icon

Tehotenstvo, trombofílie a krvácanie. Môžu spôsobiť ďalší potrat?

ppetuskaa
4. aug 2011

Prajem krásny deň všetkým budúcim mamičkám. Mám tu taký problém. Pred pár dňami mi zistili tehotenstvo, ale predtým, týždeň pred očakávanou menštruáciou som začala krvácať a to som ešte nevedela, že môžem byť tehotná. Krvácanie nebolo ani slabé, ale ani silné ako pri klasickej menštruácii. A následne týždeň potom mi tehotenstvo potvrdil aj lekár. Mám trombofílie MTHFR C677T, polymorfizmus Va134Leu F XIII, polymorf. 4G/5G, doštičkový glykoproteín Ia a IIIa a už raz som potratila, keďže som mala hnedý výtok pár dní a potom prišlo asi na 10 deň silné krvácanie so zrazeninami -Missed abort. Momentálne mi v moči zistili krv a opäť sa mi objavuje ten hnedý výtok, aj keď zatiaľ vo veľmi malom množstve. Chcem sa spýtať, či ste sa niektorá s podobným prípadom už stretli, prípadne budem rada, ak sa podelíte so svojimi skúsenosťami. Môžu tieto trombofílie spôsobovať krvácanie a následný potrat?Vôbec neviem, čo si o tom mám myslieť, kde hľadať príčinu, bojím sa totiž, aby sa mi nezopakovalo to, čo pred rokom. Momentálne beriem Fraxiparinove inekcie, ascorutin a utrogestan. Teším sa na Vaše odpovede.

franzziska
13. feb 2015

dievcata je trombofilia indikáciou na poslanie na pn - rizikove tehotenstvo?

lucita79
19. feb 2015

@franzziska Mne ju zistili v tehotenstve a hned som išla na rizikove.

hematologiabb
20. apr 2015

Kocky ahojte,prosim o radu...dvakrat som po sebe potratila vcasne a zato mi na hematologii nedavno povedala lekarka,ze akonahle otehotniem zas, mam sa ozvat a odporuca aplikaciu LMWH-teda asi tie vpichy pocas celeho tehotenstva/heparin/?To nie su radsej nejake tabletky...miesto dennych injekcii?Povedala,ze zrejme mi z odberov krvi nic nezistia co mi brali,ale preventivne...mi odporuca tie injekcie...da sa to prezit???DIK.

csanika
20. apr 2015

@hematologiabb ahoj..ja som tiež dvakrat potratila,zistili mi leidenovu chorobu,takže poslednè dve tehotenstva som si pichala fraxiparine 1×denbe od začiatku tehotenstva do konca šestonedelia.no nie je to prijemne,ale pre dieťatko to spravíš.prajem ti veĺa šťastia aby to vyšlo🙂

hematologiabb
20. apr 2015

@csanika ...vdaka za odpoved,plati sa za tie injekcie?To fakt neexistuje radsej liecba tabletami proti zrazanlivosti?Chodi sa aj na kontroly hematologovi???

csanika
20. apr 2015

Tie injekcie v tehotenstve predpisoval moj gynekolog,platí sa len za recept 0,17€.žial neexistuje iný spôsob liečby v tehotenstve.ja som bola na kontrole u hematologa na začiatku a pred pôrodom.

s_mt
20. apr 2015

Ja som si tiez pichala fraxiparin od 5. Mesiaca,pri oboch detoch. Je to nic moc,ale da sa. Tabletky ti nepredpisu,lebo je to nebezpecnejsie.. Na kontrolu som sla na hematologiu len v 4. mesiaci,potom ked mali deti 6 mesiacov na kontrolu. Fraxik sa picha az do porodu,este tyzden po porode. Plati sa tusim do 2 eur za 2-3 balenia,tak nejako,uz nepamatam. A bude ti ho predpisovat zenska Dr. Vela stastia ;)

rajcan555
20. apr 2015

@hematologiabb ahoj mne zistili syndrom lepivych trombocytov a beriem v tabletkach aspirin protect 100mg,az ked budem v nejakom 34-36 tyzdni tak prejdeme na injekcie. Tiez som 2 krat potratila,a z prveho bezproblemoveho tehotenstva mam zdrave dieta.Teraz som v 14 tyzdni tak dufam ze uz to dopadne dobre

lucita79
20. apr 2015

@hematologiabb Ja som si tiež fraxiparin pichala,teda manžel ja by som si to nepichla🙂Od zaciatku tehotenstva a ked som chcela kojit tak som sa musela stale pichat,lebo čo mam tabletky anopyrin to može ist do mlieka.Nedoplacala som nič,len za recept.

hematologiabb
20. apr 2015

@lucita79 ...ahooj,ono to zrejme daju naraz tie injekcie na nejaky cas domov?Ja uz mam teraz z toho hrozu...ked tu citam ake su zeny,,dopichane,,-keby bola aspon zaruka,ze opat nepotratim,lebo ak je ina pricina ktora sa zatial nepozna tak je mozne,ze si to budem pichat zbytocne a potratim opat...

csanika
20. apr 2015

@hematologiabb no ked bude potvrdena tehotnost,tak v tehotenskej poradni raz mesacne ti to predpišu.budeš sa musiet to naučiť pichať si to.tak ista zaruka asi nie jemale ked túžiš po bábätku,oplati sa to skúsiť.neboj,dá sa to prežiť🙂

hematologiabb
20. apr 2015

@csanika mojus diiik,vidim,ze ty mas 4 deticky...uzas...ja by som aspon to jedno,ve mam uz 41 rokov pomaly...v zivote by ma nenapadlo,ze nebudem mat v pohode tehotenstvo...a mam mat tie vpichy akoze vraj preventivne,lebo mi pravdepodobne nic nezistia.Nechapem potom ten dovod opakovaneho potracania v prvom mesiaci...do tretice uz som nechcela riskovat...tak snad pockam na vysledky...i ked hematologicka povedala,ze nemusim cakat tolko...,ale ked otehotniem mam si hned prist po injekcie...a mozno by to do tretice vyslo aj bez nich a budem si ich pichat aj zbytocne...,ale ako to ma clovek vediet...aach

hematologiabb
20. apr 2015

@lucita79 ...ked je zena na rizikovom je na PN?

lucita79
20. apr 2015

@hematologiabb injekcie mi predpisal na mesiac,ja som bola hrozne dopichana nebudem ti klamat,kolkokrat mi to muz nevedel kde pichnut.Ale tak vysledok stal za. to.Ja som pracovala tak ked so.m sla na rizikove tak na Pn

hematologiabb
20. apr 2015

@lucita79 vdaka za info...nejak som nepostrehla-ty si aj potratila alebo si mala nejaku trombofiliu ked si si musela pichat heparin?

lucita79
21. apr 2015

@hematologiabb Mne pri druhej zistili vrodenu trombofiliu,hematologička nechapala že pri prvej nič,že sa zdrava narodila,pri druhej som hned do nemocnice musela ist tam mi hrozil potrat.Ale naštastie všetko dobre dopadlo a narodila sa zdrava.

snehulienka82
22. apr 2015

@lucita79
@hematologiabb
@csanika
baby, chcem sa poradit, mne pred rokom zistili v CAR-e PAI 1 4G/5G polymorfizmus: homozygot. povedali ale, ze vsetky vysledky su v poriadku. otehotnela som par mesiacov na to, ale bolo to "iba" biochemicke, potom o pol roka zhruba som otehotnela znovu, ale skoncilo to MA v 12tt, z dovodu vyvojovych chyb. nevysterili mi ale mutacie MTHFR, lebo vraj to poistovna nepreplaca... to som tiez zistila az po MA... mam termin na hematologiu, ale informujem sa dopredu, lebo uz fakt neviem, ktoremu dr. mozem verit, myslela som si, ze v CAR-e som v dobrych rukach, ale asi im ide len o prachy, ktore tam nechas a ziadna zaruka nie je... dokopy som bola tehotna 3x, ale ani jedno zive dietatko nemam 😒

csanika
22. apr 2015

No mne tu mutaciu m.leiden zistil gynekkolog pri nejakom vyšetreni krvi počas uživania antikoncepcie,ale nakoniec mi aj tu zatrhli.2×som potratila,zmenila gynekologa a pri ďalšom tehotenstve mi okamžite nasadil fraxiparine injekcie.navštivila som aj hematologa a ten tiež nariadil injekcie do konca šestonedelia a chvalabohu všetko ok🙂

freyahope
22. apr 2015

@snehulienka82 mne mutáciu MTHFR heterozygot zistil môj gynekológ, normálne to poisťovňa preplatila, bolo to minulý rok na jeseň. Vyšetrenie trombofilných mutácii mi odporúčali v CAR-e v Čechách a aby som to nemusela platiť, normálne to spravil môj gynekológ. Inak po čase som sa dostala aj na hematológiu, lebo mám protilátky proti protrombínu a hematologička mi povedala, že MTHFR heterozygot vôbec nie je nič závažné a pre IVF bezvýznamné. Fraxiparine v prípade tehotenstva budem mať, ale nie kvôli MTHFR, ale kvôli protilátkam proti protrombínu.

snehulienka82
22. apr 2015

@csanika ja tu mutaciu na faktor V (Leiden) ma negativnu, takze som trosku iny pripad ako ty, ale v kazdom priapade ti dakujem, ze si mi napisala.

@freyahope skusim sa spytat na MTHFR u hematologa, ze ako to teda je, kedy to poistovna preplati...

freyahope
22. apr 2015

@snehulienka82 poisťovňa ti to určite preplatí, podľa mňa je to blbosť, že to nepreplácajú, tu sú napr. indikácie toho vyšetrenia a určite do nejakej kolonky spadáš, môj lekár to posielal do tohto labáku http://www.gendiagnostica.sk/sk/pre-lekarov/kom...

barbs24
30. apr 2015

@rajcan555 ahoj prosim ta a aspirin protect budes brat aj v 3. trimestri? pretoze v pribalovom letaku aj vsade na forach som sa docitala ze je to prisne zakazane a moze to poskodit plod aj matku...som v 29.tt, brala som injekcie fragmin 6 tyzdnov - tie mi po alergickej reakcii hemtologička vysadila a teraz mi nasadila aspirin protect 100mg/den - vysledky mi poslala mailom osobne som tam nebola...mam asymptomaticku trombofiliu, neviem sa jej uz dva dni dovolat tak teraz neviem ci to brat a tym ze mi to osobne nepovedala neviem ci sa nepomylila alebo co..dik

rajcan555
30. apr 2015

@barbs24 ahoj ja mam ten aspirin brat az do 34-35 tt a potom mam prejst na na inu liecbu v karte mam pisane LMWH ( co neviem co znamena) uvidim potom teraz som este len v 15 tt. Ja byt tebou tak to beriem aspon kym sa jej nedovolas,az sa Ti nejak moc nezahusti krv.

snehulienka82
4. máj 2015

@freyahope ahoj, dakujem za link. v tom case som mala za sebou "iba" 1 spontanny potrat, tak mozno preto to neriesili. ale homocystein som mala v norme, tak mozno tam problem nebude... poradim sa potom s dr. ale dik este raz. 🙂

lenkaoravcova
10. jún 2015

@rajcan555 Ahoj mozem sa ta opytat ten aspirin protect 100 si brala uz pred planovanim tehotentsva?

1357913
22. jún 2015

Ahojte čo znamena že mam spomenie? Som v 16tt.dakujen

snehulienka82
23. jún 2015

@1357913 neviem, zavolaj svojmu dr. a ten ti najlepsie povie.

1357913
19. júl 2015

Čo myslíte čo môže byt ked mi doteraz nic nebolo a v noci som išla na wc a idem sa utriet a naraz trochu krvi.viete mi poradiť?

lenkaoravcova
19. júl 2015

@1357913 treba ist urcite na pohotovost nemusi to znamenat nic zle ale aj moze drzim palce aby to nebolo.nic vazne u mna to bohuzial dopadlo zle

minnie2013
29. júl 2015

@1357913 co znamenala ta krv? Mam podobny problem :(