icon

Toxoplazmóza v tehotenstve

koralovka
15. dec 2011

Ahojte maminy, prosím vás ktoré máte skúsenosť s nou poradte, som v 14 tt tehotenstva a našli mi v krvnom teste zvýšené normy IgG aj IgM na toxo, síce v norme ale našli, a vzali krv na nový test, čakám na výsledky ale som na nervy, neviete poradiť? Vravia že IgG svedčí o prekonaní, ale čo potom tá igM, značí to že som v akutnej faze?Dakujem

stenlynek
21. okt 2014

Ahojte, chcela by som sa spytat IgM mam pozitivne zvysene aj IgG mam pozitivne. Čakám na výsledky z krvných testov. Mám sa obávať akútnej toxo? Vačšina sem píšete ze IgM mate negativne a potom vam zistili prekonanu toxo.

majjjjjka
24. júl 2015

Ahojte,stretli ste sa s tym, ze Igg aj Iga negativne, igm pozitivne ?

anakristina
13. nov 2015

@majjjjjka ahoj.ako si dopadla?

majjjjjka
14. nov 2015

@anakristina po opakovanom odbere to uzavreli ako falosnu pozitivitu, lebo druhy krat som mala uz aj igm presvedcivo negativne(0,017).ze u tehotnych sa to stava,ze mozu mat tento ukazovatel zvyseny.takze nastastie som nemala toxo 🙂

simonkabianka
12. aug 2016

Ahojte mne tiež počas tehotenstva zistili že som prekonala toxoplazmu mala som aj atb. vzniká to vraj z mačiek a tak sa chcem spýtať že či môžu mačky ublížiť (nákazou nejakou) môjmu mimi keď už je na svete? :o

anakristina
12. aug 2016

@simonkabianka ano,v pripade ak dostane toxokarozu z pieskoviska,kde kakaju macky.vzdy bravaj deti len na oplotene ciste pieskoviska.tvoje dieta nema protilatky ani proti toxoplazmoze ani toxokaroze.do 3rokov to moze mat velke nasledky.nech nepapa jahody zo stonky priamo,starostlivo zeleninu (korenovu ako mrkva)umyvaj teplou vodou ak je z domacej zahrady.

nikolaaa123
19. nov 2016

Dobrý den jsem 5 týdnu a chtěla bych se zeptat co to znamena

nikoletka321
6. dec 2016

Ahojte...potrebujem pomoc..som strašne vystrašená...s priateľom sme spolu 7 rokov o dieta sme sa sa snažili 3 roky už sme si mysleli ze nebudeme mať aj sme sa uz vyrovnali stym..ale stal sa zázrak som 19tt...ale...dnes som bola v poradny brali mi krv a zistilo sa ze mám zvýšené hodnoty na toxoplazmozu..lekar ma poslal na infekčné sa objednat nechcel mi ktomu nič bližšie povedať a na infekčnom to isté len ma objednala na 14...ale začala som niečo o tom hľadať na nete a to som asi robiť nemala pretože to teraz do toho 14 určite nevydržím...testy mi vysli igm 3,03 igg 48,3 a iga 1,53 baby prosím vas poraďte a pomôžte mi strašne sa bojím o babo nechcem oňho prist ani nechcem aby bolo chore ☹😢 😢

erika272
16. dec 2016

@nikoletka321 ahoj ako to dopadlo uz mas vysledky ? ja som mala tiez vysoku toxo ale vsetko bolo v poho

sunnytt
19. dec 2016

Ahoj igg su protilatky, takze moze ist aj o prekonanu toxo. Ta nema ziadny vplyv na babetko.
Ja som mala igm 5.9 a igg 171. Hrozne som sa bala vela naplakala, na infekcnom ma ukludnili ze pravdepodobne je infekcia prekonana. Zobrali krv urobili detailnejsi rozbor s vysledkom ze infekcia bola cerstva cca pol roka pred tehu. U teba mozno aj viac kedze mas nizsie hodnoty. Protilatky ostanu v tele dlhsiu dobu. Teraz dom v 6 mesiaci cakam zdravu dcerku 🙂 bola som aj na morfogickom ultrazvuku. Pre istotu a pre moj dobry pocit. Drzim silno palceky uvidis ze vsetko dobre dopadne. Hlavne necitaj clanky na internete 🙂

aimee77
19. dec 2016

Pri nejednoznacnych vysledkoch je smerodatny test avidity.Ak je vysoky ,znamena to prekonanu infekciu.Posledna moznost pre nas infektologov je PCR metoda na dokaz DNA toxoplazmy v krvi.Velmi casto byvaju falosne pozitivne vysledky v zavislosti od kvality testov..

evuska73
24. jan 2017

Aj ja by som sa chcela opýtať bola som u lekára a sestrička mi povedala že som mala pozitívne výsledky na toxoplazmozu. Som na začiatku 12 týždňa hodnoty boli igm 1.0 a IGG 95,98 viac neviem doktor to neriešil o 10 dni ma objednal znova na testy. Myslíte že podľa výsledkov to môže byť akútna toxoplazmoza? Ďakujem

sunnytt
25. jan 2017

Igm je pozit 1 a viac takze skor to mas hranicne, igg su protilatky takze podla mna ide o prekonanu infekciu. Ja som mala igm 5.9 a igg 171, riesila som to aj infektologom aj antibiotikami. Infekcia bola nakoniec prekonana chytila som cca 3 az 6 mesiacov pred tehu. Teraz cakam zdrave babetko 🙂. Ale urcite by bolo vhodne riesit vysledky aj na infekcnom. Hlavne ziadny strach. Tieto testy podla mna mamicku viac vynervuju ako urobia dobre. Aspon moj pripad. Drzim palce😉

aimee77
25. jan 2017

@evuska73 Test avidity? Ak je test avidity vysoky,znamena to,ze infekcia je prekonana pred viac ako 3mesiacmi.Skor si myslim,ze je vhodnejsie nasmerovat svoju cestu na najblizsiu infekcnu ambulanciu,kde si to skor zmenezujeme,ako gynekolog.On posudzuje hlavne vyvoj plodu.

anakristina
28. jan 2017

@nikolaaa123 je to v poriadku

aimee77
28. jan 2017

@anakristina Nerozumiem,co je v poriadku?Nikolaa 123 podla vysledkov neprekonala ziadnu toxoplazmozu,nema totiz vytvorene ziadne protilatky,najma IgG,svedciace pre prekonanu infekciu,test avidity sa neda odcitat.Vzhladom k tomu,ze teraz uz by mala byt za prvym trimestrom,riziko infekcie toxo a jeho negativneho vplyvu plod uz je malo pravdepodobne.Ale vzdy tehu na inf. ambulancii,kto neprekonali toxo som sa snazila upozornit,aby nepracovali s cerstvym masom,tatarakmi a pracu v zahrade len v rukaviciach.Starostlivost o macku a psa prenechat na partnerovi..Pocas celeho tehu..

evuska73
30. jan 2017

Ahojte tak mám to prekonané vysoká avidita. Povedala dr na infekčnom že možno aj 2 roky dozadu. Je to super ale tie stresy neprajem nikomu.

anakristina
16. feb 2017

Aj uplne negativny vysledok je v poriadku.hygiena je samozrejmost ako aj to,ze si neda krvavy steak ani tatarak.ja len viem ake su to stresy,ked na inf strasia blbostami pre nic za nic.nepotrebuje,aby v nej niekto vyvolal stres

aimee77
16. feb 2017

@anakristina Som lekarka,infektologicka.Ty evidentne uplny laik,ktory sa vyjadruje k veciam,ktorym vobec nerozumie.Nestrasim,kazda tehotna,kt nema vytvorene protilatky,je pocas celeho tehu ohrozena infekciou.Castokrat sa nam nepodari ani zistit sposob prenosu.A nasledky infekcie toxoplazmozou su zial pre babatko trvale a neliecitelne..Radi by sme strasili blbostami,ako pises.Ale kazda, co i len trochu inteligentna buduca mamicka vie,ze prevencia je dolezitejsia ako liecba komplikacii.A vzdy sme sa mamickam snazili vysvetlit,ze rady predavacky,kadernicky...z MK naozaj za vela nestoja...Je tu sekcia zdravotnikov a lekarov na MK,ktori dokazu odborne poradit v tej oblasti,ktorej sa venuju.Rady typu JPP z MK boli vzdy obveselenim na nasej ambulancii a vizitach..

anakristina
9. mar 2017

@aimee77 respektujem tvoj nazor.tu sa vsak vyjadruju aj laici na zaklade svojich skusenosti.tejto teme sa vela venuje doc zahumensky ako aj ceska infektologicka mudr geleneky.ja suhlasim s ich postojmi a nazormi.samozrejmw respektujem aj ten tvoj.ale kebyze si vystacim s nazorom infektologicky v komarne,tak teraz nelezi pri mne moja uplne zdrava dcera.

mkatka7
7. apr 2017

@maruska22 ahoj,ako dopadla ta tvoja kamoska? Mne dnes dr predpisala rovamycine,lebo vysledky budu az o 7t.,tak dovtedy to mam brat. Trz neviem,ci sa stresovat alebo nie. Som v 12tt. Dakujem

denisa154
16. aug 2017

ahojte, ja mam za sebou 5 odberov stále po 10 dnoch na toxo, stvrtý bol už vraj zniženené hodnoty a pre istotu som sla aj na piaty a tu mi vola Dr že mam ist na infekcne že to vyskocilo....co sa pri toxo nestava že sa to hybe ako mne,vacsinou len rastie ... este nestresujem radsej neni to dobre ale bojim sa to je jasne :( ukaže 3D nejake nezrovnalosti kedže medzi tým tam idem? :(

sunnytt
17. aug 2017

@denisa154 drzim palce hlavne sa nestresuj, vsetko.dopadne dobre🙂 ake mas vysledky?

anakristina
24. aug 2017

@denisa154 ahoj,toxo robi sarapatu v tehotenstve,odporucam ti morfo ultrazvuk u dr grochala v martine (ukaze to vela) a infektologicku v trnave

mishel1997
10. jan 2018

Ahojte baby chcela som spýtať som 24tt tehonstva a zistili mi toxoplazmu ale mám to úplne vtom najmenšom štádiu poslali ma na infekčné a tam mi zobrali krv ..ale mi povedali že ja mala pravde podobnosť ze to mam ... lebo keď mi robili testi na toxoplazmu na začiatku tehotenstva tak mi vyšli negatívne...noa 24tt mi visli pozitívne..skratka môže to poškodiť plod mám sa obávať 😯😯😯

mkatka7
10. jan 2018

@mishel1997 ahoj,mne tiež vysla toxo počas tehotenstva,kým neprišli výsledky,či mám aktívnu alebo nie, brala som antibiotiká-rovamycine, potom sa zistilo, že nemám aktívnu, tak som ich prestala brat a teraz držím svojho 2mesacneho zdravého minima na rukách 😊 je lepšie báť sa,ako to neriešiť,ale doktori snáď vedia,čo robia. Ja som mala Dr dosť divnú,ale predsa vedela,ako treba postupovať. Neboj sa 🙂

sashenocka007
10. jan 2018

mna takto strasili hroznymi vysledkami na rubeolu bola som hotova ked som si citala nasledky ake mozu byt opakovane testy boli uz uplne ine. vysledky moze skreslovat aj choroba alebo hocico ine. pri prvom synovi som mala vysledky v pohode a pri druhom zle a medzitym som urcite ziadnu chorobu nemala.

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
sunnytt
28. jún 2019

@barmankaa nejde otvorit

barmankaa
Odpoveď bola odstránená