Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@akynka2312 Aj my možno budúci rok, ak mi to zníži 🙂 Tak nech sa Vám podarí 🙂 Ani mne asi už tie lieky nevysadí, určite nie všetky. Aj Ty si pribrala z Depakinu? Ja mám tak 10kg navyše. Keď mi Depakine pred tehotenstvami vysadzovali, tak mi za tri mesiace tých 10kg išlo dole bez akejkoľvek námahy. A ako som ich zase začala brať, tak som to pribrala nazad 🙂 Ale tam to je to najmenej, hlavne, nech sme bez záchvatov 🙂❤
Ahojte ja mám epi a som v 26 tt a lekár mi nepovedal že ako budem rodiť či cisársky. Užívam lamotrigin a zonegran no vysadila som ich uplne.
@samanta600 ahoj ja som 38tt a idem rodiť cisárskym.spytaj sa svojho neurológa mne moja neurologicka odporučila cisársky.ja užívam levemed a lamotrigin.
Ja užívam Trund 500 záchvat som mala iba raz v živote aj to ako malé dieťa a môj lekár (neurológ) mi indikoval sekciu.
Môj lekár tvrdí že ich musím brať. EEG robí raz za 2-3 roky
@sazumak ahoj. Nemala som čas odpísať. No snáď sa podarí budúci rok . Ďakujem Som si dala záväzok že čo to schudnúť pôjdem na to. Včera mi prišiel papier od írskeho neurológa tak uvidím čo povie na Depakine. No neviem ja Depakine beriem 12 rokov . Za ten čas som mala trikrát zachvat (klop.klop.klop poklopem). Po pôrode syna sa neviem zbaviť kg :( de na SVK mi povedal že s Depakine sa chudne tak neviem. Asi to každá znasame inak tie lieky. On povedal že mám brat tak ako doteraz rano 1-0- večer 1 celú tabletku. Čiže 2x500mg . Či je dosť . Ale snáď bude dobré ak znížime aspoň na jednu denne ako aj jem. Lebo sa cítim dobre. A podľa mňa podľa posledných dvoch záchvatov som skonštatovala že môžem tommat a veľkého stresu a a paniky. No uvidím čo na to neurológ povie tu. Lebo som rada že dr. To urýchlila lebo tu je čakacia doba straaaaasne dlhá. :( Čo je smutné.
Držím ti aj ja palce by sa mohlo podarilo 🙂 dievčatá budú veľké sestry 🙂 pomocnicky 🙂
Ja som sama od seba vysadila lieky a mala som časté záchvaty musím poklopat som v 28 týždni a zatial vsetko ok. Niekedy lekár podľa mna sam nevie. Mala som všetky výsledky ok až ukážkové vraj.
Ahoj zenicky. Tak dnes som na u írskeho neurológa 1x - konzultacia. No povedal že najlepšie by bolo vymeniť lieky že Depakine škodí a môže mať dieťa neskôr problémy s učením a pod... Vybral keppru lebo predtým všeobecný doktor skúsil lamictal ale nič moc. ( Buď nežiaduce účinky alebo som si to od strachu vsugerovala) . No mám zmiešané pocity. Mám strach meniť lieky ale aj strach aby druhé dieťatko bolo zdravé ale aby som aj ja bola BEZ záchvatov. Tak ja neviem. Neurológ na SVK mi povedal opacny názor ako tento neurológ. Tak neviem mam sito premyslieť. Ale ja neviem. :/ Plus má za dva mesiace objednal na MRI.
Mm mi povedal že nech pocuvam môjho neurológa na SVK. No neviem.
Lebo ja viem že nieje dobrý Depakine. Ale mám strach že ak vymením aby neprišli záchvaty.
Čo si myslíte vy o tom? Dakujem vám. Pekný deň.
@wolfskinka ahoj mne môj lekár včera oznámil že budem mať porod normálne aj keď mám epilepsiu tak som trochu viac zaskočená že takéto rozhodnutie a som v 31 tt
@samanta600 Neboj sa, ja som rodila obe deti prirodzene, dokonca staršiu 31 hod., bola predčasniatko a snažili sa mi zastaviť pôrod. Rodila som bez epidurálky. Určite to zvládneš, tiež som sa bála, ale lekári vraveli, že sa ešte nestretli s tým, že by žena mala počas pôrodu záchvat. A to sa u nás v pôrodnici rodí veľmi veľa detí 🙂
@sazumak no bojim sa neviem 1 lekár povie určite cisársky 2 lekár ze normálne. Tak som taká nijaká s toho. Tím že tiež predvcasne som teraz skoro porodila 2 týždne v nemocnici zatiaľ ok vsetko len to boli viac a teraz každý týždeň musím ísť do nemocnice či je to ok
@samanta600 moj neurolog bol aj celkom nakloneny prirodzenemu porodu. ale bala som sa. moj porodnik povedal, ze ak by som bola jeho dcera, ze by robil sekciu. velmi som to pri 1.dcerke riesila, ale nakoniec som zvolila "istotu". pri 2.dcerke mi odtiekla voda tyzden pred planovanou sekciou, ale kedze som cele tehu bola pripravena na sekciu, tak sekcia aj bola... keby sa to stalo prvykrat, skusim prirodzene. mala som 2sekcie v spinale, rok a pol po sebe a poviem ti, ze to bolo uplne v pohode, bolesti znesitelne, prve 2dni nam davali infuzky, potom som si na bolest nic nepytala, nebolo treba, celkom rychlo som sa aj rozchodila. ja sa nemozem stazovat. ale jasne, ze obcas mi pride luto, ze tu euforiu po prirodzenom porode nezazijem. ale mam krasne a hlavne zdrave deti. normalne zvazujeme s manzelom aj 3. :D
Ahojte. Chcem sa Vas spytat, ci nate niejtora skusenost s uzivanim lieku Convulex. Mam juvenilnu myoklonicku epilepsiu, uz lieky uzivam 10rokov 2x500mg a chcela by som otehotniet. EEG je raz dobre raz s mensimi chybami...doktorka povedala, ze nie je vhodne lieky vysadzat a ani menit. Tiez som dostala papier o uzivani valproatu v tehotenstve. Chcem vediet ci ste tu niektora s tymto druhom epilepsie resp.mate skusenoati s tymto liekom. Dakujem
@saxikalt ahoj ja mám epilepsiu cca rok a užívam pterocyn ...Predtým som mala 2x500mg teraz mám 2x250mg ...Je to nový liek tiež poriadne nevedia co môže spôsobovať ....Zatiaľ je všetko ok a Eeg som mala v decembri s trochu chybami a teraz mi už vôbec nič nerobila a Mam prísť až o pol roka ....
Saxikalt, ten tvoj liek CONVULEX je valproat? Ja mam s nim poriadne skúsenosti a aj v tehotenstve, ale ten tvoj druh epi nemám. Mam generalizovanu EP. Užívala som ho aj v tehotenstve (okrem prvých troch mesiacov), bez neho bohužiaľ to nezvládam a to spolu s lamotriginom(plexxo). Bola som pod dobrým dohľadom skúsenej doktorky, ktorá korigovala dávkovanie podla hladín v krvi a tak. Bolo to rizikové, podpisovala som papiere že som si vedomá, že valproat je rizikový. Chvála BOHU všetko dobre dopadlo mame krásnu zdravú 5 mesačnú princeznú.
Ahojte , chcem sa spýtať maminiek ktoré brali dlhodobo Depakine a potom chceli otehotnieť. Zostali ste naďalej na Depakine alebo sme zmenili lieky napr. Na lamictal alebo keppru??
Môj neurológ na SVK mi.che nahat aj počas druhého tehu ktoré chceme tak cca za rok nahat Depakine. A tu v Írsku mi ich doktor chce vymeniť. Lenže problém je vtom že sa výmeny bojím aby neprišli opäť záchvaty ktoré som nemala 7rokov.
Môj malý (5rokov), iba teraz povie lepšie povedané zopakuje slovíčka zopár. Tak cíti není spôsobené aj lieky i keď som ich nejedla pravidelne. Dr vraví že to s tým nič nemá.. no neviem. Či za to môže očkovanie, lieky alebo som ja niečo zanedbala nedaboze.. neviem.
Ďakujem za vaše a názory aj rady. Pekný dník zenicky. 🙂
@mayka0912 a akú dávku Convulexu máš? Moja neurologička je naozaj super, len si myslím, že 500ka je dosť veľa a dávky mi neznížia kým ževraj nechudnem, čo mi po vysadení antikoncepcie robí v súčasnosti dosť veľké problémy. A ešte som sa ťa chcela spýtať, čo si užívala tie prvé tri mesiace.
Ja som užívala Depakin dlhodobo, teda valproat (účinná látka) nejakých 15 rokov možno. Pred plánovaným otehotnenim mi ho moja exneurologicka vysadila,no prišli záchvaty, prvé tri mesiace som bola bez Depakinu ale so záchvatmi, potom pod vedením iného neurologa som sa vrátila opäť k Depakinu. A všetko šlo opäť dobre. Teda mala som veľký strach ci babatko bude v poriadku, ale chvála Bohu všetko bolo v poriadku pôrod (prirodzený) aj naša Princezná, doteraz žiaden problém.
Baby pisem o mojej sestre mala epilepticky zachvat pred siedmimi rokmi teraz bola tehotna o d siesteho mesiaca sa objavili zachvaty znovu cim sa blyzil koniec tehu bolo to castejsie.teraz porodila cisarskym.a zaujima ma ci je tu niekto taky komu po porode tieto zachvaty zase presli .je z toho nestastna ze ako sa bude starat a tak.
Ahojte som epilepticka a s partnerom planujeme babo beriem lieky ale sa bojim ci budem mat v tehotenstve zachvaty a ci sa mi narodi zdrave dieta
beriem troje liekov lamotrigin citalec a rivotril ale doktor miho chce vysadit kvoli tehotenstvu
Ahojte som epilepticka a spriatelom chceme babo ale beriem lieky a sa bojim ze sa mi narodi chore dieta
Ahojte vsetky, mam 25 rokov som epileptička od asi11 rokov neurologicka v Skalici mi povedala ze nemozem mat pri mojich liekoch co berem deti. Berem: Orfiril Long 500, Pterocin 1000, Topamax 100 . Ja verim ze raz v zivote mozem mat dieťa a dufam ze v poriadku. Zachvaty nemavam,len ked som vycerpana sa mi podlomia nohy no vzdy nie. Prosimvas viete mi poradit nemavam svoje dni vobec asi z tych liekov. Dakujem za rady.
@saxikalt ahoj, ja mam mioklonicku epi. Nemam skusenost s liekom convulex. Hm valproat uzivam ako Orfiril Long 500 mg
Este uzivam Pterocin 1000mg
A Topamax 100 mg
Tiez by som chcela mat babo
Ahojte ja beriem lamotrigin a orfiril (orfiril už veľa rokov ) a doktor mi povedal že mu mam 2 roky dopredu povedať že chcem bábo aby mi orfiril pomaly odobral beriem už len 150mg obvecer a vravel že aspoň pol roka šte ho mam brat aby mi liek znížil alebo vylúčil no pred par dňami som sa dozvedela že som v 6tt je nejaká alternatíva orfirilu čo neuškodí mne ani bábätku? Ďakujem za radu.
@kikus985 ahoj. Chcem sa spýtať ako si spokojná s kepprou. Mne chcú vymeniť v zahraničí depakine za keppru ale ja nejak nie som pripravená. A zmenu liekov . A dr. Na sk vraví že nech zostanem na depakine. Ďakujem ahoj.

@sazumak Ahojky. No tak to si mala ešte dobre že si počas tehu nejedla lieky. No môj dr na SVK mi povedal tiež že kľudne nech ma na Depakine otehotnieť. Z je riziko meniť lieky lebo ak nezaberú nové lieky to nemusí neskôr ani Depakine. Keď ale tu chcú aby s šla k neurologovi aby aj oni vedeli čo a ako. Zatiaľ vraj nemám otehotnieť. :( No neverím veľmi že mi dávku zníži. Ja som.tiez malého rodila bez epiduralky a spontánne a počas tehu a po pôrode až do teraz žiadne záchvaty musím poklopat neboli.
Ale tak som si povedala že po vianociach sa pokúsime o bejby a ja aspoň do vtedy čo to snáď schudnem 😂 😀 🙂 uvidíme. Moc nechcem nechcem menit lieky nakoľko som doma s malým celé dni sama. :( Aj ja by som chcela aspoň 2-3 deti 🙂 uvidíme či sa podarí. Držím aj ja tebe palce nech sa bejby podarí a hlavne všetko prebehne v zdraví. 🙂