icon

Upravil sa vám syndróm dráždivého čreva v tehotenstve?

tepka
2. apr 2011

Ahojte hľadám tehuľky zo syndromom dráždivého čreva...chcem sa opýtať či sa vám neako zmenil stav z tehotenstvom??? 😉 dakujem

Strana
z9
anicka245
10. máj 2017

@zdenocka pestrec mariánsky som skúšala aj ja, ale mam z toho kŕče, mne veľmi pomáhal čaj Parazit, mala som ho od bylinkarky bol strašne horky, ale výborný, len sa nesmie piť dlho. Nedávno mi pomáhala aj nospa, ale teraz si ju nedávam, pretože by sme chceli bábätko. Na laktózu som aj ja citlivá, iba acidko mi nevadi, skôr naopak. Inak mňa ráno len preháňa na wc, kŕče mám ale riedku stolicu nemám. A tiež občas hlieny mám. Jeden čas som mala aj krv na stolici a to ma dokopalo k lekárovi, ale nič mi nezistili..

zdenocka
11. máj 2017

@anicka245, kazdemu robi dobre nieco ine. Proto je to velmi tazke. Keby niekto povedal, alebo napisal, to a to Vam pomoze... Mne ten Pestrec pomaha aj s tym Imodium dokopy. Dnes uz je 3 den, co som rano vysla z domu, ziadne krutenie, zblnkanie creva, krce, proste nic. Premna male vitazstvo. I ked vstavam hodinu a pol predtym, ako z domu odidem, aby som mala pokoj a klud, a mohla ist na toaletu. Zavidim ludom, co vstanu, idu z domu prec, a neriesia, take veci ako my.

zdenocka
11. máj 2017

@anicka245, drzim palceky, aby babatko prislo cim skor. Vtedy sam mne osobne dost polepsilo. Len skoda, ze po porode sa mi to vratilo. Ale aspon tych 9 mesiacov som mala pokoj. Bodaj by to nebol tvoj pripad, a mala si pokoj.

paulakolla
13. jún 2017

Dievčatá mám 22 mesačnú dcèrku a tá zrejma trpí dráždivým črevom. Začalo to rotavírusom v januári a odvtedy večne hnačky. Testy ma ok,okrem laktózy a anti milk protilátok,co je podla gastrodr. nic nedokazujuce.Niekedy mlieko bez problemov, potom zas 2-3tyzdne hnackuje. Davam jej probiotika. Ako jej mam pomoct. Z toho co som tu precitala vyhodnicujem,ze obrovsky podiel ma psychika. Moja je nervak a plačka. Ako dalej ?

kitty27
23. aug 2017

Ahojte. Skuste si pozriet na Internete clanky o FODMAP diete. Niekedy staci vylucit zo stravy urcite druhy potravin, ktore tento syndrom zhorsuju.

karolinabese
23. aug 2018

Je tato tema este aktivna?? Trpim rovnakym problemom a je fajn o nom pokecat.

tanag
23. aug 2018

@karolinabese ahoj aj ja to mama a v prvom tehotenstve som to malam lepšie ako normálne ,momentálne som druhý krát tehotná a hrôza,od začiatku má strašne voliaca brucho a ty ako?

zdenulkam
23. aug 2018

@karolinabese ja tiež, a neviem co s tym

karolinabese
4. sep 2018

Ja som v prvom tehu mala zapchy. Po porode uplne super. Potom prislo ochorenie maleho. Vseeetko sa spustilo. Hnavky, bolest, uzkost. Hroza

zdenocka
6. sep 2018

A ako sa s tym vysporiadavate? Pre mna je najhorsie rano, musim vstavat aj hodinu a pol skor. Cez den sa trosku ukludnim, tak je o cosi lepsie.

karolinabese
8. sep 2018

Ja rano trpim hroznymi stavmi uzkosti. To trva 2 hodiny a potom je ok. Zle je to rano. Neviem co s tym. Nejake lieky?

zdenulkam
8. sep 2018

@karolinabese ako hnacky podobne ? klasicke lieky na hnacku si davam

anicka245
8. sep 2018

Ahojte pred casom som tu pisala, moj momentalny stav je po tehotenstve a cisarskom, vsetko pominulo, absolútne ziadne prehanky dokonca mozem jest uhorky a papriku, co predtym neexistovalo... pijem kazde rano matovy caj na podporu travenia a mam pocit, ze aj to mi prospieva.. ale je to asi súhra vsetkeho dokopy... drzim vam palce

katrin21
8. sep 2018

Necitam diskusiu, ale kup si knihu Syndrom traveni a psychologie. Vyriesi tvoje problemy stravou..fakt funguje

katrin21
8. sep 2018

@paulakolla tiez moj prispevok vyssie

zdenocka
8. sep 2018

@karolinabese, no a ako to riesis, ked chodis do prace? Vstavas preto skor? Uzuvas aj nejake lieky?

@katrin21, sice tuto knihu som necitala, ale presne viem co jest a co nie, aby sa mi stav nezhorsil. Len tato diagnoza je o tom, ze je to psychicke. Ja aj keby som nejedla nic, rano hnacky mat budem. Viem, ze je potrebne ukludnit sa, nemysliet na to... Ale da sa to, ked len vstanem, a uz ma 2-krat prezenie. Potom uz len rozmyslam, kde mam po ceste zachod, keby nieco, lebo je to akutna hnacka, a tam nerozhoduju minuty, ale sekundy.

Ja si davam aj Imodium, aj Endiex, a teraz skola sam Carnosice. Rano vstanem skor, ovela skor, a ked uz odchadzam z domu sa snazim nahovorit si, ze vsak uz ani nemam z coho hnackovat, veceru som nejedla, ranajky tiez nie. No je to sakra diskonfort, lebo do obeda nejem, v robote len vyvar, potom trpim bolestami hlavy, ale tak vyber si, co je horsie...
Mna to tak ubija, a unavuje. Vzdy mi pride luto, ze ini rano vstanu, oblecu sa, a idu do prace, a ja dve hodiny stracam len stresovanim a sedenim na zachode.
Vysetrenia mam vsetky dobre, aj gastroskopiu, aj kolonoskopiu, mam slabucku intoleranciu laktozy, no tie mliecne vyrobky, ktore mi sposobuju problemy vobec nejem.
Najhorsie je to, ze mne sa to zhorsuje. V pociatku bol diskonfort len rano, no teraz mi kruti creva cely den, pomaly ani nejem.
Preto by ma zaujimalo, ako to riesite vy. Ako to beriete, prezivate, co Vam pomaha, a ako to zvladate.

zdenulkam
8. sep 2018

@zdenocka no ja som doma, zatiaľ s deťmi.. Neviem si predstaviť ísť do práce, ako tam budem fungovať..
Ráno do škôlky nosí syna muž, kde by som ja mohla

katrin21
9. sep 2018

@zdenocka citas nazov tej knihy?? Ved tam je praveze aj suvis stravy a psychiky..a ak si ju necitala, tak urcite neview co jest.
Lebo je to prisna dieta takmer bezsacharidova..a su tam aj recepty..zacina sa niekolko dni len vyvary.. nic ine
.potom pridavas pptravinu, presne mas uvedene ktoru, / vajicko, brokolica atd/ ako ked zavadxas dietatu nove jedla. Cakas 2-3 dni ak tolerujes, ides dalej..ak nie, odkladas ju na neskor a nejes..cele to ma zmysel..neje sa vobec muka, cukor.atd.. myslim , ze po precitani pochopis.. a treba to samozrejme aspon 3 mesiace aby si videla rozdiel..ono.to upravuje nie len drazdive crevo, ae dokonca Crohna a ulcer.kolitidu.. atd.

katrin21
9. sep 2018

A este su dobre knihy : Co nam.hovori vlastne telo/ psyxh.pricina chorob/

katrin21
9. sep 2018

Tu som ti par stran prefotila

zdenocka
10. sep 2018

@katrin21, praveze citam nazov temy, ale nic take, co tam opisujes nie je.
Knihy su super vec, nepopieram, ja vela citam, cize poznatkov mam vela. Ale tento syndrom je o psychike. Samozrejme, ze aj ten clovek, co nema syndrom drazdiveho creva vie, ze nieco mu z potravin robi dobre, a nieco nie, preto tu potravinu z jedalnicka vyluci.
Tak isto fungujeme aj my aj so syndromom, no aj napriek tomu sa nam nedari mat hnacky pod kontrolov, kedze hlavnu ulohu zohrava psychika.
Urcite ziadna z nas neje piate cez deviate, kazda si da pozor, co zje, aby sa citila konfortne, a nemusela behat na zachod. No sama vie, co jej robi zle, a co jest moze.
Ked ma clovek cronovu chorobu, alebo ulcer. kolitidu, to znamena, ze ma zapal hrubeha creva, a tam je celozivotna dieta nutna, ide o bezvyskovu stravu, tam je to o chorobe, nie o psychike. Spustacom hnaciek je zapal creva, nie to, ze stresujes, ze Ti rano bude treba ist na zachod.

katrin21
10. sep 2018

@zdenocka akoze to nevidis v nazve.. o com je psychologia? Preco nase prezivanie suvisi s travenim.
Ved to je ten nazov... psychologia = riesi psichicke stavy..🙈🙄 ano, viem ze.co je drazdive crevo...a aj preto som.ti prefotila aj z tej druhej knihy nieco..aka je mozna pricina,mozno sa v tom najde. to vies len ty, treba sa uprimne pozriet do svojho vnutra..vratit sa casto az do utleho detstva.mladosti...nieco.si nesies v sebe a doslova si si povedala" seriem na to".. ale pritom to v tebe je a neprijala si to... nespracovala..chapes? Snad ti to pomoze.

fefe123
10. sep 2018

@zdenocka Psychika robí veľa. Ja mám tú horšiu diagnozu ako "len" syndróm, a tiež som sa stým musela nejak vyrovnať, aby som zasa mohla "žiť". Mne pomohlo, naučiť sa pracovať s tou psychikou, tiež som pomaly nemohla z domu a teraz som celkom OK (klop-klop, aby som to nezariekla). Pomohla mi psychologička, naučila ma cvičenia na sústredenie a dýchanie a ide to. Ja som totiž nechcela skončiť na ukludňujúcich liekoch, tak som to vyriešila takto.

karolinabese
11. sep 2018

No ja niesom zase az v takych stavoch. Ja ranajkujem. Ja nemam zlcnik takze musim jest. Ja ked idem rano na wc a nemam hnacku som ok. Mna tie hnacky az tak netrapia. Skor ta uzkost. Ale ja to mam z chronickeho stresu. Ako to bolo pisane. Zakorenene az v detstve. Ja som si teraz uvedomila ze sa veeelmi hnevam na svoju mamu. Len som to sebe dusila. Na hnacky mne pomaha jest 5 - 6x denne. Cvicim teraz jogu, chodim k psychologicke. Kazde rano si davam otazku: co sa mi moze stat? Budem potrebovat na wc? Tak pojdem. Maly bude mat zly den? Tak s nim pojdem von. Budem mat hnacku? Dam si endiex a dietu.

Okrem toho pomahaju aj probiotika.

A 6 mesiacov po porode bolo fasa aj mne. Jedla som mliecne, pizzu. Mala zapchy. Bolo super. Lenze maly mi skoncil v nemocnici...a vseeetko znovu. Raz som s tymto uz presla. Prejdem aj druhy. Treba si uvedomit ze je to syndrom. Len syndrom. Je to o hlave. Kym nedame dokopy hlavu nepomoze nic. V akutnych fazach sa veeelmi trapim. Ale pomozem si? Treba o tom hovorit s okolim. Okolo mna to ludia vedia a pomaha to. Aspon sa necitim trapne. A vela u mna robi aj kojenie a nevyspatost. Dalsia vec. Treba sa vyhybat situaciam a ludom ktori robia stres.

Verim ze spolocnymi silami to prekoname. Skuste si davat horku cokoladu. Aj to pomaha..

emuska72
23. jan 2020

@karolinabese ahojte dievčatá. Neviem či mi niektorá ešte odpíše lebo je to stará téma ale ja som pred týždňom potratila v 5tt. Mám syndróm draždivého čreva ktorý je spôsobený nie jedlom, ale stresom (minulý rok bol pre mňa hrozne ťažký, enormný stres a týmto to začalo. Teraz keď sa len zľaknem napríklad keď ideme v aute a niekto pred nami prudko zabrzdí, taká somarina je už vo mne vyvolávak :(.)
Čítala som, že nejaké nové štúdie poukazujú, že ženy s týmto syndrómom majú väčšiu šancu potratiť a ja si to tak vyčítam, že s tým neviem žiť. Pre moju hlúposť som možno zabila moje bábätko.
Ako sa s tým syndrómom vyrovnávate? Ako ste to mali v tehotenstve? Ja som bola len 4tt a bola som tak nafúknutá, že som vyzerala ako v 6 mesiaci. Hrozne sa bojím znovu otehotnieť. Žijem v UK a tu mi nijak nepomôžu. Veľmi prosím o nejaké rady.

karolinabese
27. jan 2020

Ja uzivam antidepresiva a je mi lepsie. Nenam zlcnik takze ma prehana aj preto. Ale hned ako mam stres nastupuje hnacka a uzkost. Odkedy mam lieky je celkom ok. A mam 2 krasne deticky. Takze nemusite sa bat. Hlavne pokoj. Pri druhom tehu som brala aj lieky...

pppatrizzia
27. mar 2020

@karolinabese ja mam syndrom drazdiveho creva a aj panicku poruchu, ale stále som si myslela ze to zvládnem cele aj bez liekov na psychiku, veď som silna.. Ale začínam mať pocit že to sama nezvladnem .. antidepresiva pomôžu tak že nemáš priznaky? Alebo by mi to iba pomohlo proste to lepšie zvládať

karolinabese
28. mar 2020

@pppatrizzia nemam priznaky. Ziadny stres, uzkost, hnacky, busenie srdca. Ale je potrebne nestresovat sa

suzzanqa
11. aug 2023

@karolinabese ahoj, mozem sa opytat aky nazov antidepresiv na tieto problemy beries?

karolinabese
11. aug 2023

@suzzanqa citalec

Strana
z9