakom a v celkovej anest?
@lea1333 Ahoj...Nie tehotná som už nebola s Depakine ale s niečim iným. Depakine už mám vysadené už dosť dávno. A verim tým druhým že na tie lieky nadavajú lebo po niekoľkých rokoch brania tých liekou som snimi bojovala dobre povedané. Pretože pokiaľ som ich brala som vážila 85kg a musela som bojovať aby som viac nepribrala asi tak. A teraz už mi ich vysadili tak som schudla za 3 - 4 mesiace a šlo zo mňa dole až 20 kg dole asi tak. Držim Vám prsty aby ste takto nedopadli ako Ja. Majte sa Maťa
@slniecko1311 ja som praveze schudla!ked som brala orfiril 1000 som vazila 72kg a teraz ked beriem depakine vazim 62kg
@lea1333 ano.a bolo to uplne pohodove.preco?
@lea1333 Tak Vy to máte praveže dobre....Ja praveže naopak. Brala som Depakine pribrala som davalo mi to chuť dojedla ale viac a viac. a už som aj nevedela niekedy čo robim. že som mala aj vypadky pamäte mi mamka hovorila. Moja lekárka hovorila že tie tabletky Depakine vraj už odmietli viacere pacientky. A teraz momentálne beriem lieky ako sú Topamax a Keppra. Toto sú moje lieky a tieto už beriem dlho. A musim poklopať veľký záchvat som už nemala dosť dlho asi tak 2 - 3 roky aj dlhšie môže byť. Ale zato ten maličky záchvat mávam. Ale to nič nieje.Vám sa ako darí? Ak sa smiem opýtať samozrejme. a mimochodom Ja som Maťa
@preshibana no lebo mne dr povedal že budem rodiť prirodzene tak sa teším aj neurologicka mi povedala že prirodzene 🙂
@slniecko1311 no tak ja som Miska ja som bez zachvatu 5r a nemám ani malé zachvaty ťuk ťuk ťuk!no nám sa nedarí plodit o babo sme prišli v marci a od vtedy nic!ale verím že rok 2012 bude úspešný
Verim Ti MIška... Ja som bola tehotná ako som Ti hovorila dozvedela som sa 24.oktobra že som tehotná a 16.novembra už som potratila. a zatiaľ ani skúšať nemôžem lebo lekár vravel mám si dať oddych. takže asi tak ale budem sa pokúšať lebo jedna pani tu mi písala ako to vlastne je. Lebo deti by som chcela najmenej dva a ak sa podari tak chcem ich. A Tebe Miška držim palčeky nech sa ti to podarí lebo možno aj Ja niejak september alebo november by som tiež asi chcela skúsiť.
@lea1333 mne neurolog odporucal cisarsky,kvoli mne,aj kvoli malej.A som rada,nemenila by som.
@nikita308 ahoj maličké plánujeme tento rok, tešíme sa. Tieš sa bojím že ked budem raz rodiť pri spontánom pôrode či nedostanem záchvat.... to najviac ☹ . ja som svojumu gyn hovorila že mám epi a hovoril že ked budem tehotná kludne môžem robiť v lídli aj na pokladni .... no neurologička mi povedala že budem musieť byť celé tehotenstvo doma ale hovoril že už mal mamičky s mojou diagnoszou a pekne rodili spontánne. Dufam že ma od prvého mesuaca vypíše gynekolog budem kludne doma a sa nerozčulovať z ludma v práci inak teraz beriem kyselinu listovú jednu ráno... ktovie dokedy sa to berie...
Ahojte kočky. Ja som ako dieťa 11ročná prekonala epi záchvat grand mall,nasadili mi lieky,lebo som mala pozitív. nález na EEG. Chodila som na pravidelné kontroly do epi poradne k neurológovi a lieky mi po 5,5 roku vysadili na základe negatívneho EEG. Odvtedy som nemala žiadne problémy s touto diagnózou. Už je odvtedy ako som mala prvý a doteraz aj posledný záchvat skoro 21 rokov a lieky neužívam 15 rokov. Mám jedno zdravé dieťa,porod som mala prirodzený a som druhýkrát tehotná. Mám však strach,aby sa mi epilepsia nevrátila a tiež sa bojím,aby toto ochorenie nezdedili po mne aj moje deti. Nikdy som nepociťovala obmedzenia koli tomuto ochoreniu,ani keď som sa liečila. Neviem,prečo som sa začala báť,možno je to zodovednosťou za rodinu,deti. Nepoznám osobne nikoho s touto diagnózou ani nikoho,kto sa vyliečil.
Chcem sa spýtať,či je medzi vami taká,ktorá má deti a tiež majú túto diagnózu a tiež ktorej sa podarilo z tejto choroby dostať. Vopred vám ďakujem za vaše odpovede.
@schelli ahoj,tak ked si sa z toho dostala,tak to je uplne super 🙂 .Ja mam epi od 13r. a dr mi povedal,ze epilepsia je choroba na cely zivot.A v mojom pripade to asi tak bude,lebo eeg je stale pozitivne.Ale ty si jasny dokaz ,ze sa to vyliecit da.Super,drzim ti palceJa poznam osobne len par ludi s touto chorobou.Ale su to chlapi a piju a zanedbavaju lieky takze stale zachvatuju.
Ahojte, ja sem sice nepatrim,ale chcela by som sa vas spytat, ci ked ste tehotne, alebo ste boli, ci vas gynekolog viedol ako rizikovu pacientku, alebo normalnu? Boli ste nejako specialne sledovane? Dakujem za odpovede 🙂
@luba142 mna moj gynekolog hned presunul na poradne do nemocnici,kde som chodila kazde 2tyzdne a tam ma preistotu hned vypisali na rizikovu.To bolo na Slovensku pri oboch tehotenstvach,ale tu v Irsku nie,vraj to nieje treba.Chvalabohu vsetci traja su zdravi-zatial,a dufam,ze aj budu
Ahojte ja dostanem raz za pol roka zachvat beriem timonil a povedala som neurologovi že chcem byť tehotná tak mi chce ho vysadiť pomali a dal mi Lamotrigin actavis no ide o to že mám velke brucho a z boku vypadam už ako tehotna niekedy mam pocit že aj som výsledky testu su negatívne dokonca aj gynekolog nic nevidí neviem čo mám robiť či otehotnieť alebo nie a či nemám dáku brušnu chorobu čo mi poradíte... 🙂
@lea1333 a mávaš často záchvaty? Aký typ epi máš? Ja som už 21 rokov bez záchvatu,mala som iba jeden,a už vyše 15 rokov som bez liekov,tak dúfam,že to tak aj ostane. Nechodím ani na žiadne neurologické kontroly už viac ako 10 rokov. Mám zdravého syna a v júli sa nám narodí druhý.Nemysli dopredu,aj keď je to ťažké a obavy sú vždy. Aj u mňa. Ale nie je veľké percent. riziko,že dieťa zdedí po matke alebo otcovi túto diagnózu. Sú aj horšie diagnózy,na ktoré sa aj zomiera napr. rakovina a trpí ňou aj viac ľudí. Držím palčeky. 😉 Bábätko sa zatiaľ nepodarilo?
@schelli ahoj bohuzial nie!ideme ,do centra AR tak snad nam pomozu 😉 liecila som sa asi ked som mala roky 3r do6r potom ,zmyzla a cca v 17r sa vratila ale to uz som mala ,velke ,zachvaty teraz bnudem 5r bez zachvatu 🙂 tuk tuk tuk ja viem ,ze ,to nemusi ,babo mat,ale ,percento ,tam ,je!:
mam 24r. aliecim sa na epi 16r. a s priatelom by sm chceli mat mimco ale bojim sa ze sa mu nieco stane ze nebude zdrave koli liekom co uzivam a to rivotril, depakine, keppru, magneziu, piridoxin, kyselinu listovu, eliceu viete mi poradit ?
@daduska88 Ahoj, som epileptička a mám 2 zdravé deti. Momentálne užívam Timonil a Lamictal. Počas prvého tehotenstva som prestala užívať myslím timonil, ale dostala záchvaty, tak som sa vrátila k pôvodným dávkam a pri druhom tehotenstve som už zostala pri bežných dávkach. Deti sa obe narodili cisárskym rezom, obe sú zdravé - Saška je už piatačka, Riško je tretiak 🙂 A aby som nezabudla - ani jedno nebolo plánované, ale dopotučujem Ti porozprávať sa s tvojou neurologičkou a spoločne naplánovať postup. 🙂
@daduska88 Ahoj, ako ti už napísala @sandracs, treba to konzultovať s neurológom... ja mám tiež 2 zdravé detičky, taktiež sa liečim už od 11-tich rokov.. užívam Keppru a Lamotrigin... a keď som chcela otehotnieť, tak som to konzultovala najprv s neurológom, zmenil mi lieky, samozrejme som musela určitý čas počkať ako budem na ne reagovať... mala som mať cisárske rezy pri oboch, nakoniec som rodila spontánne, pretože to všetko šlo rýchle, akurát pri druhom pôrode som si dala pichnúť epidurálku, lebo kontrakcie som mala oveľa silnejšie ako pri prvom pôrode...
Kočky aj moja sestra je epileptička, má 26 rokov a už od 13-nástich sa lieči. Pravidelné kontroly a momentálne užíva Depakine chrono 500mg. Chceli by s manželom dieťatko, ale ako tu číta má vačší strach ako predtým...záchvaty od 13 rokov nemá, bojí sa , že prídu potom počas tehu..môže byť??
@curlynka Môžu aj nemusia, môžu sa objaviť aj po 30-tich rokoch alebo už nemusí mať záchvat nikdy v živote... je to individuálne... ale každopádne tehotenstvo je záťažou aj pre zdravú ženu, takže bude musieť byť častejšie kontrolovaná neurológom... ale ja môžem povedať, že v tehu som sa cítila lepšie ako predtým... 🙂
babeny dakujem Vam za rady berem ich okamzite k srdcu 🙂
babenky vie mi nejaka povedat ake to je po cisarskom kedze asi budem v buducnosti rodit cisarskym ako to bude so mnou po nom a pre a pocas mam noiektora z vas taku skusenost prosim ajte mi vediet ☹ dakujem 😉

@lea1333 ahoj, ja som tiez brala v prvom tehu depakine, a dokonca 500 rano a 500 vecer a este k tomu topamax v takej mini davke (myslim 25 rano), tehu bez problemov, porod spontanny bez problemov a kojila som 15 mesiacov (vratane vela nocneho vstavania) bez problemov...pocas kojenia som nakoniec lieky uplne vysadila (po dohode s lekarkou), lebo som chcela druhe babo, takze teraz som bez liekov uz skoro rok, tiez bez problemov tohto druhu zatial, dufam ze to tak aj zostane...inak aj soferujem v poho, nikdy mi nevzali vodicak, mala som ale len 1 zachvat pred skoro 8 rokmi...