icon

Aké je mať zimné bábätko?

simona1981
18. máj 2017

Maminy, možno neobvyklá otázka, ale aké je to mať zimné bábätko? Mám len letné a vždy som chcela, aby sa dieťaťko narodilo v lete (kvôli vychádzkam, oblečeniu atď). Teraz to vyzerá, že bude bábätko v januári, takže sa nad tým zamýšľam, aké to bude. Prípadne môžte napísať aj ďalšie skúsenosti ako napr. s oslavami narodením atď. My sme celá rodina letní, tak u nás je zvykom robiť grilovačky a oslavy na záhrade. Do domu sa nám určite toľko ľudí nevôjde. 🙂 Ako to riešite? Skrátka akékoľvek skúsenosti so zimnými detičkami ma potešia.

Strana
z2
terezka1947
19. máj 2017

a inak-ja som na MK prisla az pri druhom babatku a veru-mohla som aj neskor😀,lebo vela rad je tu dobrych,aj mamiciek zlatych....ale niektore veci,nazory a pohlady ma akurat ako matku a cloveka iba zneistili...viac mi dal v beznych situaciach instinkt a rady,kt.som pocula este od svojej mamky
mam pocit,ze teraz mamicky deti davaju na taky velmi zvlastny piedestal....velmi zvlastny
a to ja som teda dost citliva mamicka,aj hakliva......ale toto,co tu niektore robia mi pride bud ako totana nuda alebo ukazka ako sa ja viem uzasne postarat,co ine nedokazu

simona1981
autor
19. máj 2017

@amelie2017 Chapem. A to bud rada, ze na Malorke je mierna zima. Tu boli aj tento rok minusove teploty, von by som sa len tak nedostala a vydrzali by sme tam asi chvilu. Ja mam letne dieta a je to super, nepotrebovali sme hrube oblecenie ani fusaky, chodili sme von uz po navrate z porodnice...

domeli
19. máj 2017

@simona1981 ahoj, tiež mám staršie májové a mladšie takmer vianočné dieťa (rozdiel 2 r., 7. mesiacov). Mladší sa narodil v roku, kedy bol sneh aj tam, kde sa nezvykne udržať viac ako dva týždne a už vôbec nie, že záveje, do konca januára tuším ani nebol deň, kedy by sa teplota držala okolo 0 st., skôr pod ňou, aj dosť hlboko. Vonku sme ale chodili od dvoch týždňov.
Z praktických vecí radím: oblečenie na dva zipsy, ideálne odvrchu až ku kolienkam - či tenký overal, či flísový, či fusak z ovčej vlny napr., celý odopínací - veľmi rýchlo som mala malého oblečeného práve vďaka praktickosti zipsovej techniky na veciach 🙂
Narodeniny sme zatiaľ riešili iba v kruhu rodiny v našom bytíku, Tohto roku prvýkrát s kamarátmi, tak uvidíme, ako to vymyslíme.
Prajme krásne tehuľkovanie a pohodový pôrod 🙂

simona1981
autor
19. máj 2017

Vdaka za nazory. Mne je uplne jasne, ze je najdolezitejsie, aby bolo dietatko zdrave. Ale keby sme takto rozmyslali, tak takmer ziadna tema na MK by nebola potrebna. Ved co riesime, hlavne, aby boli vsetci zdravi. Ale forum je na to, aby sme mohli pokecat s ostatnymi, ktori maju uz nejaku skusenost, ze ano @evittam.

Ja osobne preferujem leto a jar. Mam rada teplo a vydrzim kludne aj horucavy, naopak zimu pretrpim. Preto mam mozno vacsie obavy. Ani starsi syn zimu nemusi, vacsinou vonku nevydrzi, chce skor chodit do rodinnych centier a herniciek, co s malym babatkom bude problem. Takze mozme vsetci sediet doma, lebo hernicky su plne chorych deti a vonku asi moc nevydrzime. Ale zvladne sa vsetko. Len som chcela vediet ako ste fungovali. Ci ste aj hned chodili von, lebo lekarka vzdy hovorila, ze treba par dni otuzovat na balkone az potom ist.

gelory
19. máj 2017

Naša malinká je jarné bábo 🙂 Ale napríklad moja sestra ma chlapčeka narodeného v januári dokonca dokonca 3. takže je to tesne po novom roku. Ona ešte tak dúfala, že by sa mohol narodiť aj na nový rok, že by boli rovno aj v správach ako vždy bývajú, že prvé bábätká nového roku :D Nakoniec to nevyšlo ale jasné, že bola šťastná aj tak. No oni vždy robia toho tretieho oslavu lebo to väčšinou mávame ešte všetci dovolenku tak máme čas a my nemáme nejakú veľmi veľkú rodinu takže sa aj celkom fajn pomestíme. Sestra má veľký dom a kuchyňu majú spojenú s obývačkou takže sedíme vždy aj tam aj tam

petuska2110
19. máj 2017

@evittam Dá sa tu nájs aj viac ako bazár, len si treba dost vybrat čo je rozumné a čo už ani nečitat. 🙂 Pozerám že máme obe decebrovčatá a dokonca v jednom roku.😂

petuska2110
19. máj 2017

@simona1981 Je vela potrebnych tem kde hladajú ludia pomoc. Ci už v zdravotnom stave alebo rodiné problemi takže tem je stále dost. Po porode by sa ti aj tak nechcelo lietat po centrach ani v poslednom štadiu tehotenstva. Aj ja mám staršie dieta a mladšie oktobrové a dá sa v pohode zvladnut aj starší ma račej chodenie po ihriskách ako "len" tak prechadzku no má aj otca-babku-dedka atd takže nemusím ist všade aj ja a mladší syn. Alebo s nim može niekto zostat a ja idem zo starším. Všetko sa dá len sa zbytočne stresuješ a rozmýšlat v podstate nad ničím -lebo aj tak si nevyberieš už kedže čakáš babo a bude zimné. Ked ti tolko na tom zaleží mali ste sa snažit aby vyšlo na Leto aj to sa dá. A máš letné dieta čiže nevieš aké je to mat zimné ale vieš že je letné lepšie 😂 Načo sa vlastne pýtaš ked je super letné. Aj náš chodil hned po návrate s porodnice von a? bolo aj mínus aj starší chodí aj v minus po vonku aspon má dobrú imunitu a nie že zima tak budem asi sediet doma alebo smrdiet v centre. Malokto má najračej vyslovene zimu no to neznamená že sa nedá si ju užit. Robiš problem lebo treba fusak a overal a? ked kupiš velký máš fusak do 3 rokov aj tak by si ho musela kupit na zimu. Proste celé nechapem čo v lete na jesen su chory neni len v zime? Stresuješ zbytočne aj tak si nevyberieš už.

evittam
19. máj 2017

@petuska2110 Tak ved samozrejme, ze sa tu da najst vselico? Ano? A kedy je tvoje? Mala je 9.12.😉
@simona1981 Samozrejme.😉 Ja som len vyjadrila svoj nazor.

petuska2110
19. máj 2017

@evittam 25.12.2013 😂 mal byť skorej no prenasala som mladému pánovi sa nechcelo von ale nakoniec bol aspoň tak zlatý že som si ešte "užila " Vianoce doma😂

meusicka
19. máj 2017

@simona1981 ahoj, ja mam vsetky 3 deti zimne, prva narodena zaciatkom feb. a dvojicky narodene po Vianociach. je to vlastne v pohode, az na to, ze si potrebujes pozhanat na zimu oblecenie, fusak a ano je to troska viac stresu s obliekanim. mozno aj prve sopliky pridu skor ako u letneho dietatka. ale inac ziadne stresy.

narodeniny oslavujeme samozrejme vnutry, to sa inac neda, ale aj to je ok, uroi sa torta , salat, pohostenie a hotovo.

ked uz to babo budes mat, tak to bude pre teba uplne prirodzene, ze je zimne. 😉

ukulela
19. máj 2017

@evittam tak som to aj myslela. ja mam sice oktobroveho, takze v najvacsich mrazoch mal tak 3 mesiace, no spal zasadne v koci von - aj tri/styro hodiny vkuse. dobre obleceny - no nie zas ako eskimak. ked fucalo, tak som natiahla igelitovu plastenku a bolo mu ako v bozom kosi 🙂 cerstvy vzduch sa k nemu dostal, chlad nie.

redlola
19. máj 2017

Ja mám tri. Koniec februára, koniec decembra, prelom júla s augustom. Všetky majú svoje čaro. Najhoršie bolo u mna tehotenstvo, ktoré končilo vo februári. Problém s obliekaním, boli poľadovice a tak.
S decembrovým bábätkom sme boli vonku, keď malo týždeň. S augustovým som bola na ihrisku s deťmi už na štvrtý deň od porodu a s 26dnovym som vyliezla Chopok. Čim viac deti, tým menej človek rieši. S každým ďalším dieťaťom je to jednoduchšie. To tretie sa už iba zaradilo do bezne zabehnutého života.
Normálne som ich hodila do šatky a šla som. Nikto nebol ohrozený, mohla som sa venovať starším. Take malé bábätka aj tak iba potrebuju mamu, spat a papať.
Tie zimné mali výhodu, ako tu bolo spomenuté, že sa pomaly oteplovalo ako sa stavali interaktivnejsimi, tak to bolo fajn. Aj sa rozpozeravali. A teda, v lete sme už v pohode šli na dovolenku.
Pri letnom zase bolo nevýhodou, že sme sa nemohli ísť kúpať v horúčavách. Keď skončilo sestonedelie, už bolo zima. Za to, ešte v deň porodu som bola s deťmi v akvaparku. Horúčavy sme prežili ako všetci ostatní. Ochladzovaním sa, vzdušným oblečením... každému je teplo, tehotnej, netehotnej, malému, veľkému🙂
Proste všetky tehotenstva v rôznych obdobiach mali svoje plusy, aj mínusy.

deti95060810
19. máj 2017

2 deti sa narodili v januári, jedno vo febr. a jedna dcéra v koncom júna.
Teraz to je už jedno, ale vtedy som bola vystresovaná. V januári vonka -25 stup. a my máme ísť domov s bábom.... Prechádzky tiež len tak pomalinky - však vonka bola zima.....
V júni bolo horúco, spali sme v nemocnici pri otvorených oknách, domov sme si išli pomaly, pešo - najskôr sme zašli na zmrzlinu -bábo spalo.... Lepšie sa mi to páčilo.....

simona1981
autor
20. máj 2017

@deti95060810 S týmto plne súhlasím. Tiež to tak vidím. Letné deti sú super, je to celkovo iná atmosféra vonku. Ak nie sú horúčavy, ide sa von aj pár dní po pôrode. Skrátka nič sa nemusí meniť, nijako obmedzovať. Nie je treba kupovať fusaky, overaly a nehovoriac o špeciálnych kabátoch a bundách pre tehotné v posledných mesiacoch. Ja som si vystačila s tehotenskými nohavicami, inak som nosila svoje oversize tričká alebo svetre, kľudne aj večer rozoponutú rifľovú bundu na to. Žiadne šmýkanie sa na ľade ani nič podobné. A otužovanie na balkóne už vôbec nie.
Skrátka treba to brať tak, že najdôležitejšie je mať zdravé vytúžené bábo, ale keby som si mala vybrať, vždy by som chcela dieťa tak od marca do septembra, kým je prijateľné počasie popôrodné blues človek neprežíva s čľapkanicou pred domom...

lenockaaaaaa
26. aug 2020

H

lenockaaaaaa
26. aug 2020

My máme januárové a ako tehotná som sa potila tak či tak. Bábätko tak tie prvé mesiace viac spí a prechádzky vonku boli fajn. Potom začali teplejšie mesiace a dá sa povedať že je to lepšie, lebo vývoj dieťaťa do roka je dôležitý. Naberanie vitamínu D zo slniečka. Dlhší pobyt vonku a mnohé výhody. A v lete už naša mala pol roka, čo je taký dôležitý medzník.

Strana
z2