Zrelosť placenty v 31. týždni
Ahojte zienky.
Dnes som mala velky ultrazvuk, kde mi doktor povedal, ze mam zrelost placenty 2. stupna a ze babatko s velkou pravdepodobnostou pojde skorej von.
Dost ma to znepokojilo, no este viac to, ze moj doktor nevykonava flowmetriu tzn. monitorovanie prietokov.
Ide mi hlavne o to, aby som vedela, ze babatko je v poriadku a ma prisun dostatocneho mnozstva zivin.
Myslite si ze mam zajst k inemu doktorovi aby vykonal flowmetriu? Alebo iba zbytocne prehanam? Pripadne sa mozte podelit s vasimi skusenostami ak boli podobne 🙂
Dakujem za kazdu odpoved.
Potom by mal poslat do nemocky na rizikovu ambulanciu, tam si s tym hravo poradia. Pomeraju si, spravia urcite aj CTG.
@kiki68 Praveze ma neposlal nikam ani nedal vymenny listok .. Dalsiu poradnu mam az o mesiac, co mi pride strasne dlha doba .. Bola som v tom, ze poradne budu kazde 2 tyzdne a potom vo vyssom tt kazdych 7 dni .. A to som na rizikovom tehotenstve kvoli skratenemu krcku maternice
A to nechodis uz aj na rizikovu do nemocky? Zavolaj si pekne na rizikovu k nim a vysvetli co mas za nalez. Mna napr chcel primar vidiet hned ako sme spolu volali s tym, ze oni si to chcu sami pozriet a urcit dalsi postup. Lebo ked sa nieco stane, tak kde pojdes ? No len ku nim rodit. Mne teraz v 34/35tt pise rovno vymenny do nemocky, lebo je fakt, ze dalej mi on ako gyn nema ako pomoct, rodim v uplne inej nemocke ako pracuje on.
Zralost placenty se uz neurcuje, protoze to neni signifikantní parametr, který by dokazal vypovedet o tom, jak se miminku daří. Zralost placenty je příliš subjektivní parametr.
Důležitá je hmotnost miminka/ obvod bříška. Pripadne jestli miminko nestagnuje v pribirani na vaze.
Pokud je miminko pod 10.Perzentilem hmotnosti (nebo stagnuje), je treba udelat doppler. A podivat se jestli se nejedna o IUGR nebo SGA.
Dale je treba merit množství plodove vody (SDP tzv. Single deepest pocket).
Pokud miminko pribira, plodove vody je dost (SDP pres 2cm), neni duvod si myslet, ze placenta nefunguje jak ma.

To v dnesnej dobe nerobi prietoky kazdy gynekolog? To som netusila. No mali by ta (a teda rast plodu) sledovat sonom a teda aj tie prietoky, samozrejme, ale zasa 2. stupen este nie je prezreta placenta, tak stresovat nemusis, uvidis na dalsej poradni. Na prietoky by ta mal poslat gynekolog, ak ich naozaj on nedokaze zmerat.