icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

chaarliizee
autor
1. sep 2011

ahojte baby, ja mám epi už 14 rokov, vždy som mala záchvat pred menzesom, počas tehu som brala depakine 500, malý má už 9 rokov a je úplne zdravý, začo ďakujem pánu bohu.záchvaty nemám už asi 5 rokov, veľmi by som chcela mať druhé bábo, ale strašne sa bojím. pri prvom som sa tým moc nezaoberala, lebo som bola veľmi mladá, ale teraz na nič iné ani nemyslím, len ako by to dopadlo.aj ked som bez záchvatov, veľmi sa bojím nočného vstávania. doktorka mi chce vysadiť lieky, ale ja som akosi proti, kedže v budúcnosti plánujeme bábo. až mám z toho nočné mory. aj ked nemám záchvaty, občas cítim také zvláštne veci, akoby som chcela odpadnúť a že už to na mna ide, ale potom si lahnem, a to prejde. takže cítim že som neni úplne v poho na vysadenie liekov. moja lekárka je taká o ničom, nikdy ma ani nevyšetrí, ani eeg ani nič. ☹ proste nezáujem. chcem si nájsť inú ak plánujeme bábo.

nikita308
2. sep 2011

@chaarliizee aj ja som si kvôli plánovanému tehotenstvu hľadala iného neurológa... tak veľa šťastia... 🙂

nikita308
2. sep 2011

@preshibana ja kontroly absolvujem pravidelne, čo sa týka všetkých doktorov, lebo som už na to doplatila... ja ešte chodím do práce, ale rozmýšľam, že pôjdem sa dať vypísať na PN, lebo sa cítim čoraz viac unavenejšia a keď si trošku oddýchnem, tak mi je lepšie a v robote si ľahnúť nemôžem... 😀 veď uvidím, možno ešte september zvládnem...

nika2646
2. sep 2011

@nika2646 Dakujem za odpoved 🙂 no ten zachvat co som mala pred tyzdnom to sa mi akurat v ten den spustili poriadne prve kramy po potrate a pomerne dost nervy a vela som toho mala v praci a ktomu vyse 30°C...tak to sa ani necudujem ale musim to odsledovat,....ja ked som planovala otehotniet tak mi doktorka vysadila Keppru a nechala mi len Lamictal....a tiez mi vravela ze sa pridavaju prave lieky v tehotenstve koli priberaniu....ja sa prave toho najviac bojim ze ak odpadnem v tehotenstve ...a to som zvedava ako to je s tym kojenim,lebo by som bola nerada keby som nemohla raz kojit svoje babo....vidim ze vy mate terminy v decembri tak vela zdravicka....drzim palceky 🙂 🙂 🙂

lea1333
2. sep 2011

@chaarliizee ahoj aj ja beriem depakine 500mg a ze vraj mozem v poho otehu aj som otehotnela len som potratila:(mala by si si najst noveho lekara ktory by sa viac zaujimal ja mam na eeg nalez ale ze vraj nie epi aj ja som nemala zachvat uz 6rok tuk tuk tuk tak vela stastia

lea1333
2. sep 2011

@nika2646 ahoj a ake lieky beries?aj ja som potratila:(pred 5mes...

nika2646
2. sep 2011

@lea1333 beriem uz len Lamictal 125mg rano a 125mg vecer...ja som pred mesiacom ☹ a dufam ze coskoro sa nam podari znova...ja si nedavam ziadnu pauzu mam za sebou prvu menstruaciu a teraz uz len cakat kedy sa zadari....

lea1333
2. sep 2011

@nika2646 aj my sme tak cakali len do prvej mrchy a potom sup na to a teraz to je uz 4mes co sa nedari dufam ze vam sa co skoro podari.my sme aj prve tehu cakali dlho nez som otehotnela 10mes vy kolko?aj viete co sa stalo?my nevieme vsetko bolo ok:(

nika2646
2. sep 2011

@lea1333 mi sme tak pol roka skusali kym som prvy krat otehotnela...a ostala som hned aj doma...a vobec neviem co sa stalo...len som sa rano zobudila a na WC som zistila ze mam silny vytok hnedy ktory presiel na krvacanie....doktory ti nic nepovedia proste to beru tak ze sa to stava velmi casto tak naco to riesit zaoberaju sa tym az ked zena potrati tak dva tri krat...vrrr...ja mam take zle skusenosti s doktormi v nasej nemocnici v BB...nechcem to uz zazit...jedine dve doktorky s ktorymi som mala tu cest tie boli fajn ale inac absolutna hruza a hanba....tak dufam ze sa nam uz nic podobne nestane a coskoro sa budeme tesit 🙂 🙂 🙂 🙂

lea1333
2. sep 2011

@nika2646 no to aj ja dufam ze co skoro sa budeme tesit z noveho tehu.a ty si ostala hned na rizikovom?lebo mna nechceli dat ze nemam caste zachvaty aj ked som bola strasne unavena a bala som sa strasne...a tiez som mala hnedy vytok ale babo zilo az asi o 3tt uz nebilo srdiecko:(ale bude dobre

nika2646
2. sep 2011

@lea1333 Ja som len doktorovy vravela ze som mala tak mesiac pred tym zachvat a ze mam taku pracu kde mam toho pomerne dost a zvyknem sa aj s tazkymi vecami natahovat a mavam aj poobedky tak bez reci mi napisal PN...k neurologicke som sa ani nedostala lebo bola na dovolenke a potom este dade bola prec...tak az ked ma pustili s nemocnici tak som za nou isla...a teraz ked som potratila tak mi povedal ze ak ostanem znova tehotna ze nasadi Duphaston...tak som zvedava...ale podla toho v akom som bola strese pri prvom tehotenstve/kedze vsade sa vela hovori o tom ze prvorodicky casto potratia a koli epilepsii./ tak sa bojim ako budem znasat po psychickej stranke to druhe..bude to chciet velmi velke pozitivne myslenie..drzim nam palce.... 🙂 🙂 🙂

nikita308
2. sep 2011

@lea1333 sorry, že sa vám tu pletiem do debatky, no neviem prečo ťa nechceli nechať na rizikovom... ja ako som otehotnela, hneď sa ma doktor pýtal, či mi vypíše PN-ku al. chcem chodiť do roboty... lenže ja robím v kancli a problémy som nemala, tak ešte stále vlastne chodím do práce...
@lea1333
@nika2646 a babuľky obom vám prajem, nech sa vám čoskoro zadarí a nech vám to aj dobre dopadne... 🙂

preshibana
2. sep 2011

@nikita308 no, ja som teraz na PN a od buduceho tyzdna sa prave chystam naspat medzi ludi...budem ucit na cistocny uvazok na skole, kde som zacinala....uz sa tesim, ze budem medzi ludmi...vedenie mi slubilo, ze mi budu vychadzat max. v ustrety a viem, ze sa na nich v tomto mozem spolahnut... hura, huraaa...co som si vsimla, tak vzdy, ked som niecim "zazrata", tak sa citim tip- top...a ochvilku zacina aj semester na pedagogickom studiu, tak uvidime...to by som mala zaciatkom skuskoveho rodit, tak snad sa nejak podohadujem s vyucujucimi... 😉

nika2646
2. sep 2011

@nikita308 Dakujeme pekne a kludne sa pridaj ja potrebujem co najviac info lebo najlepsie je ked sa porozpravam s niekym kto je v takej istej situacii... 🙂

preshibana
2. sep 2011

@nikita308 a prave som si vsimla, ze sme v rovnakom tyzdni 🙂 kedy mas termin? ked nemas moznost si v praci trocha oddychnut, tak sa daj ozaj na PN radsej...ja som myslela, ze uz snad ani nedokoncim skolsky rok, prazdniny mi veeelmi pomohli, ale teraz mi chyba kontakt s ludmi... 🙂

nikita308
3. sep 2011

@preshibana prvý termín som mala 13.12., potom mi dali na 9.12., nakoniec mi nechali toho 13.12.... ale neviem prečo, mám pocit, že aj tak to bude skôr... čo sa nezadržateľne blíži, my prerábame, nemám nič nachystané (myslím vecičky pre bábätko), nechcem to ešte prať, keď máme všade prach... no a som z toho trošku nervózna... ale tento piatok, že som zostala doma mi pomohol, takže to nejako v tom septembri hádam vydržím, a od začiatku októbra beriem zvyšnú dovolenku až do nástupu na materskú... 🙂

lea1333
3. sep 2011

@nikita308 ahoj moja no nechceli ma nechat na rizikovom lebo som nemala 6rokov zachvat a povedali mi ze ja som malinky epileptik a bola som vyriesena...a pri tom som pracovala 14h dene:(ale mala som v pohode robotu mozno teraz ked som potratila tak uz ma necha na rizikovom ale teraz momentalne nepracujem:(

lea1333
3. sep 2011

@nika2646 ja som brala aj duphaston a nepomohlo to ale tiez hned ako ostanem znovu tehu tak mi ho nasadia...aj beries niake vytaminy?a ako som uz pisala nikite tak mi dr neurologicka povedala ze ona nevidi dovod na rizikove ze som mali epileptik lebo som nemala zachvat 6rokov;)ale bala som sa lebo som bola velmi unavena mas pravdu treba pozitivne mysliet keby to bolo take jednoduche ze?

nikita308
3. sep 2011

@lea1333 to nevadí, že si nemala 6 rokov záchvat, ale užívaš lieky... ja sa v tom našom zdravotníctve už nevyznám... ☹

lea1333
3. sep 2011

@nikita308 ako ze ja viem aj ja som sa cudovala:o ale som si povedala ze ok a potom som sa pytala gynekologicky a ona ze ona ma vypise ale potrebuje papier od neurologicky teda odporucenie tak ze s toho nebolo nic potom som zacala spinit tak som bola do 11tt doma a potom som potratila tak ze tak.ale teraz som vymenila gynekolloga a neviem ci ten ma neda na pn lebo ten je ludskejsi a vidim ze ma zaujem o riesenie problemov mojich problemov a neviem ci ma nenecha aj koli potratu na pn.sak uvidime to je este daleko;)

nikita308
3. sep 2011

@lea1333 ale neboj, ani sa nenazdáš a čoskoro budeš tehu... musíš tomu veriť... ja viem, že je to ťažké na psychiku, ale určite sa podarí... budem držať palčeky... 🙂 u nás v robote sa asi 70% babám nedarí otehotnieť... takže viem, aké to je pre všetky ženy ťažké...

nika2646
3. sep 2011

@lea1333 ja som nepotebovala papier od neurologicky...aj ked moj doktor je tiez kapitola....odchadza vela zien od neho...hrozne ze kazdy lekar tvrdi daco ine a clovek nevie comu ma verit...preto som aj na tejto stranke vela citala lebo tu sa dozviem teda viacej....ja beriem Femibiion, a snazim sa pit alchemilkovy caj mam nasuseny a ked sme na chalupe robim s cerstvej alchemilky....myslim si ze potrat je dovod aby ta doktor nechal na rizikovom....ja to urcite budem chciet...aj ked co sa tyka financnej stranke bude to slabe kedze je to platene biedne ale stoji to za to 🙂

babulena
3. sep 2011

@lea1333 ani ja som nepotrebovala od neurologa nijaky papier a to som tiez bola vyse 5rokov bez zachvatu,asi plati;co doktor,to iny nazor,aj s tym cisarskym je to tak.A este ste tu pisali o tej kave,tak ja pijem asi 5-6kav denne,nevedela som ze nemozem mne nikdy nepovedal dr. ze by som nemala prave naopak,ked som mu hovorila ze niekedy proste som taka unavena cez den ze zaspim ani neviem kedy,tak mi povedal-daj si kavu nesmies spat pocas dna.A pocas tehu som tiez pila 2krat denne,akurat som nepila ked som kojila.Ale zistila som ze mi robia velmi zle tie energy napoje ako je redbul,vtedy mi bije srdce ako dive,cela sa trasiem aj vo vnutri

lea1333
3. sep 2011

@babulena no sak uz som zmenila gynekologa tak dufam ze uz bude dobre ako ked budem mat 8h pracovnu dobu tak mi to nebude vadit ze pracujem ale ked budem robit 12h tak mi to bude dost vadit!a preco vlastne nemozme spat poobede lebo ja si niekedy schrupnem aj ked viem ze sa to nema.niekedy sa citim lebsie ale niekedy ako keby sa mi snivalo:(a ja energi drinky nepijem len kavu a to max 2dene a strasne sa bojim toho ked pride babo ako to budem v noci zvladat:(lebo ked sa zle vyspim tak sa citim cely den zle len sa modlim aby neprisiel zachvat raz sa mi stalo ze ma mm zobudil v noci a cely den mi bolo hrooooozne ale neodpadla som

lea1333
3. sep 2011

@nika2646 no ja na rizikove nepojdem urcite;) ani koli potratu ani koli epi si myslim ja osobne:( ale nevadi hlavne aby bolo vsetko v poriadku alchimilka je super aj ja som to pila a este aj gynex som papala;)

nika2646
5. sep 2011

@lea1333 no ale ak povies doktorovy podla mna by ta mal urcite dat vsak asi zena vie najlepsie....a gynex to s dake vitaminy???

lea1333
5. sep 2011

@nika2646 sak uvidime co bude;)gynex su bylinkove kvapky na podporu plodnosti;)ja som ich brala cely december a v januari som otehotnela ale neviem ci to bolo tym alebo to bolo stastie;)

nika2646
5. sep 2011

@lea1333 No tak to ich hadam skusim tiez 🙂 🙂 🙂

lea1333
5. sep 2011

@nika2646 skus aj ja som ich brala hned po kyrete lebo oni aj upravuju cyklus a obnovuju sliznicu ktora je poskodena po kyrete tak ze ja len odporucam a su aj chutne;)

danielka1982
15. sep 2011

zdravim všetky mamičky aj nemamičky.Ja sa mordujem s epilepsiou 15 rokov a porodila som 2 deti.Aj ked som mala problemy koli liekom..Zacinala som s depakine no vdaka tým liekom som potratila v 4 mesiaci,zmenila som neurologicku aj gynekologicku a pri nich som mala tehotenstvo bez kompl.len dcerka musela ist von na cisara koli zlej polohe.Syncek uz bol poslusnejsi a narodil sa prirodzene.Počas tehotenstva som brala lamictal vraj ten ako jediny je najmenej takmer vobec skodlivy pre plod,po porode som zacala brat lamotrigin ktorý uzivam dodnes.No hned zajtra ma neurologicka znova vrati na lamictal,kedze budeme mat znova babo lebo lamotrigin je vraj tiez dost skodlivy a sposobuje u deti nervozitu az agresiu.