icon

Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?

avion
30. mar 2007

kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?

mattia_my
4. jún 2018

@scorpionflower1 dajte si to este niekde premerat. Treba aj sono nastavit na to meranie, ak ma nejake starsie, moze namerat hlupost a zbytocne sa potom stresujete.

scorpionflower1
4. jún 2018

@zuza79
@mattia_my Vdaka baby, ta neistota je strasna, vobec som sa nevyspala. Stale nad tym premyslam. Nechapem, preco mi dr. povedala, ze je vsetko ok a nikam ma neposlala. Nechce sa mi verit, ze by bola az taka nezodpovedna. Krv este stale nemam, brali mi ju vo stvrtok, asi je este skoro. Inak v jednom z tych linkov, ktore si sem prilepila je, ze v 11+0 ma mat babo 45 mm, mne vymerala 44 mm a napisala do knizky, ze zodpoveda 11+2. Ona ma asi nejaku inu tabulku alebo co.

scorpionflower1
4. jún 2018

Pozrite si link, veľmi užitočný, všetko je tam jasne vysvetlené http://www.prenatalzilina.sk/odkazy-a-otazky/

mattia_my
4. jún 2018

@scorpionflower1 podla mna si je vedoma, ze to sono ma na prd a predpoklada, ze je to ok. Verim, ze je, no nech sa na to este niekto pozrie. Tu velkost baba by som nebrala velmi vazne. Ak ma rozhasene sono, 1mm je nic. Ved si vezmi, ako malo je 45mm. Zatial klud, nic sa nedeje! Viem, ze je to tazke, no zatial nie je dovod na paniku. my sme si presli od trisomy testov cez 2 morfo ultrazvuky u Grochala az po odber plodovky, viem, ze ta to trapi, no verim, ze vsetko je ok.

lessiie
4. jún 2018

@scorpionflower1 ahoj. Uz sa netrap 🙂 naozaj podla mna to riesis uplne zbytocne. Ak by vysla zla krv uz by ti volala 🙂

scorpionflower1
13. jún 2018

@lessiie
@mattia_my caute baby, dnes som si bola po vysledky krvi, su dobre ( PAPP A 1,67 IU/l, free
Beta hCG 44,17) vecer idem k Mudr. Slezakovi na UTZ, nech to NT este raz premeria niekto akreditovany. Potom napisem, co mi povedal.

mattia_my
13. jún 2018

@scorpionflower1 super! Urcite to bude dobre. Drzim palce!

lessiie
13. jún 2018

@scorpionflower1 no vidis 🙂 super. A ake si mala riziko DS?

scorpionflower1
13. jún 2018

@mattia_my
@lessiie teraz zistujem podla netu, ze sa tesim z krvnych testov predcasne, nie je to totiz prepocirane na to MoM (aj ked podla labaku je to "OK" ) a to je podstatne, u dr. Slezaka mam byt o 17.00, tam mi to prepocitaju aj s hodnotami, ktore mi nameria na UTZ. Sama vobec neviem prist na to ako sa to prepocitava. Tak mi drzte palce baby, mam z toho dost nerva.

scorpionflower1
13. jún 2018

@lessiie Este to nemam vypocitane, potom napisem.

scorpionflower1
13. jún 2018

@lessiie
@mattia_my Tak uz to mam, T21 1:9675, T18 1:20000 T13 1:20000. NT 1.3 mm, NB present, CRL 72,8. Takze moja dr. sa pri merani NT pomylila o 1.1 mm. Mi odlahlo.

lessiie
13. jún 2018

@scorpionflower1 blahozelam 🙂 mas zdravucke babatko. Uzivaj tehu

mattia_my
13. jún 2018

@scorpionflower1 parada! Zelam uz len pohodu a ziadne stresy!!

scorpionflower1
19. jún 2018

@mattia_my
@lessiie
Baby, ešte jedna vec mi napadla - ísť či neísť na Tripple testy? Dr. Slezák mi povedal, že hrubá morfológia plodu je určite v poriadku, tak teraz neviem, či to mám, alebo nemám odmietnuť.

ps_sk
19. jún 2018

@scorpionflower1 asi myslíš Trisomy, tak pri tých výsledkoch je to zbytočné.

lessiie
19. jún 2018

@scorpionflower1 ja by som nesla...usetris 350 e na kocik 🙂

mattia_my
19. jún 2018

@scorpionflower1 my sme si platili trisomy testy, no mali sme podozrenie zo sona v 10.tt. Tripple testy sa robia okolo 16.tt a hradi ich poistovna-to si daj spravit, aj ked tam obcas vychadzaju somariny...

zuzinka234
19. jún 2018

Ahojte, rada by som sa pripojila aj ja do tejto debaty. Napíšem Vám, čo prežívame my posledné týždne. Na poradni v 13. týždni zbadala moja doktorka pri sone veľké NT, okamžite volala do MT Dr. Grochalovi, ktorý ma hneď v ten deň vzal. Bola som z toho veľmi vystrašená. Mám doma 2 zdravých chlapcov a nikdy nebol problém s NT. Dr. Grochal mi urobil veľmi precízne sono a nameral skutočne vysokú hodnotu NT - 5,3 mm, no okrem toho zistil jeden defekt na srdiečku - regurgitácia trikuspidálnej chlopne. Inak všetko ostatné bolo úplne v poriadku. Bol to pre mňa šok. Keď to hodil do PC vyšli mu dosť hrozné čísla - na DS 1:18, TS 1:13. Ale povedal, že to NT môže byť spôsobené práve tým srdiečkom, a že o žiadnu genet. poruchu nemusí ísť. Navyše v prvých týždňoch som bola dosť často chorá. Ale veľmi ma to všetko vyplašilo. Po porade s mojou Dr. sme si s manželom vybrali Nifty test, neinvazívne testovanie DNA dieťatka z krvi. Bolo mi to odporučené, ako najlepšia možnosť, a dalo sa to robiť hneď. Krv mi vzali a poslali do Hong kongu. Čakali sme neskutočne dlhých 12 dní, a včera večer mi volala moja Dr, že všetky genetické poruchy sú vylúčené, a vieme už aj pohlavie dieťatka. Ja som stále verila, že to musí byť dobré, a vďaka Pánu Bohu je to tak. Teraz budeme pozorne sledovať srdiečko a dúfať, že tá chlopňa sa ešte v maternici zrastie a srdiečko bude zdravé. Mali ste niekto podobný nález v tehotenstve? Zaujíma ma hlavne tá regurgitácia na srdci?

zonjushe
19. jún 2018

@zuzinka234 ja som mala v druhom tehu NT 4mm a nedomykavost chlopni..bola som na odbere plodovky a vsetko bolo v poriadku..narodil sa mi zdravy chlapcek..teraz som opat tehu a NT bolo az 5,84 ale inak vsetko ok..dala som si Nifty testy a vsetko negativne..aj ja som bola u Grochala..som uz 28tt a verim v stastny koniec 🙂

zonjushe
19. jún 2018

@zuzinka234 a inak v predoslom tehu pravdepodobnost z krvi 1:6!!!..teraz som si rovno dala nifty,ani mi nebrali krv na tu pravdepodobnost..

scorpionflower1
20. jún 2018

Nie Trisomy, myslim Tripple testy. To su tie, ktore sa robia v14 tt az 16. tt kazdej tehotnej, tiez na trisomie a razstepy. Vychadzaju casto falosne.

scorpionflower1
20. jún 2018

@mattia_my : ja poznam 4 pripady, kde vysli Tripple falosne pozitivne, kamosky potom mali z toho stresy. Tento NT screening ma 95 % spolahlivost a Tripole maju 65 %, preto vaham. Na ceskom konovi som citala, ze vela lekarov to tiez povazuje za zbytocne. Uvidim, co povie ta moja Dr., co tak presne meria 🙂

mattia_my
20. jún 2018

@scorpionflower1 tripple testy obcas vyjdu falosne pozitivne, to je pravda. Uvidite co odporuci i Dr..

zana2727
30. jún 2018

Pripajam sa so svojou skusenostou.. Narodil sa nam zdravy syncek a NT sme mali 3,9 mm. Bala som sa ale mna dost upokojil trisomy test, ktory bol v poriadku. Amnio som nemala, kedze trisomy bol ok a tripple testy mi dopadli zle.

scorpionflower1
1. júl 2018

@mattia_my : Nakoniec mi zobrali na tie tripple testy krv. Uvidím ako dopadnú. Doktorka povedala, že podľa nej nebude problém, lebo na sone je všetko v poriadku aj ten NT screening je dobrý a riziko je malé. Podľa jej slov " tento test sa už v zahraničí moc nerobí, ale viete ako...sme na Slovensku a tu všetko musí prejsť cez 28 úradníkov..." :D

mattia_my
1. júl 2018

@scorpionflower1 urcite to bude dobre! Drzim palce!

ps_sk
2. júl 2018

@scorpionflower1 stále nerozumiem čo riešiš. Tie výsledky hovoria, že máš skoro nulovú pravdepodobnosť. 1 ku 20.000. Pričom štandard je 1 ku 15.000.

@zuzinka234 nestraším, len upozorním, že trisomy a pod. testy testujú len 3 najčastejšie genetické poškodenia. Ale keby bolo niečo iné podľa sona by to bolo tiež zlé. Takže asi "len" to srdiečko. A to sa môže upraviť. My sme mali tiež nejaký problém a do pôrodu sa to upravilo samé. Resp. už do 20ttt.

scorpionflower1
3. júl 2018

@ps_sk : Prepáč, ale nerozumiem, čo riešiš ty, ja som ti žiadnu otázku neadresovala. Otázka, či si dať robiť Tripple testy po NT srcreeningu je relevantná a rozoberá sa na českých aj zahraničných fórach. Niektorí lekári NT screening považujú za dostačujúci, iní nie a robia ešte Tripple testy.Skôr mám dojem, že by si si mal ujasniť aký je rozdiel medzi Tripple testom a Trisomy testom. Hore som to už vysvetľovala. Btw. riziko na Downa som nemala 1:20-tisíc.

ps_sk
3. júl 2018

@scorpionflower1 v pohode. Ver mi, že dobre viem aký je rozdiel. Absolvovala si biochemický screening plus NT kde máš krásne výsledky lepšie asi ťažko môžeš mať 🙂 ... Nič presnejšie okrem trisomy testov už nedosiahneš (okrem amnia, čo by bol nezmysel)

Tu je krásne počteníčko k tomu: https://fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-czech.pdf
Užívaj si tehotenstvo a nestresuj sa! :D

scorpionflower1
3. júl 2018

Ja sa nestresujem, netreba ma utešovať, položila som normálnu relevantnú otázku, pretože som chcela vedieť aká je prax u iných slovenských gynekológov. Moja doktorka mi napriek tomu, že mám hotový NT screening urobila Tripple testy, robia sa automaticky. Vysvetlila mi, že to potrebujú, aby mohli dokončiť Integrovaný test. Tak som neodmietla. Nad Trisomy som nepremýšľala, nemám dôvod. Vďaka za link.
@ps_sk