icon

Žiadne lieky v tehotenstve. To mám umrieť?

extempore
31. jan 2017

Odkedy som tehotná, som skoro v jednom kuse chorá. Najhoršie sú tie hnusné sopliská, nemôžem v noci spávať kvôli plným dutinám, dýcham ústami, stale mam sucho, som smädná. V uchu mám hrozne zaľahnuté. Pritom si dávam pozor, chodím dobre oblečená, každý deň jeme s mužom aj malým synom kopu ovocia a zeleniny, berieme aj vitamíny. Lenže malý donesie nejaký detský bacil a sme jasní. V lekárni, keď zbadajú moje brucho mi nechcú nič predať, ani len kvapky do nosa vraj nemôžem. Len takú tú morskú sol a to vôbec nezaberá. Ja eda nie som padavka, ale toto je už veľa. To mám zdochnúť alebo čo?

sardinka336
1. feb 2017

@aristka presne tak...neliečená infekcia moze ohroziť plod viac ako liečba, ale to mnohým nevysvetliš.

@deny81
@gublerka kvapky do nosa posobia lokane, nedostavaju sa do brušnej dutiny kde by ovplyvnovali cievy alebo nebodaj placentu. Skor sa jedna napr. o riziko zvyšenia krvneho tlaku na čo treba byt v tehotenstve opatrný.

maciatkolulu
1. feb 2017

dievcata podla mna ma chorobu riesit lekar a toboz pri tehotnych a nie zarucene rady.... toto mozes, lebo mne a hentej a tamtej sa nic nestalo.... fuuuha. no dobre. takze za mna pri neustupujucich priznakoch ochorenie nie smer mama, tato, brat, manzel, suseda do lekarne, ale dotycna k dr a ten uz bude vediet snad teda, ci sa kvapky dostanu k plodu, ci moze pastilky a do akej miery su skodlive atb a nie zaručene rady konikovskych MUDr

anickaaa6aaa
1. feb 2017

@dodyl vadný príspevok...

extempore
autor
1. feb 2017

Ženy moje, veru som už poskúšala kadečo... Moja obvodačka je v tomto konzervatívna, lieky mi jednoducho nedá, len čajíky a sprostosti. Gynekologička, pokiaľ sa jedná o horný koniec tela ma pošle k obvoďáčke. Nie som zaťažená na atb, ale aspoň niečo účinne keby mi dali. A už vôbec nechápem, prečo mi všade ako tehotnej ponúkajú homeopatiká. Drahé ako fras, pritom účinná látka v koncentracii nula, čisté šarlatánstvo. No a čo sa týka tých kvapiek do nosa, magistra v lekárni sa tvárila ako keby som si chcela od nej kúpiť heroín 😐 Štve ma, že farma firmy si nad všetkým umývajú ruky. Čo neurobia seriózne klinické skúšky aj pre užívanie v tehotenstve?
Ešte k vašim radám - poctivo sa naparujem, nahrievam infralampou, čajíkujem, dokonca si natieram prsia nejakou gebuzinou z jazveca 😁 katastrofa. Akonáhle sa troška vylížem, malý donesie nejaký iný bacil...

ewisam
1. feb 2017

@extempore to ako sa na teba divaju tety z lekarne ti moze byt ukradnute...😉 ak prides k dr, nedaj sa odbyt, ked trvas na tom, ze potrebujes lieky...nech ti spravia vytery z nosa atd. lebo ak vsetko robis co ti tu radia, nieje mi celkom jasne, preco sa stazujes tu a nie v ambulancii- my sme poradili co sme vedeli

valy
2. feb 2017

@extempore ja Ta chapem, ze si rozculena. len ako mozu robit testy na uzivanie v tehotenstve, co ak by to sposobilo problemy v tehotenstve, to nemozu riskovat

vevesh
2. feb 2017

@extempore chod na akupunkturu- v tehotenstve je to super sposob liecby bez vedlajsich ucinkov 😉

dodyl
Odpoveď bola odstránená
anickaaa6aaa
2. feb 2017

@dodyl nepamatám že by sme si potykali...ale ok...aké príspevky taký charakter...zakomplexovaná ženská

fokuska
2. feb 2017

@extempore ako maju urobit seriozne klinicke skusky na uzivanie v tehotenstve? Ktora tehotna by sa dala na taketo testy, ked nevies aky to moze mat na babo dopad?

evittam
2. feb 2017

@extempore Tak choď k inému lekárovi a hotovo a nie v nejakej "hornej-dolnej" kde ako píšeš ťa má lekárka "na háku". Čo sa týka tých "serióznych testov" - prihlás sa - asi budeš prvá.😉

gublerka
2. feb 2017

@sardinka336 @aristka Olynth, Nasivin, Muconasal, Otrivin, Sanorin - nepatria k uplne bezpecnym liekom, ani k liekom prvej volby pocas tehotenstva a dojcenia, krom toho, ze sa moze cast dostavat do krvi a teda do ciev, tak je to aj vami zmienovana hypertenzia. v kazdom pribalovom letaku si to precitate, ci je prinos vacsi ako mozny vplyv na plod. tiez pri moznom predavkovani alebo dlhodobom uzivani (pani to bude pomahat,ale stav bude mat nezmeneny, prestane to uzivat?) ...
tam fakt treba zistit povod (nadcha-alergicka, nealergicka/chripka/angina, alebo ide o znizenie imunity a ine), pretoze aj tie kvapky, spreje, zmiernuju ,,len symptomy" .
a samozrejma, ze infekcia (to co ju sposobuje) je pre plod najhorsie. ale tiez nieje liek ako liek (antibiotikum ako antibiotikum) ...
... ale nejdem nikoho presviedcat, kazdy nech si urobi podla svojho vedomia a svedomia ...

@extempore - jedine cielene ziadat od lekara podrobnejsie vysetrenia. ak by ich nechcel vykonat pohladat/obratit sa na ineho lekara. treba zistit tu pricinu (ci je v tm konkretne ochorenie alebo je to v imunite) ... tiez ak je mozne nechat syna doma v tomto chripkovom obdoby pripadne aj dlhsie ... prajem vam aby ste to co najskor vyriesila a vyliecila sa 🙂

cervikpepik
2. feb 2017

@extempore nech sa paci,mozes byt prva,ktora podstupi skusky o posobeni lieku na plod...ale samozrejme bez ,,reklamacii,,
Presne ako pisal niekto vyssie,ktora tehotna podstupi vedome riziko skusania lieku na nej a na plode,ked absolutne netusi,co sa moze stat??
Nikto Ti nemoze zakazat kupit si liek na volny predaj ci si alebo nie si tehotna
Ja to robim tak,ze tam zakomponujem formulku,,na vlastne riziko,,
Teda tehotna je upozornena,ze liek nie je testovany na tehotnej a berie ho na vlastne riziko

aristka
2. feb 2017

@gublerka ja velmi dobre ovladam nosne kvapky a pravda je aj taka ,ze farma sa vyvlieka v pribalovych letakov z nu ohladom rodiciek ...tak ako farmaceutky ,takze nielen moja skusenost je ,ze v poho som si nosne kvapky svihla a prezila ....a kedze som chcela duchat a nemat opuchnutu sliznicu a tlak ci na usi ,ci v prinosovych dut ...kupila som si ich ...a teda zistovat v tehu akeho povodu je nadcha obnasa odbery ,plus kozne testy ...vsetko vstupne brany infekcie ,ktore tehu ,zene nikto robit nebude ...takze ako pise nick hore ,kupi si na vlastne riziko a myslim si ,ze v poho prezije ...mna skor stve v tejto teme ,ze vseobecna na nu zvusoka dlabe ,kultivacie ,ci crp jej mohla urobit ....aj to bylinne cajickovanie ,bohvie z akuch bylin moze neblaho podobit na plod tak isto ako bacil ,ci virus...

sardinka336
2. feb 2017

@extempore študiu neurobia lebo je to neeticke nie? Ty by si s čistým svedomím testovala lieky o ktorých nevieš ako učinkuju na tehotných? Sak rozmyšlaj....sak by ich rozniesli na kopytách. Ak je prinos lieku vyšši ako riziká, tak dajme tomu vtedy sa poda liek...ale iste nie len tak ze pacient chce.
Nechapem čo ,,riešiš,, kratkododobo sa mozu aj kvapky do nosa ved si najdi na gugli mas milion roznych poradní kde sa k tomu vyjadruju lekari. A nech ti to muž kupi v lekarni, kamaratka, mama...neviem..skrátka niekto ,,bez brucha,,.

gublerka
2. feb 2017

@aristka samozrejma, ze nie vysetrenia, ktore su rizikom v tehotenstve ako su napr. tie kozne testy ... ale aspon vysetrenia z krvy, vytery, ci odber hlienov a pod.

cervikpepik
2. feb 2017

@aristka to nie je o vyvliekani,ja nechapem,co je na tom nepochopitelne,ze ak liek nie je testovany na tehotnej,tak ho tehotnej nemozem odporucit ako 100%bezpecny
Farmaceut je zodpovedny za to,co odporuci a poradi
A potom chodia media pod ,,ruskom tmy,,s kamerami do lekarni a pytaju sa ci mozu ibalgin ,ked beru warfarin a snazia sa nachytat lekarnikov
Nemozes a tak isto Ti neodporucam ani napr.Nasivin ako tehotnej ale zakazat kupit si to nikomu nemozem,holt kazda tehotna ma rozum,takze na vlastne riziko...

sardinka336
2. feb 2017

@cervikpepik lieky sa sice na tehotných netestuju, ale su situácie kedy sa lieky v tehotenstve uzivajú a lekari s tým maju skusenosti na zaklade ktorých uz vedia o niektorých liečivách ze su pomerne dobre tolerované a viac menej neškodné, existuju kazuistiky ....napr. antidepresíva v tehotenstve pri zavazných stavoch, cukrovkárky...atd..skratka cielene sa to na tehotných netestuje, ale je s tým uz liečebná skusenost, ktora je zaznamenaná a z toho je mozné dalej vychadzat.

aristka
2. feb 2017

@cervikpepik neviem preco si myslis ,ze je to pre mna nepochopitelne ,ze farmaceuti robia ako robia ,vychadzaju z pribalovych letakov a predsa nie su lekari mediciny ,aby mohli objektivne ohodnotit stav rodicky a na zaklade toho nieco odporucit ...jednoducho kazdy ma svoje kompetencie a zodpovednost ...len mi je smiesne ,ze ako tu pise mamicka ,ze jej nechceli predat ...kedze farmaceut max .moze dat odporucanie ,ale nepredat je mimo jeho obliga ,ak ide o volnopredajny liek ....to smrdi az diskriminaciou ...

maciatkolulu
2. feb 2017

@aristka juuj, ale potom ani t nemozes nic odporucat a robis to skoro v kazdej teme, pritom tiez nepoznas daneho, ani jeho stav atd....😉 Jedniny kompetentny je tu dr, ktory danu pacientku pozna, jej stav atd, takze napriklad tvoje rady, ze nech si da pastilky na bolst hrdla su dostnepofesionalne, pretoze mne ich dr, napriklad prisne zakazal, povolil iba septisan.... takze kdeze sa stavias do pozicie zdravotaka🙂. tak by urcite profesionalnejsie vyzerala rada od teba, zajdi za lekarom, ten tvoj stav posudi profesionalne.... 😉 a nie JPP

aristka
2. feb 2017

@maciatkolulu tu som neni v praci a pisem svoj nazor ako sukromna osoba a nepreberam zodpovednost za svoj nazor ....ak budem v praci a podam odporucanie ,bude to moja zodpovednot ...miesas hrusky z jablkami a kazda normalna dodpela osoba si ma z toho urobit svoj zaver ...k patilkam ak by som si mala vybrat medzi tebou pisany septisan ,ktory by ti v lekarni neodporucili a mnou pisanymi vincetkovymi pastilkami ,kupim si vincetkove .....takze asi tak...

aristka
2. feb 2017

@maciatkolulu a necitas zjavne moje prispevky ,kedze som jej v dvoch pisala o lekarovi ,kludne dohladaj ...a nezavadzaj.

maciatkolulu
2. feb 2017

@aristka nie nemiesam, ty sa prave tu na koniku stavias do pozicie zdravotaka, kebyze chces davat rady ako "obycajna"osoba, tak asi neviem, ze si zdravotak, vsakze😉 no a septisan mi odporucil gynekolog a obvodny schvalil, takze tak

maciatkolulu
2. feb 2017

@aristka myslela si nezvadzaj, alebo nezavádzaj😅 to uz len ao vtipnu poznamocku na zaver

lorela
2. feb 2017

@maciatkolulu Alebo 3. možnosť - tak ako napísala, nemáš jej tu "zavadzať" 😅.

maciatkolulu
2. feb 2017

@lorela vsak tak som to ja chuda pochopila, ze tu zjavne zavadziam😅

maciatkolulu
2. feb 2017

@lorela inak to bol chutny preklep a uz je z toho zvádzanie, fakt som sa teraz dobre zasmiala😅 jedno pismenko a ako zmeni vyznam😅

aristka
2. feb 2017

@maciatkolulu toto nie je tema o mne a vystupujem tu ako anonymny nick ,takze ta poprosim k teme ,kedze dva prispevky su uplne mimo temu ...co ti odporucil lekar pises ty ,ci je to pravda ,my si overit nevieme ...bohuzial ,negativum anonymneho fora...

maciatkolulu
2. feb 2017

@aristka presne tak ako pises😉

simca06022011
2. feb 2017

@extempore ano... :D mas.... my sme v tehu pouzivali do nosa pinosol, olejove kvapky, cely cas v porodnici, bol tam suchy vzduch a nevadilo to ani primarovi pokial viem a teda myslim ze aj ked su sople a spol tak pomozu. Morska voda detto, je aj s medou alebo inymi latkami a pomaha. Do hrdla som dostala riadny sprej v lekarni, nejaky medovo nejaky, riadna hnusota ale na zapalene hrdlo pomohlo, predpokladam ze aj salviovy sprej sa moze v tehu. A urcite su aj veci co sa mozu. Ak mas bacila vo vyteroch, isto iste mozes aj nejake ATB a podobne. Takto rozhorcene to povedz lekarke, nech nieco robi a lekarnicku si vyhliadni taku co je starsia a nieco vie.. lebo ja mam taku skusenost ze vela ich tam vela nevie... niekdy mam pocit ze iba to co je v reklame :D