icon

Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?

avion
30. mar 2007

kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?

nikuska744
Autor odpoveď zmazal
sunnygirl44
Autor odpoveď zmazal
ninek73
1. okt 2018

Ahojte, rada by som si prečítala vaše skúsenosti ak ste si prešli niečím podobným a nabrala aspoň kúsok pozitívnej energie a myslenia po tomto čím som si za posledné dni prešla... Mám 21 rokov, otehotnela som hneď na prvý krát z čoho som sa nesmierne tešila, nemala som žiadne problémy, prvý utz v 8.týždni kde doktor potvrdil, že srdiečko pekne pravidelne bije, vše OK. Prišiel prvý skríning, kde Dr. nameral vysoké NT (šijové prejasnenie) až 8,5mm. Hneď ma poslal k Dr. Grochalovi do Martina, ktorý nameral NT až 10,30mm a rôzne vvch plodu (masívny generalizovaný edém podkožia, absencia nosových kostí, defekt srdca, pupočník len dvojcievny a ešte iné len sa z papierov v tych pojmov nevyznám..) Tehotenstvo odporučil ukončiť nakoľko to boli vvch nezlučitelné so životom aj keby odbery klkov alebo amniocentéza vyšli negatívne. Akcia srdca stále bola (165/s) ale vraj také plody sa vačšinou potratia samé... Takže som minulý týždeň presne v 12tt podstúpila kyretáž nakoľko predstava prerušenia tehotenstva vo vyššom štádiu bola pre mňa ešte viac traumatizujúca... Chcela som sa vás opýtať, či si niekto niečím podobným prešiel a ďalšie tehotenstvo mal potom bezproblémové, resp. sa vám narodilo zdravé dieťaťko. Vôbec nerozumiem čo sa mohlo stať, vraj “hry prírody”, v mojej aj manželovej rodine sú všetci zdraví, žiadne vvch ani syndrómy, ani v blízkej ani vzdialenejšej rodine.... ☹

simona161082
1. okt 2018

@ninek73
presne to isté sa stalo aj mne
Až na to, že 2x. Ak chceš prečítaj si to, myslím že na strane 200 al.201.
Bola so mnou jedna pani v nemocnici a tej sa stalo to isté.
Za posledné 2 roky som si prešla všetkými možnými aj nemožnými vyšetreniami a na nič sa aj tak neprišlo.
Tiež som dostala tú istú odpoveď, že ,,súhra náhod", a tiež neviem čo ďalej.Či do tretice to bude dobré alebo nebude , strach je obrovský a túžba mať dieťa ešte väčšia.
Pán docent mi povedal,že tam mali pacientku, ktorej sa to stalo 3x a štvrté sa im narodilo zdravé.
Tak sa snažím stále veriť ,že teraz to bude dobré.
Nezúfajte určite to všetko prekonáte a bude dobre.

aifelka
2. okt 2018

@ninek73 ahoj. Aj nám sa stal podobný príbeh,otehotnela som, ale po roku,mala som 33 rokov a tiež sme mali vysoké NT no chodíla som po vyšetreniach a až Dr. Holan potvrdil VVCH srdiecka,ľavá komora nebola vyvinutá,taktiež nezlučiteľné so životom. Pri narodení by dieťa nebolo schopné žiť,boli možné operácie,ale neriešilo by to nič,iba trápenie a celý život v nemocnici. 😢😢😢 Podstúpila som ukončenie tehotenstva. Druhé tehotenstvo sa podarilo na prvé snaženie a dieťa je chvála Bohu zdravé . Tiež nam to doktor vysvetlil že to bola nahoda,že sa to stáva,žiaľ dovtedy sme o tom my ani moja rodina nevedeli. Prajem Ti hlavne veľa síl ,nemyslí na zle a všetkým čo sa snažia už len dobre spravy. Treba veriť,viera a nádej boli to čo ma držalo,že raz budem mama aj ja . Držte sa. Si ešte mladučká a už takéto skúsenosti. Držím päste.

ninek73
2. okt 2018

@aifelka @simona161082

Ďakujem velmi pekne za odpovede. Aj za dodanie pozitívnej energie, ja verím a som presvedčená, že najbližšie už bude všetko v poriadku a toto bola len proste blbá náhoda...

nikuska744
3. okt 2018

@aifelka môžte napísať v ktorom tt, ste podstúpili ukončenie tehotenstva? Moje dieťa má teraz NT 13,7. Zisťujú čo mu je, ale ja už nevládzem.

ps_sk
3. okt 2018

@ninek73 to NT bolo strašne vysoké, tam sa asi už nedalo nič robiť :( . My sme mali tiež v 12tt VVCH srdiečka, NT 3,7 podľa genetika na 99% bábo zomrie v brušku a nenarodí sa. V 20tt na morfologickom, srdiečko úplne v poriadku ...

ninek73
Autor odpoveď zmazal
ninek73
Autor odpoveď zmazal
zonjushe
3. okt 2018

Ahojte,pisala som tu prispevok v aprili 2015..bola som mesiac po druhom porode,narodil sa mi zdravy syncek,ktory mal NT 4mm,podozrenie na VVCH srdca a celkove riziko z krvi 1:6..teraz som uz po tretom porode,NT bolo skoro 6mm..mam dalsieho zdraveho synceka 🙂..

aifelka
23. okt 2018

@nikuska744 prepáčte, že až teraz píšem, ako sa máte? ja sem na koníka chodím striedmo. Ja som podstúpila ukončenie tehotenstva v najneskoršom termíne, lebo do poslednej chvíle som verila, že sa niečo upravi, žial videli sme na ultrazvuku, že tá lava komora srdiacka je zla na vlastne oci :((( keby sme neboli u odbornika Dr. Holana tak by som tomu nechapala, ale on vsetko vysvetlil. povedal nam ze aj toto sa stava a zial je to nahoda, pri odchode povedal, vidime sa pri druhom tehotenstve a aj tak bolo a to druhe bolo bezproblemove. teraz si presne nepamätam ci som bola v 22 alebo 23tt. ale viem, ze musela v nemocnici zasadat komisia a ta schvalovala tento zakrok, nakolko len tusim do 24tt sa môze podstúpit ukoncenie tehotenstva. drzim vam paste, dajte vediet. netvrdim ze kazde NT znamena nieco zle. Je tu vela zienok a mamiciek, ktore su toho opakom, ze i nampriek vysokemu NT maju zdrave deticky.

nikuska744
23. okt 2018

@aifelka ja nepodstupujem žiadne ukončenie tehotenstva. Nemám na to gule. Som v 22 tt. Nechávam si dieťatko. Nech sa Pán Boh postará. Verím MU!

aifelka
24. okt 2018

@nikuska744 držím Vám päste. Neodcudzujte ma, nebolo to pre mňa ľahké obdobie, ani rozhodnutie a bolí ma to stále.

nikuska744
24. okt 2018

@aifelka ja neodcudzujem nikoho. Ani pre mňa to nie je jednoduché a neviem aký boj ma v živote ešte čaká. Ale mne celý život chýba odvaha a neviem, či to je dobré alebo zlé.

aifelka
24. okt 2018

@nikuska744 prajem veľa síl, nebojte sa viera je silná vec 🙂

nikuska744
24. okt 2018

dakujem. Aj vám prajem všetko dobré

lucinika
24. nov 2018

Chcem sa spýtať, či je normálne aby mi lekár v 11tt namerali NT 0,0? O nosovej košické ani nič nevravel, bábätko nebolo na sone moc dobre vidiet.

ps_sk
24. nov 2018

@lucinika áno je to normálne a aj najpravdepodobnejšie.

mazecek
3. dec 2018

Ahojte mamičky som rada že som natrafila na túto tému lebo aj nám zistili prejasnenie šiji 3,6 mm (v 13+3tt)z čoho som bola nešťastná, potom sa snažil nájsť noštek...ale naše bábo otočene a nechcelo sa ukazat, ale po nejakom čase sa mu to podarilo a povedal: toto som hľadal, noštek. Potom nás dr.ukľudnil že je to na hranici a máme porozmýšľať čo ďalej či pôjdeme na amnio al počkáme do 20tt na UTZ a tam sa všetko poriadne popozerá. V ten deň mi zobrali aj krv, a že o výsledky si mám zavolať o týždeň, ale medzi tým som sa rozhodla pre amnio...lebo keď som volala o výsledky boli zlé 1:2 lebo rátaju do toho aj vek matky čo ja mam 39 takže tak. Podstúpila som amnio a do dnes som čakala na tie zrýchlene výsledky ktoré vyšli dobre čo som strašne rada...v 20tt idem na UTZ a hádam bude všetko ok. Toto je moja skusenosť...

domshn
3. dec 2018

@mazecek veľmi podobnú situáciu prežívam ja. Po Screeningu mi lekár zahlásil, že hodnoty sú vysoké riziko 1:15. NT bolo na ultrazvuku 3,1o.potom som bola na genetike.tam namerali NT 4,3o. Riziko však nižšie. 1:269. Potom odber klkov. Výsledky ôk. Bez genetických vád a chalanisko. Ale ešte čakám na ultrazvuk v 20 tt. Držím palce. Nech sú z toho opäť dva pozitívne príbehy pre povzbudenie.

sovicka015
4. dec 2018

Ahoj holky. Uz jsem v teto diskuzi hodne precetla. Dodala mi nadeji, ale taky mi ukazala, jaky nas muze, bohuzel, potkat konec 😢
Ve 12+5 tt jsem podstoupila screening. Vsechny hodnoty v poradku, krom hranicniho NT 2,8mm. Celkove riziko DS nam nakonec vyslo 1:910, vysledek screeningu negativni. Nicmene i presto me MUDr. dost vystrasila kvuli hodnote NT. Jsem objednana za 14 dnu na UTZ v 17.tt, kdyz se neco nebude docentce zdat, je na rade plodovka (doporucena). Mam sileny strach, v prvnim tehu bylo vse ok. Manzel veri, ze bude vse ok, ja jsem spis takova pesimisticka, ani na mimco moc nemluvim, mam strach, ze kdyz by muselo prijit ukonceni, bylo by to o to jeste horsi. Je mi 25. Vim, ze tu byly holky s horsima hodnotama a dopadlo to dobre, ale taky jsem cetla pribehy i s nizsi hodnotou a konec nebyl dobry 😢

domshn
4. dec 2018

@sovicka015 úplne ta chápem. Neboj sa vsetko bude ôk. Ja som tiež pesimista, tiež mi to vzalo radosť z tehotenstva. Zvýšené NT nemusí nič znamenať. Je to akoby dieťatku opuchli nohy. V období keď sa robil Screening proste neodvadzalo telo tekutinu správne.
Hodnoty máš dobre, ak sa nenašli žiadne ďalšie znaky genetickej poruchy je veľká pravdepodobnosť, že všetko dobre dopadne.
Strach nám bohužiaľ nikto nevezme, ale musíme mať nádej.
Lekári, ktorí robia Screening proste sú školení na abnormality. Občas im nedochádza, že sme z mäsa a kostí s obrovským strachom.
Neboj sa vsetko bude v poriadku.

sovicka015
4. dec 2018

@domshn ahoj, moc dekuji za reakci. Zatim nenasli nic jineho, uvidime co prijde v tom 17 tt na UTZ, snad nam docentka rekne, ze je vse ok. Ale i presto ve me asi strach zustane az do porodu a vlastne i po nem, jak uvidim miminko rust asi ho budu bedlive sledovat a srovnavat s braskou. Musime pozitivne myslet, ale je toto sakra tezke. Nejvetsi strach mam asi z toho, ze bych musela podstoupit uz porod pri pripadnych spatnych nalezech 😢. Moc ti dekuji za podporu. Preji ti ze srdce zdraveho chlapecka a uzivej si tehotenstvi jak jen toto pujde.

domshn
4. dec 2018

@sovicka015 veľmi chápem ako sa cítiš. Tiež prajem iba a hlavne veľa a veľa zdravíčka tvojmu bábätku.
Presne tak to cítim aj ja, každý vraví, že musím myslieť pozitívne. Ja mam však obrovské množstvo obáv. Neostáva len vyčkať.

sovicka015
4. dec 2018

@domshn Ano presne, i kdyz je ta bezmoc hrozna, musime jen cekat a doufat v dobry konec. Kdy jdes na UTZ ve 20.tt? Ja jdu na ten v 17tt 17.12. Vubec nevim jake budou letos Vanoce. Tak, ci tak, musi byt hezke pro naseho prvorozeneho.

domshn
5. dec 2018

@sovicka015 ja idem 20.12. Nekonečné čakanie. Aj my máme dcérku, takže Vianoce musia byť čarovné. Snáď ultrazvuk budú krásnym darčekom.

sovicka015
5. dec 2018

@domshn Tak to je super, ze mate uz jedno ditko doma. Prijde mi, ze i diky malemu to zvladam lip, stat se mi tohle u prvniho jsem na tom mnohem hur. Urcite budem mit krasne Vanoce, chci tomu verit, deti nas nenechaji neuzit si ty krasne chvilky. Musime si pak napsat, jak nam UTZ dopadli 😇 Budu ti drzet pesti.

domshn
5. dec 2018

@sovicka015 určite sa ozvem. Budem veľmi rada, keď i ty. Držím palce ✊✊✊✊

mazecek
6. dec 2018

@sovicka015 vsetko bude ok...aj ja som mala prve tehu v pohode mam krasnu dceru a teraz uplne zo strachom co to sa deje...ale chodim do prace a radsej nemyslim...ale po odbere amnio a vysledky som kludnejsia...tiez ma caka este UTZ v 20tt...ale ja verim ze vsetko je ok....mala som povedane ze je to chlapec tak uvidim ci mi to potvrdi na tom UTZ