Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Vcera sme boli na morfologii a drobec je uplne OK...juuuj, ako sa tesime.... 😉 😉 Celu noc predtym som nespala..... ☹
@preshibana tak gratulujem k dievčatku... ja som dnes volala o tripple testy, tie mám v poriadku, morfo sono ma ešte len čaká 25.7.... a doktor ma pre istotu poslal na detskú kardio do BA na vyšetrenie srdiečka bábätka... kvôli užívaniu liekov... nie je to povinné, ale keď už vypísal lístok, tak tam pôjdem...
@nikita308 Dakujem....drzim Ti palce..verim,ze to dopadne OK.
ahojte mamicky...mam jedno dieta som epileptik...uz pocas prveho tehotenstva som amala prolemy..moj neurolog normalne vrieskal ze ake mi on ma dat tabletky ze nie su take ktore by neskodili..som rada ze sa mi narodil syn zdravy..chcela by som akj druhe dieta len neviem a hlavne sa bojim ze zasa budem dostavat zachvaty ako v prvom tehu..pocas prveho tehotenstva som brala lamictal...a hned som isla na rizikove nazory?
@lucia2431 ahoj..vies co mechapem ze pistee ze ste rodili cisarskym rezom..moj neurolog to doporucoval vzhladom na to ze som epileptik..aj tak som rodila normalne..neviem preco porodnik tak riskoval ked som mala doporuceny cisarsky rez..
@katuska268 ahoj, no neviem ale ja som tiež mala doporučené len cisárskym a mala som to červeným napísané v karte a skôr než dostanem kontrakcie , takže ja neviem čo sú kontrakcie, mala sa narodila na 39tt. lebo už bola dosť veľká.
mne potom este gyneklogicka povedala ze rozhodnutie je na nej..lebo ona sem tam chodi do tej porodnice kde som rodila ako pomahat pri porode...mozno sa s primarom o tom bavili..no ale aj tak nakoniec vsetko dobre dopadlo..
@katuska268 ahoj... ja som teraz tehotná, beriem lamotrigin (skoro to isté ako lamictal) a keppru... v prvom tehotenstve som brala iné lieky, ale teraz si nemôžem spomenúť na ich názov... ☹ tiež som mávala záchvaty, ale nebola som vôbec sledovaná neurológom, pretože mi ešte vynadal, že som vôbec otehotnela... dcérka sa narodila zdravá... potom, ako sme plánovali ďalšie bábo, som si vyhľadala neurológa v BA, ktorý mi nadstavil liečbu... a prvýkrát som mala aj ja rodiť cisárskym, ale keďže som nemala žiadne kontrakcie a len zrazu mi doma odtiekla plod. voda, bola som vôbec rada, že som stihla prísť do pôrodnice, rodila som teda normálne... teraz môj gynekológ tiež vraví, že vhodnejší by bol cisársky, ale keď som sa pýtala na názor iných gynekológov, tak tí vraveli, že cisársky pri epilepsii nie je nutný... takže ja uvidím, ako dopadnem, ale každopádne by som radšej rodila normálne, ak by šlo všetko hladko ako pri prvom pôrode... 😉
@nikita308 ja som po kazdom zachvate musela ist k neurologovi...ked som bola na zaciatku prveho tehu som dostala asi tri zachvaty po sebe...potom este jeden ..a pri prvom som spadla dokonca zo stoilcky na brucho...mne tiez odtiekla plodova voda doma,a rodila som do pol deviatej...ja som uzivala iba lamictal do toho som musela uzivat kyselinu listovu a kupovala som si vitaminy pre tehotne...mne zasa hovorili ze by sa malo rodit cisarskym rezom no ale nakoniec som rodila normalne....po porode som zasa dostala dva zachvaty jeden ked som spala a druhy to iste esteze som nemala maleho na rukach..lebo neviem ako by to dopadlo ☹ ...tak mi neurolog nasadil lamictal a depakine do toho ...
@katuska268 ja vôbec neľutujem, že som rodila normálne, bola som rýchlejšie fit... ale zasa som nemala ani ťažký pôrod... depakine som užívala kedysi po pôrode aj ja, dobre mi sadol, ale keď som chcela druhýkrát otehotnieť, tak mi ho doktor vysadil, že nie je vhodný v tehotenstve... kyselinu listovú a calibrum užívam aj ja teraz a ešte aj železo... ja som bola inak 5 rokov bez záchvatu, ale to keď som mala Danu (antikoncepciu)... teraz po pôrode si ju dám znova...
@nikita308 ija som zatial asi polroka bez zachvatov ..ja som tiez bola rada ze som rodila normalne a som rada ze som rodila normalne lebo moja kamaratka pred mesiacom rodilacisarskym rezom a teraz ju vsetko boli,ze nema mlieko musi dokrmovat a taak...a kedze si epilepticka A MUSIS uzivat tabletky kojila si?
@katuska268 ale ja mám prvé dieťa už 11-ročné, bude mať v októbri 12... áno kojila som, lebo neurológa vôbec nič nezaujímalo, ani mi nič na to nepovedal... ale teraz neurológ povedal, že uvidíme, ako mi bude musieť zdvihnúť dávku liekov a podľa toho... lebo ja beriem "kinder" dávku (skoro detskú), lebo som mala len 45 kg... a podľa toho, ako budem priberať, mi bude zvyšovať dávku... keďže budem aj v noci musieť vstávať, aby som zas záchvaty nemávala... zatiaľ mi nezvýšil, chodím pravidelne každého 1,5 mesiaca na kontrolu... ale mám kamarátku epileptičku a tá po pôrode nekojila vôbec... tiež kvôli liekom...
@nikita308 ja som prestala kojit dva tyzdne po proode lebo aj kvoli tomu som dostala tie dva zachvaty pretoze som sa v noci budila a bola som nevyspata...ale aj kvoli tabletkam..
@katuska268 ja som kojila 2 mesiace, ale musela som prestať, lebo som mala slabé mlieko a malá nepriberala... tak som začala dokrmovať a nakoniec sme prešli na umelé mliečko... ale teraz si myslím, že asi kojiť nebudem kvôli tým liekom... a keď sme prešli na umelé mlieko, tak malá mi začala prespávať celé noci a bola kľudnejšia... a ty by si teraz chcela druhé bábätko?
@nikita308 chem druhe babatko ale teraz este nie...tak za dva za tri roky...mne maly zacal asi tak od tretieho mesiaca spavat celu noc...ja by som v podstate chcela ja teraz len manzel je ineho nazoru...ja som musela prerusit studium na strednej tesne pred zaverecnymi skuskami. lebo som musela ist na rizikove kvoli tej epilepsii.takze nabuduci rok si idem dorobit skolu a ptom nieco odpracovat aby som mala narok na matersku a nie na RP.a my sme hned presli na UM lebo ja som bola hodne v strese maly mi niekedy ani nechcel pit mala som dohryzene bradavky az mi krvacali poradila som sa nakoniec s pediatrickou povedala som jej ze mam epilepisu a ze uzivam tabletky a mali nechce moc pit a je stale hladny tak sme skoncili na nutrilone HA.a odvtedy je vsetko v poriadku.ale druhe babatko chcem urcite...
@jaja194 mozes ale musis si dat zmenit tabletky ak uzivas nejake silne najvhodnejsi je lamictal ...je najslabsi
@katuska268 aj ja som bola v prvom tehu na rizikovom, teraz nie som... čo som aj rada, lebo by som sa zbláznila, keďže zatiaľ žiadne problémy nemám...
Este stale sa nenasiel nikto, kto berie lieky Zonegran??? 😒 ...ci uz vy, vase kamosky, kamosky vasich kamosiek....hm?
@preshibana veru nepoznám ani jedného/jednu, čo by tento liek užíval/a... ani ja som o ňom nepočula, ale zasa poznať všetky lieky tiež nemôžem... skús stránku www.zivotsepilepsiou.sk, tam sú aj lekári, ktorých sa môžeš spýtať, ak niečo budeš chcieť vedieť... 🙂
@nikita308 tak, co sa tyka tych liekov, oni su na trhu cca len asi 2-3 roky, moj lekar mi o nich hovoril,lebo on vedie studiu na SR tehotenstvo s epi, ale som chcela, ci tu nie je nikto, kto ma uz realne skusenosti...lebo zatial je vraj malo tehotenstiev s tym liekom... Ale hlavne, ze ja sa citim OK, babo je OK... 😉 To keby si poznala vsetky lieky by si uz jaka namyslena musela, byt, co? 😉 😉
@preshibana no veru to by som bola... 😀 😀 😀 a bola si aj na morfologickom sone??? ja idem zajtra... 🙂 podľa mňa, ak máš testy v poriadku, tak sa niet čoho obávať... neviem aký druh epi máš, lebo ja mám problém, keď sa prudko zobudím a vlastne aj lieky budem mať nadstavené potom na to nočné vstávanie, asi mi predpíše vyššiu dávku liekov na noc...
no, tak to mame asi rovnaku..ja mam parcialnu, rannu ...ale uz sa mi to stalo par krat aj v inej casti dna...zvycajne ale po tazkej unave. Boli sme na sone a pipinka je zatial OK... 🙂 Drzim ti zajtra palce...ja som sa toho strasne, bala, ale zbytocne...kedy mas termin?
@nikita308 no, tak to mame asi rovnaku..ja mam parcialnu, rannu ...ale uz sa mi to stalo par krat aj v inej casti dna...zvycajne ale po tazkej unave. Boli sme na sone a pipinka je zatial OK... 🙂 Drzim ti zajtra palce...ja som sa toho strasne, bala, ale zbytocne...kedy mas termin?
@preshibana termín som mala 13.12., potom mi ho posunul na 9.12. a teraz zasa zodpovedá k tomu 13.12.... práve sme sa vrátili z toho morfo sona.... takže máme všetko v poriadku a pohlavie zatiaľ nevieme, resp. "máme to brať ako dievčatko, ale nie je to ani pre doktora isté"... máme skôr počkať do 30. tt... ale to je jedno, hlavne že je v poriadku... 🙂 len manžel je taký smutný, čakal že mu hneď povie, že bude chlapec...
Tak gratulujem... 🙂 ze je to super pocit, vediet ze je vsetko OK, co? 😉 My cakame dievcatko a ked som to oznamila manzelovi, tak aj on bol trocha smutny, lebo stale basnil o malom Matejovi...ale teraz sa tesi snad este viac...ja som mala uz 5 terminov....najprv 8.12., postupne sme sa dopracovali az k 29.11. a nakoniec spat k 6.12..... tak uvidim...
@nikita308 Tak gratulujem... 🙂 ze je to super pocit, vediet ze je vsetko OK, co? 😉 My cakame dievcatko a ked som to oznamila manzelovi, tak aj on bol trocha smutny, lebo stale basnil o malom Matejovi...ale teraz sa tesi snad este viac...ja som mala uz 5 terminov....najprv 8.12., postupne sme sa dopracovali az k 29.11. a nakoniec spat k 6.12..... tak uvidim...
@preshibana ja sa snažím nad tými všetkými testami a vyšetreniami nerozmýšľať (aj keď sa to samozrejme nedá), snažím sa myslieť na niečo iné... 🙂 lebo inak by som sa zbláznila... ale som rada, že je všetko v poriadku... a manžel si zvykne (ak to bude dievčatko), že bude mať doma babinec... 😵 ja idem ešte nabudúci týždeň do BA na detské kardio, poslal ma môj gynekológ kvôli tomu, keď užívam tie lieky...
mna uz nikde lekarka neposielala, lebo aj po popocuvani srdiecka bola spokojna, tak snad je to OK... Najblizsie az buduci mesiac poradna a potom vysetrenia na internom...no a dnes som sa snazila po 3 mesiacoch objednat na EEG, aj to nikto nebral... 😒 Tak budem este skusat..ja sa tiez nejak nezamyslam nad vysetreniami, az ked pridu, tak dufam, ze budu OK.... 🙂 Neboj, manzel bude este hrdy, ze ma doma malu princeznu 😉

@mery.maja aj ja mam take dni ze si myslim ze boze ja dostanem zachvat!!!aj vcera som mala taky den ale to si len nahovaram lebo lekarka mi povedala ze keby ze mam dostat zachvat tak ho dostanem a hotovo!!!ze vraj sa moc sledujem!ale to sme zeny!chlapy take problemi nemaju ...musime mysliet pozitivne!