icon

Železo v tehotenstve

lentilka
11. okt 2022

Ahojte, žienky. Rada by som sa spýtala, aké máte skúsenosťami s anémiou a nedostatkom železa v tehotenstve. Od hematologičky mám nasadený Tardyferon Fol už druhý mesiac. Vraj sa mi železo za ten mesiac takmer znormalizovalo. No nenormálne (pre mňa) ma z lieku zapeká. Predtým som mala veľmi veľké problémy so zadýchavaním (po 5 schodoch, po sprche, o venčení psa nehovoriac, jednu dobu aj pri rozprávaní), užívanie železa mi problém dosť zmiernilo. No keď si dám väčšiu pauzu (napr. namiesto po 24 hodinách ho užijem po 36 hodinách), už pozorujem zhoršenie zadýchavania, o únave celkovo ani nehovorím. Keď sa snažím jesť vlákninu (ovocie, džúsy), mám problém aj s črevami, nafukovaním a pod., keďže mám intoleranciu fruktózy. Zápcha mi spôsobila hemoroidy, čo je ďalšia nevítaná zábava navyše. Je nejaké overené a bezpečné železo v tehotenstve, ktoré naozaj dvíha hladinu železa v krvi, nie je dokázateľne škodlivé pre bábo a nespôsobuje zápchu? Za normálnych okolností by som pokojne experimentovala, no keďže železo zásobuje telo matky i dieťaťa kyslíkom a roznáša tým pádom i živiny, testovať sa mi nechce. Jediné, čo mi hematologička poradila, bolo nedávať si liek ráno, ale večer, čo mi nepomohlo. A nebrať každý deň sa mi niekedy podarí, no zámerne sa už neodvážim, keďže som hneď badala zhoršenie.

bluemoon24
11. okt 2022

@lentilka a na zmenu zeleza ses ji neptala? Me sedlo pouze globifer forte, tardyferon mi zpusoboval extra zapekani. Globifer forte je velmi doporucovany pri tehotne, kvalitni, ale pojistovna na nej nedoplaci. Zkus se hematologicky na to zeptat 🙂

saska85
11. okt 2022

Ja tiez chodim k hematologicke a zmenila som zelezo na Sideral prasok

julie19
11. okt 2022

Treba sa ozvať doktorke, predpise ti iné … mne napr Tardyferol fol vyhovuje, dokonca ma z neho čistí 😅🤷‍♀️ Kazdy sme iný takže skús popýtať doktorku že mas take a take problém čo sa s tým dá robiť, na to tam pani doktorka je ;)

lentilka
autor
11. okt 2022

@bluemoon24 aj vám pomohol s hladinou železa? Neviem nájsť presné zloženie.

@saska85 pomáha? Nezapeká?

@julie19 No, na krv idem až o dva-tri týždne, neviem, či by nejako riešila skôr, hlavne, keď som jej už problémy spomínala. U nás je to tak, že idem na krv a podľa výsledkov mi upravuje liečbu všetkého.

saska85
11. okt 2022

@lentilka zatial som ok. Uz druhe balenie mam. ale ja som stale mala problem s Wc a teraz pocas tehotenstva duplom. Vyskusaj balenie a uvidis 🙂 ja tiez som najprv na skusku vzala

lucinka5051
11. okt 2022

@lentilka ja som mala tiez nasadene od hematologicky zelezo a tiez som mala z neho zapchu ale ja som si k nemu nasadila aj probiotika a velmi to pomohlo 🙂 skus este taku kombinaciu a ak nepomkze tak popros doktorku zmenit zelezo je viac druhov ;) zadychavanie som mala tiez ale to mi so zvysenim zeleza preslo, vraj to je nornalne

lucinka5051
11. okt 2022

@lentilka a uzivala slm ferretab..velmi dobre ho vraj zeny znasaju 🙂

borka33
11. okt 2022

@lentilka ja mám veľmi dobré skúsenosti s Globifer forte a tiež s Ferretab. Ani jedno nezaťažovalo trávenie, nezapekalo ma z nich a hladina hemoglobínu sa upravila.

saska85
11. okt 2022

@lucinka5051 ja som tieto uzivala a mala som brutal zapchu

lucinka5051
11. okt 2022

@saska85 samozrejme kazdemu moze sadnut nieco ine..mne lekarka povedala ze ak bude zapcha zmenime..ale ja som to vyriesila probiotikami a dobre bolo 🙂

saska85
11. okt 2022

@lucinka5051 ja tiez som si chcela probiotika nasadit ale gynekolog ze mam si kupit radsej ine zelezo :/ a odporucil mi Sideral

lucinka5051
11. okt 2022

@saska85 ja som probiotika nekonzultovala...nasadila by som si ich na cele tehotenstvo tak ci tak lebo sa to dost odporuca 🙂 sestra je lekarka a to mi hned schvalila nech si ich dam 🙂

lentilka
autor
11. okt 2022

Kočky, všetko to mrknem. Ja beriem aj probiotiká, takže v tejto oblasti problém nevidím. To sú tie v tehotenstve, dobré aj pre dieťatko.
Teoreticky sa môžem opýtať aj zajtra u môjho gynekológa, ale neviem, či sa tomu rozumie. :D

lucinka5051
11. okt 2022

@lentilka ja byt tebou zavolam na hematologiu, nech ti predpisu ine zelezo...povedz ze ti robi zle...vsak recept ti vie poslat aj elektronicky..ja ked som mala problem mala som hned volat 🙂

patkanik
11. okt 2022

@lentilka z prirodnych moznosti, kto by chcel je k dipozicii stava Nahrin: Narosan. Alebo kapsuly od znacky Terezia Company: Hemoplus. Obidve vhodne pre tehotne.
Ja som skusala Sideral prasok a v minulosti Sorbifer Durules, ale bohuzial obe ma zapekali az tak, ze som mala krvave hemoroidy😖
Probiotika urcite odporucam aj pocas celeho tehotenstva👌

saska85
11. okt 2022

Ale kupila som si schodik pod nohy na Wcko 😆

charlotte269
12. okt 2022

@lentilka ja určite odporúčam cucoriedkovy Narosan od Just ja ho už beriem počas druhého tehotenstva a železo sa vždy upravilo 🙂

evitakovacova
20. apr 2023

takisto odporúčam narosan čučoriedka od JUST. mám spokojných zákazníkov s výbornými výsledkami. pre viac info mi kľudne napíšte. som odbornou poradkyňou

evuska135
20. apr 2023

@lentilka ja jednoznacne odporucam globifer forte. Cele tehu som ho brala.je drahsie ale kaslala som nato jedine ktore ma nezapekalo. Prve tehu som mala asi 3 zeleza a kazde horor, pripadne sa da aj melasa pit.