icon

Upravil sa vám syndróm dráždivého čreva v tehotenstve?

tepka
2. apr 2011

Ahojte hľadám tehuľky zo syndromom dráždivého čreva...chcem sa opýtať či sa vám neako zmenil stav z tehotenstvom??? 😉 dakujem

chrumka
5. apr 2011

@anjelicek26 @tepka Ahojte dievcata, tak idem sa aj ja k vam pridat, pretoze mam presne ten isty problem - drazdive crevo. Presne viem o com rozpravate. Presne ten isty strach a uzkost som prezivala aj ja donedavna. Kamkolvek som mala ist, tak ma chytila zo stresu hnacka. No ved to nemusim opisovat, vsak dobre viete 🙂 Mne ale veeeeelmi pomohol moj uz terazjsi manzel, ktory mal so mnou neskutocnu trpezlivost a v podstate ma nutil chodit pomaly von, do obchodnych centier a tak podobne. Ale pomalicky som si zvykla a dostalo sa to do takej polohy, ze je to znesitelne a neobmedzuje ma to. Uz aspon taky rok je to uz tak, ze chodime normalne po vyletoch, dokonca na tury do prirody kde teda fakt zachod nenajdete - iba ak prirodny 🙂 chodime do obchodnych centier. Tieto veci este rok dozadu boli pre mne nemyslitelne a neskutocny strach som mala z vlastnej svadby, aby ma hnacka nechytili priamo pred oltarom. Ale podarilo sa, sice som mala v sebe nejake tie antidepresiva, takze som na to nemyslela, ale som rada, ze som to prezila 🙂 No a co sa tyka cestovania, tak mne velmi pomaha, ze si dopredu naplanujem cestu, to znamena, ze si na internete presne popozeram kde su benzinky, zachody v mestach a takto podobne, povytlacam si mapky, samozrejme hlavne vyznacene miesta okrem historickych pamiatkach su zachody 😀 Ale moj manzel je na to zvyknuty a praveze povie, ze ako super viem vsetko naplanovat a nachystat, ze potom necestujeme so stresom a presne vieme kam ideme 🙂 Takze to je take moje riesenie tohto problemu. No a to vlastne robim pri vsetkom, ci ideme do novych obchodov alebo mesta, vzdy si dopredu na nete zistim ci tam je wc. Vsak teraz sa da na internete zistit fakt vsetko 🙂 No a teraz od kedy som tehotna, tak je o starost menej, lebo fakt je to tak, ze aj u mna uraduje zapcha, tak ma clovek aspon o starost menej a neprehana ho 🙂 A fakt je to vsetko o psychike v tomto pripade, takze treba riesit hlavne psychiku. Ja uz si stale hovorim, ze no co, ked ma to chyti ci uz v obchode alebo neviem kde, tak tu predavacku tolko poprosim ci mozem ist u nich na wc. Kaslat na to 😀 A v prirode si hovorim, ze za kazdym krikom je wc 😀 Tak zatial tolko 🙂

anjelicek26
5. apr 2011

@chrumka - juj mi nevrav, my sa 30.4. berieme a BOJIM sa teda riadne... ako budem dvihat na wecku svadobne saty? No uz mi je smutno a smiesno zo seba samej. Nadopujem sa niecim uz dva dni pred svadbou, nebudem jest, nech hnacka fakt nehrozi, dam homeopatika a bude dobre, inak sa na svadbu tesiiiim a moc.

Som rada, ze sa ti to dari zvladat, aj moj drahy si postupne zvyka, len blbe je to, ze ked my sme sa davali dokopi, tak to take nebolo, teraz sa to stale viac zhorsuje.. fakt to musim riesit, lebo to je hlavne o psychike, strese... a aj ja kazdu jazdu planujem, mam zmapovane, väcsinou ma to ukludni, vdaka bohu za navigacne, kedy aj v aute presne viem, kolko minut, kilometrov kam to trva, aspon nepanikarim, ze neviem...

Ach jaj baby nezavrieme tuto temu potom ako sukromnu? Len ma tak napadlo, lebo je to take no, co urcite nerozpravam kazdemu na ulici... hanbim sa za to 🤐

chrumka
5. apr 2011

@anjelicek26 Ja ked som mojho manzela spoznala, tak som tiez nemala tento problem. Ono to nejak postupne prislo zo stresov na vysokej skole a z cestovania do skoly. Takze aj pre neho to bola novinka, ale on je taky super, ze to cele zvladol spolu so mnou a uz to berie ako sucast mna 🙂 proste neviem si ani lepsieho chlapa pri sebe predstavit 🙂

Neboj, svadbu zvladnes, ked tak zbehni do lekarne nech ti daju nejake silnejsie ukludnovaky, a uvidis, ani ti v ten den nepride na um, ze ti treba na wc 🙂 ja som v podstate v ten den bola iba rano a potom uz cely den vobec 🙂 Bolo tolko inych veci co trebalo riesit, ze som si ani nespomenula.

No mozeme to kludne aj uzatvorit ako sukromnu temu, aj ked si myslim, ze nie je od veci o tom aj takto verejne rozpravat, lebo este tu moze byt viac dievcat, ktorych sa to tyka. A ja sa uz za to az tak nehanbim. Moja naj naj kamaratka, ta vie presne co sa so mnou deje, takze ta ma tiez velmi podporuje. Je dobre to povedat velmi blizkemu okoliu, ktoremu clovek doveruje, potom sa to znasa ovela lahsie 🙂

yanus
5. apr 2011

@tepka jejda nestras, snazim sa si to nepripustat, dalsiu diagnozu by clovek uz nezvladol :P. Ako mala som mala zapal pankreasu a potom sa uz vlieklo s dietami, vysetreniami, nizkym cukrom, intoleranciou na laktozu, neznasanlivostou tukov atd atd. Pridem k doktorovi a hned sa lakne ako zbada krvne testy :P a popravde obcas nemam ani zaujem to uz riesit, clovek si zvykne. Cim budeme starsi, tym to bude len a len horsie.
@anjelicek26 Hej 🙂 najlepsie by bolo byt stale tehu 🙂

yanus
5. apr 2011

@anjelicek26
@chrumka
@tepka

Mna zase toto chyta pri cestovani lietadlom. Zacne to letiskovou halou a skonci to az v mieste priletu :D:D:D. Mam aj panicky strach ze mi nedojde batozina, tak ked sa kruti ten pas, tak sa kruti aj moje brucho :P. (batozina mi 1x neprisla vobec a 4x sa stratila)

anjelicek26
5. apr 2011

@yanus - myslis, ze sa to bude horsit? Ja dufam, ze fakt uz len lepsit, ze "skludnim hormon" a bude to... teraz som nervozna a neista z kopy veci... no uvidime, som rozhodnuta to uz fakt riesit, dost mi to pomaha citat od inych, ze v tom nie som sama 😉

@chrumka - asi ano, mozno by sa ozvalo par babuliek, ale po case by som to tu rada zavrela... ak by teda @tepka suhlasila. Predsalen to tu cita kopaaa ludi 🤐 A nie kazdy to pochopi...

A ano, pred svadbou urcite nejake lieky vezmem, chcem si ten den uzit, tesim sa na to uz dlho, nepokazim si to.

yanus
5. apr 2011

@anjelicek26 Ja myslim pozitivne, uz mna sa to casom svojim sposobom len lepsie. Cim dlhsie s ty zijem, tym je to lahsie. Aj ked to cloveka dost obmedzuje. Skusila si vyburit nervy aj inak ako vnutorne? Mne dost pomahalo cvicenie a hocijaky sport, ze kvazi vypnes od kazdodenne stresu.

anjelicek26
5. apr 2011

@yanus - mozno mas pravdu, len ja mam pocit, ze sme stale v pohybe, lietame na Slovensko k nasim ci do nemecka k svokrovcom 6x do roka co je fakt kazde dva mesiace, niekedy aj castejsie stres s detmi v lietadle, vsak to asi poznas... deti to zvladaju fajn, uz su profici, len ja uz tyzden pred odletom zhanam, balim, nervacim... no ale to kto nie... potom cesta na letisko 1,5 hodinu, cakanie na let, let samotny, potom zohnat auto z pozicovne, hodina cesta domov, no koniec... uz si v anglicku zvykam, ale o rok zasa spät do nemecka... tam mame dom a zili sme 4 roky...tam som bola zvyknuta a zabehnuta...kym si tu zas zvyknem a budem chodit vsade - no tipujem, ze sa uz budeme stahovat aj nazad 🙄

tepka
autor
5. apr 2011

@yanus hmm zaujímave..no stres

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 a prečo ste v UK???tvoj muž je Nemec??? 😉

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 ako chcete tak to zavrite ale ten kdo to nemá pochybujem že to ide čítať a je tu milion tem tak pochybujem že to niekdo bude len tak čítaťkdo nemá tento problém a myslím si že potrebu vykonáva každy...ja sa nemám za čo hanbiť koľko ochorení je horších a su tu...

anjelicek26
5. apr 2011

@tepka - no asi mas pravdu, len sa musim odosobnit a brat to ako chorobu. Lebo ja to skor pred sebou definujem - ako moje zlyhanie. Je proste nanic pocit, ze moje telo nerobi to, co by som chcela ja a ze nemam kontrolu.

Drahy skoro manzel je nemec, sme tu na tri roky pracovne 🙂 Drahy siel o 8 mesiacov skor, my sme sa stahovali z dcerkou az ked som bola v 35.tt 🙂

tepka
autor
5. apr 2011

@chrumka jasne no myslím že každý má ten istý problem s týmto ochorením...a ja som svadbu zvládla tak že som si dala 4pol deci a to mi ani neudrelo zo stresu len mi bolo všetko jedno tiež som mala nervy či ma nechytí pri oltári preto sme mali svadbu na urade aby bola rýchla 🙂

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 tak to zamknite ja neviem ako sa to robí 😒 ak sa teda hanbíte každý je iný ale ako hovorím pochybujem že by to niekdo čítal medzi milion témami keby nemal tento problém...

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 inak mne stačilo pár pol deci a nejedla som iba ranajky suche a až na oslave a bolo ok našťastie nič celu noc 🙂

tepka
autor
5. apr 2011

@chrumka No ja si myslím tiež že sa nemáme za čo hanbiť hovorím každý kaká každý má potreby a čo????a 20%ludí je aj dosť čo týmto trpí a robíte chybu ak to tajíte lebo mate väčší stres z okolia.O mne to vedia kamaráti aj známi a cítim sa lepšie vedia podporiť ma a robíme si srandy z toho.Aj z manželom že no po tomto jedle vybuchnem alebo zober vreckovky čo ak budem bežať za krík 🙂 je to sranda a čo..

anjelicek26
5. apr 2011

@tepka - tak potom super, ja tiez dufam, ze budem vystresovana len dni dopredu, ze uz na svadbe budem nad hranicou stresu a ma to skludni... dufam...aj na statniciach a aj na pracovnych pohovoroch to tak bolo.... a teda nejake lieky urcite... ja po tehu a po kojeni - teda este trocha kojime - nemozem alkohol, mne vrazi do hlavy aj deci vina, to by sme sa asi dost nasmiali 😅 😅

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 aha tak..Nie neber to ako zlyhanie vôbec vieš ako ti bude dobre ked to budú vedieť tvoji blízky???Budu sa ti snažiť pomôcť a budu ťa chapať..Ako moji svokrovci v pohode som im povedala že mám problemy z trávením a všetko vedia ja za to nemôžem tak čo...a hocikedy ked mi ponuknu dačo jesť mastne alebo dačo čo viem že pobežím im to poviem nie nechcem ved viete môžem z toho bežať na wc nejdem riskovať a pochopia a ešte sa ospravedlnia že na to neprišli sami 😉

anjelicek26
5. apr 2011

@tepka @chrumka - beriete to super baby, ja nikoho takeho nepoznam... musim z drahym viac o tom rozpravat, nech vie, ze to neni len pri soferovani, ze ja som normalne nervozna stale, ja sa akosi hanbim o tom hovorit, dokonca aj pred nim... urcite by mi to dost pomohlo, keby to vedelo viac ludi, ze som taky uzlicek nervou...

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 no ale jasne ale deci vínka lepšie ako lieky zase vieš a lepšie sa smiať ako s..ť 😀

chrumka
5. apr 2011

@anjelicek26 urcite by ti pomohlo keby to vedeli viaceri, lebo potom nemas v sebe ten pocit, ze boze zase idem na wc a je to trapne. Lebo ked to to tvoje okolie vie, tak sa uz ani nad tym nezamysla, ze zase ides na wc 🙂 takze ja som tiez povedala viacerym blizkym ludom a tym padom mi je lahsie. Aj svokrovci to vedia a chapu, svokra mi nie raz povie, ze ona ma to iste ale s malou potrebou, ze ked ide niekam, tak len mysli na to aby mala kde odskocit, takze baby nie sme v tom same 🙂 Takze kludne sa o tom viac rozpravaj so skoro manzelom, uvidis ako ti to pomoze. Ja som napr. mojmu aj dala precitat nejake to psychologicke forum kde som si pisala s takymito ludmi, aby si pricali ako oni o tom pisu a ako sa citia, lebo opisovali presne moje pocity, a aby on pochopil ako sa vlastne citim a aj pre neho to bolo dobre, ze vedel co sa so mnou deje a nemusel si len domyslat a tak mi skor vedel pomoct.

tepka
autor
5. apr 2011

@anjelicek26 No jasé ono to není nič nepochopiteľné.Proste mu povedz pozri som taky malý nervák a ked mám stres tak sa mi to prejavuje že ma preháňa proste snažím sa na to prísť z čoho to je.Urobím pre to všetko aby sa to dalo do normalu najdem vhodnu odbornu pomoc atd.Ty si tá chorá a tá čo trpí nie on skôr by ťa mal poľutovať a potúliť 😉 ozaj a mávaš krče????Ale ako ti radím iba psycholog alebo psychiater ťa z toho dostane!!!aspon z tej hlavy a čo chce hlava robí telo či je to správne či nie počuva príkazy!

tepka
autor
5. apr 2011

Inak kým som toto otvorila som hľadala tuto tému ale márne kokso som sa ozaj zľakla že by nik toto nemal????a baby toto mávaju najviac ludí v usa a vyspelých krajinach kde je zla strava a stres.

anjelicek26
5. apr 2011

@tepka - ked som nervozna, tak okamzite krce v podbrusku, stahy a musim na wc... proste okamzita reakcia na nervozitu su stahy v crevach. Ja neviem, takto som to nikdy nebrala, ze choroba, skor som sa citila neschopna, ze obmedzujem rodinu, robim "problem" na rodinnych vyletoch, lebo musim hladat a striehnut, kde je wecko...

A s psychologom mas fakt pravdu, ale to v UK neporiesim :( Ale v nemecku urcite ano, ale este rok vydrzat je dlha doba... Moja anglictina je fajn, ale nie az na takej urovni, ze by sme vsetko prebrali a citila som sa fajn pri takom rozhovore...

chrumka
5. apr 2011

@tepka @anjelicek26 Mne osobne napr. psychologa k tomu netrebalo. Mne velmi pomohol manzel a sama som sa z toho nejak dostala. Sice to trvalo, ale podarilo sa. Takze zalezi v akom si uz stadiu, ale da sa to aj svojpomocne, len to mozno dlhsie trva. Ja som si citala o tomto probleme aj na stranle onlinepsycholog.sk a tam su tiez ludia s tymto problemom, co tiez pomaha ked vies, ze nie si v tom sama. A presne to som sa docitala, ze hlavne v USA a tak podobne s tymto maju dost problemy.

tepka
autor
5. apr 2011

@tepka môžete študovať 😀