icon

Žiadne lieky v tehotenstve. To mám umrieť?

extempore
31. jan 2017

Odkedy som tehotná, som skoro v jednom kuse chorá. Najhoršie sú tie hnusné sopliská, nemôžem v noci spávať kvôli plným dutinám, dýcham ústami, stale mam sucho, som smädná. V uchu mám hrozne zaľahnuté. Pritom si dávam pozor, chodím dobre oblečená, každý deň jeme s mužom aj malým synom kopu ovocia a zeleniny, berieme aj vitamíny. Lenže malý donesie nejaký detský bacil a sme jasní. V lekárni, keď zbadajú moje brucho mi nechcú nič predať, ani len kvapky do nosa vraj nemôžem. Len takú tú morskú sol a to vôbec nezaberá. Ja eda nie som padavka, ale toto je už veľa. To mám zdochnúť alebo čo?

linddi
31. jan 2017

Mimochodom, na tie upchaté dutiny mi super zabralo naparovanie nad harmančekom.

pralinka25
31. jan 2017

no atb pokial mas virusovu chorobu by ti boli na nic. kup si crp est a uvidis ako na tom si
ale k veci. ja som v oboch tehu uzivala normalne olynth alebo nasivin alebo rhino mare. morske vody ti sliznicie opuchnute neuvolnia a tym ze ich mas opuchnute tak ti ani ten sopel nejde von ako by mal. tak sa trapis potom o to dlhsie
takze urcite si objednaj z online alebo posli niekoho ineho ked tebe nechcu dat, a paralen ale ten klasicky nie tieine varianty mozes tiez v pohode ale samozrejme s mierou. aj niektore siruy na kasel uplne v poho mozes aj na hrdlo napriklad stopangin. lebo ked ta tak riadne boli hrdlo mozes sa nadajat cajikmi kolko chces aspon mne este v zivote ziadny nepomohol. a kasel to iste.
ja presne viem co je to byt v kuse chora. a kto je chory raz do roka to len tazko pochopi. organizmus je uplne vycerpany a nachylnost na choroby sa kazdou dalsou len zvysuje.

myskahryzka
31. jan 2017

Na to by som sa pozrela, ze by mi tehotnej nepredali v lekarni lieky.. Co je lekarnicka, boh? Kazdopadne, ja by som si kupila homeopatika, ale v homeo lekarni, nie v klasickej.

danniellka
31. jan 2017

@maciatkolulu Ja viem, že je návykový, že by sa nemal, v príbalových letákoch sa všade musia chrániť. No nič iné mi nezaberá a s upchatým nosom sa nedá existovať. Moja mama berie tento typ kvapiek už 30 rokov, prežila s nimi celé tehotenstvo aj pôrod až doteraz.

maciatkolulu
31. jan 2017

@danniellka ja len, ze clovek nikdy nevie, za to, ze mama, suseda, kamaratka nemali problemy, to neznamena, ze ich nemusi mat druhy brat 30rokov nasivin je sila....

dodyl
Odpoveď bola odstránená
ukulela
31. jan 2017

30 rokov nasivin - ved to je zavislost ... ale ked to mama povazuje za OK, jej vec ...
mne v lekarni predali ako tehotnej, aj ako kojacej. odporucili mi, co mozem, a to som mala aj nadchu, aj som bola bez hlasu, aj u lekara, aj mi lieky predpisal ... s kvapkami do nosa je vseobecne problem, lebo na niektorych vznika zavislost.
@extempore paralen napr mozes uplne v pohode. do ucha skus burowe kvapky, do noa detsky nasivin, ked morska voda nezabera ...

momoqui
31. jan 2017

@extempore skus naparovanie, paralen mozes, ale to je skor pri zvysenej teplote, nejake homeopatika by ti mohli predat, tie ber aj oreventivne ak si teda stale nachladnuta, vitamin C v nejakej forme vhodny aj pre tehotne a dojciace. Mne v Milane minuly tyzden nechceli tiez nic predat a to som fufnala tak mi predali aspon 1 homeopatika na zapalene hrdlo a vitamin C som ju nepresvedcila ze mozem ajked kojim tak som sa dopovala ovocim...vymen lekaren alebo lekara 😀

alchemilkazltozelena
31. jan 2017

@extempore v 33 tt som brala ATB Zinnat tie sa mozu v tehotenstve a samozrejme kvapky do nosa, paralen...myslim ze tebe a dietatu viac uskodi ked nebudes brat nic a trapit sa

lavinis
31. jan 2017

@extempore ja som si daval Olynth do nosa, ako ja skratka s upchatym nosom nezaspim a uz som bola z toho na nervy. A homepatika ako fakt nie, aj o´placebo ma svoje limity.

myskahryzka
31. jan 2017

A neda mi este nevyjadrit sa k tym lekarnam.. Nepredaju tehotnej lieky od bolesti, proti prechladnutiu, alebo kvapky do nosa , ale antibiotika, najvacsi humus, vydaju s pozehnanim lekara uplne s prehladom. Aka je v tom logika? A vtedy sa tu nikto na fore nepyta, ci si ich moze dat, ci neublizi plodu.

lavinis
31. jan 2017

@myskahryzka ATB su najvacsi humus? ty ako nevies, ze vdaka nim ludstvo preziva? jasne, ze bohuzial nastal druhy extrem, ze sa predpisovali bez rozmyslu a preto zacinaju byt bakterie rezistentne. Nebyt ATB, tak by sme umierali na infekcie.

myskahryzka
31. jan 2017

@lavinis Ano. V porovnani s liekmi od bolesti, alebo kvapkami do nosa su humus. A co ma tu poucas o prezivani ludstva?? Niesom dementna a viem citat rovnako, ako ty.

ukulela
31. jan 2017

a k tomu predaju - nepredaju. ak sa pyta, co jej odporucia, tak je povedia, ze toto nie. lieky tehotnym neopodporucaju aj preto, lebo sa nerobia vyskumy a nevie swa, ako a co prechadza az k dietatu ... ked tak velmi chcete, poslite muza a nech kupi, co chce. na jej zodpovednost, nie na zodpovednost lekarnika.

lucinka511
31. jan 2017

@sardinka336 ale hej.kto chce nech trpi.len ak si mala dakedy zaochate dutiny.tak na to nepomoze ozaj nic.len to pretrpiet......upchaty nos.resp onycajna nadcfha je nieco ine.

luci1983
31. jan 2017

No vystizne povedane trapit sa takto nemas!!!Ked je to uz taketo akutne a ak to trva dlho bo vycerpanie choroba neprospieva ani babatku.som prvy raz tehu a prisla som na konci 3 mesiaca taka chora ze lekarka v CAR ma milo a aj razne sprdla ci si myslim ze neliecit naporiadok zapal priedusiek je pre dietatko v poriadku a gord ked ja som na zdochnutie.nato paralen nezabera! Dala mi ona sama rovno ATB na 21 dni!!s tym ze mi kazala co si mam dat napisat na kasel na sople kupit. Proste ked musis sa liecit co s tym narobis. Doslova ma vtedy muz nabonzoval ze zvraciam hlieny sople zle dycham a teplotujem uz 2 tyzden. Ze si nedam povedat.v lekarni to poznam, nic neni dobre... posli muza kamaratku maminu nech ti kupia co ti zabere, ale toto co opisujes je uz podla mna akutne a sople ti udieraju na bubienky usne nielen zatekaju,urcite ATB vyter treba z nosa hrdla, ak bude obvodna blba povedz ze si najdes druhu u mna to zabralo a napisala co mozem v tehu aby som sa coto preliecila.treba najst lekara kt zhodnoti co je pre teba a babatko najmensia zloba👍✊🏻A tebe a polepsi. Popravde dnes nam jedna maminka ukazala co obsahuje sudocrem na ritku babatka co je vraj top. Nikdy ho nekupim!!!takze tak,,,

deny81
31. jan 2017

k tomu ze nemozes kvapky do nosa - klasicke - ide o to, ze funguju na principe ze stahuju sliznicu a cievy - zuzuju. v nose je to ok, ale dostane sa ti to aj do tela, kde to robi to iste, a pre placentu a dieta nie je dobre, ked sa mu v tych minipidi cievkach stane to, ze sa zuzia, obmedzi sa prisun toho co potrebuje. preto nesmu brat tehotne tie kvapky.
morsku sol - kasli na nu, daj si vincentku - zvlhci, postara sa o sliznicu a hlavne rozpusta hlieny ako nic ine. plus je bohata na jod, dokonca sa odporuca ako zdroj tohto mineralu pre tehotne (velmi dolezity pre mozog dietata).
viem ze ta to nebavi, ale v zivote su aj horsie veci, vydrzis to. porad sa s lekarom, pripadne v lekarni, chces tie lieky, lebo si na ne zvyknuta, ze zaberu hned. ale pre babo nie su dobre. mnohe lieky na chripkua nachladnutie obsahuju pseudoefedrin a kofein. funguju ale nie su vhodne pre tehotne. aj tak si ich das? si frustrovana, zameraj sa na ine, spi na vyvisenom mieste, podloz si chrbat, naparuj sa, mne napr. ta vincentka zachranila usi - uz som bola v stave ze pri kazdom jednom prachladnuti mala usi v kybli. ta mi pomohla. vzskusaj.

hettinka
31. jan 2017

@extempore ak si tehotná, zabudni na samoliečbu voľne-predajnými liekmi z lekárne. Choď k lekárovi, ten by mal skonzultovať tvoj stav s gynekológom a predpísať to niečo, čo môžeš. ja som bola pri dcére poriadne chorá v 6. mesiaci tehotenstva, brala som dokonca ATB, ale také, ktoré sa predpisujú malým deťom.
Z ostatných liekov môžeš normálny Paralen. Do nosa skús Vincentku. Od kašľa Hedelix. A ak je starší škôlkár a nosí domov choroby zo škôlky, nechaj ho doma aspoň kým sa neskončí táto chrípková sezóna.

natalka13
31. jan 2017

Na nadchu paralen? To je rada nad zlato fakt.
Nejake kvapky na odpuchnutie sliznice mozes, ale max 7dni.
Na nadchu je klud, caj, silne polievky,lachsia strava,cerstvy vzduch, kratke prechadzky neuskodia. Mozes sa aj naparovat.

lilu74
31. jan 2017

Mne pomohli homeopatika a domace recepty-caje tehotenske.naparovanie sa. Bala som sa dat si hocikaku tabletku-tak som to liecila takymto sposobom vzdy uspesne😉

valy
31. jan 2017

ono je to tak, ze vzdy treba zvazit riziko choroby a riziko podania lieku a podla toho sa rozhodnut.
mne doktor hovoril pri chripke ovocny caj s citronom a medom, teplotu zrazat paralenom. do nosa som mala pinosol, ale bol dost nanic.
pocas tretieho tehotenstva som uzivala aj lieky na alergiu, gynekolog s tym suhlasil, lepsie, ako sa dusit.

babatkoo
31. jan 2017

@extempore ja som si davala detske kvapky do nosa a uplne v pohode mi to uvolnilo nos a pekne sa dychalo. Raz za cas ked si das nestane sa nic ;)
Daj si vecer pred spanim aby sa dobre dychalo

gublerka
31. jan 2017

tak ako pise @deny81 presne preto sa nemozu klasicke kvapky do nosa v tehotenstve - pretoze zuzuju cievy a tym padom ide k babatku menej zivin a kyslika. ja som pouzivala Pinosol (vraj sa uz nevyraba ... no mozno v nejakej zapadnutej lekarni by este mali, pripadne si dat niekde inzerat, ze kupite) ... potom vela pit caje ale to tiez treba dat pozor (ja som pila but ovocne vlastna vyroba-peceny caj,alebo kamilkovy, zihlavovy) ... z liekov na teplotu iba klasicky Paralen .... potom vitamíny hl. vit. C ale tiez konzultujte hlavne s gynekologom

zdena12345
1. feb 2017

ak sa to opakuje, tak by som isla k dr. ono s tymi atb to zas az tak tragicke nie je, daju sa pouzit aj pre tehotne, len sa tomu vsetci snazia vyhnut a lekarnicka si urcite nezoberie ne plecia to, ze by sa nieco stalo. Dr zvazi prinos a minusy a urcite ti pomoze. Ja teraz kojim a tiez som tak na jesen bojovala az som dobojovala... isla na pohotovost, lieky na 3 dni a je pokoj. A to som sa 2 mesiace trapila pred tym. Ako tehotna potrebujes naberat silu a nie sa dusit. Uz tak mas dost velku zataz a co teprv pri porode? Kopu zien berie atb aj ako tehotne. Tiez som brala na mocove cesty vyse tyzdna.
este odporucam caje na zapal hornych ciest dychacich . ja si robim domace bylinkove alebo kupujem herbex. vecer si urobim 0,5l pohar, pichnem do neho nos a dycham a pomaly chlipkam. super vec

bona7
1. feb 2017

Ja soom v tehu prekonala zapal priedusiek, brala som atb, nasledne sa mi z liekov urobila plesenna plucach, ktorasa liecit nedala, opatovne som mala zapal priedusiek, dalsie atb, poto m som dostala ,,tehotensku nadchu", ktoru som mala do konca tehu a tiez mi zalahlo v uchu, az tak, ze som nepocula, avsak aj to je vraj v tehu bezne, a dnes sa vdaka Bohu tesim z krasneho tyzdnoveho synceka

alibernet
1. feb 2017

@sintra mobivenal je volnopredajný liek, nie je na recept

aristka
1. feb 2017

Inhalacie studene vincentkou ,nahrievanie dutin infralampou,kvapky do nosa kludne ,cmulacie pastilky kludne ,preventivne dostanes vincentkove ...ked neprechadza smer dr.a nech zisti ,ci netreba atb ....uprimne ,,posledne tehu som cele prezila na lokalnych atb ,ktore som si striekala do nosa a ust a na konci tehu som aj tak skocila na celkovych atb...dieta je zive a zdrave ...ono tie bacily urobia viac sarapaty s plodom ako samotny liek...

sintra
1. feb 2017

@alibernet no to ja viem, ale v lekarni jej ho nechceli predat :D

aristka
1. feb 2017

@gublerka kvapky posobia lokalne ,na to aby sa dietatku dostalo malo kyslika by muselo dost k spazmu aorty v brus.dutine a to nosne kvapky pokial pri nich nedojde k sokovemu stavu tj.anafyl.soku ,nespravia....dokonca uvolnia nosne dutiny ,aby mamicka mohla dychat....

ewisam
1. feb 2017

@extempore zacni si nos naparovat harmancekom, takisto mozes pokrajat cibulu, v tehotenstve sa mozu kvapky pinosol tak aj to mozes skusit... ak nepomoze ze absolutne nic, smer doktor